Κυριακή 1 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοροϊδία...

Με σχετική τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση από τη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ, χαρίζονται ουσιαστικά στην ιδιοκτησία του Ναυπηγείου στο Νεώριο της Σύρου 7.500.000 ευρώ που είναι οι οφειλές του προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, διάταξη απαγορεύει στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου της Σύρου και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος να διεκδικούν, δικαστικά, δεδουλευμένα και ένσημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει στα κεραμίδια γι' αυτήν την τροπολογία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του Π. Λαφαζάνης κατήγγειλε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία λέγοντας: «Εχετε πελατειακές σχέσεις και παίζετε ρουσφετολογικά παιχνίδια με τους ιδιοκτήτες. Σκάνδαλα και μίζες. Αυτή είναι η τακτική σας: Η λεηλασία». Δεν ανέφερε, φυσικά, λέξη για τις οδηγίες της ΕΕ που ωθούν σε τέτοια μέτρα. Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς να καταψηφίσει την τροπολογία. Ελα όμως που δεν την καταψήφισε... Ψήφισε «παρών». Ετσι προφανώς ξεπληρώνει τα γεύματα και τα αλισβερίσια με τον ΣΕΒ και άλλους, έχοντας συμφωνήσει με θέσεις τους, αλλά να του δίνουν και συμβουλές στις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει.

Γκέμπελς...

«ΚΚΕ: Ο Σαμαράς είναι πιο αξιόπιστος από το ΣΥΡΙΖΑ. Την προτίμησή του στη συνέχιση της διακυβέρνησης από τον κ. Σαμαρά διατύπωσε εμμέσως πλην σαφώς το ΚΚΕ. Στο σχόλιό του για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αλλάξει την ασκούμενη από τη ΝΔ πολιτική».

Δεν είναι πρώτη φορά που σε ρόλο Γκέμπελς η «Αυγή» (30/5/2014) παρερμηνεύει τις θέσεις του ΚΚΕ. Τους έχει γίνει δεύτερη φύση η προπαγάνδα της διαστρέβλωσης.

Τι είπε στ' αλήθεια το ΚΚΕ; «Η σταθερότητα, την οποία εγγυάται ο πρωθυπουργός, είναι η συνέχιση και διεύρυνση της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου και ΕΕ και στις συνθήκες της όποιας ανάκαμψης. Αυτήν τη σταθερότητα δεν αμφισβητεί ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται στον ΣΕΒ διασφάλιση των συμφερόντων των βιομηχάνων και καλεί το λαό σε "νέα κοινωνική συμφωνία", δηλαδή σε ταξική συνεργασία και υποταγή στο κεφάλαιο». Δηλαδή, την ίδια σταθερότητα θέλουν και οι δύο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1265 Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας.

1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1848 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου» με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ.

1919 Σε πλατιά σύσκεψη της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής επικυρώνεται το διάταγμα για την ένωση των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

1931 Εξω από τη Βουλή πραγματοποιούνται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου «Περί Τύπου», που στρεφόταν κατά του επαναστατικού Τύπου και εκείνη τη μέρα ήταν προς συζήτηση. Η αστυνομία συλλαμβάνει 151 εργάτες. Από αυτούς, οι 26 παραπέμπονται σε δίκη και καταδικάζονται συνολικά σε 161 μήνες φυλάκιση. Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν στον Πειραιά, στη Μυτιλήνη, κ.α.

1940 Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

1943 Τη νύχτα της 1ης προς 2η Ιούνη τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κούρνοβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες.

1945 Πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

1955 Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευάγγελος Καλαντζής ανακοινώνει στον Τύπο τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), Ελλης Ερυθριάδου, Κώστα Φιλίνη, κ.ά.

1959 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).

1971 Πεθαίνει ο Αμερικανός προτεστάντης θεολόγος Ράινχολντ Νίμπουρ, εμπνευστής του «Χριστιανικού ρεαλισμού». Σφόδρα αντικομμουνιστής, «στρατεύτηκε» ευθύς μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην πολεμική του ιμπεριαλισμού κατά της ΕΣΣΔ, επέκρινε τον γερουσιαστή Μακάρθι διότι δεν υπήρξε αρκετά «αποτελεσματικός» στο κυνηγητό των κομμουνιστών στις ΗΠΑ, επικρότησε την εκτέλεση στην ηλεκτρική καρέκλα των Τζούλιους και Εθελ Ρόζεμπεργκ (που είχαν κατηγορηθεί για κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ) το 1953, κ.ά.

Οι δεσμοί με τις μάζες...

Για «οπορτουνισμό, σεχταρισμό και αριστερισμό που σε απομονώνει από την εργατική τάξη» κατηγορεί το ΚΚΕ ο Θ. Καρτερός στην «Αυγή» (30/5/2014), σχολιάζοντας το εκλογικό του ποσοστό. Ο κ. Καρτερός κάνει όποιες συγκρίσεις αυτός γουστάρει για να του βγει το... συμπέρασμα που αυτός θέλει, ότι δηλαδή το ΚΚΕ σταδιακά μειώνει τη δύναμή του εξαιτίας δήθεν του σεχταρισμού του.

Αλήθεια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλο ποσοστό λόγω των δεσμών του με την εργατική τάξη και το λαό; Για να δούμε, σήμερα, τι δείχνουν οι αρχαιρεσίες σε σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, όπου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα ψηφοδέλτια που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπονται αρκετά από τα ψηφοδέλτια στα οποία συμμετέχουν τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ; Αλήθεια, τι δείχνουν οι φοιτητικές εκλογές, όπου τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής αναδείχθηκαν 2η δύναμη σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενώ τα ψηφοδέλτια της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ) πάτωσαν; Αλήθεια, ποιος είναι ο «απομονωμένος» σε αυτές τις περιπτώσεις;

... και ο καημός του Καρτερού

Αξίζει, επίσης, να θυμηθούμε ότι από το 1992 μέχρι το 2012 ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 3% - 4% και πάλευε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αραγε, η απότομη εκλογική του άνοδος, το 2012, ήρθε ως αποτέλεσμα των «δεσμών του με τις μάζες και την εργατική τάξη» ή ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και της «επένδυσης» ενός τμήματος της αστικής τάξης μαζί με μέρος πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ για να παίξει ρόλο ως νέος πυλώνας της σοσιαλδημοκρατίας; Ρόλο για τον οποίο άλλωστε προετοιμαζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ για χρόνια. Αλλά, βέβαια, ο Καρτερός και οι «ΣΥΝ αυτώ», όταν πάλευαν μέσα στο ΚΚΕ για να το διαλύσουν, αυτό είχαν στο νου τους, να το μετατρέψουν σε ένα κόμμα - εφεδρεία του κεφαλαίου, για να παίξει ρόλο στην ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος όταν αυτό χρειαστεί. Ενα κόμμα με γραμμή που να υπηρετεί την ΕΕ, τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Που να το χαϊδεύουν ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστές, οι ΗΠΑ, να δεσμεύεται στο «ανήκομεν εις την Δύσιν», το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Καθίστε, λοιπόν, στα σαλόνια και στα «γεύματα του ΣΕΒ», κύριε Καρτερέ, και αφήστε τους «δεσμούς με την εργατική τάξη». Αυτά άλλωστε σας πάνε γάντι...

Είναι και παραπονιάρης...

«Ασκείται σφοδρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επειδή κάλεσε τον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που θα δεσμεύσουν τη χώρα χωρίς να ερωτηθεί η αντιπολίτευση (...) εγκαλεί συχνά τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν δείχνει διάθεση συναίνεσης έστω σε ορισμένα θέματα, το ξεχνά όταν συμβαίνει από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική. Οταν, δηλαδή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να μη ληφθούν άλλα μέτρα λιτότητας ή να μην αποφασίσει η κυβέρνηση χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης για τον νέο επίτροπο της χώρας ή τον νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε η επίκληση της συναίνεσης λησμονείται» («Αυγή» 30/5/2014).

Το τρέχει το πράγμα για συνεννόηση και συναίνεση με την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε όφελος των αστών; Αλλιώς, γιατί παραπονιέται, όταν οι αστοί δεν του το αναγνωρίζουν ή τον ζορίζουν να το κάνει πιο γρήγορα; Αλλωστε, στο γεύμα που παρέθεσε ο ΣΕΒ στον Αλ. Τσίπρα τους είπε: «Να εκμεταλλευτεί την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση του χρέους». Δήλωση ετοιμότητας συμβολής στην «εθνική» (βλέπε καπιταλιστική) προσπάθεια...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ