Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Σχέδια που σπέρνουν ενεργειακή φτώχεια για πολλά χρόνια

Οι εκπρόσωποι των ενεργειακών ομίλων ομολογούν τα όσα επώδυνα έρχονται για τα λαϊκά στρώματα

O ατέλειωτος Γολγοθάς που έχουν μπροστά τους τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες με τις συνεχείς αυξήσεις στην Ενέργεια, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια του «Power and Gas Forum» τις προηγούμενες μέρες, από το σύνολο των εκπροσώπων μεγάλων ενεργειακών ομίλων που συμμετείχαν. Ταυτόχρονα, με την αναμενόμενη επιβεβαίωση ότι το υφιστάμενο ληστρικό μοντέλο της «απελευθερωμένης» αγοράς και της «πράσινης μετάβασης» θα συνεχιστεί πάση θυσία, κατέθεσαν εκ νέου τις απαιτήσεις προς το αστικό πολιτικό προσωπικό να συνεχίσουν να διατηρούν ανοιχτούς τους κρουνούς της χρηματοδότησης και να διαμορφώσουν ακόμα πιο «φιλικό» για τις επενδύσεις τους θεσμικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γ. Γιαννακόπουλου, εκπρόσωπου του Ομίλου Μυτιληναίου. «Εσταξε μέλι» για τη λειτουργία του «μοντέλου στόχου» της ΕΕ στην αγορά ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι οι εγχώριες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, χάρη στη διασύνδεση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού με το βουλγαρικό και το ιταλικό, και κατ' επέκταση με της υπόλοιπης Ευρώπης, «μπορούν να ανταγωνίζονται ισότιμα» τις ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές μονάδες. Με απλά λόγια, πρόκειται για καθαρή ομολογία του πόσο επικερδές είναι το ισχύον μοντέλο «απελευθερωμένης αγοράς» για τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου της Ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αφού στην ουσία λέει ότι μπορούν να εμπορεύονται ηλεκτρικό ρεύμα σε τιμές της υπόλοιπης Ευρώπης. Πρακτική που φέρνει τεράστια κέρδη φυσικά στους ομίλους, αλλά και τεράστιες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής. Επιπλέον, ο ίδιος αρνήθηκε ότι υπάρχει «φθηνή ή ακριβή» ελληνική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αφού τα επίπεδά της κινούνται ανάλογα με εκείνα της Ιταλίας...

Προετοιμάζουν για νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις

Ακόμα πιο ξεκάθαρος για το μέλλον της ενεργειακής αγοράς και του ενεργειακού κόστους ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), Ντ. Μπενρουμπή. Στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης και της απεξάρτησης, είπε, όποια λύση κι αν επιλεγεί για το ενεργειακό μείγμα δεν μπορεί παρά να είναι «δυσβάσταχτη και ακριβή λύση, με σημαντικό κόστος τόσο για τις οικονομίες όσο και για τους καταναλωτές».

Για «μονιμότητα» των υψηλών τιμών ρεύματος και όχι για «έκτακτη κατάσταση» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού NRG, Αν. Λωσταράκος, επισημαίνοντας ότι τα «μεταβλητά» τιμολόγια θα πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται, αλλιώς θα ...καταρρεύσουν οι προμηθευτές, και πρόσθεσε ότι είναι αρκετές οι εταιρείες προμήθειας που σήμερα βρίσκονται κοντά στην έξοδο από την αγορά. Η «μεταβλητότητα» των τιμολογίων, για την οποία γίνεται λόγος στη συγκεκριμένη παρέμβαση, αφορά την άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια, όπως αποτυπώνονται στις λεγόμενες ρήτρες αναπροσαρμογής ή ρύπων κ.λπ. Δηλαδή οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να υφίστανται τα χρηματιστηριακά παιχνίδια στις πλάτες τους και να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν στα τιμολόγια ρεύματος από μήνα σε μήνα. Ο ίδιος είπε με κυνισμό ότι η περίοδος των υψηλών τιμών ρεύματος αποτελεί τη νέα «ενεργειακή πραγματικότητα»...

Αντίθετη ακόμα και στην εντελώς ψευδεπίγραφη και για το θεαθήναι φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρισμού, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, εμφανίστηκε η εκπρόσωπος της «Elpedison», Κ. Καραλή. Σαν «λύση» για το πρόβλημα των αυξήσεων παρουσίασε ανάμεσα σε άλλα την παραχώρηση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιωτικούς ομίλους, την ένταση δηλαδή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης», η οποία έχει δημιουργήσει το πρόβλημα.

Οι σοβαρές αντιθέσεις στο εσωτερικό των μονοπωλίων και ο ενδοαστικός ανταγωνισμός τον οποίο προκαλεί το υφιστάμενο μοντέλο αγοράς Ενέργειας αναδείχθηκαν από τον εκπρόσωπο των ενεργοβόρων βιομηχανιών, Αντ. Κοντολέων. Εξέφρασε τη δυσφορία του για την αδυναμία των βιομηχανιών να υπογράφουν προνομιακά διμερή συμβόλαια με τους παραγωγούς, εκπτωτικά στην πραγματικότητα, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη δυσφορία των μεγάλων βιομηχανικών ομίλων που ως καταναλωτές Ενέργειας πλήττονται από τις αυξήσεις στη λιανική. Ζήτησε μάλιστα το 50% της παραγωγής που προμηθεύονται οι βιομηχανίες να διατίθεται με διμερή συμβόλαια, κατά τα πρότυπα της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως επίσης το 50% της παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο επενδυτικό πρόγραμμα που ξεδιπλώνει ο ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γ. Μάργαρης, πρόγραμμα το οποίο στρέφεται στην απορρόφηση και ένταξη των νέων έργων ΑΠΕ, που επίσης αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς όλο το προηγούμενο διάστημα και, σύμφωνα με τις άδειες που ανακοινώνονται, ο ρυθμός εγκατάστασης νέων έργων αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. Οπως είπε, ο διαχειριστής, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, προχώρησε σε έργα άνω των 450 εκατ. ευρώ το 2021 και ανάλογα ποσά θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος την επόμενη διετία. Τα έργα αυτά, συνέχισε, θα αυξήσουν κατά 70% την χωρητικότητα του συστήματος για την υποδοχή των νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ. Αναλύοντας περαιτέρω τη μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ, ανέφερε ότι από τον Γενάρη του 2021 μέχρι σήμερα τα αιτήματα για νέα έργα που έχουν υποβληθεί αντιστοιχούν σε ισχύ που ανέρχεται σε 19,3 GW, σχεδόν ίση με τον ήδη κατειλημμένο χώρο, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα τα νέα αιτήματα έκδοσης υπερέβησαν τα 2 GW.

Μια μικρή εικόνα της τραγικής κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι από τις πρακτικές των ομίλων, με τις απροειδοποίητες αλλαγές στα συμβόλαια, παρουσίασε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θ. Δαγούμας. Οπως είπε, μέσα σε δύο μήνες έχουν τετραπλασιαστεί οι καταγγελίες των καταναλωτών προς τη ΡΑΕ, με το 90% των παραπόνων να αφορούν θέματα λογαριασμών και συμβάσεων.

Δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους ομίλους

Τις σαφείς δεσμεύσεις προς τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους επανέλαβε χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ενεργειακό συνέδριο. Για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε την εφαρμοζόμενη εγκληματική ενεργειακή πολιτική της «απελευθέρωσης», της «πράσινης μετάβασης» και της «ενεργειακής απεξάρτησης» από τη Ρωσία, που συνοδεύεται με ενεργειακή εξάρτηση από τις ΗΠΑ και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, και διαβεβαίωσε ότι αυτή θα συνεχιστεί.

Το μόνο που αρκέστηκε να πει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού, ήταν ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «στηρίζει» με τα γνωστά ψίχουλα τα νοικοκυριά, ενώ παράλληλα θα συνεχιστούν οι... έλεγχοι στην αγορά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την αποφυγή αθέμιτων πρακτικών από τις εταιρείες προμήθειας... Κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει κανένα αντίκρισμα για τον λαό, αφού οι εταιρείες θησαυρίζουν από τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας η οποία υλοποιείται διαχρονικά από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Εν κατακλείδι, αυτό που προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις εκπροσώπων των ενεργειακών ομίλων είναι ότι τα όσα έχουν «τραβήξει» μέχρι σήμερα τα λαϊκά νοικοκυριά, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι φτωχοί αγρότες είναι μόνο τα προεόρτια μιας πραγματικής λαίλαπας που θα τσακίσει τα εισοδήματά τους και θα καταστήσει το ηλεκτρικό ρεύμα κυριολεκτικά είδος πολυτελείας και προνόμιο των λίγων, αν δεν κινητοποιηθούν συντονισμένα για να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα μείωσης των τιμών ρεύματος, κόντρα στην αντιλαϊκή «απελευθέρωση» και τη «φιλοπεριβαλλοντική» υποκρισία.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ
Πολύμορφες εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη

ΙΣΠΑΝΙΑ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη απαντούν οι εργαζόμενοι στην ακρίβεια, στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, η οποία πηγαίνει «πακέτο» με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Διεκδικώντας αυξήσεις μισθών, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια κ.ά., εργάτες απεργούν και βγαίνουν στους δρόμους, χαλώντας το κλίμα «κοινωνικής ειρήνης» που επιχειρούν να επιβάλουν κυβερνήσεις και μονοπώλια.

Γαλλία: Αγωνιστική κλιμάκωση με απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις έγιναν χτες στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, κλιμακώνοντας μια σειρά αγωνιστικών παρεμβάσεων των προηγούμενων ημερών, με βασικά αιτήματα την αύξηση των μισθών και την προστασία της σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, πικετοφορίες και άλλες πρωτοβουλίες, με τη συμβολή Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων της CGT που υιοθετούν αγωνιστικό πλαίσιο πάλης.

Με κοινό κάλεσμα που είχαν εκδώσει πριν από μέρες, εργατικές Ομοσπονδίες από κλάδους όπως η Χημική Βιομηχανία, τα Ορυχεία και η Ενέργεια, το Εμπόριο, οι Σιδηροδρομικοί κ.ά. αλλά και Εργατικά Κέντρα από μια σειρά περιοχών, μεταξύ άλλων από Μπους ντι Ρον (νότια), Νορ (βόρεια), Βαλ ντε Μαρν (κεντρικά), Ιντρ (κεντρικά), σημείωσαν την ανάγκη να οργανωθεί η υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων, χωρίς την αναμονή που γίνεται προσπάθεια να καλλιεργηθεί, ενόψει και των προεδρικών εκλογών στις 10 Απρίλη.

ΓΑΛΛΙΑ
ΓΑΛΛΙΑ
Οπως σημείωναν χαρακτηριστικά, «πρέπει να στείλουμε τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση, να προετοιμάσουμε μια ισχυρή επάνοδο της κοινωνίας και να εμπιστευτούμε τη συλλογική δράση. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν να κινητοποιηθούν αν αντιληφθούν τον κίνδυνο των επιθέσεων, αν δουν ότι η πάλη οικοδομείται σοβαρά και έχει προοπτικές να αποσπάσει καρπούς. Η αναμονή ή η αδιαφορία σε αυτήν την κατάσταση θα οδηγούσε στον αφοπλισμό των οργανώσεών μας». Τα συνδικάτα καλούν σε «μια ισχυρή κινητοποίηση όλων των κλάδων για να αντιμετωπιστεί η καθολική επίθεση που προετοιμάζεται».

Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια την προεκλογική συζήτηση κυριαρχούν προτάσεις παραπέρα αντιλαϊκής κλιμάκωσης, όπως η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (στα 65, όπως έσπευσε να υποσχεθεί ο Μακρόν...), αλλά και η νέα μεταρρύθμιση του συστήματος «προστασίας των ανέργων», ώστε να ικανοποιούνται ακόμα πιο άμεσα οι ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών για φτηνά εργατικά χέρια, για όσο, όποτε και όπως απαιτεί η ανταγωνιστικότητά τους. Τέλος, ενδεικτική είναι η συζήτηση για τη στενότερη πρόσδεση των πανεπιστημίων στις «ανάγκες της αγοράς», αφενός με αμεσότερη παρέμβαση στο πρόγραμμα σπουδών, αφετέρου με «απορρόφηση» νέων (πριν ακόμα αποφοιτήσουν) στην παραγωγή, υποτίθεται ως «ασκούμενων».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Των χτεσινών κινητοποιήσεων είχαν προηγηθεί άλλες, όπως η απεργία που έγινε στις 25 Μάρτη στο δίκτυο συγκοινωνιών του Παρισιού (RATP) ενάντια στην ιδιωτικοποίησή τους που μπαίνει στην τελική ευθεία.

Χαρακτηριστική του πόσο ασφυκτικό γίνεται το εργασιακό περιβάλλον για όλο και περισσότερους εργαζόμενους είναι νέα έρευνα, που κατέγραφε ότι το 41% των εργαζομένων στη χώρα βρίσκονται σε κατάσταση «ψυχολογικής δυσφορίας» (λόγω των ρυθμών δουλειάς, του άγχους) ενώ το 13% αντιμετωπίζει «burn out» (βαριά εργασιακή υπερκόπωση, με διάφορα ψυχοσωματικά συμπτώματα).

Το ΠΑΜΕ χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις των Γάλλων εργαζομένων τονίζοντας ενόψει και της απεργίας της 6ης Απρίλη ότι «οι εργαζόμενοι της Γαλλίας και της Ελλάδας βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Απέναντι στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα απάντηση είναι ο αγώνας των εργατών σε όλο τον κόσμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και πολέμους».

Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στην τεράστια ακρίβεια

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις έγιναν και στην Ισπανία την περασμένη βδομάδα, με βασικό σύνθημα «Μειώστε τις τιμές, προστατέψτε την εργασία, σταματήστε την επιδείνωση των συνθηκών ζωής μας».

Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους διαδήλωσαν στη Μαδρίτη αλλά και σε πάνω από 50 ακόμα πόλεις της χώρας, καταγγέλλοντας ειδικά τις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που - όπως τόνιζαν - οι επιχειρηματίες από τον κλάδο της Ενέργειας συνεχίζουν να συγκεντρώνουν τεράστια κέρδη.

Οπως χαρακτηριστικά τόνιζαν διαδηλωτές, «το ρεύμα έφτασε να κοστίζει όσο το χαβιάρι», αλλά «ο ηλεκτρισμός είναι ανάγκη» («La electricidad, a precio de caviar!» και «La electricidad es necesidad!»).

Επίσης, το οικονομικό βάρος για την εργατική - λαϊκή οικογένεια έχει αυξήσει και η εκτόξευση των τιμών της βενζίνης.

Σε μια σειρά από αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν μέλη και φίλη του ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας (ΚΚΕΙ). Αναδεικνύοντας το γεγονός ότι «η αστική τάξη ζητά επιδοτήσεις και θέλει και την κρίση και την άνοδο των τιμών να πληρώσει η εργατική τάξη», το KKEI καλεί σε οργάνωση και αγώνα.

Από τη μεριά της, η «προοδευτική» κυβέρνηση Σάντσεθ (Σοσιαλιστικό Κόμμα - Unidas Podemos) δίνει κάλπικες υποσχέσεις πως τάχα «θα διασφαλίσουμε ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν δίκαια». Ο ίδιος ο Σάντσεθ, αναπαράγοντας την απάτη ότι μπορεί να υπάρχει πολιτική που υπερασπίζεται και το κεφάλαιο και τους εργαζόμενους, ανέφερε: «Δεν μπορούμε να υποσχεθούμε ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δεν θα γίνουν αισθητές. Αλλά θα εργαστούμε για να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους»... Εμφάνισε μάλιστα ως απόδειξη των προθέσεων της κυβέρνησης... τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, που οδήγησε σε έναν τεράστιο αριθμό θανάτων και κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ αποτέλεσε όχημα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Βρετανία: Κινητοποιήσεις σε λιμάνια για τους 800 απολυμένους ναυτεργάτες

Με κινητοποιήσεις το Σάββατο 26/3 στα βρετανικά λιμάνια στο Λίβερπουλ, στο Ντόβερ και στο Χαλ, δόθηκε αγωνιστική απάντηση στην απόλυση 800 ναυτεργατών στα πλοία της εταιρείας «P&O Ferries».

Εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν την ανάκληση των απολύσεων από την εταιρεία που εδρεύει στο Ντόβερ και είναι θυγατρική της εμιρατινής εταιρείας διαχείρισης λιμένων και ναυτιλιακών υπηρεσιών «DP World».

Η απόλυση των εργαζομένων έγινε μέσα σε λίγη ώρα, στα μέσα Μάρτη, κυρίως μέσω ΖΟΟΜ και βιντεοκλήσεων, με πρόσχημα την «επιβίωση» της εταιρείας και τις περσινές απώλειες από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία επιχειρεί να εξασφαλίσει φθηνότερο εργατικό δυναμικό. Ετσι, μετά τις μαζικές απολύσεις - για τις οποίες δεν τηρήθηκαν ούτε καν οι προσχηματικές διαδικασίες «διαπραγμάτευσης» με τα συνδικάτα - η «P&O Ferries» προσέλαβε περίπου ισάριθμους μετανάστες ναυτεργάτες (οι περισσότεροι ανειδίκευτοι) με ωρομίσθιο 5,50 στερλίνες, αντί των 9,50 στερλινών που προβλέπεται ως κατώτατο ωρομίσθιο.

Μετά την αγωνιστική απάντηση των απολυμένων και την αλληλεγγύη που εκφράστηκε, η κυβέρνηση και επιτελεία του συστήματος επιχείρησαν να «ξεπλύνουν» την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την πολιτική που κάνει πλάτες στην εργοδοτική ασυδοσία. Σε αυτό το πλαίσιο εστίασαν στο αν εφαρμόστηκε ή όχι η αντεργατική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ ο υπουργός Μεταφορών ζήτησε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Peter Hebblethwaite...

Από την πλευρά του, ο Hebblethwaite επιχείρησε να φανεί και... γενναιόδωρος, λέγοντας πως και οι απολυμένοι βγήκαν «κερδισμένοι» αφού πήραν μεγαλύτερες αποζημιώσεις, ύψους τουλάχιστον 15.000 στερλινών, αντί των 90 μεροκάματων, ως ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος...

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η αντεργατική πολιτική όλων των βρετανικών κυβερνήσεων (Εργατικών και Συντηρητικών) λύνει τα χέρια της εργοδοσίας, τους δίνει «παραθυράκια» για να εκμεταλλεύονται σκληρά μετανάστες και ανειδίκευτους εργαζόμενους, συμπιέζοντας όλα τα μεροκάματα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους μετανάστες εργάτες, με συμβόλαια που εκδίδονται σε υπερπόντιες κτήσεις της χώρας (offshore) αξιοποιούνται πλήρως όλα τα νομικά «παραθυράκια», ώστε να τους αμείβουν με ωρομίσθια - ψίχουλα που συχνά είναι κάτω και από το 50% του ελάχιστου ωρομίσθιου. Παράλληλα, υποχρεώνονται να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες στα καράβια, με εξαντλητικά 12ωρα, ασταμάτητα, 7 μέρες τη βδομάδα, δίχως προσαύξηση αποδοχών για αργίες, υπερωρίες κ.λπ.

Στο πλευρό των 800 απολυμένων της εταιρείας «P&O Ferries» στάθηκαν, με κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, εργάτες από άλλες χώρες, έχοντας την πείρα από τις αντίστοιχες αντεργατικές πρακτικές του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη.

Ηδη από τις 17 Μάρτη, Ολλανδοί λιμενεργάτες αρνήθηκαν να φορτώσουν φορτίο στο πλοίο «Pride of Rotterdam» με προορισμό το Χαλ στη Βρετανία, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 800 απολυμένους ναυτεργάτες από την εταιρεία «P&O Ferries».

Υπό την πίεση των εργατικών κινητοποιήσεων και της αλληλεγγύης, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε στις 30/3 μια σειρά από μέτρα, δήθεν για την αποτροπή ή μείωση παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον. Σε αυτά περιλαμβάνονται έλεγχοι στα καράβια για την τήρηση... της αντεργατικής νομοθεσίας, δυνατότητα επιβολής πρόσθετης αποζημίωσης για ομαδικές απολύσεις κ.ά. Παράλληλα, σε δύο πλοία της επίμαχης εταιρείας επιβλήθηκε απαγόρευση απόπλου λόγω ακαταλληλότητας στα ζητήματα ασφάλειας.

Νορβηγία: Απεργία σε ναυπηγεία και στην Ενέργεια

Στη Νορβηγία, σήμερα, Παρασκευή, περίπου 28.500 εργαζόμενοι σε ναυπηγεία και εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου ξεκινούν απεργίες, διεκδικώντας αύξηση μισθών και ικανοποίηση εργασιακών ζητημάτων. Τα συνδικάτα διεκδικούν αυξήσεις τουλάχιστον 3,3% πάνω από τον πληθωρισμό που προβλέπεται για το 2022.

Παράλληλα, τις επόμενες βδομάδες αναμένονται στη χώρα κινητοποιήσεις με παρόμοιες διεκδικήσεις από συνδικάτα οικοδόμων, οδηγών λεωφορείων, δασκάλων, νοσηλευτών κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ