Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κάθετος ο διαχωρισμός

«Πρότυπο ανταγωνιστικής γεωργίας» είναι η καλλιέργεια της φράουλας στη Μανωλάδα, αποφάνθηκε χτες ο Παπανδρέου. Τι γνώμη να 'χουν άραγε οι χιλιάδες αλλοδαποί εργάτες που ματώνουν για τους καπιταλιστές που εμπορεύονται το «κόκκινο διαμάντι»;

***

Λένε πως άμα δεν έχεις νύχια να ξυστείς μην περιμένεις να το κάνουν άλλοι. Στην περίπτωση της Λιβύης δεν ισχύει. Οι τύποι με τα «Ντάτσουν», που παρουσιάζονται ως «εξεγερμένοι», έχει αποδειχτεί πια καθαρά πως άλλο ρόλο παίζουν. Γι' αυτό και οι συνεχείς εκκλήσεις τους «ρίξτε βόμβες να φύγει ο Καντάφι», που έχουν πια αλλάξει σε «μπείτε μέσα, δεν μπορούμε μόνοι μας». Με απόλυτο τρόπο αποκαλύφθηκε χτες πως παίζουν το ρόλο του λαγού γι' αυτό που μένει να γίνει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων χρησιμοποιούνται ως προκάλυψη για τους πράκτορες που αλωνίζουν, όπως βεβαιώνει ο αμερικανικός Τύπος.

Η είδηση για τις συντεταγμένες της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη έχει μια ειδική σημασία: Προαναγγέλλει ισοπέδωση των πάντων αν δε φύγει μόνος του ο Καντάφι. Ενδιαφέρουσα η θέση της ελληνικής κυβέρνησης που απ' τη μια μετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική επέμβαση κι απ' την άλλη λέει ότι κρατά την ουρά της απέξω.

Κατά τ' άλλα η μάχη για τη δημοκρατία καλά κρατεί. Οπως μας βεβαιώνουν, αυτή δίνεται με sms, αρκεί να μην είναι Παλαιστίνιοι αυτοί που θέλουν να παλέψουν. Τότε η εταιρεία που ελέγχει τα sms κόβει τις συνδέσεις και πάπαλα η μάχη για τη δημοκρατία.

***

«Σίγουρα στην πυρηνική αυτή κρίση οι Ιάπωνες έδειξαν ένα πρόσωπο αξιολύπητο (...) Η αντιμετώπιση της κρίσης μοιάζει ερασιτεχνική», έγραψε η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Πού πήγαν, αλήθεια, οι διθύραμβοι των πρώτων ημερών για την ιαπωνική ψυχραιμία και το παράδειγμα οργανωτικότητας; Στην πλάτη του λαού της Ιαπωνίας παίζουν ταμπούρλο το ένα μετά το άλλο τα εμπλεκόμενα μονοπώλια κι αυτά που στη συγκεκριμένη κρίση βλέπουν μια ευκαιρία για να μπουν στο παιχνίδι.

Ενα απ' τα κομμάτια της αγοράς που ανοίγει είναι κι αυτό της ανοικοδόμησης. Ειδικά στο θέμα των πυρηνικών. Γι' αυτό και κάθε εκτίμηση ειδικών πρέπει να αντιμετωπίζεται και ως προς το ποια συμφέροντα εκπροσωπεί. Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία που βγαίνουν από τον ανταγωνισμό μεταξύ των μονοπωλίων, κομμάτι κομμάτι δείχνουν τον εφιάλτη. Τώρα πια μιλάνε ανοιχτά για τήξη του πυρήνα. Και για τρομακτικούς αριθμούς συγκέντρωσης ραδιενεργών υλικών στο νερό, στη γη, στον αέρα. Εντυπωσιακή, στον αντίποδα, η συνέπεια με την οποία οι υπεύθυνοι επιμένουν να λένε πως δε συντρέχει κίνδυνος. Ετσι κι αλλιώς οι μεταλλάξεις θα αργήσουν να φανούν.

Την αισιοδοξία, πάντως, δε συμμερίζονται οι ντόπιοι, που δεν κλαίνε μόνο για τους κοντά 30.000 χαμένους αλλά και για άλλο μισό εκατομμύριο που προσπαθεί να βρει τρόπο επιβίωσης ανάμεσα στα ερείπια. Το λιγότερο που έπαθαν είναι η διαπιστωμένη κατάθλιψη.

***

Διά ταύτα: Απ' όπου κι αν το πιάσεις, σ' όποιο κομμάτι της υδρογείου κι αν αναφερθείς, αυτό το σύστημα ζητάει την ανατροπή του. Οχι ν' αλλάξουν οι κυβερνήσεις του, αλλά να πέσει αυτό καθαυτό. Και τούτο είναι πλέον ζήτημα ζωής για τους ανθρώπους που παράγουν τα πάντα και τα χάνουν όλα στη μάχη που δίνουν τα μονοπώλια μεταξύ τους με αναλώσιμους τους παραγωγούς του πλούτου.

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα πλέον κάθε «επιμέρους» πρόβλημα - καθόλου επιμέρους για την πραγματική ζωή των ανθρώπων - ανάγεται στο κεντρικό πρόβλημα: Πώς θα φύγουν απ τη' μέση οι δυνάστες, πώς θα γίνει ο λαός αφέντης του κόπου του. Κι εδώ οι απαντήσεις δεν υπακούουν στους κανόνες του «πλουραλισμού». Εδώ ισχύει πια μόνο το «ή εμείς ή αυτοί».

Ασχετο: Στο εσωτερικό μέτωπο ένα από τα νέα στοιχεία της επικαιρότητας που περνά ασχολίαστο είναι η απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει πια και τους τόκους των παλαιών δανείων για την πρώτη κατοικία. Με δεδομένο ότι πολλοί οριακά πλέον εξοφλούν τις δόσεις τους, κάθε πρόσθετη επιβάρυνση τους χώνει πιο βαθιά στην αγκαλιά των τραπεζών που έχουν ήδη πάρει τα κεφάλαιά τους, έχουν πάρει και ένα μέρος των τόκων, κι εμφανίζονται γαλαντόμες προσφέροντας στους δανεισμένους αναχρηματοδότηση των δανείων με δέλεαρ τη μικρότερη δόση. Στην πράξη ανοίγει κύκλος για νέα χρέη.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βαθιά ταξικό το «νέο Λύκειο» σε βάρος της μόρφωσης των παιδιών του λαού

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο Λύκειο με 5 παγίδες και φροντιστήριο στο φουλ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέο Λύκειο με παλιά συνταγή

ΕΘΝΟΣ: Νέο Λύκειο με 19 λιγότερα μαθήματα

Η ΑΥΓΗ: Γολγοθάς εξετάσεων για τέσσερα χρόνια

ΤΑ ΝΕΑ: Ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές για δάνεια πρώτης κατοικίας

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: «Ολα βαίνουν καλώς... εναντίον μας»

ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα νέων μέτρων για να καλύψουν τα ελλείμματα

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ανάκαμψη (!) φέρνει νέα μέτρα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεκινούν οι κατασχέσεις για χρέη

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασφυκτικότερος έλεγχος από το Δημόσιο στις τράπεζες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Υπερεξουσίες στον επίτροπο

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. «καθαρίζει» τους νονούς της νύχτας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η πραγματικότητα

«Οσο έρχονται σε επαφή με την πραγματικότητα, η κατάθλιψη και απελπισία έχει αρχίσει να κυριεύει τους επιζήσαντες του σεισμού που έπληξε την Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου και άφησαν πίσω τους 27.500 νεκρούς και αγνοούμενους» (στο ΕΘΝΟΣ)

...και τα καθησυχαστικά νέα

«Χαμένη θεωρεί τη μάχη για τη σωτηρία της Φουκουσίμα Αμερικανός επιστήμονας, προειδοποιώντας για μεγάλη επικείμενη διαρροή ραδιενεργών αερίων στην ατμόσφαιρα. Κατακόρυφη αύξηση της συγκέντρωσης ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό κοντά στον αντιδραστήρα-1 και προσανατολισμός των ειδικών σε παροπλισμό των τεσσάρων εκ των έξι αντιδραστήρων. Η τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα-2 έχει προχωρήσει μέχρι την τσιμεντένια βάση του, εκτιμά ο Ρίτσαρντ Λέιχι, που ήταν επικεφαλής της έρευνας ασφαλείας για τους αντιδραστήρες της General Electric, όταν η εταιρεία εγκατέστησε τις μονάδες αυτές στον πυρηνικό σταθμό. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, οι τεχνικοί φαίνεται ότι "έχασαν τη μάχη" σωτηρίας του αντιδραστήρα. Τώρα, ανάλογα με το πώς θα αντιδράσει η βάση, είναι μεγάλος ο κίνδυνος διαρροής ραδιενεργών αερίων στη γύρω περιοχή. Χθες, η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι στο θαλασσινό νερό κοντά στο σταθμό, και ειδικά στο ύψος του αντιδραστήρα-1, ανιχνεύτηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 3.355 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της υπηρεσίας υποβάθμισε τη σημασία της μέτρησης αυτής, τονίζοντας ότι η περιοχή έχει εκκενωθεί εδώ και καιρό, ενώ δεν υπάρχει φυσικά αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΙ ΛΑΓΟΙ: «Η συνηθισμένη πλέον εικόνα στην πρώτη γραμμή του μετώπου στη Λιβύη είναι η εξής: Εκατοντάδες αγροτικά, στρατιωτικά και κάθε λογής άλλα τζιπ, γεμάτα με ενόπλους, να τρέχουν με ταχύτητα κατά των κανταφικών δυνάμεων, ιδιαίτερα μετά τους δυτικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και μέσα σε λίγη ώρα μετά από αντεπιθέσεις των πραιτοριανών και των πιστών στον Καντάφι, να τρέπονται σε φυγή με την ίδια ταχύτητα» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΚΑΨΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΟΧΙ ΕΜΑΣ: «Τις συντεταγμένες των κτιρίων "ξένου ενδιαφέροντος" στην Τρίπολη της Λιβύης (πρεσβείες, προξενεία, επιχειρήσεις) συλλέγουν, σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί, προκειμένου να αποφύγουν τις παράπλευρες απώλειες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί ζήτησαν (και έλαβαν) και από την Αθήνα την επιβεβαίωση των συντεταγμένων της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη» (το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΣΙΓΑ ΤΟ ΝΕΟ: «Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times» (στα ΝΕΑ).

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΒΥΟΙ: «Σελίδα που καλούσε τους Παλαιστίνιους σε νέα ιντιφάντα διέγραψε το Facebook ύστερα από αίτημα της ισραηλινής κυβέρνησης προς τον διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η σελίδα "Τρίτη Παλαιστινιακή Ιντιφάντα", η οποία πριν διαγραφεί είχε 350.000 φίλους, ζητούσε από τους Παλαιστίνιους να βγουν στους δρόμους στις 15 Μαΐου μετά τις προσευχές της Παρασκευής και να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ. Οπως δήλωσε η εταιρεία, αν και αρχικά ήταν ειρηνική πρόσκληση ακολούθως έγιναν πολλά σχόλια "για τη χρήση βίας"» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org