Τετάρτη 1 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συζητιέται το νομοσχέδιο για τη σχολική βία.
 • Κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για συνέχιση του αγώνα για να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία.
 • Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Τουρκία: Σφίγγουμε το χέρι στην ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της διάσωσης και της επιβίωσης του τουρκικού λαού!
 • Θεσσαλονίκη: Στις 11 Μάρτη το 3ο School Art Festival.
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα.
ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Δεν απαντά ουσιαστικά σε καμία από τις αγωνίες και τις ανησυχίες»

Οι θέσεις της ΑΣΓΜΕ σχετικά με το νομοσχέδιο για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό

«Το παρόν σχέδιο νόμου δεν απαντά ουσιαστικά σε καμία από τις αγωνίες και τις ανησυχίες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών οι οποίες εκφράζονται καθημερινά με την έξαρση του φαινομένου», σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας σχετικά με το νομοσχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία, και προβάλλει μια σειρά διεκδικήσεις των οργανώσεων των γονέων.

Οπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ για το νομοσχέδιο, «με ασαφείς ορισμούς για τον σχολικό εκφοβισμό και τη βία, προσπαθεί να "παντρέψει" διαφορετικές έννοιες και φαινόμενα, αφήνοντας "ανοιχτά παράθυρα" για εμπλοκή ΜΚΟ και κατασταλτικών μηχανισμών όλο και πιο έντονα στη σχολική ζωή».

Και προσθέτει: «Το ίδιο το σχολείο ως περιεχόμενο έχει διαδοχικά διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις ως χώρος όπου ο μαθητής βιώνει καθημερινά ό,τι του θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του. Μαθήματα Καλλιτεχνικής και Αισθητικής Αγωγής μένουν εκτός σχολικού προγράμματος, η Φυσική Αγωγή υποβαθμίζεται, η Θεατρική Αγωγή σταμάτα στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η ολοκληρωμένη μόρφωση αντικαθίσταται σταδιακά από τις αποσπασματικές γνώσεις και την απόκτηση δεξιοτήτων. Ενα σχολείο που "εκπαιδεύει" στον ανταγωνισμό και διαχωρίζει τους μαθητές μόνο ευχάριστο δεν είναι σήμερα για τους μαθητές».

Καταλήγοντας η ΑΣΓΜΕ τονίζει πως οι οργανώσεις των γονέων διεκδικούν:

 • Πρόληψη αποκλειστικά από κοινωνικούς επιστήμονες των Κέντρων Πρόληψης και των δήμων. Καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών σε προγράμματα πρόληψης στα σχολεία.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων με οργανικές θέσεις σε κάθε σχολική μονάδα, για να στηρίζουν τη σχολική ζωή.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε να χτίζεται σταθερή παιδαγωγική σχέση μαθητή - εκπαιδευτικού.
 • Κανένας μαθητής αποκλεισμένος από «παράλληλη στήριξη» και σχολικό νοσηλευτή.
 • Σχολεία προσβάσιμα για κάθε μαθητή - εκπαιδευτικό - γονιό που είναι ΑμεΑ.
 • Δημιουργία Σχολών Γονέων σε κάθε σχολείο με ευθύνη των δήμων, μέσα από μαζικούς διορισμούς κοινωνικών επιστημόνων στους ΟΤΑ.
 • Αναβάθμιση στο σχολικό πρόγραμμα όλων των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και της Φυσικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
 • Σύγχρονα, ασφαλή σχολικά κτίρια.
 • Ενίσχυση των εξωταξικών δραστηριοτήτων σε κάθε σχολείο, με ομάδες θεατρικές, αθλητικές, μουσικές, περιβαλλοντικές, που θα ενισχύουν τις σχέσεις μέσα στη σχολική κοινότητα.
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Τώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία

«Με τους αγώνες μας εμποδίσαμε την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας για τους εισακτέους έως και το έτος 2022-23», τονίζει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σχετικά με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το θέμα.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, ότι «η νέα τροποποιητική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή είναι αποτέλεσμα του αγώνα των φοιτητών και φοιτητριών των καθηγητικών σχολών. Αποτελεί μία πρώτη κατάκτηση. Μία κατάκτηση που ήρθε οργανώνοντας τη διεκδίκηση, μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες και δράσεις. Δεν είναι πρώτη φορά που καταφέρνουμε με τους αγώνες μας να ακυρώσουμε αρχικά τη συγκεκριμένη ρύθμιση αφού και το 2018 ακυρώθηκαν τα σχέδια της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσπάσει την επάρκεια από το πτυχίο.

Επιβεβαιώνεται πως μόνο με την οργανωμένη δράση και διεκδίκηση, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους, μπορούν να ανατραπούν οι σχεδιασμοί που χτυπάνε τις σπουδές και τη ζωή μας.

Ξέρουμε πολύ καλά (όπως και οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν) ότι πρόθεσή τους είναι να εφαρμόσουν και τις συγκεκριμένες πτυχές του νόμου - πλαίσιο. Μάλιστα, δεδομένου ότι παραμένει σε ισχύ ο ίδιος ο νόμος, ότι παραμένουν μπροστά τα κριτήρια και τα στοιχεία, οι κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, κάθε τέτοια ρύθμιση είναι κυριολεκτικά στον ...αέρα.

Γι' αυτό τώρα δεν χωράει εφησυχασμός. Καμία αναμονή! Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει η διεκδίκηση ώστε: Να μην αποσπαστεί η παιδαγωγική επάρκεια από το πτυχίο μας ούτε τώρα ούτε ποτέ! Να καταργηθούν ο νόμος - πλαίσιο 4957/2022 και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Να δίνεται στο πτυχίο όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος. Το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα».

Δεν θίγεται η πολιτική που παράγει και αναπαράγει τα προβλήματα

Ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βία και τον εκφοβισμό στα σχολεία

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «"Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή": Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελεί την απάντηση της κυβέρνησης στην εντεινόμενη ανησυχία για τα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού, χωρίς ωστόσο να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για τις αιτίες που τη γεννούν και με προβληματικά σημεία. Τα παραπάνω ανέδειξε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θέτει επί της αρχής ως κύριο το τι σχολείο θέλουμε, ζήτημα που το νομοσχέδιο αγνοεί, καθώς θα άνοιγε μια συζήτηση για το περιεχόμενο και τους σκοπούς του σχολείου, κάτι που αποφεύγει συστηματικά και αυτή και κάθε αστική κυβέρνηση, όπως είπε.

Οπως τόνισε, μεταξύ άλλων, οι εκπαιδευτικοί μόνοι και αβοήθητοι διαχειρίζονται τέτοια ζητήματα εδώ και πολύ καιρό, αφού μπορεί όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις να έφτιαξαν επιτροπές για την καταπολέμηση της βίας στα σχολεία, όμως δεν συνεδρίασαν ποτέ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για προβληματικά και επικίνδυνα σημεία του νομοσχεδίου και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ορισμό που δίνεται στη σχολική βία, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο σε διασταλτικές ερμηνείες και επικίνδυνες γενικεύσεις, στις οποίες μπορούν να χωρέσουν ακόμα και οι μαθητικές κινητοποιήσεις. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στις διατάξεις που εισάγουν τη λειτουργία πλατφόρμας για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, εκφράζοντας ερωτηματικά για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αλήθεια του προσώπου, για τη δημιουργία κλίματος διάχυτης καχυποψίας σε βάρος του παιδαγωγικού κλίματος ζεστασιάς και εμπιστοσύνης. Τόνισε πως απουσιάζουν διατάξεις για την αναγκαία στελέχωση όλων των σχολικών μονάδων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και απαντώντας δε στην επανάληψη από μέρους του υπουργείου ότι διπλασιάστηκαν οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία σε 3.200, ο βουλευτής του ΚΚΕ θύμισε πως οι σχολικές μονάδες είναι 12.500.

«Παρόλο που το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο που υπάρχει διάχυτη ανησυχία για τα φαινόμενα βίας στα σχολεία και την κοινωνία γενικότερα, είναι γεγονός ότι δεν έχει προηγηθεί μία ουσιαστική συζήτηση γύρω από τους παράγοντες που την γεννούν και την εντείνουν, για τον ρόλο του σχολείου και για εκείνα τα αναγκαία αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης. Ετσι το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν θίγει την πολιτική, η οποία, όπως στην κοινωνία, έτσι και στο σχολείο, παράγει και αναπαράγει το ψυχοφθόρο άγχος, την ανασφάλεια στους μαθητές, τον ανταγωνισμό και την ταξική ανισότητα. Αντίθετα, στο σχολείο που φτιάχνεται μεθοδικά από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, εντείνονται οι ανισότητες και ο ανταγωνισμός και μένουν προκλητικά αναπάντητες οι εκκλήσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση των ουσιαστικών ζητημάτων, τα οποία εντάθηκαν με την απομάκρυνση των μαθητών από τα σχολεία τους την περίοδο της πανδημίας», σημείωσε. Οπως τόνισε, είναι αναγκαίο να ανοίξει μία ουσιαστική συζήτηση και να βρεθεί στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και δημιουργικών πρωτοβουλιών το σχολείο που θα προωθεί την ομαδικότητα, την αλληλοβοήθεια, την αλληλεγγύη και όχι τον αδυσώπητο ανταγωνισμό.

Ο Γ. Δελής αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν την παιδαγωγική επάρκεια, την οποία η κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από τα πτυχία που την παρείχαν, φτιάχνοντας ξεχωριστό πρόγραμμα, σημειώνοντας πως αυτές συνιστούν μερική υποχώρηση κάτω από την πίεση και τις σοβαρές αντιδράσεις φοιτητικών συλλόγων και πανεπιστημιακών οργάνων. Με τις ρυθμίσεις αυτές λειαίνονται ορισμένες οξείες γωνίες της αρχικής ρύθμισης, αλλά παραμένει άλυτο το κύριο και το βασικό: Οτι πρέπει να ακυρωθεί πλήρως η αφαίρεση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Το Σάββατο 4/3 η εκδήλωση της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στην Καισαριανή

Στις 7 μ.μ., στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ, θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής

Εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, με θέμα «Οι νέοι της ΕΠΟΝ μάς δείχνουνε τον δρόμο, βαδίζουμε στα χνάρια τους να αλλάξουμε τον κόσμο», πραγματοποιεί η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή.

Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Σειρά πολύμορφων δράσεων πραγματοποιεί επίσης το Τομεακό Συμβούλιο Ανατολικών Συνοικιών της ΚΝΕ, μπροστά στην εκδήλωση της ΟΠ Αττικής. Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 3 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ. προγραμματίζει επίσκεψη - ξενάγηση στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης στην Καισαριανή από το Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και στις 7.30 μ.μ. προβολή ταινίας στο Στέκι Πολιτισμού «Ανδρέας Λυκουρίνος» της Καισαριανής (Ερυθρού Σταυρού 29, δίπλα στο Σκοπευτήριο). Το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 11 π.μ. προχωρά σε κατάθεση στεφάνου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Με αφορμή τα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, Οργανώσεις της ΚΝΕ πραγματοποιούν επίσης ιστορικούς περιπάτους με τίτλο «80 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε - Μαθαίνουμε την Ιστορία της γειτονιάς μας»:

Το Σάββατο 4 Μάρτη:

- Η ΤΟ Ημαθίας στη Νάουσα, στις 10 π.μ. από την πλατεία.

- Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 12 μ. από το Γεντί Κουλέ.

Την Κυριακή 5 Μάρτη:

- Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 12 μ. από το Πάρκο Αγίου Θεράποντα.

Εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ
 • Το Σάββατο 4 Μάρτη:

- Η ΟΒ Εργαζομένων Βόλου, στις 19.00, στο καφέ «Νότος», θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα «Οι νέοι εργαζόμενοι τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ!». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

- Η ΟΒ Εργαζομένων Τρικάλων, στις 19.00, στο καφέ «Σουίτα» θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με δυνατό ΚΚΕ!». Θα μιλήσει ο Σπύρος Κλάντζος, Γραμματέας του ΤΣ Τρικάλων και μέλος του ΓΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

 • Την Κυριακή 5 Μάρτη:

- Στον Τύρναβο, στις 18.00, στο αναψυκτήριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με μαθητές και άλλους νέους με θέμα «Κόντρα στο ρεύμα με το κεφάλι ψηλά, ψηφίζουμε και αγωνιζόμαστε με ιδανικά». Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κοδέλλας, μέλος του ΚΣ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ.

- Η ΟΒ Πέλλας της ΚΝΕ διοργανώνει στην Εδεσσα, στις 17.00, εκδήλωση με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;».

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - «ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ»
Συζήτηση με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας

Συζήτηση με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες, με δυνατό ΚΚΕ», διοργανώνει την Κυριακή 5 Μαρτίου, στις 12.00, στην αυλή του, το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια).

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προεργασίας για το 2ο Φεστιβάλ Χορού του Στεκιού, στο οποίο θα αναδειχθούν πλευρές αυτού του θέματος.

Τη συζήτηση θα ανοίξει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σφίγγουμε το χέρι στην ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας που μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της διάσωσης και της επιβίωσης του τουρκικού λαού

Συναντήσεις με μέλη και στελέχη της ΚΝ Τουρκίας και επισκέψεις σε σεισμόπληκτες περιοχές είχε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ, Θοδωρή Κωτσαντή

Στελέχη της ΚΝΕ βοηθούν στο ξεφόρτωμα φορτηγού με βοήθεια στα Αδανα
Στελέχη της ΚΝΕ βοηθούν στο ξεφόρτωμα φορτηγού με βοήθεια στα Αδανα
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες την Τουρκία, υλοποιώντας την απόφαση του 13ου Συνεδρίου της Οργάνωσης. Εξέφρασε και με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της στον τουρκικό λαό και τη νεολαία που βιώνουν τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου, Χρήστο Χαλκιαδάκη, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ, και Δημήτρη Ζάρκα, μέλος της Επιτροπής Προπαγάνδας του ΚΣ.

Πρώτος σταθμός στην Αγκυρα

Το πρωί της Κυριακής η αντιπροσωπεία μετέβη στην Αγκυρα, όπου έγινε δεκτή σε θερμό συντροφικό κλίμα από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας. Το μεσημέρι της Κυριακής συμμετείχε σε εκδήλωση της ΚΝ Τουρκίας για τα εγκαίνια του νέου Στεκιού Νεολαίας στην περιοχή Τσάνκαγια. Εκεί η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της, η οποία αναγράφει «Απειρες ευχαριστίες στην ΚΝΕ, τον ιστορικό σύμμαχο και σύντροφό μας, που δεν μας άφησε μόνους».

Στον χαιρετισμό του ο Θ. Κωτσαντής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (ΤΚΡ) και της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας (TKG) που αγωνίζονται με αυταπάρνηση και ηρωισμό για να στηρίξουν τους πληγέντες, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Σφίγγουμε το χέρι στα μέλη και τους φίλους της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας που όλες αυτές τις μέρες έχουν μπει μπροστά για την οργάνωση της διάσωσης και τώρα της επιβίωσης του τουρκικού λαού». Διαβεβαίωσε ότι η ΚΝΕ και η ΚΝ Τουρκίας το επόμενο διάστημα θα δυναμώσουν την κοινή τους πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις και τις ιμπεριαλιστικές τους συμμαχίες, γιατί «το μέλλον του ελληνικού και του τουρκικού λαού είναι και αυτό κοινό. Είναι η νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία, όπου οι λαοί μας θα ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα».

Στο «Στέκι Γειτονιάς» στη συνοικία Τόρος, στα Αδανα
Στο «Στέκι Γειτονιάς» στη συνοικία Τόρος, στα Αδανα
Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler» στο «Στέκι Γειτονιάς» του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, στη συνοικία Αyranci της Αγκυρας.

Το ΚΚ Τουρκίας έχει ιδρύσει πολλά τέτοια «Στέκια Γειτονιάς» σε πόλεις και συνοικίες, τα οποία έχουν μετατραπεί σε σημείο συγκέντρωσης υλικών αλληλεγγύης του τουρκικού λαού προκειμένου να σταλθούν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τα μέλη της ΚΝ Τουρκίας για το πώς συντονίζεται και οργανώνεται η λαϊκή αλληλεγγύη, για τη μεγάλη λαϊκή ανταπόκριση, ιδιαίτερα των εργαζομένων και της νεολαίας, όπως και την προσπάθεια στήριξης των εκτοπισμένων από τον σεισμό που καταφθάνουν στην Αγκυρα.

Τα στελέχη της ΚΝΕ συνομίλησαν με τα μέλη και τους φίλους της ΚΝ Τουρκίας, μετέφεραν τη διεθνιστική στήριξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ανέδειξαν τα προβλήματα και τους αγώνες της νεολαίας στην Ελλάδα αλλά και τη συγκινητική έκφραση της αλληλεγγύης από τους Ελληνες μαθητές και φοιτητές προς τη νεολαία της Τουρκίας και της Συρίας που δοκιμάζεται από τον καταστροφικό σεισμό. Επισήμαναν, επίσης, τη μεγάλη αξία που έχει η προσπάθεια του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας να δημιουργήσουν ένα δίκτυο πολιτιστικών κέντρων όπου οι νέοι και οι νέες της χώρας μπορούν να συναντιούνται, να μελετούν, αλλά και να έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την ΚΝ και το ΚΚ Τουρκίας.

Συνάντηση του Θ. Κωτσαντή με τον Μπερκάι Κεμάλ Ονογλου, Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας

Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι
Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι
Οι Γραμματείς των δύο Οργανώσεων, ΚΝΕ και ΚΝ Τουρκίας, πραγματοποίησαν επίσης διμερή συνάντηση, όπου ο Θ. Κωτσαντής μετέφερε για άλλη μια φορά τη σταθερή στήριξη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στον τουρκικό λαό, στην πρωτοπόρα δράση της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας στις πληγείσες περιοχές. Μετέφερε τις σκέψεις και τις ευχές της νεολαίας και του λαού της χώρας μας προς τον δοκιμαζόμενο τουρκικό και συριακό λαό, αλλά και την εκτίμηση ότι αυτό το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης δυναμώνει τις σχέσεις φιλίας των δύο λαών, κόντρα στα σχέδια και τους ανταγωνισμούς των δύο αστικών τάξεων.

Ο Μπερκάι Κεμάλ Ονογλου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ΚΝΕ για τη στήριξή της, καθώς και τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια για τη συγκινητική αλληλεγγύη τους. Ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, τη συγκλονιστική ανταπόκριση των νέων της χώρας στον αγώνα του ΤΚΡ για τη στήριξη των πληγέντων, την ανάγκη να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αλληλεγγύη. Μετέφερε την ηρωική προσπάθεια των μελών και φίλων του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας, που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, άγρυπνοι τόσες μέρες, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουν τον δοκιμαζόμενο λαό. Χάρη σε αυτήν τη στάση του, το ΚΚ Τουρκίας δέχεται τη στήριξη και την εμπιστοσύνη από ευρύτερα τμήματα του τουρκικού λαού και της νεολαίας της χώρας.

Στα σεισμόπληκτα Αδανα

Με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler»
Με τη Μαθητική Οργάνωση της ΚΝ Τουρκίας «Solcu Liseliler»
Τη Δευτέρα 27 Φλεβάρη η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΝ Τουρκίας, βρέθηκε στα Αδανα και την επαρχία Χατάι της Τουρκίας που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό.

Πρώτος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν η συνοικία Τόρος, όπου έγινε δεκτή από μέλη και φίλους του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη συνοικία λειτουργεί «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚ Τουρκίας που αποτελεί σημείο αναφοράς, αφού είναι το συντονιστικό κέντρο της μεγάλης προσπάθειας που καταβάλλουν οι οργανώσεις του για τη στήριξη των σεισμόπληκτων. Στο Στέκι συγκεντρώνονται φορτία με υλική βοήθεια από κάθε γωνιά της Τουρκίας, ταξινομούνται και διανέμονται στις πληγείσες περιοχές. Καθημερινά φτάνει βοήθεια, από ρούχα, τρόφιμα, φαρμακευτικά είδη και είδη ατομικής υγιεινής μέχρι παιδικά βιβλία. Στο Στέκι υπάρχει ένας τοίχος όπου καταγράφονται όλες οι ανάγκες ανά περιοχή.

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής που έχουν αγκαλιάσει το «Στέκι Γειτονιάς». Εχουν ανοίξει τις καρδιές και τις πόρτες τους. Παραχώρησαν αποθηκευτικούς χώρους στις αυλές, έδωσαν τα κλειδιά από τα σπίτια τους για να αξιοποιηθούν από το «Στέκι Γειτονιάς». Βοηθούν εθελοντικά, ενώ αναλαμβάνουν τη σίτιση των μελών και φίλων του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας που λειτουργούν το Στέκι.

Η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της
Η ΚΝ Τουρκίας παρέδωσε στην ΚΝΕ τιμητική πλακέτα για τη στήριξή της
Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έγινε δεκτή με συγκίνηση και ενημερώθηκε για τη δράση του ΚΚ Τουρκίας, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πόλη.

Συγκεκριμένα, στα Αδανα ο καταστροφικός σεισμός είχε ως συνέπεια να καταρρεύσουν περίπου 20 κτίρια, ενώ περίπου άλλα 100 έχουν κριθεί ακατάλληλα. Η πόλη μετράει περίπου 500 νεκρούς, ενώ πολύς κόσμος, τρεις βδομάδες μετά, δεν κοιμάται στο σπίτι του αλλά σε σκηνές υπό τον φόβο ενός νέου σεισμού.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι χώροι δουλειάς δεν σταμάτησαν να λειτουργούν ούτε λεπτό. Σε όσους εργαζόμενους δεν μπορούσαν να προσέλθουν, η εργοδοσία αντί να παραχωρήσει άδεια ειδικού σκοπού, τους ανάγκασε να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας, σε μια κίνηση που με βάρβαρο τρόπο επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν μπαίνει πάνω από την «ιερή αγελάδα» των καπιταλιστικών κερδών.

Η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ συνομίλησε με τα μέλη και τους φίλους του ΚΚ Τουρκίας και της ΚΝ Τουρκίας που βρίσκονται στον χώρο. Ο Θ. Κωτσαντής απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς τους Τούρκους συντρόφους. Τόνισε τη σημασία που έχει το παράδειγμά τους, που αποδεικνύει τη δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης με την πρωτοπόρα παρέμβαση των κομμουνιστών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης κατέφτασε φορτηγό που περιείχε υλική βοήθεια κυρίως για τη στέγαση των σεισμόπληκτων. Τα στελέχη της ΚΝΕ, μαζί με τους Τούρκους συντρόφους, βοήθησαν στο ξεφόρτωμα του φορτηγού.

Στη σεισμόπληκτη επαρχία Χατάι

Από την επίσκεψη στη Σμύρνη
Από την επίσκεψη στη Σμύρνη
Στη συνέχεια της επίσκεψης, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ βρέθηκε στην επαρχία Χατάι, αρχικά στο Ισκεντερούν και στη συνέχεια στην Αντιόχεια. Η επαρχία Χατάι είναι από αυτές που χτυπήθηκαν περισσότερο. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζεται ότι 7.000 άνθρωποι μένουν σε σκηνές, ενώ είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν διαθέτουν καν σκηνή.

Στο Ισκεντερούν η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το τοπικό «Στέκι Γειτονιάς» που σφύζει από ζωή, αφού αποτελεί σημείο αναφοράς για τη γειτονιά. Εκεί ενημερώθηκαν από τα μέλη της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται τρεις βδομάδες μετά τον σεισμό.

Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές της Τουρκίας. Είναι χιλιάδες τα κατεστραμμένα σπίτια με ερείπια σε πολλά σημεία της πόλης, ενώ ο λαός της περιοχής μένει μέσα σε σκηνές και σε παραπήγματα, καθώς το αστικό κράτος της Τουρκίας δεν έχει εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Και ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα οι γονείς να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μέρα στη δουλειά και να αφήνουν τα παιδιά στις σκηνές δίπλα στα ερείπια, χωρίς καμία στήριξη.

Το «Στέκι Γειτονιάς» του ΚΚΤ, μαζί με την υλική στήριξη που παρέχει, όπως ρούχα, τρόφιμα κ.ά., εξασφαλίζει την ψυχολογική στήριξη και περίθαλψη. Χορηγεί τρόφιμα ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά και γι' αυτό από την πρώτη μέρα έχει βρει την υποστήριξη όλης της γειτονιάς αλλά και ευρύτερου τμήματος του λαού, ακόμα και νεαρών φαντάρων και μικρών παιδιών.

Επόμενη στάση της αντιπροσωπείας αποτέλεσε η ισοπεδωμένη Αντιόχεια. Η πόλη θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ δεν υπάρχει ούτε παροχή ρεύματος και νερού. Και εκεί «λάμπει» η υπεράνθρωπη προσπάθεια των μελών και φίλων της ΚΝ και του ΚΚ Τουρκίας για να μπορέσει να σταθεί ο λαός της περιοχής και πάλι στα πόδια του.

Επίσκεψη στη Σμύρνη

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΚΝΕ στην Τουρκία ολοκληρώθηκε χτες, Τρίτη, με επίσκεψη στη Σμύρνη.

Εκεί η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το «Στέκι Γειτονιάς» Χατάι, ένα από τα 20 «Στέκια Γειτονιάς» που λειτουργούν στην περιοχή. Συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΚΚ και της ΚΝ Τουρκίας που την ενημέρωσαν για τη δράση του Στεκιού.

Στο «Στέκι Γειτονιάς», που αυτές τις μέρες έχει μετατραπεί σε κέντρο οργάνωσης της αλληλεγγύης προς τους πληγέντες από τον σεισμό, πραγματοποιούνται δραστηριότητες για τη νεολαία της περιοχής, όπως ενισχυτικά μαθήματα, μαθήματα σκακιού, οργανώνονται συζητήσεις, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.

Στη συνέχεια τα στελέχη της ΚΝΕ βρέθηκαν στα γραφεία του ΚΚ Τουρκίας στη Σμύρνη, όπου συναντήθηκαν με στελέχη της ΚΝ Τουρκίας. Ενημερώθηκαν για την οργάνωση της αλληλεγγύης για τους σεισμόπληκτους και στη συνέχεια αντάλλαξαν πείρα από την παρέμβαση των κομμουνιστών στα πανεπιστήμια, αλλά και για τη μάχη που δίνουν οι δύο Οργανώσεις μπροστά στις ερχόμενες εκλογές στις δύο χώρες.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ παρέδωσε στο Κέντρο Συντονισμού του ΚΚΤ στα Αδανα γράμματα που έγραψαν μαθητές από την Πάτρα, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους συμμαθητές τους στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Τροπολογία του ΚΚΕ για επίταξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγάλεω

Την απέρριψε ο υφυπουργός Εσωτερικών

Το πάνδημο αίτημα των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής του Αιγάλεω, όπως και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, που απαιτούν την επίταξη τώρα του εκπαιδευτικού κτιρίου που στεγάζει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω, μετέφερε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χτες.

Υπενθυμίζεται ότι το 9ο Δημοτικό Σχολείο κινδυνεύει με έξωση μετά από μακροχρόνια δικαστική διαμάχη του δήμου με τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, με τους γονείς να βρίσκονται σε συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Αυτός ο αγώνας έφερε και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που προβλέπει μεν ότι ο δήμος θα προχωρήσει σε αναγκαστική απαλλοτρίωση του κτιρίου από τους ιδιοκτήτες, ωστόσο η απόφαση δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα από τον δήμο.

Το ΚΚΕ έχει φέρει κατ' επανάληψη το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις, απαιτώντας να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει ότι δεν θα κινδυνεύουν σχολεία με έξωση.

Τώρα η τροπολογία κατατέθηκε στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά τη μίσθωση ακινήτων από ΟΤΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια ανέπτυξε την εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, σημειώνοντας ότι «μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της έξωσης της σχολικής μονάδας από το κτίριο όπου στεγάζεται εδώ και 30 χρόνια, με βάση τη δικαστική απόφαση που μετά από μακροχρόνιες δικαστικές πράξεις μεταξύ του δήμου και των ιδιοκτητών έβαλε λουκέτο στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 40 του σχετικού νομοσχεδίου, με βάση την ομόφωνη πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω. Είναι ομόφωνη η πρόταση. Και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγάλεω είναι με τη ΝΔ. Το λέμε εδώ για να ακούσετε».

Η παράγραφος που το ΚΚΕ απαίτησε να συμπεριληφθεί στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι «επιτρέπεται η αναγκαστική διάθεση (επίταξη) εκπαιδευτικού κτιρίου, υπό την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 18 του Συντάγματος και την απορρέουσα υφιστάμενη νομοθεσία, όταν είναι μοναδικός χώρος της περιοχής που μπορεί να καλύψει επείγουσες εκπαιδευτικές ανάγκες».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας, απορρίπτοντας την τροπολογία, έθεσε θέμα καταλληλότητας και πρόσθεσε πως «αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι ζήτημα συνολικής κυβερνητικής επιλογής και όχι μόνο του υπουργείου Εσωτερικών. Με δεδομένο, βέβαια, πρώτα ότι θα υπάρξει γνωμοδότηση του υπουργείου Παιδείας».

Απαντώντας, ο Χρ. Κατσώτης επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να θέτετε θέματα καταλληλότητας όταν λειτουργεί 30 χρόνια. Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τώρα τον κόσμο, αλλά ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο, που ξέρει πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση».

Πρόσθεσε δε πως «υπάρχουν 100 μαθητές. 'Η οι 100 μαθητές θα συνεχίσουν να μορφώνονται ή θα πάρει το κτίριο ο ιδιοκτήτης, που εσείς τώρα του κάνετε πλάτες να το πάρει. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Μπροστά στους 100 μαθητές έχετε επιλέξει τον ιδιοκτήτη και δεν λύνετε το θέμα».

ΠΟΣΔΕΠ
Παραίτηση εκλεγμένου της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών»

Την απόφασή του να παραιτηθεί, από μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, γνωστοποίησε με επιστολή του ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, αντιδρώντας στη στάση της παράταξής του «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίζει τη συμμετοχή στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης των Ιδρυμάτων (ΣΙ) και κατά συνέπεια τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

Στην επιστολή του ο Σ. Σωτηρόπουλος αναφέρει πως «για λόγους αρχής δεν μπορώ πλέον να εκπροσωπώ τη συνδικαλιστική παράταξη της "Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών" με το ψηφοδέλτιο της οποίας είμαι εκλεγμένος», καθώς «η έμμεση πλην σαφής πλέον στάση της παράταξης υπέρ της συμμετοχής στις εκλογές για τα ΣΙ αποτελεί εκ των πραγμάτων στήριξη στο κεντρικό όργανο εφαρμογής του νόμου - πλαίσιο, διαρρηγνύει τους δεσμούς της με το πανεπιστημιακό κίνημα ενάντια στον νόμο - πλαίσιο και τη μεταλλάσσει εκ των πραγμάτων σε παρατηρητή (ακόμη και συμμέτοχο) της κατεδάφισης του πανεπιστημίου όπως το ξέραμε».

Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ της Θεσσαλονίκης.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποίησαν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των συμβούλων στη Διεύθυνση Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των διευκολυντικών στάσεων εργασίας που είχαν προκηρυχθεί.

Σήμερα Τετάρτη 1/3, στη 1.30 μ.μ. οργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία των συμβούλων στη Διεύθυνση Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 3/3, στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου καλούν σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για την ακύρωση της αξιολόγησης, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων και συνολικά ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της πόλης, γονείς και μαθητές, να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους εκπαιδευτικούς.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις 11 Μάρτη το 3ο School Art Festival

Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Το 3o School Art Festival, με τίτλο «Δεν φτάνει να αγαπάμε την ειρήνη και τον άνθρωπο, πρέπει και να αγωνιζόμαστε γι' αυτά!», διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης το Σάββατο 11 Μάρτη και καλεί όλα τα σχολεία να πάρουν αποφάσεις συνδιοργάνωσης, καθώς επίσης τις ΕΛΜΕ και τις Ενώσεις Γονέων να το στηρίξουν.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών σημειώνει ότι «το φετινό School Art Festival θα είναι ο τόπος συνάντησης όλων των μαθητών. Θέλουμε με τους αγώνες, τους στίχους, τα τραγούδια, τις ζωγραφιές μας, να στείλουμε μήνυμα πως αυτός ο κόσμος δεν είναι για εμάς, θα τον αλλάξουμε!

Θα είναι μια μεγάλη γιορτή των μαθητών, που θα οργανωθεί από μαθητικά συμβούλια, από σχολεία από όλη τη Θεσσαλονίκη, από εμάς για εμάς!

Ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, με τις εξελίξεις στην Καλλιτεχνική Παιδεία και τον αγώνα μαθητών, φοιτητών και καλλιτεχνών για κατάργηση του ΠΔ85 και για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Καλλιτεχνική Παιδεία, το Φεστιβάλ αυτό και η συμμετοχή μαθητών από το Καλλιτεχνικό και το Μουσικό Σχολείο, αλλά και καλλιτεχνών της πόλης, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία!».

Στο κάλεσμά της προς τους μαθητές αναφέρει για το περιεχόμενο του φετινού School Art Festival: «Εναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, οι μαθητές δεν ξεχνάμε!

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κανονικότητα του πολέμου, δεν συνηθίζουμε στις εικόνες φρίκης.

Δεν δεχόμαστε η χώρα μας να εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο, να στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό, να έχει σε ετοιμότητα βάσεις στην υπηρεσία των ΝΑΤΟικών "συμμάχων".

Δεν ανεχόμαστε μέσα στην πόλη μας να λειτουργεί ΝΑΤΟικό στρατηγείο.

Οργιζόμαστε με τις εικόνες της άγριας καταστολής και των συλλήψεων αγωνιστών μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης που κατήγγειλαν την παρουσία ΝΑΤΟικών αρμάδων, που διεκδικούσαν Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών.

Καταδικάζουμε τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η χώρα μας δίνει πάνω από 3 δισ. κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ την ώρα που αφήνει τα σχολεία μας να ρημάζουν.

Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες - θύματα των πολέμων, όπως δείξαμε πρόσφατα την αλληλεγγύη μας στα αδέρφια μας από την Τουρκία και τη Συρία.

Αντιπαλεύουμε τον ρατσισμό και τον φασισμό, απομονώνουμε τους φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές.

Παίρνουμε θέση ενάντια σε όλα όσα μας εξόργισαν, μας συγκλόνισαν όλη την προηγούμενη χρονιά! Από το σχολείο - εξεταστικό κέντρο, τις παγωμένες τάξεις, την ακρίβεια, τη δολοφονία του 16χρονου Ρομά, τον θάνατο του 11χρονου από εγκληματική αμέλεια, τους χιλιάδες νεκρούς από τον πρόσφατο σεισμό στην Τουρκία.

Αντλούμε δύναμη από το τέταρτο κύμα αλληλεγγύης που έδειξαν και δείχνουν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι στους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, από τα δεκάδες μαθητικά συμβούλια που πήραν αποφάσεις για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, από τους δεκάδες μαθητές που απέδειξαν πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Παλεύει για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος

Το ζήτημα της εργασιακής προοπτικής των αποφοίτων Τμημάτων Μηχανικών από πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν αναδεικνύει ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα, με δράσεις και κινητοποιήσεις του.

Οπως σημειώνει, «οι φοιτητές γνωρίζουμε ότι με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, τα πτυχία μας βρίσκονται στον αέρα ενώ δεν προβλέπονται καν επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα όπως και στα υπόλοιπα τμήματα μηχανικών που πανεπιστημιοποιήθηκαν (π.χ. ΠαΔΑ, ΔΠΘ κ.λπ.) Την ίδια στιγμή έχουν ήδη βγει οι πρώτοι απόφοιτοι χωρίς να έχουν στα χέρια τους πτυχίο, παρά μόνο μια βεβαίωση σπουδών από τμήμα».

Ο Σύλλογος πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 23 Φλεβάρη στην πρόεδρο του Τμήματος, όμως δεν πήρε καμιά ουσιαστική απάντηση, αφού οι φοιτητές θα πρέπει να περιμένουν να πάρει το Τμήμα την πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και να περάσει αξιολόγηση από επταμελή επιτροπή. Απέναντι σε αυτά καλούν σε κλιμάκωση της πάλης με κινητοποίηση στον πρύτανη και νέες δράσεις ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

«Ολοι εμείς οι φοιτητές και οι οικογένειές μας ξοδεύουμε τόσα χρήματα για τις σπουδές μας, έχουμε κοπιάσει για χρόνια και τελικά παίρνουμε ένα πτυχίο που δεν κάνει ούτε για κορνίζα, καθώς τόσα χρόνια, από όταν "πανεπιστημιοποιήθηκαν" τα Τμήματά μας, ούτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τότε ούτε της ΝΔ σήμερα έκαναν τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις παρά τις υποσχέσεις! Ολα αυτά, ενώ ο Σύλλογός μας δεν έχει μείνει αμέτοχος αφού έχουμε στείλει και επιστολή στην υπουργό Παιδείας και είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ που μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση!», σημειώνει ο Σύλλογος και απαιτεί άμεσα οι αρμόδιοι να δώσουν επίσημες και συγκεκριμένες απαντήσεις και να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων των σχολών πανεπιστημιοποιημένων ΤΕΙ.

 • Την αναγνώριση των αποφοίτων του απαιτεί και το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΙΦΕ) του ΕΚΠΑ, που με επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών διαμαρτύρεται για την απουσία των αποφοίτων του Τμήματος από το ΠΔ 85/2022 (προσοντολόγιο - κλαδολόγιο). Με ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας των μελών ΔΕΠ του Τμήματος, το οποίο φέρει και τις υπογραφές 1.234 αποφοίτων του Τμήματος, ζητούν συνάντηση με τον υπουργό για να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για τη συμπερίληψή τους στο ΠΔ 85 και τη δυνατότητα πρόσληψής τους στο Δημόσιο. Για το θέμα τους το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ