Την περασμένη Κυριακή, στη Γενική Συνέλευσή του, ο Σύλλογος συνόψισε την πείρα από τις πρωτοβουλίες που πήρε το προηγούμενο διάστημα και αποφάσισε τα επόμενα βήματά του.
Μέσα από την εισήγηση στη συνέλευση αλλά και τις τοποθετήσεις των εργαζομένων, αποτυπώθηκαν τα βασικά ζητήματα γύρω από τα οποία ξεδιπλώθηκε η δράση του σωματείου τους προηγούμενους μήνες: Η δουλειά χωρίς ωράριο, οι καθημερινές και συχνά απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες, οι απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών, οι άθλιες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους μέσα από προγράμματα «voucher» και «δουλεμπορικά» γραφεία, η απειλή των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων, ήταν μερικά από τα οξυμένα προβλήματα για τα οποία ο Σύλλογος ανέπτυξε δράση, πήρε πρωτοβουλίες, οργάνωσε το άνοιγμά του σε πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, σούπερ μάρκετ.
Στη συνέχεια της αγωνιστικής του δράσης, ο Σύλλογος προτάσσει τον αγώνα για κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), με αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα. Παλεύει κόντρα στις επιδιώξεις των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και των εργοδοτικών συνδικαλιστών στην πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και σε μια σειρά σωματεία - εντολοδόχους της εργοδοσίας, για συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στις αξιώσεις τους για κατοχύρωση της εργασιακής ζούγκλας.
Το σωματείο βρίσκεται σε διαδικασία εμπλουτισμού του σχεδίου κλαδικής ΣΣΕ που έχει επεξεργαστεί. Στη βάση αυτή, διεκδικεί: Υπογραφή κλαδικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς διαχωρισμούς σε παλιούς και νέους εργαζόμενους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και βελτίωση των συνθηκών δουλειάς. Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από τα 751 ευρώ.
Επιπλέον, το σωματείο θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις μαζί με τους εργαζόμενους στα εμπορικά κέντρα «McArthurGlen» και «Smart Park» στα Σπάτα, με βασικά αιτήματα την τήρηση του ωραρίου, τη χορήγηση των ρεπό και τη δωρεάν μεταφορά των εργαζομένων από και προς τη δουλειά. Παράλληλα, συνεχίζει τη δράση του αναδεικνύοντας τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μέσα από «δουλεμπορικά» γραφεία, καθώς και για να επιστρέψει στη δουλειά μέλος της διοίκησης του σωματείου που απολύθηκε πρόσφατα από το «δουλεμπορικό» «In Group».
Ο Σύλλογος έχει αποφασίσει να οργανώσει εκδήλωση για την εργαζόμενη μητέρα, με αφορμή την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καθώς στον κλάδο εργάζεται μεγάλο ποσοστό γυναικών. Τέλος, το Σωματείο θα σχεδιάσει πρωτοβουλίες μαζί με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), διεκδικώντας νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και άλλα αιτήματα που απασχολούν από κοινού το σωματείο και τους παραπάνω φορείς.
Στις τοποθετήσεις στη συνέλευση, οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο ανέδειξαν μια σειρά από πλευρές της επίθεσης που δέχονται, όπως και την ανάγκη να απαντήσουν με άνοδο της οργάνωσης και της πάλης.
Εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Praktiker», μέλη του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου, αναφέρθηκαν στη φθορά της υγείας των εργαζομένων, τα εργατικά «ατυχήματα», τις μυοσκελετικές παθήσεις αλλά και μια σειρά από προβλήματα που δημιουργεί η εντατικοποίηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διεκδικήσουν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μέτρα προστασίας της υγείας τους. Κατήγγειλαν επίσης την προσπάθεια της εργοδοσίας να εμποδίσει την παρέμβαση του επιχειρησιακού σωματείου, όπως έκανε και πρόσφατα με την «απάντηση» στις καταγγελίες για τη χρησιμοποίηση εργαζομένων στην ανακατασκευή καταστημάτων, σε ειδικότητες και εργασίες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες έχουν προσληφθεί, ότι το Σωματείο... «δεν νομιμοποιείται να καταγγείλει παρά μόνο αν έχει τη ρητή σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου».
Εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν μέσα από «δουλεμπορικά» περιέγραψαν τη δουλειά - λάστιχο, όποτε και για όσο θέλουν οι εργοδότες, με ολιγόμηνες συμβάσεις που με διάφορα τεχνάσματα δεν μετατρέπονται ποτέ σε αορίστου χρόνου. «Δεν μπορεί να είναι αυτό το παρόν και το μέλλον μας. Τους φωνάζουμε ότι σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε», τόνισαν χαρακτηριστικά.
Εργαζόμενοι από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στηλίτευσαν το ρόλο των εργοδοτικών συνδικαλιστών. Φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, εργαζόμενοι από την επιχείρηση «ΑΒ Βασιλόπουλος» μετέφεραν στους συναδέλφους τους πως «συνδικαλιστής» του επιχειρησιακού σωματείου, στην παρέμβαση με την οποία ζήτησαν να μπει «φρένο» στην επέκταση του καθεστώτος των εργολαβικών εργαζομένων, τους προέτρεψε «αν δεν τους αρέσει, να φύγουν» από την επιχείρηση!
Την πείρα τους από την προσπάθεια της εργοδοσίας, πριν από έναν περίπου χρόνο, να φέρει νέες ατομικές συμβάσεις με χειρότερους όρους εργασίας, μετέφεραν εργαζόμενες από την αλυσίδα «Η&Μ». Οι νέες συμβάσεις είχαν αποσυρθεί κάτω από την κινητοποίηση των εργαζομένων, μαζί με το κλαδικό τους σωματείο. Ωστόσο, οι εργαζόμενες υπογράμμισαν πως η εταιρεία εξακολουθεί να έχει στη διάθεσή της και να χρησιμοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο: Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με χειρότερους όρους, «αξιολογούνται» με βάση τα κριτήρια της επιχείρησης και του εσωτερικού κανονισμού, ενώ ο εργοδότης μπορεί να αξιοποιεί το προσωπικό «κατά την ελεύθερη κρίση του και τις ανάγκες της εταιρείας». Στο πλαίσιο αυτό, οι εμποροϋπάλληλοι πρόσφατα ενημερώθηκαν πως καλούνται να αναλάβουν και καθήκοντα καθαριότητας των χώρων των καταστημάτων.
Οι εργαζόμενοι μίλησαν ακόμα για τις επιδιώξεις των εργοδοτών να επιβάλουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις μέσα από τις οποίες θα τσακίσουν δικαιώματα. Πρόκειται για «συμβάσεις» που κατοχυρώνουν την «ευελιξία» των εργαζομένων, το διευθυντικό δικαίωμα, τους εσωτερικούς κανονισμούς των επιχειρήσεων και την «αξιολόγηση» με βάση τις «αξίες της εταιρείας».
Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η νέα Σύμβαση που φέρνει, σε πρώτη φάση στα καταστήματα Ελευσίνας και Μεγάρων, η επιχείρηση «LIDL», επιδιώκοντας να αξιοποιεί τους εργαζόμενους όπου και όπως θέλει, προβλέποντας τη δυνατότητα μετάθεσης σε οποιαδήποτε εγκατάσταση της εταιρείας στην Αττική, σε ίδιο ή διαφορετικό αντικείμενο, μόνιμα ή προσωρινά, χωρίς αυτό να θεωρείται βλαπτική μεταβολή. Η επιχείρηση είχε προτείνει πριν από λίγους μήνες Σύμβαση με «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου στους εργαζόμενους στην αποθήκη στα Καλύβια. Τότε ανακάλεσε την πρότασή της, κάτω από τις αντιδράσεις, ωστόσο σήμερα επαναφέρει ανάλογα σχέδια στα δύο καταστήματα. Παρουσιάζοντας μάλιστα τη Σύμβαση στους εργαζόμενους, ανέφερε πως η προσαρμογή στον ανταγωνισμό πανευρωπαϊκά απαιτεί συμβάσεις που να «κουμπώνουν» καλύτερα στο νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το «πεπαλαιωμένο» περιεχόμενο των σημερινών Συμβάσεων, δηλαδή όσα δικαιώματα έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.
Αντίστοιχα, στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης», τα εργοδοτικά σωματεία έχουν υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση για την οποία πανηγυρίζουν, μαζί με τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας. Οι εργαζόμενοι όμως δεν την έχουν πάρει στα χέρια τους, ούτε έχουν ενημερωθεί για τους όρους της, αφού υπογράφηκε πίσω από τις πλάτες τους, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, στα αυτιά τους φτάνουν, προερχόμενες από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της, αναφορές στην ανάγκη «εξορθολογισμού» των προβλέψεων που ισχύουν σήμερα.
Απέναντι σε αυτές τις «συμβάσεις», το σωματείο και οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν πως αντιτάσσουν τις διεκδικήσεις, τα αιτήματα, τον αγώνα τους για Συλλογικές Συμβάσεις, τόσο κλαδική όσο και επιχειρησιακές, που να προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς, κατοχύρωση δικαιωμάτων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Με το νόμο 4053/2012, καθορίστηκε νομικά το καθεστώς που είχε ήδη διαμορφωθεί στην αγορά των ταχυδρομικών υπηρεσιών στη χώρα, με την δραστηριοποίηση ιδιωτικών υπηρεσιών «courier», με ορισμένες από αυτές να κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι από τη συγκεκριμένη «πίτα». Δεύτερον, δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει, ανά πάσα στιγμή, σε κάθε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο να δραστηριοποιηθεί στη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που μπορεί να εξασφαλιστεί και μέσω της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ, τα οποία παραμένουν μέχρι τις 31/12/2028 σε καθεστώς ΦΠΚΥ, διατηρούν δηλαδή την υποχρέωση εκτέλεσης ταχυδρομικής υπηρεσίας από και προς οποιοδήποτε σημείο της Επικράτειας «ανεξαρτήτως κόστους». Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί η πρόβλεψη του νόμου για χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό μέρους του καθαρού κόστους παροχής της καθολικής υπηρεσίας που επιβαρύνει τον ΦΠΚΥ, δηλαδή τα ΕΛΤΑ.
Εξι σχεδόν χρόνια μετά, στο πλαίσιο της διαδικασίας παραπέρα «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς, τα ΕΛΤΑ πέρασαν στην «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», δηλαδή στο «υπερταμείο» των ιδιωτικοποιήσεων που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα ΕΛΤΑ βρίσκονται σε μια πορεία αναδιάρθρωσης που στόχο έχει τη μετατροπή τους σε μια σύγχρονη καπιταλιστική επιχείρηση με ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, με μεγαλύτερη εντατικοποίηση και χωρίς δικαιώματα, αλλά και τη δημιουργία χώρου για τη δραστηριοποίηση άλλων κεφαλαίων στον κλάδο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που προκύπτουν από τις ετήσιες εκθέσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τα οποία χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «απελευθέρωσης» της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς. Σύμφωνα με αυτά καταγράφεται:
-- Μείωση του μεριδίου αγοράς των ΕΛΤΑ στο σύνολο του πλήθους αντικειμένων που διακινούνται και στα έσοδα του κλάδου. Συγκεκριμένα, το 2011 το μερίδιο αγοράς των ΕΛΤΑ ήταν 90% του πλήθους αντικειμένων και 58% των εσόδων. Το 2016 έφτασε το 74% του πλήθους αντικειμένων και το 38% των εσόδων. Η μείωση του μεριδίου αγοράς των ΕΛΤΑ συνοδεύτηκε από ανάλογη αύξηση του μεριδίου αγοράς των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, πρώτα και κύρια στις ταχυμεταφορές.
-- Μείωση του κύκλου εργασιών των ΕΛΤΑ την περίοδο 2012 - 2016, από τα 401 στα 312 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ταχυμεταφορών από τα 305 στα 348 εκατ. ευρώ.
-- Μείωση του στόλου οχημάτων των ΕΛΤΑ, αύξηση των άλλων επιχειρήσεων. Τα ΕΛΤΑ το 2013 διέθεταν στόλο 2.900 οχημάτων, ενώ το 2016 αυτός μειώθηκε στα 2.440. Την ίδια περίοδο οι άλλες επιχειρήσεις, από ένα στόλο 4.950 οχημάτων το 2013, έφτασαν τα 6.065 οχήματα το 2016.
-- Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, τα ΕΛΤΑ το 2010 διέθεταν σχεδόν 11.000 εργαζόμενους μόνιμο προσωπικό και σήμερα διαθέτουν κάτω από 7.000. Παράλληλα, επεκτείνεται το προσωρινά και ελαστικά απασχολούμενο προσωπικό, που το 2016 αριθμούσε περίπου 1.000 άτομα. Τα ΕΛΤΑ από το 2006 και μετά δεν έχουν κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, παρά τις εκάστοτε εξαγγελίες.
Την ίδια ώρα, στις επιχειρήσεις ταχυμεταφορών το συνολικό προσωπικό, από 7.800 το 2011, έχει φτάσει σχεδόν τους 10.000 εργαζόμενους το 2016. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις αυτές, περίπου το 10% δουλεύει στις μητρικές εταιρείες και το υπόλοιπο 85 - 90% σε πρακτορεία franchise, κάτω από άθλιες συνθήκες, με μεγάλη εντατικοποίηση, κυριαρχία της προσωρινής απασχόλησης κ.λπ. Στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργαζόμενοι αυτοί δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά από τα επιχειρησιακά σωματεία, σε αντίθεση με το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ταχυδρομείων και Ταχυμεταφορών Αττικής, που δίνει τη μάχη για την οργάνωσή τους και τη διεκδίκηση αιτημάτων που αφορούν μια σειρά εργασιακά δικαιώματα.
Για τους εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ, η πορεία «απελευθέρωσης» της ταχυδρομικής αγοράς, επιπλέον της μείωσης του προσωπικού, σημαίνει ακόμα μείωση των μισθών και εντατικοποίηση της εργασίας.
Την πολιτική αυτή στηρίζουν με κάθε μέσο οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στον κλάδο, γεγονός που επιβεβαιώνεται στο ακέραιο από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών.
Τον Απρίλη του 2017, η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοίκηση των ΕΛΤΑ εκδήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων στη διανομή. Στην Αττική, το ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας, το μεγαλύτερο σωματείο στα ΕΛΤΑ, αρχικά συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία χαρακτηρίστηκε από μαζική συμμετοχή και πήρε την απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Μετά την πρώτη μέρα της απεργίας, όμως, και ενώ η συμμετοχή έφτασε το 92%, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού - ΔΑΚ (προέλευσης ΔΑΚΕ), ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ - που έχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου, τα «δίπλωσαν», παρουσιάζοντας ως κατάκτηση ότι τελικά η μείωση θα είναι μόνο 15% στη διανομή!
Τον Ιούλη του 2017, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε επίπεδο Ομοσπονδίας - ΠΑΣΚΕ και ΠΑΚ (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ) - υπέγραψε κοινή συμφωνία με τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Η ΔΑΚΕ και η ΔΑΚ, αν και δεν υπέγραψαν τη συμφωνία, τη στηρίζουν στην πράξη. Πρόκειται για μια ακόμα συμφωνία - μνημείο εργατοπατερισμού, που ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων με τα συμφέροντα της καπιταλιστικής επιχείρησης και τους επιβάλλει να βάλουν πλάτη για να γίνουν τα ΕΛΤΑ πιο ανταγωνιστικά.
Χαρακτηριστικά, η κοινή συμφωνία αναφέρει: «Οι εργαζόμενοιείναι αυτοί που θα συμβάλουν, όπως έχουν αποδείξει στο παρελθόν, με το ζήλο, την εργασία τους και τη δέσμευσή τους, στην επίτευξη των στρατηγικών και επιχειρησιακών στόχων του Οργανισμού.Στρατηγικός στόχος και των δύο μερών (σ.σ. της διοίκησης και των εργαζομένων) είναι (...) η επάνοδος του Οργανισμού, με κάθε πρόσφορο μέσο και τρόπο, σε κερδοφορία και αναπτυξιακή πορεία»!
Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την παραπέρα μείωση των μισθών. Αν και ομολογείται ότι οι εργαζόμενοι έχουν ήδη υποστεί μεγάλες μειώσεις από το 2009 και μετά, προβλέπεται η παραπέρα μείωση του μισθολογικού «κόστους» κατά 14%! Σε αυτό περιλαμβάνεται «η αύξηση του ωραρίου εργασίας κατά είκοσι λεπτά (από 7 ώρες και 40 λεπτά σε 8 ώρες), ο επανακαθορισμός της χιλιομετρικής αποζημίωσης» κ.ά. Παράλληλα συμφώνησαν στη σύνδεση του μισθού με τα κέρδη της επιχείρησης, αναφέροντας ότι «η αποκατάσταση της μείωσης του μισθολογικού κόστους είναι άρρηκτα δεμένη με το ρυθμό ανάπτυξης του Οργανισμού».
Στις εξελίξεις αυτές αντέδρασε η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας, προχωρώντας στο μάζεμα υπογραφών για τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τη συμφωνία και να πάρουν αποφάσεις για τον τρόπο αντίδρασής τους. Η πρωτοβουλία αυτά βρήκε ανταπόκριση, καθώς μάζεψε πάνω από τον απαιτούμενο από το καταστατικό αριθμό υπογραφών. Ωστόσο, με αυθαίρετες διαδικασίες η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου, τμήμα της οποίας υποτίθεται πως ήταν αντίθετο στη συμφωνία, αποφάσισε ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη σύγκληση έκτακτης συνέλευσης.
Η στάση συνολικά του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο διευκόλυνε το πέρασμα των αντεργατικών σχεδιασμών, αλλά προετοίμασε το έδαφος για τις σημερινές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το Γενάρη του 2018, η διοίκηση των ΕΛΤΑ ανακοίνωσε νέα μείωση των οργανικών θέσεων κατά 17% και παράλληλα ένα νέο μοντέλο διανομής, με το οποίο επιχειρεί με λιγότερους υπαλλήλους να καλύψει μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές ή αλλιώς να αναγκάσει τον εργαζόμενο να αυξήσει τις αποστάσεις που πρέπει να διανύει καθημερινά.
Την επιλογή αυτή η διοίκηση των ΕΛΤΑ τη δικαιολογεί σημειώνοντας: «Είναι η καθοριστική στιγμή για άμεση προσαρμογή μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που δραστηριοποιούμαστε μέσω του νέου παραγωγικού μοντέλου λειτουργίας». Παραπέρα, προειδοποιεί ότι η απόφαση θα πρέπει να εκτελεστεί χωρίς αντιρρήσεις, διαφορετικά «η άρνηση εκτέλεσης υπηρεσιακού καθήκοντος είναι σοβαρό ατομικό παράπτωμα και όχι συνδικαλιστικό δικαίωμα»!
Η αντίδραση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, που εδώ και χρόνια μένει σε καταγγελίες και δεν έχει κηρύξει ούτε μια μέρα πραγματικής απεργίας, ήταν η αναμενόμενη: Δεν πήρε κανένα μέτρο για οργάνωση πραγματικής συλλογικής πάλης, αλλά περιορίστηκε να καλέσει τους εργαζόμενους να αρνηθούν να αναλάβουν τα νέα καθήκοντα που ορίζει το νέο μοντέλο διανομής...
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η «Αγωνιστική Ενότητα Ταχυδρόμων» καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά, να βάλουν στο περιθώριο τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διεκδικήσουν την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στα ΕΛΤΑ με επιστροφή στα επίπεδα πριν το 2009, υπογραφή εθνικής ΣΣΕ με κατώτατο μισθό 751 ευρώ ως βάση για διαπραγμάτευση περαιτέρω αυξήσεων, καμιά αλλαγή στους τομείς. Αμεση πρόσληψη προσωπικού αορίστου χρόνου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και άμεση πρόσληψή τους στα ΕΛΤΑ, κ.ά.
Μετά από μαζικότατη Γενική Συνέλευση, το Σωματείο Εργαζομένων πήρε απόφαση για κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 7 Μάρτη, με αφορμή το θέμα των ράντζων και των συνθηκών της γενικής εφημερίας. Αυτή η κινητοποίηση είναι συνέχεια προηγούμενων ενεργειών του σωματείου (μάζεμα υπογραφών από το προσωπικό, ανακοίνωση προς τους ασθενείς, συνέντευξη Τύπου).
Το θέμα των ράντζων είναι μία από τις εκφράσεις του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, σε νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν ράντζα γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων, οπότε ο ασθενής διακομίζεται αλλού.
Σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να προσθέσει κανείς όσον αφορά το «Αττικόν»: Τις 5 κλειστές από τις 14 χειρουργικές αίθουσες, τους ολόκληρους μήνες για να κλείσει κανείς ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, τις τραγικές ελλείψεις στην Ψυχιατρική κλινική και σε άλλα τμήματα και άλλα πολλά που αντικειμενικά οδηγούν το λαό στην ιδιωτική Υγεία και τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θησαυρίζουν στο χώρο.
Κάποια στοιχεία που περιγράφουν την αθλιότητα: «Πλημμύρισμα» του νοσοκομείου με ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών (σχεδόν πάντα περισσότερα από 120 - όσο δηλαδή άλλες 4 κλινικές!). Δεκάδες διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους, αφού σε λειτουργία είναι 16 από τα 27 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Μετά από κάθε γενική εφημερία υπάρχει το εξής τραγικό δίλημμα σε όλες τις Χειρουργικές κλινικές: «Στο άδειο κρεβάτι θα μπει ο ασθενής του ράντζου ή το χειρουργείο της επόμενης μέρας;»... Σε όλες τις Παθολογικές κλινικές αντίστοιχα: «Θα μπει ο ασθενής με το λοιμώδες νόσημα ή ο ογκολογικός ασθενής;»...
Σε κάθε μέρα γενικής εφημερίας εξετάζονται 1.000 - 1.400 ασθενείς, ενώ η πληρότητα των κλινών είναι σταθερά στο 120%.
Κάποια στοιχεία που περιγράφουν την εντατικοποίηση: Εξακολουθούν η στέρηση αδειών και ρεπό, οι συνεχείς μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα που προστίθενται στη μισθολογική εξαθλίωση, στην περικοπή εφημεριών και υπερωριών, στις απλήρωτες βάρδιες, στο πάγωμα ακόμα και νόμιμων αποφάσεων μετατάξεων από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Πότε ένας νοσηλευτής είναι στο χειρουργείο, πότε στα επείγοντα, πότε πάει και βοηθάει σε κάποια κλινική.
Πάνω από 350 κενές οργανικές θέσεις. Τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και με «ακραίο» τρόπο, όπως το ίδιο άτομο να κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα, να δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα. Ο μέσος όρος στις Παθολογικές και άλλες κλινικές είναι 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς.
Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια και δεν αφορά μόνο το «Αττικόν» αλλά όλα τα νοσοκομεία, παρά τις διαφοροποιήσεις.
«Φταίνε οι ασθενείς», «φταίνε οι γιατροί και οι νοσηλευτές», «φταίει το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ». Αυτά λέγονται από κυβερνητικούς κύκλους (νυν και πρώην) και από ανθρώπους της διοίκησης...
Θα ήταν αστείο να πιστέψει κάποιος πως ένας ασθενής που χρήζει εισαγωγής σε νοσοκομείο περιμένει πότε θα εφημερεύσει το «Αττικόν», ενώ τις υπόλοιπες μέρες κάνει υπομονή στο σπίτι του. Ακόμα πιο αστείο θα ήταν να νομίζει κανείς πως οι γιατροί κάνουν εισαγωγή ασθενών για να κάνουν αχρείαστες εξετάσεις. Γελοίο θα ήταν να πιστέψει κανείς πως το ΕΚΑΒ έχει «στοχοποιήσει» το «Αττικόν» και μεταφέρει όλα τα περιστατικά εκεί.
«Το "Αττικόν" είναι 4βάθμιο νοσοκομείο και δε θα έπρεπε να εφημερεύει». Αυτό λέγεται από κάποιους λίγους που θέλουν το νοσοκομείο «μαγαζάκι» για τις υγειονομικές μπίζνες τους. Εν ολίγοις, αναπαράγουν το δίλημμα του τύπου «νοσοκομείο - ελίτ για λίγους, με πολλά έσοδα» ή «νοσοκομείο της σειράς και με χαμηλού επιπέδου παροχές».
Το θέμα, όμως, είναι πώς το «Αττικόν», και κάθε νοσοκομείο, θα εφημερεύει και θα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και όχι πώς δε θα εφημερεύει καθόλου ή επιλεκτικά. Αυτή η λογική είναι ξένη για το λαό και τους υγειονομικούς.
Ενας τεράστιος όγκος περιστατικών θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με όρους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ολιγοήμερης ή ακόμα και βραχείας νοσηλείας. Ας αναρωτηθεί όμως ο καθένας: Πού θα μπορούσε να γίνει αυτή η νοσηλεία; Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχουν ανάγκη ο λαός και οι υγειονομικοί έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε, με αυτό που υπάρχει ή με τα εκτρώματα των ΤΟΜΥ;
Απαιτούμε Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα.
Οχι λοιπόν ΤΟΜΥ για απλή συνταγογράφηση, όχι φράχτη προς τα νοσοκομεία, όχι μπλόκο (gate keeping στη γλώσσα των μάνατζερ της Υγείας) του λαού προς τις υπηρεσίες Υγείας που είναι αναγκαίες. Γιατί ο κάθε νοήμων γνωρίζει πως ο φράχτης αυτός θα πηδηχτεί όταν οι ανάγκες της Υγείας δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο.
Ποιος λοιπόν εμπόδισε την κυβέρνηση να φτιάξει τέτοια Κέντρα Υγείας στη Δυτική Αθήνα; Κανείς.
Αυτό που προκαλεί το πρόβλημα και εμποδίζει τη λύση είναι η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης, αυτής και των προηγούμενων. Αυτό που στο «Αττικόν» εκφράζεται με τα ράντζα και το άθλιο καθεστώς της εφημερίας και σε άλλα νοσοκομεία εκφράζεται αλλιώς το προκάλεσαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και όλες οι διορισμένες διοικήσεις τους. Είναι έκφραση της εμπορευματοποιημένης Υγείας, της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού «κόστος». «Κόστος» για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι να ανοίξουν οι κλειστές κλινικές και κλίνες, να γίνουν προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών, να υπάρχει μαγνητικός τομογράφος. Κόστος θεωρείται ακόμα και μια μικρή ανάσα όπως να ανοίξουν το Λοιμωδών (Νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα») ως σύγχρονο δημόσιο δωρεάν νοσοκομείο.
Καπιταλιστική ανάπτυξη θα πει: Να είναι «κόστος» η Υγεία του λαού την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας και όπου η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η προάσπιση της Υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Αποτελεί προτεραιότητα για τους εργαζόμενους και το λαό της Δυτικής Αθήνας και των γύρω περιοχών, που στην πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία από τις φτωχογειτονιές, σπουδαστές των ΤΕΙ που ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες.
Η επίσημη έναρξη του webradio θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς το ΠΑΜΕ καλεί στις 6 μ.μ. στα γραφεία του τους προέδρους των σωματείων, όπως και τα μέλη που θα στελεχώσουν τις ραδιοφωνικές εκπομπές.
Η φωνή των εργαζομένων θα ακούγεται καθημερινά μέσα από το webradio, στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, αλλά και σε εφαρμογή για κινητά (όπως είναι για παράδειγμα η εφαρμογή «tunein», η οποία διατίθεται δωρεάν). Παράλληλα, όπως ενημερώνει το ΠΑΜΕ, θα υπάρχει δυνατότητα ακρόασης των εκπομπών οποιαδήποτε στιγμή (οn demand), καθώς και αποθήκευσής τους στον υπολογιστή, στο κινητό ή σε άλλη ηλεκτρονική συσκευή αναπαραγωγής αρχείων ήχου.
Ο σύνδεσμος για το ραδιόφωνο στην ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ, στον οποίο μπορούν να μπαίνουν οι επισκέπτες και μέσω της αρχικής σελίδας, είναι http://www.pamehellas.gr/modules/mod_radioplayerjoomla-free/pame_radio2.php.
Το αρχικό πρόγραμμα του webradio περιλαμβάνει εκπομπές συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, σε εβδομαδιαία, 15ήμερη και μηνιαία συχνότητα. Το πρόγραμμα θα είναι εμπλουτισμένο με θεματικές εκπομπές για διάφορα ζητήματα που απασχολούν την εργατική - λαϊκή οικογένεια, αφιερώματα και δραστηριότητες που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη μουσική.
Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μέσα από τις δικές τους εκπομπές θα αναδεικνύουν τις δράσεις τους, τις παρεμβάσεις τους στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς και το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις.
Το ΠΑΜΕ εξάλλου απευθύνει κάλεσμα επικοινωνίας για παρατηρήσεις, προτάσεις και ανταποκρίσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση webradio@pamehellas.gr.
Οι εκπομπές του προγράμματος θα μεταδίδονται ζωντανά όλες τις καθημερινές, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., και σε επανάληψη την επόμενη μέρα, από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ.
Ολες τις υπόλοιπες ώρες, το ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ θα μεταδίδει μουσικές επιλογές.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται και παραπάνω, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν διαδικτυακά όποια ώρα θέλουν τις εκπομπές που έχουν ήδη μεταδοθεί, όπως και να τις αποθηκεύσουν στον υπολογιστή, το κινητό, το mp3 player κ.ο.κ.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του webradio του ΠΑΜΕ για το μήνα Μάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
Πέμπτη 1/3
Εναρξη webradio
Παρασκευή 2/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Δευτέρα 5/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά
Τρίτη 6/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ)
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Λόγος είναι η μουσική (κλασική μουσική, έντεχνο και βιβλίο)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Τετάρτη 7/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: ΟΓΕ
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Εκπομπή για το λαϊκό τραγούδι
Πέμπτη 8/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Παρασκευή 9/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο και τον κινηματογράφο (προτάσεις - κριτική)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Δευτέρα 12/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Εργατικά Κέντρα
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά
Τρίτη 13/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Λόγος είναι η μουσική (κλασική μουσική, έντεχνο και βιβλίο)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών
Τετάρτη 14/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Εργατικά Κέντρα
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Εκπομπή για το λαϊκό τραγούδι
Πέμπτη 15/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: ΣΕΤΗΠ
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Παρασκευή 16/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο και τον κινηματογράφο (προτάσεις - κριτική)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Δευτέρα 19/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά
Τρίτη 20/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: ΣΕΗ
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Λόγος είναι η μουσική (κλασική μουσική, έντεχνο και βιβλίο)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Τετάρτη 21/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Εργατικά Κέντρα
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Εκπομπή για το λαϊκό τραγούδι
Πέμπτη 22/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: ΣΕΤΗΠ
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Παρασκευή 23/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο και τον κινηματογράφο (προτάσεις - κριτική)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Δευτέρα 26/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Εργατικά Κέντρα
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο Βύρων»
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά
Τρίτη 27/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Λόγος είναι η μουσική (κλασική μουσική, έντεχνο και βιβλίο)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Διεθνείς Σχέσεις ΠΑΜΕ
Τετάρτη 28/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Εργατικά Κέντρα
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: ΠΑΣΕΒΕ
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Εκπομπή για το λαϊκό τραγούδι
Πέμπτη 29/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: ΣΕΤΗΠ
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας
Παρασκευή 30/3
6 μ.μ. - 7 μ.μ.: Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων
7 μ.μ. - 8 μ.μ.: Εκπομπή για το θέατρο και τον κινηματογράφο (προτάσεις - κριτική)
8 μ.μ. - 9 μ.μ.: Metal Is Coming
Σπουδαστές στις επαγγελματικές σχολές, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, κατεβείτε στο πρωτάθλημα με τις ομάδες σας από όλες τις ειδικότητες και τις σχολές!
Ανεργε, φτιάξε την ομάδα σου από τη γειτονιά κι έλα στο πρωτάθλημα!».
Με το παραπάνω κάλεσμα, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στο θεσμό του Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες εργαζομένους και το οποίο φέτος έχει σύνθημα «Μπες στο παιχνίδι για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει. Οργανώσου στο σωματείο σου!».
Η συμμετοχή στο πρωτάθλημα είναι δωρεάν, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής ολοκληρώνονται στις 16 Μάρτη. Για επικοινωνία υπάρχουν τα τηλέφωνα 210.33.01.842, 697.42.15.136 και τα e-mailneoipame@pamehellas.gr και pame@pamehellas.gr.
Στην ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:
«Η μεγάλη συμμετοχή στο πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ κάθε χρόνο δείχνει τη δίψα των εργαζομένων για άθληση, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Είναι μια πρωτοβουλία που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με τη στήριξη και τη συμβολή όλων θα κάνουμε σημαντική προσπάθεια να αναβαθμιστεί!
Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους αλλά σύγχρονο δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους!
Κόντρα στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και τη βιομηχανία του θεάματος, που μας θέλει, τους νέους και τις νέες, από πρωταγωνιστές στο γήπεδο, θεατές και καταναλωτές στην εξέδρα, οργανώνουμε το δικό μας αγώνα, παίζουμε μπάλα στα δικά μας γήπεδα!
Μπαίνουμε στο παιχνίδι για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει.
Οργανωνόμαστε στο σωματείο μας!
Φέτος, μέσα από το Εργατικό Πρωτάθλημα του ΠΑΜΕ, αναδεικνύουμε την ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα με συνδικάτα μαζικά και γερά μέσα στους χώρους δουλειάς, την ανάγκη ρήξης και σύγκρουσης με τις δυνάμεις που μας στερούν όλα όσα μας ανήκουν, με την οργάνωση και την ενότητα των εργαζομένων ανεξάρτητα από κλάδο, ενάντια στα μονοπώλια.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, μείωση του εργάσιμου χρόνου, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Εμπόδιο σε όλα αυτά μπαίνει η εμπορευματοποίηση αυτών των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του κέρδους.
Καλούμε κάθε εργαζόμενο να μην συμβιβαστεί με τη ζωή και το μέλλον που του ετοιμάζουν, την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τη δουλειά - λάστιχο. Να οργανωθεί στο σωματείο του.
Τα σωματεία εργαζομένων, οι επιτροπές ανέργων, οι σύλλογοι των σπουδαστών στην κατάρτιση, τα 3μελή και 7μελή στις σχολές μαθητείας, οι Λαϊκές Επιτροπές, να στήσουν πολλές ομάδες από κάθε χώρο, να καλέσουν μαζικά όλους τους συναδέλφους να φτιάξουν την ομάδα από το χώρο δουλειάς ή την επαγγελματική σχολή και να κάνουν δική τους υπόθεση την πραγματοποίηση του πρωταθλήματος».