Σάββατο 1 Μάρτη 2014 - Κυριακή 2 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επιλεκτική μνήμη του Γ. Σακελλαρίδη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης σε συνέντευξή του («matrix24») ρωτήθηκε για το δεύτερο γύρο των εκλογών και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν ξέρω αν ο απερχόμενος δήμαρχος μέσα του είναι κεντροαριστερός, πάντως ως δήμαρχος εφήρμοσε το καθαρά δεξιάς έμπνευσης και κοπής Μνημόνιο και μάλιστα αδιαμαρτύρητα. Θυμάμαι επίσης τον Γ. Παπανδρέου το βράδυ της εκλογής να πανηγυρίζει και να ερμηνεύει την εκλογή του κ. Καμίνη ως επιβράβευση της πολιτικής του Μνημονίου».

Απορούμε πώς και δεν θυμάται ο κ. Σακελλαρίδης ότι μια μέρα πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών, κάτω από την παραίνεση του Αλ. Τσίπρα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ για «ψήφο κατά συνείδηση» στο δεύτερο γύρο, την «Αυγή» να δημοσιεύει πρωτοσέλιδα αναγγελτικό άρθρου του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο της Αθήνας, Γ. Καμίνη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, ο Γ. Καμίνης αναφερόταν στα σημεία όπου συμπίπτουν με την «Ανοιχτή Πόλη», συνδυασμό που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγελλε προγραμματικές συγκλίσεις και υποσχόταν - σαν αντάλλαγμα για τη στήριξη που ζητούσε - αναβάθμιση του ρόλου και της εξουσίας «των άλλων δημοτικών παρατάξεων», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «είναι νομίζω προφανές ποιες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της πόλης». Πόσο ψήφος «κατά συνείδηση» ήταν αυτή που ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τον Γ. Καμίνη; Στην πραγματικότητα ήταν ψήφος στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Σακελλαρίδης μπορεί να έχει κοντή ή επιλεκτική μνήμη, αλλά πρέπει να ξαναθυμηθούν οι εργαζόμενοι μπροστά στα κάλπικα διλήμματα που θα μπουν το επόμενο διάστημα.

Τα «επείγοντα» των αστών...

«Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες μια πρώτη εικόνα των πιθανών εσόδων του κράτους από τα πετρέλαια, που μπορεί να είναι σημαντικά, αλλά σε βάθος ...30ετίας. Εως τότε όμως για να υπάρχει ελληνική οικονομία πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί τα σημερινά προβλήματα. Επείγει να λυθεί το πρόβλημα με τις τράπεζες για να αρχίσει η χρηματοδότηση της οικονομίας, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα (...) θα είναι τραγικό λάθος η ακινησία, με την ελπίδα να βρεθεί κάποτε πετρέλαιο» (από το κύριο άρθρο της «Ημερησίας» 27/2/2014). Οι αστοί βιάζονται για τη χρηματοδότησή τους, για επενδύσεις, για κερδοφορία και ανάκαμψη. Δεν πρόλαβαν να μιλήσουν για τα «επείγοντά τους» και ήρθε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να τους συνδράμει προβάλλοντας την ανάγκη για «σταθερό προσανατολισμό στη μείωση της φορολογικής βάσης κυρίως των επιχειρήσεων», «προσέλκυση ξένων επενδύσεων με την ταχύτερη πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων και με ενίσχυση των θεσμών που διέπουν την προστασία των επενδυτών», «εύρυθμη λειτουργία των αγορών προϊόντων, εργασίας και κεφαλαίων». Αυτές τις αναδιαρθρώσεις ζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού ήδη έχουν εξασφαλίσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας για την κερδοφορία τους.

... και το τσάκισμα του λαού

Και εδώ που τα λέμε, η Εκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποκαλύψει τη ληστεία των εργατών, των άλλων φτωχών - λαϊκών στρωμάτων από το κεφάλαιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση σε όφελός του. Να τι αναφέρει: «Στην 4ετία 2010 - 2013 οι μέσες ονομαστικές αποδοχές συρρικνώθηκαν σε ποσοστό 18,9% και οι κατώτατες αποδοχές 19,9%. Στο 25,2% φτάνει η συρρίκνωση των "πραγματικών αποδοχών"», δηλαδή μετά από τα μέτρα φοροαφαίμαξης σε μισθούς και συντάξεις. «Το 23,1% του πληθυσμού της χώρας ή 914.873 νοικοκυριά με συνολικό αριθμό μελών 2.535.700 άτομα βρίσκονται πλέον κάτω από το επίσημο όριο της σχετικής φτώχειας (6.600 ευρώ το άτομο)». Εξαθλίωση! Πώς να μη χαίρονται οι καπιταλιστές; Μόνο που δε ζητωκραύγαζαν προχτές μετά τη νέα μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών. Συμβολή στην κερδοφορία τους είναι, αλλά τα ασφαλιστικά ταμεία στραγγαλίζονται. Να γιατί λέμε: Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν υπάρχει. Μονόδρομος για το λαό η οργάνωση της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης, της λαϊκής συμμαχίας με ενίσχυση του ΚΚΕ, για να μπουν εμπόδια τώρα, για την αποδέσμευση, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική - λαϊκή εξουσία.

Ενα κόμμα, πολύ σωστά!

«Νομίζω ότι αυτή η φιλολογία είναι πολύ λάθος. Κυρίως αντιπροσωπεύει μια δημαγωγία και μια επίθεση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ... Εμείς συζητάμε... ανοιχτά και ελεύθερα... Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε δυο κόμματα, τρία κόμματα, τέσσερα κόμματα. Η κάθε άποψη δεν αντιπροσωπεύει ένα σχίσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι μια συμβολή στη γενικότερη προσπάθειά μας... Και ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως, κινείται με βάση τη δημοκρατία του, ως ενιαίο κόμμα με ενιαίες συλλογικές αποφάσεις...».

Συμφωνούμε απολύτως. Ετσι είναι όπως τα είπε ο Π. Λαφαζάνης προχτές στον ρ/σ «Real». Ενα κόμμα είναι όλοι τους. Μία προσπάθεια καταβάλλουν όλοι μαζί, με καταμερισμένους ρόλους, φυσικά. Την επιδίωξη να διαχειριστούν ως κυβέρνηση τις υποθέσεις των αστών, γνωρίζοντας ότι αυτή η επιδίωξη είναι από χέρι αντιλαϊκή. Κι αν είναι μια φορά κατάπτυστη η «πλειοψηφία» του ΣΥΡΙΖΑ για τα ψέματα με τα οποία κοροϊδεύει το λαό ότι θα τον ανακουφίσει, για να υφαρπάξει την ψήφο του, είναι δυο φορές κατάπτυστη η «μειοψηφία» που με τον ίδιο τρόπο και εκφράζοντας αντικαπιταλιστική ρητορεία, γίνεται το άλλοθι εγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, υπέρ των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1842 Γεννιέται ο ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

1870 Γεννιέται ο αστρονόμος Ευγένιος Αντωνιάδης, ο οποίος συνέταξε τον πρώτο λεπτομερή χάρτη της επιφάνειας του πλανήτη Αρη. Το όνομά του φέρουν ένας κρατήρας του Αρη και ένας της Σελήνης.

1881 Δολοφονείται από την οργάνωση «Λαϊκή Θέληση», μια συνωμοτική «ναρόντνικη» οργάνωση, ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος ο Β'.

1918 Η Σοβιετική Ρωσία υπογράφει συνθήκη φιλίας και αδελφοσύνης με την επαναστατική κυβέρνηση της Φινλανδίας, όπου από τις 27/1/1918 έχει ξεσπάσει σοσιαλιστική επανάσταση και εμφύλιος πόλεμος. Μία βδομάδα μετά, οι δυνάμεις της αντεπανάστασης στη Φινλανδία συνάπτουν με τη σειρά τους εμπορική και στρατιωτική συμφωνία με τη Γερμανία.

1923 Τίθεται σε εφαρμογή και στην Ελλάδα το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο. Η 16η Φλεβάρη αριθμήθηκε 1η του Μάρτη.

1935 Ξεσπά το αποτυχημένο βενιζελοπλαστηρικό στρατιωτικό κίνημα (πραξικόπημα) για την ανατροπή της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη.

1941 Η Βουλγαρία εντάσσεται στις δυνάμεις του Αξονα (Γερμανία, Ιταλία, κ.ά.).

1943 Στη Θεσσαλονίκη, οι Γερμανοί εκτελούν 38 κομμουνιστές - αγωνιστές από το στρατόπεδο του «Παύλου Μελά», που κρατούνταν φυλακισμένοι και εξόριστοι πάνω από 7 χρόνια, από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (1 - 8/3/1946). Ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ), η συνδικαλιστική παράταξη του ΕΑΜ, πετυχαίνει συντριπτική νίκη, λαμβάνοντας το 71% των ψήφων. Ο κομμουνιστής Μήτσος Παπαρήγας (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ) εκλέγεται ΓΓ της ΓΣΕΕ. Στη Διοίκηση αναδείχτηκαν επίσης οι Γ. Δημητρίου, Κ. Θέος, Ν. Αραμπατζής, Στ. Μαστρογιαννάκος, Δ. Στρατής και Ι. Καλομοίρης.

1948 Ολοκληρώνεται το μακελειό της Μακρονήσου, που ξεκίνησε στις 29 Φλεβάρη, όταν ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμιτών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Στρατιωτικών στις 29/2 ο απολογισμός ήταν 17 νεκροί και 61 τραυματίες, όλοι «επικίνδυνοι κομμουνισταί»... Η εφημερίδα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Εξόρμηση» κάνει λόγο για «έγκλημα (που) ξεπερνάει σε αγριότητα και τα χιτλερικά εγκλήματα».

1949 Συνέρχεται στο Γράμμο στην Ελεύθερη Ελλάδα η 1η Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ), 1 - 3/3/1949. Σε αυτήν μετείχαν 325 γυναίκες αντιπρόσωποι, καθώς και οι εκπρόσωποι 7 αδελφών γυναικείων οργανώσεων (Πολωνίας, Γαλλίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Αλβανίας).

1952 Το Στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους 8 από τους 29 συνολικά κατηγορούμενους με το νόμο 375/1936 («για κατασκοπεία») κομμουνιστές στη δίκη Μπελογιάννη. Σε θάνατο καταδικάστηκαν οι Νίκος Μπελογιάννης, Ηλίας Αργυριάδης, Δημήτρης Μπάτσης, Ελλη Ιωαννίδου, Τάκης Λαζαρίδης, Νίκος Καλούμενος, Χαράλαμπος Τουλιάτος και Μιλτιάδης Μπισμπιάνος. Από αυτούς οι 4 εκτελέστηκαν στις 30/3 (Μπελογιάννης, Αργυριάδης, Καλούμενος, Μπάτσης).

1958 Αρχίζει να εκπέμπει η «Φωνή της Αλήθειας», ο ραδιοσταθμός, που την εποχή της πολιτικής προσφυγιάς μετέδιδε από το εξωτερικό με ευθύνη του ΚΚΕ.

1966 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 3» πραγματοποιεί την πρώτη στην ιστορία της ανθρωπότητας προσεδάφιση σε άλλο πλανήτη (Αφροδίτη).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org