Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μεγάλη αντιπολεμική σύσκεψη

Τη Δευτέρα 3 του Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί η πλατιά αντιπολεμική σύσκεψη, την οποία διοργανώνουν οι 22 μαζικοί φορείς που πρωτοστάτησαν και συντόνισαν το μεγαλειώδες συλλαλητήριο της 8ης του Νοέμβρη. Σκοπός της σύσκεψης είναι η συζήτηση πάνω στην πρόταση που καταθέτουν οι 22 φορείς για τη διοργάνωση μεγάλου αντιπολεμικού συλλαλητηρίου την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη και, παράλληλα, η καλύτερη προετοιμασία της συγκεκριμένης κινητοποίησης. Στη σύσκεψη καλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από το συνδικαλιστικό χώρο, τις φιλειρηνικές οργανώσεις, τους μαζικούς φορείς, τους φοιτητικούς συλλόγους, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Ο τρόμος τους ήταν παρών

Ο τρόμος του κράτους και της Αστυνομίας πανταχού παρόν. Δεν της έφτανε της αστυνομίας που είχε μετατρέψει την αμερικάνικη πρεσβεία σε οχυρό, αλλά απαγόρευε τη διέλευση σε όποιον, όπου κι όπως ήθελε αυτή. Ακόμα και φωτορεπόρτερ του «Ρ» τον εμπόδισαν να κάνει τη δουλιά της εφημερίδας και άνδρας της ομάδας «Ζ» τον σταμάτησε ζητώντας επιμόνως να του ελέγξει τα χαρτιά του. Ενώ επέβαλαν στους δημοσιογράφους να απέχουν απ' τις πορείες που συγκλίνανε στη συγκέντρωση, το λιγότερο 500 μέτρα.

Νυχτέρι καταγγελίας των πολεμοκάπηλων ιμπεριαλιστών

Εξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ το αγωνιστικό αντιπολεμικό «πάρτι» μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες καλά κρατούσε...

Οσο κι αν θέλουν, όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και οι υπάλληλοί της, «τα παπαγαλάκια» της πρεσβείας, να κάμψουν το αντιαμερικανικό φρόνημα του λαού μας φαίνεται ότι δεν το πετυχαίνουν.

Ο ανυπότακτος λαός της Αθήνας για μια ακόμα φορά ήταν εκεί! Εξω από την πρεσβεία των δολοφόνων διαδήλωσε την πεποίθησή του να αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό, να αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα των δήθεν ανθρωπιστικών επεμβάσεων.

Στο ολονύχτιο «βήμα καταγγελίας», που διοργάνωσε χτες το ΠΑΜΕ και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη μπροστά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ανταποκρίθηκε πλήθος κόσμου, που κατήγγειλε τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, απαίτησε την απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν και φώναξε με όλη τη δύναμη της φωνής του: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».... Ανθρωποι κάθε ηλικίας εργάτες, φοιτητές, ακόμα και συνταξιούχοι, αψηφώντας το κρύο, έστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα. Στάθηκαν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, η οποία ήταν κυκλωμένη από εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, για να εκφράσουν τα αντιπολεμικά τους αισθήματα και παράλληλα να αγωνιστούν για να μην καταργηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Λίγο πριν τις 9.30 το βράδυ το μπλοκ των οικοδόμων, με πορεία από το ύψος του «Χίλτον», έφτασε στην πλατεία Μαβίλη, όπου είχε στηθεί η εξέδρα της διαδήλωσης. Χτυπώντας τα πόδια τους στο οδόστρωμα οι εργαζόμενοι φώναζαν: «Πενήντα χρόνια ΝΑΤΟ η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία». Στο πανό που κρατούσαν το σύνθημα που ήταν γραμμένο έδινε το δικό του αγωνιστικό στίγμα: «Εξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί». Δεκαπέντε λεπτά πριν τις δέκα το συγκρότημα της Αντιπολεμικής Κίνησης των Νέων Δημιουργών ανέβηκε στην εξέδρα και με τα τραγούδια του άρχισε να «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρα, κάτι βέβαια που είχαν φροντίσει να κάνουν οι ίδιοι διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν ανάψει φωτιές τόσο για να ζεσταθούν, όσο και να ψήσουν τα πρώτα φαγώσιμα, που θα τους συντηρούσαν στην ολονύχτια μάχη. Γύρω στις 10.10 300 διαδηλωτές της Επιτροπής Γένοβας 2001 φτάνουν στο χώρο της διαδήλωσης φωνάζοντας συνθήματα.


Στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Γ. Μπουλούγαρης, από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος των συγκεντρωμένων, καλώντας τους να συνεχίσουν να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στον ιμπεριαλισμό. «Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είπε, ξεκινούν έναν 10ετή πόλεμο με στόχο μια σειρά από χώρες. Χτες ήταν το Ιράκ, η Γιουγκοσλαβία, σήμερα είναι το Αφγανιστάν. Ο στόχος τους είναι ξεκάθαρος: Θέλουν να τρομοκρατήσουν και να καθυποτάξουν τους λαούς».

Το λόγο, αμέσως μετά, πήρε ο Γ. Γιόκας από τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη, ο οποίος επισήμανε ότι «οι σειρήνες των κονδυλοφόρων της "νέας τάξης" που θέλουν να εμποδίσουν την ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος πληθαίνουν. Την απάντηση σ' όλους αυτούς τη δίνει ο λαός και η νεολαία μας, που και σήμερα διαδηλώνει ενάντια στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει».

Ηδη ανάμεσα στο πλήθος μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη ντυμένοι με στρατιωτικές στολές μοιράζουν διαφημιστικά φυλλάδια, τα οποία χαριτολογώντας αναφέρουν: «Ευκαιρία ζωής. Καταταγείτε στο νέο μισθοφορικό στρατό του ΝΑΤΟ. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας». Και το «αγωνιστικό πάρτι» συνεχίζεται. Για πολλές ακόμα ώρες.

«ΚΑΡΑΒΑΝΙ ΕΙΡΗΝΗΣ» ΤΗΣ ΟΓΕ
Μαχητική διαδήλωση γυναικών

Σήμερα στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο ενάντια στον πόλεμο

Το «Καραβάνι Ειρήνης» της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ξεκινά σήμερα Σάββατο το ταξίδι του με προορισμό το στρατηγείο των «γερακιών» στον Τύρναβο. Εκεί, γυναίκες από όλη τη χώρα θα διαδηλώσουν ενάντια στον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική σφαγή, καταγγέλλοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και την ενεργό της συμμετοχή στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος χωρών και λαών. Σε πλατιά συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί τις επιτροπές ειρήνης και τον ελληνικό λαό η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Το πρόγραμμα του «Καραβανιού της Ειρήνης» των γυναικών, σύμφωνα με τις διοργανώτριες, έχει ως εξής:

-- Στις 12.30 το μεσημέρι άφιξη στην πλατεία Λαού στη Λάρισα και στη συνέχεια πορεία προς την πλατεία Ταχυδρομείου, όπου θα πραγματοποιηθεί αντιπολεμική εκδήλωση.

-- Στις 3 μ.μ. άφιξη στον Τύρναβο, μικρή στάση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

-- Στις 4 μ.μ. αντιπολεμική εκδήλωση έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ και επίδοση ψηφίσματος.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχουν αναλάβει ο συνθέτης Δ. Φωτιάδης και η Μαρία Φωτιάδη.

Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό, προκειμένου να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή γυναικών στο «Καραβάνι της Ειρήνης», ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των γυναικών στην αντιπολεμική κινητοποίηση απευθύνει και η Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Στο «Καραβάνι Ειρήνης» θα μεταβεί από την Αθήνα στη Λάρισα και η Επιτροπή Γυναικών του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, η οποία καλεί όλες τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ (που χαιρετίζει την πρωτοβουλία της ΟΓΕ), η Επιτροπή Γυναικών του καλεί όλες τις εργαζόμενες να συμμετάσχουν σε αυτό το «καραβάνι», για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στον άδικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών, την απαίτησή τους για απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν και τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο λαό μας.

Στη Θεσσαλονίκη

Οι Οργανώσεις Γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, συμμετέχουν στο «Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών» και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν για την επιτυχία της κινητοποίησης.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ. 924.169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338.525 - 947.838.

Σφίγγει ο κλοιός στην Κανταχάρ

Ακατάπαυστοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στην Κανταχάρ, για τους Ταλιμπάν, και έξω από το Τζαλαλαμπάντ, για τον μπιν Λάντεν

Αμερικανοί και Βρετανοί πράκτορες προκάλεσαν και καθοδήγησαν το μακελειό στη Μαζάρ ε Σαρίφ, υποστηρίζει ο βρετανικός Τύπος

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση

Associated Press

Αμερικάνοι πεζοναύτες σε δράση
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΜΑΖΑΡ Ε ΣΑΡΙΦ.--

Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη των αμερικανικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν φέρεται να δέχτηκε, χτες, το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν. Παράλληλα, οι δυνάμεις του πρώην κυβερνήτη της πόλης, Γκουλ Αγκχά, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Κανταχάρ διαμηνύοντας στις υπόλοιπες φατρίες της Β. Συμμαχίας «να μείνουν μακριά, γιατί δεν είναι αναγκαία η συνδρομή τους». Την ίδια στιγμή, φέρεται να ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης των Αμερικανών πεζοναυτών, που φαίνεται ότι έχουν στρέψει την προσοχή τους στις σήραγγες γύρω από την Τζαλαλαμπάντ όπου εκτιμούν ότι κρύβεται ο μπιν Λάντεν.

Περισσότεροι από 1.000 Αμερικανοί πεζοναύτες έχουν πλέον εγκατασταθεί σε αεροπορική βάση έξω από την Κανταχάρ και προετοιμάζουν το ανθρωποκυνηγητό του μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, σε συνέντευξη Τύπου, προειδοποιούσε και πάλι ότι «θα υπάρξουν και άλλα θύματα στις γραμμές του αμερικανικού στρατού και εντός Αφγανιστάν και αλλού, αλλά αυτό δε θα μας αποτρέψει από το στόχο μας να εξολοθρεύσουμε το δίκτυο των τρομοκρατών». Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πεζοναύτες δεν παίρνουν μέρος στην πολιορκία της Κανταχάρ και εκτίμησε ότι ο μουλάς Ομάρ «θα μείνει μέχρι το θάνατό του στην πόλη». Κατέστησε, όμως, σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία συμφωνία ανάμεσα στους πολιορκούμενους Ταλιμπάν και στους μαχητές Παστούνς της Β. Συμμαχίας που προσπαθούν να καταλάβουν την πόλη, σε περίπτωση που προβλέπει την ασφαλή διαφυγή του μουλά Ομάρ.

Την ίδια στιγμή, αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούσαν τις σήραγγες της περιοχής Τόρα Μπόρα, στα Λευκά Ορη, 35 χλμ. νοτιοδυτικά της Τζαλαλαμπάντ, όπου υπάρχουν υποψίες ότι κρύβεται ο μπιν Λάντεν σε ένα μεγάλο υπόγειο καταφύγιο. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, δήλωνε ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν περιορίσει πάρα πολύ τις κινήσεις του μπιν Λάντεν» και εκτιμούσε ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή του.


Associated Press

Αμερικανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του ΟΗΕ επιβεβαίωναν ότι στα χέρια της Β. Συμμαχίας βρίσκεται ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, γιος του τυφλού Αιγύπτιου Σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν που κρατείται στις ΗΠΑ για το σχεδιασμό της βομβιστικής επίθεσης στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Εκτιμούσαν ότι είναι ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα και μάλιστα ειδικός στην εκπαίδευση τρομοκρατών, γι' αυτό και δήλωναν έτοιμοι να τον ανακρίνουν εφόσον παραδοθεί από τη Β. Συμμαχία. Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωνε κατηγορηματικά ότι «η Ουάσινγκτον επιθυμεί να έχει την πλήρη ευθύνη και τον έλεγχο των ανακρίσεων και της κράτησης ηγετικών στελεχών είτε των Ταλιμπάν είτε της αλ Κάιντα», ασκώντας, προφανώς, πιέσεις στη Β. Συμμαχία να παραδώσουν σημαίνοντες αιχμαλώτους.

Κάποιοι άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που τήρησαν την ανωνυμία τους, δήλωναν ότι πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού περιπολούν στα ανοιχτά της Σομαλίας, σε περίπτωση που ο μπιν Λάντεν αποπειραθεί να διαφύγει προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Να μείνουν όλοι μακριά»

Κλείνει ο κλοιός γύρω από την Κανταχάρ υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Β. Συμμαχίας, αποφεύγοντας, όμως, να προβούν σε κάποια πρόβλεψη για την τελική κατάληψή της. Ενώ συνεχίζονταν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί, τόσο εναντίον της Κανταχάρ όσο και εναντίον της πόλης Σπιν Μπολντάκ, που παραμένει στα χέρια των Ταλιμπάν, σε εξέλιξη φέρονταν να βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για την ειρηνική παράδοσή τους. Ο Κχαλίντ Παστούν, εκπρόσωπος του πρώην κυβερνήτη της Κανταχάρ Γκουλ Αγκχά που πολιορκεί με τους 3.000 άνδρες του την πόλη, δήλωνε ότι «με εξαίρεση τους βομβαρδισμούς, η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη και δε γίνονται μάχες. Οι δυνάμεις μας βρίσκονται περίπου 6 χλμ. νοτίως της πόλης αλλά δε σκοπεύουμε, άμεσα, να εξαπολύσουμε επίθεση».

Ο Κχαλίντ Παστούν επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του Αγκχά ελέγχουν την Τακχτ ι Πουλ, τη μοναδική πόλη ανάμεσα στην Κανταχάρ και στα πακιστανικά σύνορα, και επέμεινε ότι ο μουλάς Ομάρ βρίσκεται στην πόλη και εμψυχώνει τους μαχητές του. Ο Παστούν προειδοποίησε τους μαχητές των υπολοίπων φατριών της Β. Συμμαχίας να μην πλησιάσουν στην πόλη, «γιατί οι δυνάμεις του Αγκχά είναι αρκετές και δε χρειάζεται να αναμειχθεί κανένας άλλος».

Για «αμέτρητους» Ταλιμπάν που έχουν πέσει νεκροί από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς έκανε λόγο, χθες, από τη Λαχόρη του Πακιστάν, ο πρώην πρεσβευτής των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαέεφ. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το δίκτυο επικοινωνίας τους έχει πάθει τέτοια ζημιά που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν οι όποιες πληροφορίες.

Μεγάλο το παρασκήνιο της σφαγής

Εντείνει ο ΟΗΕ, ο Ερυθρός Σταυρός και άλλες διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις τις πιέσεις για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε η εξέγερση των ξένων αιχμαλώτων στο φρούριο - φυλακή Κάλα ε Τζάνγκι, στη Μαζάρ ε Σαρίφ, που κατέληξε σε αιματοκύλισμα. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών παραμένει ακόμη άγνωστος, καθώς κυμαίνεται ανάμεσα στους 400 - 800 νεκρούς.

Μετά από Αμερικανούς ανώνυμους αξιωματούχους, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, απέρριψε, χτες, το ενδεχόμενο έρευνας υποστηρίζοντας ότι «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά συγκεχυμένη και τα αιτήματα των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι για το μέλλον, όχι για τώρα». Σύμφωνα, όμως, με τον βρετανικό Τύπο, «Ιντιπέντεντ», «Τάιμς» και «Γκάρντιαν», αλλά και την «Ιντια Τάιμς», η άρνηση αυτή είναι κυρίως ωφελιμιστική. Υποστηρίζουν ότι «ο Αμερικανός ήρωας, ο πρώτος νεκρός πράκτορας της CIA, Τζόνι Μάικ Σπαν, μάλλον είναι και ένας από τους πρωταίτιους της εξέγερσης και της σφαγής. Πράκτορες της CIA αλλά και Βρετανοί των ειδικών δυνάμεων επέμειναν να ανακρίνουν τους αιχμαλώτους και χρησιμοποίησαν ακραία βία, προκαλώντας ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ στη συνέχεια καθοδήγησαν τη σφαγή. Γι' αυτό και δε θέλουν να φωτιστεί η υπόθεση», υποστηρίζουν οι εφημερίδες.

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
«Πλήρης αντιτρομοκρατική συνεργασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ»

ΠΕΚΙΝΟ.-

Στην πλήρη «αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από όπου και αν προέρχεται και από όποιον και αν οργανώνεται», συμφώνησαν η Κίνα και η Ρωσία, μετά από συνάντηση αξιωματούχων τους, στη ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα», οι συζητήσεις ασχολήθηκαν και με τις «συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγονται οι επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν», χωρίς, όμως, να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως έγινε γνωστό, οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι «της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας θα πρέπει να ηγηθούν τα Ηνωμένα Εθνη και κάθε σχετική δράση να γίνεται στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» και ότι η τρομοκρατία «δε θα πρέπει να εξισωθεί με καμία θρησκεία, εθνότητα ή πολιτισμό». Υπενθυμίζεται ότι, πριν από ένα μήνα, ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχαν συμφωνήσει στην ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου, εκτός από τις δύο χώρες, συμμετέχουν το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.

Εμπλοκή από τις εσωτερικές αντιθέσεις
  • Πιέζουν οι ΗΠΑ για κατάληξη της σύνθεσης της μεταβατικής ηγεσίας στη σύνοδο της Βόννης
  • Η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία φέρεται να τάσσεται ενάντια στην ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης

Ο Ραμπανί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ

Associated Press

Ο Ραμπανί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καμπούλ
ΒΟΝΝΗ.-

Σε «αδιέξοδο» βρίσκονταν, αργά χτες βράδυ, οι συνομιλίες των τεσσάρων αφγανικών παρατάξεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών, που εκτιμούσαν ότι είναι «σχεδόν απίθανο» να επιτευχθεί, τελικά, μια, έστω, «κατ' αρχήν συμφωνία» μέχρι σήμερα. Οι εξελίξεις αυτές διέψευδαν την ελπίδα, που είχε εκφράσει λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αχμάντ Φαουάζι, εκπρόσωπος του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν Λακχντάρ Μπραχίμι, ότι «μια αρχική συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά». Μέχρι χτες βράδυ, οι διαφωνίες για τη σύνθεση της μεταβατικής ηγεσίας, αλλά και το ρόλο του πρώην βασιλιά παρέμεναν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η εμπλοκή έχει προκληθεί από την άρνηση των εκπροσώπων της Β. Συμμαχίας να παρουσιάσει λίστα ονομάτων υποψηφίων για τα δύο όργανα της μεταβατικής ηγεσίας, τη Μεταβατική Εκτελεστική Διοίκηση (σαν κυβέρνηση, 15 - 20 μέλη) και το Μεταβατικό Ανώτατο Συμβούλιο (σαν Βουλή, 150 - 200 μέλη). Ο επικεφαλής της, υπουργός Εσωτερικών, Γιουνούς Κανούνι, φέρεται να δήλωνε ότι «δεν μπορεί ούτε να παρουσιάσει προτάσεις, ούτε να αποδεχτεί, αν δεν έχει την έγκριση της ηγεσίας της Β. Συμμαχίας που βρίσκεται στο Αφγανιστάν», καταλήγοντας ότι «αν η ηγεσία δε συμφωνεί, ό,τι και να πράξω εγώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί». Η αδυναμία του Κανούνι να προχωρήσει στην οποιαδήποτε κίνηση εκτιμάται ότι οφείλεται στη στάση που έλαβε, χτες, ο Μπουρανουντίν Ραμπανί.

Η εμπλοκή άρχισε να διαφαίνεται όταν ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν και επικεφαλής της ισχυρότερης παράταξης της Β. Συμμαχίας «Τζαμάατ ι Ισλάμι», Μπουρανουντίν Ραμπανί, δήλωνε από την Καμπούλ ότι «δεν πρέπει τα μέλη των δύο μεταβατικών οργάνων να επιλεχθούν στη Βόννη, όπως πιέζεται να πράξει τώρα η Β. Συμμαχία, αλλά να εκλεγούν από τον αφγανικό λαό, με καθολική ψηφοφορία και συμμετοχή και των γυναικών». Εκτός από αυτό, ο Ραμπανί διαφώνησε και με την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, θεωρώντας αποτελεσματικότερη τη σύσταση μιας «δύναμης ασφαλείας που θα αποτελείται από 1.000 μαχητές από κάθε αφγανική φατρία». Κατέληξε ότι «στη χειρότερη περίπτωση, 150-200 άνδρες μιας διεθνούς δύναμης θα είναι αρκετοί για να προστατεύσουν όλους τους Αφγανούς ηγέτες που θα επιστρέψουν από το εξωτερικό».

Τα προβλήματα στους κόλπους της Β. Συμμαχίας, όμως, είχαν γίνει ορατά και λίγες ώρες νωρίτερα. Ενας από τους 3 εκπροσώπους Παστούνς, που συμμετέχουν στην αντιπροσωπεία, ο Χατζί Αμπντούλ Καντίρ αποχώρησε από τη σύνοδο, διαμαρτυρόμενος για τη «μη δίκαιη εκπροσώπηση των Παστούνς, που, αν και πλειοψηφία στον αφγανικό πληθυσμό, βρίσκονται μόνο διασπασμένοι στις 4 αντιπροσωπείες, χωρίς ουσιαστική συμμετοχή». Ο Καντίρ, που είναι ισχυρότατη φιγούρα, καθώς ηγείται ενός ανεξάρτητου από τη Β. Συμμαχία συμβουλίου που ελέγχει όλο το Ανατολικό Αφγανιστάν και είναι κυβερνήτης της επαρχίας Ναγκαχάρ, όπου βρίσκεται και η Τζαλαλαμπάντ, προειδοποίησε ότι «με τον τρόπο αυτό δε γίνεται ειρήνη».

Διαφορετική στάση έχουν υιοθετήσει και οι Χαζάρας (σιιτική μειονότητα 15%-20% του πληθυσμού), των οποίων ο ηγέτης Καρίμ Χαλίλι, που είναι και επικεφαλής της οργάνωσής τους Χεζμ ι Ουαχντάτ, δήλωνε ότι «είναι αναγκαία η παρουσία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης σε όλο το Αφγανιστάν». Ο Χαλίλι επανέλαβε ότι «η αντιπροσώπευση των Χαζάρας και των Ουζμπέκων είναι άδικη στη Βόννη», αλλά κατέληξε ότι «η σύνοδος είναι ένα πρώτο βήμα».

Διαφωνίες και στο παρασκήνιο

Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν, Τζέιμς Ντόμπινς, καθιστούσε σαφές ότι «καμία διαδικασία ανοικοδόμησης δεν πρόκειται να αρχίσει, αν δεν καταληχθεί η σύνθεση της μεταβατικής ηγεσίας στη Βόννη». Αμερικανοί διπλωμάτες δήλωναν εξοργισμένοι από τη διαφοροποίηση Ραμπανί και άφηναν να εννοηθεί ότι «ενθαρρύνθηκε» από τη στάση της Μόσχας και της Τεχεράνης, που τον έχουν χαρακτηρίσει «σημαντικότατο παράγοντα» και δεν έχουν διαφωνήσει στην ανάληψη από αυτόν της μεταβατικής ηγεσίας.

Ταυτόχρονα, η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» υποστήριζε ότι η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία διαφωνεί με την πρόταση μέρους των αφγανικών φατριών και του ΟΗΕ για ανάπτυξη διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, εκτιμώντας ότι «θα δυσχεράνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των τρομοκρατών». Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η στάση των Αμερικανών στρατιωτικών έχει «παγώσει» τις στρατιωτικές «προσφορές» από Βρετανία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία και Ιορδανία.

ΜΠΟΥΣ - ΤΣΕΝΕΪ
Υπερασπίζονται τα στρατοδικεία και το στραγγαλισμό της ενημέρωσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την επαναφορά των στρατοδικείων και το πέπλο μυστικότητας που υπάρχει γύρω από τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών υπόπτων - ιδιαίτερα εκείνων που είναι από χώρες της Μέσης Ανατολής - επιχείρησαν χτες να υπερασπιστούν ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ.

«Είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία... αλλά είμαστε σε πόλεμο» είπε ο Πρόεδρος Μπους απευθυνόμενος σε μέλη του Κογκρέσου και εισαγγελείς. Ο ίδιος μάλιστα υπερθεμάτισε για την επαναφορά των στρατοδικείων, προβάλλοντας το ακόλουθο «επιχείρημα» σαν απάντηση στις ανησυχίες, μελών του Κογκρέσου (ακόμη και Ρεπουμπλικανών) αλλά και οργανώσεων προάσπισης πολιτικών ελευθεριών, για τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας στις ΗΠΑ: «Οι μη Αμερικανοί πολίτες που σχεδιάζουν ή διαπράττουν μαζικούς φόνους είναι κάτι περισσότερο από ύποπτοι ποινικών εγκλημάτων. Είναι άνομοι μαχητές που αναζητούν να καταστρέψουν τη χώρα μας και τον τρόπο ζωής μας. Και εάν λέω πως είναι στο εθνικό συμφέρον της μεγάλης χώρας μας να δικάσουμε με ειδικά στρατοδικεία όλους αυτούς που κάνουν πόλεμο στην Αμερική, τότε θα το κάνουμε»!

Στο ίδιο ύφος και αναλόγου περιεχομένου παρέμβαση έκανε χτες και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο ABC, όπου υπερασπίστηκε τη συρρίκνωση της επίσημης ενημέρωσης στους εκπροσώπους του Τύπου για τα αποτελέσματα των ερευνών που κάνει το FBI στις ΗΠΑ, και για τις πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως εξαιτίας της ελεύθερης ενημέρωσης και της άμεσης πρόσβασης σε πολλές πηγές ο Οσάμα μπιν Λάντεν «έγινε τόσο καλός γνώστης των συστημάτων ασφαλείας». «Εμαθε από προηγούμενες διαρροές και από προηγούμενες αποκαλύψεις του Τύπου, και από προηγούμενες δίκες πώς λειτουργούμε και αναλόγως προσάρμοζε το στιλ των επιχειρήσεών τους... και τότε ήταν που χάσαμε πρόσβαση στις πληροφορίες για το τι ακριβώς έκανε» κατέληξε ο Τσένεϊ.

Ομως, υπάρχουν ακόμη πιο ανησυχητικές εξελίξεις και απ' αυτές ακόμη τις - ούτως ή άλλως αναμενόμενες - θέσεις και «επιχειρήματα» των Τζ. Ου. Μπους και Ντικ Τσένεϊ. Τα τελευταία αποτελέσματα σφυγμομετρήσεων στις ΗΠΑ αναφέρουν πως οι έξι στους 10 Αμερικανούς υποστηρίζουν την επαναφορά των στρατοδικείων, ενώ εννιά στους δέκα υποστηρίζουν τις συλλήψεις και κρατήσεις εκατοντάδων αλλοδαπών που έχουν χαρακτηριστεί -ακόμη και χωρίς στοιχεία - ως ύποπτοι τρομοκράτες!

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Οι Κοινωνικές Επιστήμες

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

(Γ' ΜΕΡΟΣ)

Τα προβλήματα των κοινωνικών επιστημών.-- Και η σύγχυση αυτή και η αμφισβήτηση έχει και μια πολύ βαθύτερη σημασία, γιατί ανάγεται στην αμφισβήτηση σχετικά με τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί γενικά στις κοινωνικές επιστήμες. Και η αμφισβήτηση αυτή για τη μέθοδο ανάγεται πάλι στην απώτερη εκείνη ανταγωνιστική αφετηρία, που είνε ριζωμένη στις κοινωνικές αντιθέσεις.

Οι οντολογικές κοινωνικές επιστήμες, που έχουν για θέμα τους το αντικειμενοποιημένο κοινωνικό γίγνεσθαι, τα ιστορικά γεγονότα και τα ποικίλα φανερώματα της κοινωνικής ζωής, θα χρησιμοποιήσουν για βασική τους μέθοδο την επαγωγή και γενικότερα τη μέθοδο που ισχύει στη διερεύνηση του φυσικού γίγνεσθαι.

Και οι αντίστοιχες δεοντολογικές κοινωνικές επιστήμες, δηλ. η γεωπολιτική, η θεωρία του εθνισμού και του φυλετισμού, η οικονομική (η επιστήμη της σωστής οικονομίας) η θεωρία για την οργάνωση της οικογενειακής ζωής και της σχέσης των δύο φύλων, η πολιτική, η ηθική, η νομική, η αισθητική, η λογική, θα στηριχτούν απάνω στα πορίσματα των οντολογικών κοινωνικών επιστημών;

Από τη μια μεριά υποστηρίζεται, πως κατά βάση δε μπορεί να υπάρχει καμιά μεθοδολογική αντιδιαστολή ανάμεσα στη διερεύνηση του φυσικού και τη διερεύνηση του κοινωνικού γίγνεσθαι, πως οι ίδιες μέθοδες, που ισχύουν για το φυσικό γίγνεσθαι, θα ισχύσουνε και για το κοινωνικό γίγνεσθαι και συνάμα, πως από τη στιγμή, που η επιστημονική έρευνα καθορίσει την πορεία και βρει την αλληλουχία και τη νομοτέλεια του κοινωνικού γίγνεσθαι, όλες οι δεοντολογικές κοινωνικές επιστήμες δεν μπορούνε πια να έχουνε άλλο ακλόνητο στήριγμα και πηγή για τους κανόνες τους παρά μόνο τη γνώση που θα πηγάσει απ' αυτή τη διερεύνηση και ούτε τη «θεία βούληση» ούτε κανένα φιλοσοφικό απριόρι.

Από την άλλη μεριά υποστηρίζεται πως κατά βάση δε μπορεί να εφαρμοστεί η επαγωγή και γενικά οι μέθοδες των φυσικών επιστημών στα κοινωνικά φαινόμενα, που είνε φαινόμενα ψυχικά ή πνεματικά, φαινόμενα που δεν ανάγονται στη φυσική αιτιοκρατία, που ακολουθούν άλλην αιτιότητα, την ψυχική ή δεν ακολουθούνε καμιά αιτιότητα, παρά είνε κάθε φορά κάτι ολότελα νέο και για μια φορά δοσμένο. Και όχι μόνο οι δεοντολογικές κοινωνικές επιστήμες θα παραμείνουν πάντα μέσα στην περιοχή της φιλοσοφίας και των μεθόδων της του ορθολογικού απριορισμού ή της διαίστησης, παρά αυτές οι λεγόμενες οντολογικές κοινωνικές επιστήμες δε μπορούν να θεωρήσουνε το αντικείμενό τους, που είναι άμεσα δοσμένο ψυχικό περιεχόμενο και όχι έμμεσα δοσμένο, όπως είνε το φυσικό φαινόμενο, παρά μόνο με τη μέθοδο της άμεσης ενόρασης, της οντοσκόπησης ή της φαινομενολογίας, όπως την καθόρισε η σχολή του γερμανού φιλόσοφου Χούσσερλ. Γι' αυτό το λόγο και επιμένουν ακόμη να ονομάζουνε τις κοινωνικές επιστήμες γενικά, αλλού ηθικές (sciences morales) και αλλού επιστήμες πνευματικές (Ceisteswissenschaften) και να τις θεωρούνε ολοκληρωτικά (toto genere) διαφορετικές από τις φυσικές επιστήμες και να ξεχωρίζουν αυστηρά τις γνωστικές μέθοδες, που πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε μια από τις δυο αυτές κατηγορίες των επιστημών.

Η σύγχυση λοιπόν ως προς την περιοχή και το θέμα για την κάθε μιαν από τις οντολογικές κοινωνικές επιστήμες, και η σύγχυση ως προς τη σχέση τους απέναντι στις αντίστοιχες δεοντολογικές κοινωνικές επιστήμες, η σύγχυση και η αμφισβήτηση ως προς τη μέθοδο της έρευνας, έχει γεννήσει ένα απέραντο χάος, χάος αξεδιάλυτο σ' όλο το πεδίο των κοινωνικών επιστημών.

Και το χάος αυτό, έχοντας την απώτατη γενετική αιτία του στη βασική κοινωνική αντίθεση ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, που θέλουνε να συντηρήσουνε ό,τι σήμερα υπάρχει και τους συμφέρει και στις κοινωνικές τάξεις, που θέλουνε ν' αλλάξουνε τα σημερινά κοινωνικά καθεστώτα, γιατί τα αισθάνουνται σαν αποπνιχτική καταπίεση στη ζωή τους, δε μπορεί να ξεδιαλυθεί παρά μόνο με το να αρθεί αυτός ο βασικός ανταγωνισμός. Γιατί αυτό; Γιατί ο απώτατος στοχασμός, που καθορίζει την αντίθεση στο πεδίο της επιστημονικής γνώσης και που είνε ριζωμένος συνειδητά ή ασυνείδητα σε μιαν αντιθετική βούληση, είνε τούτος εδώ:

Αν μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι επικρατεί η ίδια αιτιότητα, η γενική αλληλοεξάρτηση και νομοτέλεια, που κυριαρχεί στο φυσικό γίγνεσθαι, τότες κατά πρώτο λόγο η καθιερωμένη κοινωνική τάξη χάνει την αιωνιότητά της, την υπερκοσμικότητά της, την υπερφυσική καθιέρωση, την απόρροιά της από τη «θεία βούληση» ή από την άμεση επέμβαση της «θείας πρόνοιας» ή την απόρροιά της από έναν κόσμο πνεματικό, που διέπεται από την «ελευθερία», ενώ ο φυσικός κόσμος κυβερνιέται από την «ανάγκη» και γίνεται μια πραγματικότητα μεταβλητή αναγκαστικά. Και έπειτα εφ' όσον μέσα στην πραγματικότητα είνε δημιουργημένοι οι όροι μεταβολής, η καθιερωμένη κοινωνική κατάσταση αναγκαστικά θα υπακούσει στη μεταβολή της σε ορισμένα αίτια, θα ακολουθήσει ορισμένη κατεύθυνση και η κατεύθυνση αυτή προδιαγράφεται κιόλας στον ορίζοντα. Δεν πρέπει λοιπόν να επικρατεί αλληλοεξάρτηση, νομοτέλεια, και αυστηρή αιτιότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, είνε μάλιστα αμφισβητήσιμο αν επικρατεί και στο φυσικό γίγνεσθαι.

Απ' αυτό το βασικό στοχασμό εξηγιέται, γιατί η συντήρηση και η αντίδραση απ' όλες τις πλευρές και με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, επίμονα και ακαταπόνητα, χτυπάει το νόμο της αιτιότητας και θέλει όχι μόνο ν' αποδείξει την ανυπαρξία του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, παρά να κλονίσει σύρριζα την κυριαρχία του και σ' αυτό το φυσικό γίγνεσθαι.

Το κεντρικό σημείο της πάλης ανάμεσα στη συντήρηση και την επανάσταση στο ιδεολογικό επίπεδο είνε νόμος της αιτιότητας.

Αύριο:

Φιλοσοφία της Ιστορίας και Κοινωνιολογία



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ