Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες «επενδυτών» και «πράσινων» αρπακτικών
  • ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΤΡΙΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ: Συμφωνίες στο φόντο ανακατατάξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία
ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ
Σχεδιασμός σύμφωνα με τις ανάγκες «επενδυτών» και «πράσινων» αρπακτικών

Από τις εργασίες διασύνδεσης της Κρήτης
Από τις εργασίες διασύνδεσης της Κρήτης
Με μοναδικό κριτήριο την επιτάχυνση των ρυθμών «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τις σχετικές κατευθύνσεις της ΕΕ και την προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επόμενη μέρα των εσωτερικών ηλεκτρικών διασυνδέσεων αλλά και των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες, συνεχίζοντας το «έργο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε όλες άλλωστε τις δημόσιες παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών ομίλων του χώρου των ΑΠΕ δηλώνουν ξεκάθαρα ότι τόσο η επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών στο 35% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού όσο και η ολοκλήρωση της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού θα κριθούν από την υλοποίηση των έργων διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, αλλά και των εξωτερικών διασυνδέσεων, ως μέρος της «ενιαίας αγοράς ηλεκτρισμού» της ΕΕ.

Χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), Μ. Μανουσάκη, στο συνέδριο «Athens Investment Forum», όπου αναφέρθηκε στο γενικότερο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης για την ανάπτυξη των υποδομών διασύνδεσης. Αναλύοντας εκεί τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων και αφού ανέφερε τα γνωστά και χιλιοειπωμένα προπαγανδιστικά «επιχειρήματα» περί μείωσης του κόστους ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές και απόσυρσης των σημερινών ρυπογόνων μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού, που απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα, ξεκαθάρισε ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι απαραίτητες για την αξιοποίηση του «δυναμικού» των ΑΠΕ.

Για την αξιοποίηση του κερδοφόρου «δυναμικού»

Για την αξιοποίηση λοιπόν αυτού του «δυναμικού» ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα που αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ τη δεκαετία 2020 - 2030. Το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή είναι η διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο σήμερα βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα, στη συνέχεια θα επιλεγούν οι ανάδοχοι, μέσα στις πρώτες μέρες του τρέχοντος μήνα, μέσα από μειοδοτική διαδικασία και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης η υλοποίηση της λεγόμενης «μικρής διασύνδεσης» της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, η διασύνδεση δηλαδή της Κρήτης με την Πελοπόννησο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Αντίστοιχου βεληνεκούς έργο είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, για την οποία υπολογίζεται ότι το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ. Οπως έχει γίνει γνωστό από τον ΑΔΜΗΕ, η Κως θα διασυνδεθεί με διπλό υποβρύχιο καλώδιο 380 χλμ. και ισχύος 900 MW με το προγραμματισμένο για κατασκευή Κέντρο Υπερύψηλης Τάσης της Κορίνθου. Θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο. Ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης το 2027.

Το 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων, έργο ύψους 386 εκατ. ευρώ. Η διασύνδεση αφορά τα νησιά Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο, Σίφνο, Κύθνο, που θα διασυνδεθούν με το Λαύριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, υπάρχει απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που προβλέπει τη διασύνδεσή τους είτε με τη Θράκη είτε με τη Στερεά Ελλάδα (στη Λάρυμνα ή την Εύβοια) και ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Το έργο αφορά στα νησιά Λέσβο, Χίο, Λήμνο και Σάμο. Αυτήν την περίοδο διαμορφώνονται οι σχετικές μελέτες για την οριστική τεχνική αποτύπωση του έργου.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων διεξάγονται παράλληλα με την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε ολόκληρη τη χώρα, ιδίως στα νησιά, που διαθέτουν υψηλό παραγωγικό δυναμικό «πράσινης» Ενέργειας, κυρίως αιολικής, αλλά όχι μόνο, αφού και έργα φωτοβολταϊκών προωθούνται και η γεωθερμία. Είναι δηλαδή φανερό ότι οι διασυνδέσεις αυτές δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες των νησιωτών και την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, αλλά με τις εξαγωγές ρεύματος και την «αξιοποίηση» του «δυναμικού» των νησιών.

Η επίτευξη άλλωστε του στόχου 35% στην τελική κατανάλωση μέσω ΑΠΕ σημαίνει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να εγκατασταθούν μονάδες 14 GW τέτοιου τύπου, που πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία θα πρέπει κάθε χρόνο να κατασκευάζονται μονάδες 1,4 GW. Ως προς το ύψος των επενδύσεων υπολογίζεται ότι στη δεκαετία θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 12 δισ. ευρώ ή τα 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Κρατικές εγγυήσεις για την εξασφάλιση δανείων

Ενδεικτικά του ρόλου που θα παίξει το κράτος για την επίτευξη αυτού του επενδυτικού στόχου είναι τα όσα ανέφερε πρόσφατα στο «Athens Investment Forum» ο Γ. Γιαρέντης, πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης, εταιρεία που αντικατέστησε τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - ΛΑΓΗΕ). Οπως είπε, σε παγκόσμιο επίπεδο οι επενδύσεις ΑΠΕ αντλούν κεφάλαια μέσω μιας νέας τεράστιας χρηματοπιστωτικής αγοράς που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και προσελκύει «εντυπωσιακά κεφάλαια», αυτή των «πράσινων» ομολόγων. Το 2018 τα «πράσινα» ομόλογα που εκδόθηκαν συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 167,3 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο πριν, το 2017, συγκέντρωσαν 162,1 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικές εταιρείες, είπε ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ, «μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από αυτήν την τεράστια δεξαμενή κι εδώ έρχεται ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ, ως διαχειριστή των ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης, ώστε ο επενδυτής να αισθάνεται ασφάλεια ότι η επένδυσή του θα αποσβεστεί και θα αποφέρει σταθερά και αδιάλειπτα έσοδα». Αυτό δηλαδή που με απλά λόγια θα κάνει η ανεξάρτητη εταιρεία είναι να παρέχει κρατικές εγγυήσεις για την άντληση τέτοιου τύπου κεφαλαίων και οι επενδυτές θα απολαμβάνουν σταθερή κερδοφορία.

Αναβαθμίζονται και οι εξωτερικές διασυνδέσεις

Δεν αρκούν φυσικά οι εσωτερικές διασυνδέσεις για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού. Απαιτούνται και σύγχρονες διασυνδέσεις ηλεκτρισμού με τις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορούν να εκτελούνται εξαγωγές και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στους επενδυτές κάθε λογής. Σήμερα το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται με τα συστήματα της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και μέσω υποθαλάσσιας διασύνδεσης με την Ιταλία.

Ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων με τους αντίστοιχους διαχειριστές των χωρών αυτών για την αναβάθμιση των γραμμών και την αύξηση της ικανότητας μεταφοράς φορτίου. Απόφαση έχει ληφθεί για την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, που θα ξεκινά από τη Ν. Σάντα και θα καταλήγει στη Maritsa, από την άλλη πλευρά των συνόρων. Η κατασκευή της προβλέπεται να ξεκινήσει τον Απρίλη του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί το 2023. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί στα λεγόμενα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ και θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς στα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας περίπου κατά 600 MW.

Εξίσου σημαντικές κρίνονται και οι αναβαθμίσεις στις υφιστάμενες διασυνδέσεις με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς έτσι πολλαπλασιάζονται οι πύλες εισόδου - εξόδου ηλεκτρικού φορτίου, ανοίγοντας παράλληλα και τις αγορές των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ η ολοκλήρωσή τους προφανώς και θα ακολουθήσει τις παράλληλες πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας και των χωρών αυτών, στο πλαίσιο και της προώθησης των συνολικότερων ευρωατλαντικών σχεδιασμών για την περιοχή.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία και τον επενδυτικό χορό των δισ. ευρώ, τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν πρόκειται να ωφεληθούν, αλλά στην πραγματικότητα θα έρθουν αντιμέτωπα με ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια. Οι ισχυρισμοί άλλωστε περί μείωσης των τιμών, π.χ. μέσω της μείωσης των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που θα προέλθει από τη διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα, κάθε άλλο παρά θα επαληθευτούν, αφού οι όποιες μειώσεις θα απορροφηθούν από τις νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ που, όπως είναι γνωστό, επιδοτούνται με εξωφρενικά υψηλά ποσά κάθε χρόνο τα οποία φορτώνονται στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Με δεδομένη επίσης την έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του λεγόμενου «Μοντέλου - Στόχου» της ΕΕ από το 2020 και στη χώρα μας - που αυτόν τον σκοπό έρχονται να υπηρετήσουν οι διασυνδέσεις - προωθείται παραπέρα η πολιτική της «απελευθέρωσης», δημιουργώντας έτσι επιπλέον προϋποθέσεις για την επιβολή συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγια της λαϊκής κατανάλωσης, όπως και συνολικά για την υπονόμευση των λαϊκών αναγκών και σε αυτόν τον τομέα.


Φ. Κ.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Συμφωνίες στο φόντο ανακατατάξεων στη διεθνή καπιταλιστική οικονομία

Την επιθυμία του για την ένταξη της Βραζιλίας στον ΟΠΕΚ εξέφρασε στο Διεθνές Φόρουμ ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Ζ. Μπολσονάρο
Την επιθυμία του για την ένταξη της Βραζιλίας στον ΟΠΕΚ εξέφρασε στο Διεθνές Φόρουμ ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Ζ. Μπολσονάρο
Συμφωνίες αξίας περίπου 15 δισ. δολαρίων και μακροπρόθεσμα σχέδια, που αντανακλούν το αυξημένο ενδιαφέρον ανερχόμενων οικονομικών δυνάμεων (Ινδία, Βραζιλία) και διεθνών μονοπωλίων για περισσότερες επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία, επισφράγισαν το φετινό Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ «Μελλοντικών Επενδύσεων» στο Ριάντ. Το φόρουμ, που είναι γνωστό και ως «Νταβός της Ερήμου», πραγματοποιήθηκε, για τρίτη συνεχή χρονιά, από τις 29 έως τις 31 Οκτώβρη στο πολυτελές ξενοδοχείο «Ritz - Carlton» της πρωτεύουσας, Ριάντ, προσελκύοντας χιλιάδες συνέδρους, εκατοντάδες διευθύνοντες συμβούλους πανίσχυρων μονοπωλίων αλλά και ηγέτες χωρών, μεταξύ των οποίων ο Βραζιλιάνος Πρόεδρος, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι. Παρόντες ήταν και αρκετοί σημαντικοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ο σύμβουλος στο Λευκό Οίκο και γαμπρός του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας.

Μεταξύ των συμφωνιών που ανακοινώθηκε πως υπογράφτηκαν ξεχωρίζουν αυτές που υπέγραψε η Γενική Επενδυτική Αρχή Σαουδικής Αραβίας (γνωστή ως SAGIA) με την ισπανική εταιρεία κατασκευής αγωγών «Tubacex», αξίας 1 δισ. δολαρίων, με την εταιρεία προκατασκευασμένων κτιρίων «Modular Middle East», από το Ντουμπάι, αξίας 700 εκατ. δολαρίων και μεταξύ της SAGIA και της δυτικοαφρικανικής εταιρείας εξορύξεων «Shiloh Minerals» αξίας 200 εκατ. δολαρίων, με στόχο την ανέγερση μονάδας παραγωγής στη Σαουδική Αραβία και άλλες επενδύσεις στον τομέα εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Ο πρόεδρος του σαουδαραβικού Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων μετά την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με επιχειρήσεις στο Ριάντ
Ο πρόεδρος του σαουδαραβικού Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων μετά την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών με επιχειρήσεις στο Ριάντ
Την έναρξη εργασιών του τριήμερου Διεθνούς Φόρουμ κήρυξε ο πρόεδρος του Ταμείου Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF) και διευθυντικό στέλεχος του μεγαλύτερου ενεργειακού μονοπωλίου στον κόσμο, της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας «Aramco», Γιασίρ Ρουμαγιάν. «Εως τώρα το φόρουμ ήταν ετήσια συνδιάσκεψη. Σήμερα έγινε θεσμός και αύριο θα εξελιχθεί σε έναν διεθνή κόμβο για την οικοδόμηση σχέσεων για την οικονομία και την ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, στο φόντο του στρατηγικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της εγχώριας οικονομίας που είναι γνωστό ως «ΟΡΑΜΑ 2030».

Στο τριήμερο φόρουμ διοργανώθηκαν τραπέζια συζητήσεων και ομιλιών με ζητήματα, όπως:

  • Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία την επόμενη δεκαετία.
  • Οι επιπτώσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και της Ψηφιοποίησης της Οικονομίας.
  • Οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές από τις νέες τεχνολογίες, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και επιστήμες όπως η Γενετική.
  • «Βιώσιμο Μέλλον» από τη σύνδεση κεφαλαίων και καινοτομιών
  • Μετασχηματισμός της οικονομίας από το νέο δίκτυο ασύρματων τηλεπικοινωνιών 5G και «Ιντερνετ των Πραγμάτων» (Internet of Things,) που αφορά την ασύρματη διασύνδεση οικιακών και άλλων συσκευών μέσω Ιντερνετ.
Φιλόδοξα σχέδια

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που είναι ο αρχιτέκτονας του «Οράματος 2030», αναφέρθηκε αναπόφευκτα στην επικείμενη μερική μετοχοποίηση της «Aramco» με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 100 δισ. δολαρίων. «Θα γίνει», είπε, «την κατάλληλη ώρα, με τη σωστή προσέγγιση και σίγουρα με τη σωστή απόφαση». Εδειξε μάλιστα αισιόδοξος πως θα εκπληρωθεί ένας από τους στόχους της μετοχοποίησης της «Aramco» (η εξασφάλιση 100 δισ. δολαρίων, όπως αναφέραμε), για να χρηματοδοτηθεί η ανασυγκρότηση της εγχώριας οικονομίας και να καταπολεμηθεί η ανεργία, η οποία επισήμως ανέρχεται στο 10%, μέσω της δημιουργίας νέων, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δεν παρέλειψε ωστόσο τις αιχμές για τις διεθνείς επιπτώσεις που προκαλεί ο σινο-αμερικανικός εμπορικός πόλεμος, παρατηρώντας πως συμβάλλει στην επιφυλακτική στάση που διατηρούν σήμερα μεγάλοι επενδυτές.

Ο Μνούτσιν διαπιστώνει καπιταλιστική «επιβράδυνση»

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, ήταν από τους πρώτους που παραδέχθηκε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε νέα φάση επιβράδυνσης. Ωστόσο, εκτίμησε ότι οι έως τώρα επιπτώσεις αυτής της επιβράδυνσης «επηρεάζουν μέτρια» την αμερικανική οικονομία και ότι παραμένουν «καλές» οι ροές κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Δεν παρέλειψε να συμβουλέψει την «Ευρώπη να κάνει περισσότερα στον χρηματοπιστωτικό και ρυθμιστικό τομέα» ώστε να διατηρήσει την καπιταλιστική ανάπτυξη. Παρότρυνε, από την άλλη, την Κίνα να αυξήσει κατά τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων προκειμένου ΗΠΑ και Κίνα «να σφραγίσουν την πρώτη φάση» μίας νέας εμπορικής συμφωνίας. Επιπλέον, επικρότησε την επικείμενη μετοχοποίηση της «Aramco» προβλέποντας πως θα αποδειχθεί «μία σπουδαία ευκαιρία για επιτυχή ανάπτυξη των αγορών κεφαλαίων» και αποτίμησε θετικά τη νέα πορεία της σαουδαραβικής οικονομίας με στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Κοινωνικά δίκτυα, ανισότητες και διαδηλώσεις

Ξεχωριστό ενδιαφέρον προκάλεσε η ομιλία του Λάρι Φινκ, διευθύνοντος συμβούλου της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας «BlackRock», ο οποίος εκτίμησε ότι πολλές χώρες περνούν φάση σημαντικών αλλαγών στην οικονομία τους. «Αλλες για καλό και άλλες βλέπουν επιδείνωση», τόνισε, σημειώνοντας ότι η κινεζική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, η κατανάλωση να παραμένει ένας από τους κινητήριους μοχλούς της αμερικανικής οικονομίας και «να ακολουθεί η Ευρώπη, με τη Γαλλία και την Ολλανδία να είναι στις χώρες που τα πάνε καλά». Προειδοποίησε εντούτοις πως οι μεγάλες «ανισότητες εισοδήματος» σε Αμερική, Ευρώπη και ευρύτερα, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες επιστημονικές εφαρμογές και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, «θα φουντώσουν τις κοινωνικές αναταραχές». Εκφράζοντας την αγωνία μέρους των καπιταλιστών για κλιμάκωση των κοινωνικών «εκρήξεων» και λαϊκών κινητοποιήσεων, ο Φινκ τόνισε πως η αύξηση των ανισοτήτων, «παρά τη σχετική αύξηση της μεσαίας τάξης διεθνώς, και η αδυναμία των νεότερων γενιών να επενδύσουν στο μέλλον, σε συνδυασμό με την "αυξημένη επιρροή" των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, θα τροφοδοτήσουν περισσότερες κοινωνικές αναταραχές και εντάσεις». «Διευκολύνεται πλέον η οργάνωση διαδηλώσεων μέσω Κοινωνικών Δικτύων», είπε ο Φινκ, προσθέτοντας ότι «το ζήτημα είναι κρίσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα» επειδή «το Ιντερνετ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δυσκολεύουν εξαιρετικά τη διαχείριση εταιρειών και χωρών». «Ολοι στον κόσμο αντιλαμβάνονται ότι τώρα οι αλλαγές γίνονται τόσο γρήγορα που εάν δεν έχεις πρόγραμμα, μένεις στο περιθώριο!», επισήμανε.

Παρόμοιες διαπιστώσεις και «προειδοποιήσεις» απηύθυνε και ο διευθύνων σύμβουλος της «Goldman Sachs», Τζον Γουόλτρον. «Συμπτωματικά», πάντως, ένα 24ωρο μετά τις προειδοποιήσεις των Φινκ και Γουόλτρον, το αγαπημένο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης του Προέδρου Τραμπ, το «Τουίτερ», ανακοίνωσε πως σταματά την πληρωμένη προβολή πολιτικών διαφημίσεων...

Η παρουσία Μόντι και Μπολσονάρο στο Ριάντ

Το 3ο Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ στο Ριάντ δεν προκάλεσε μόνο το ενδιαφέρον επενδυτών, καπιταλιστών και ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων αλλά και ηγετών, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι.

Ο Μπολσονάρο χαιρέτισε την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να γίνει «η ατμομηχανή των διεθνών επενδύσεων» ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της ψηφιοποίησης της οικονομίας, διαπιστώνοντας σύγκλιση των οικονομικών συμφερόντων αμφοτέρων των χωρών. Προέβαλε ιδιαίτερα τα συμφέροντα βραζιλιάνικων μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας και αεροναυπηγικής τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της «Αμυνας». Σε δεύτερο επίπεδο, προέβαλε τα συμφέροντα Βραζιλιάνων τσιφλικάδων και μεγάλων εταιρειών παρασκευής τροφίμων λέγοντας ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων της Βραζιλίας μπορεί να αποτελέσει τη βασική «πηγή για την επισιτιστική ασφάλεια» της Σαουδικής Αραβίας. Τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βραζιλίας στη Μέση Ανατολή, ότι η Βραζιλία θα μπορούσε να ενταχθεί στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, ΟΠΕΚ, επειδή έχει σημαντικές προοπτικές αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής μέσα στην επόμενη δεκαετία. Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία του για στενότερες διμερείς σχέσεις σε τομείς όπως οι επιστήμες, η τεχνολογία, ο πολιτισμός, η αγροτική παραγωγή, το εμπόριο.

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ν. Μόντι, που μετέβη στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη φορά μέσα στην τελευταία τριετία, εξήρε τις στενές διμερείς σχέσεις σε Ενέργεια, εμπόριο και ασφάλεια, εξηγώντας ότι οφείλονται ανάμεσα στα άλλα στη μεγαλύτερη συνεργασία που έχουν αναπτύξει ως μέλη της Ομάδας των 20 ισχυρότερων καπιταλιστικών οικονομιών (G20). Θύμισε τη Διακήρυξη του Ριάντ που υπέγραψαν το 2010 οι κυβερνήσεις Ινδίας και Σαουδικής Αραβίας για την ανάπτυξη διμερών στρατηγικών σχέσεων και τη συγκρότηση «Κοινής Επιτροπής Αμυντικής Συνεργασίας», που συναντάται τακτικά σε Ριάντ και Νέο Δελχί. Εκτίμησε ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία οι διμερείς σχέσεις έχουν γίνει στενότερες από ποτέ, προβλέποντας περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης με αμοιβαίως επωφελείς επιπτώσεις για σημαντικά μονοπώλια και των δύο χωρών.


Δ. ΟΡΦ.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ