Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΑΝ ΤΙΣ... ΚΟΝΤΡΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ν.Δ.: «ΑΛΛΟ»» ΑΣΕΠ «ΑΛΛΕΣ» ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ: 16 ΤΟΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΕΠΤΑ ΝΕΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ.

ΧΩΡΑ: ΚΡΑΔΑΣΜΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΡΗΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΚΟΤΖΙΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΑΙΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ.

ΒΗΜΑ: ΚΕΡΒΕΡΟΣ Ο ΓΚΑΡΓΚΑΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ελλάδα: ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΚΑΛΟΠ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΥΡΕΙΑ ΝΙΚΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΡΟΜΗΝΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ.

ΑΥΓΗ: ΟΛΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: 1.580 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ 8 ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΚΙΝΗΤΑ: Οι αλλαγές στο σύστημα αντικειμενικών αξιών.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πρώτα η εξαπάτηση...«Και τι έχουν πραγματικά καταφέρει οι νικητές; Σήμερα υπάρχουν στη Βαγδάτη περισσότερα οδοφράγματα από ό,τι την εποχή του Σαντάμ. Οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν κάποιους "κανόνες εμπλοκής" για τα στρατεύματα κατοχής και μόλις τους έλαβαν από -κρατηθείτε!- από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Σύμφωνα με τον Τόνι Μπλερ, όλα ήταν ένας πολύ επιτυχημένος πόλεμος. Ισως όμως η αλήθεια να μην έχει σημασία πλέον. Πώς το λέει εκείνος ο στίχος; "Ω, τι μπλεγμένο δίκτυο εξυφαίνουμε όταν πρώτα ασκούμαστε για να εξαπατούμε..."» (Ρόμπερτ Ρισκ - ΙΝΤΙΠΕΝΤΕΝΤ - ΒΗΜΑ).

«Κομμάτι» στη μοιρασιά: «Τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές του πετρελαίου προσπαθεί να εξευμενίσει η νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Με δεδομένο ότι οι αμερικανικές εταιρίες διατηρούν το δικαίωμα της... πρώτης νύχτας, ελέω Μπους και στρατευμάτων κατοχής, η νέα κυβέρνηση της Βαγδάτης διαπραγματεύεται κάποιο ρόλο και για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές, που ήδη πριν από την αμερικανική επέμβαση είχαν εκφράσει αγωνία ότι θα μείνουν έξω από τη μοιρασιά» (Μωυσή Λίτση - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ορντινάτσες... «Πέρασε στα ψιλά, αλλά είναι ειδησάρα με τα όλα της. Τρεις πρώην ηγέτες πρώην σοσιαλιστικών χωρών - μεταξύ αυτών ο κουλτουριάρης Χάβελ και ο εργατοπατέρας Λεχ Βαλέσα - ζητούν με δημοσιευμένη φυσικά επιστολή τους τη δημιουργία ταμείου για την εκδίωξη του Φιντέλ Κάστρο. Δεν ξέρω πόσο καλά αντιληφθήκατε το μέγεθος της δημοκρατικής ανησυχίας και της παγκόσμιας προσφοράς αυτών των πολιτικών. Οι οποίοι στη διάρκεια της αμερικανικής εφόδου στη Βαγδάτη, συναθροίστηκαν πίσω από τις ορντινάντσες για να σκουπίζουν τις στάχτες από τα πούρα του Τζον Γουέιν. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάνε να καταβάλουμε τον οβολό μας για να συγκεντρωθούν δολάρια που θα κατευθυνθούν στην τσέπη της κουβανέζικης αντιπολίτευσης. Δηλαδή σαν να λένε εντελώς χυδαία και κυνικά. Αν επιθυμείτε να επιστρέψει η Κούβα στην τσόχα και στην Τρούμπα της ελεύθερης αγοράς, πρέπει να δώσετε λεφτά. Αμ, πώς αλλιώς θα αγοραστούν όπλα και συνειδήσεις; Θα μου πείτε και τι ξέρουν αυτοί. A, μην το λέτε. Ομιλούν εκ πείρας και Αλληλεγγύης!» (Δ. Δανίκας - ΝΕΑ).

ΠΑΖΑΡΙΑ - ΜΗΝΥΜΑΤΑ - «ΡΗΞΕΙΣ»

«ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ»: «Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης ανακοινώνει σήμερα το μισθολόγιο που θα ισχύσει στο Δημόσιο τον νέο χρόνο, μαζί και όλα τα ειδικά μισθολόγια (για τους καθηγητές όλων των βαθμίδων, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και νοσηλευτές, τους δικαστικούς, τους αστυνομικούς κ.ά.). Οι ανακοινώσεις του, που αποσκοπούν στην εκτόνωση των απεργιών, θεωρούνται το "οριστικό μήνυμα" της κυβέρνησης προς τους συνδικαλιστές: "Παζάρια τέλος, αυτά δίνουμε, δεν αντέχει άλλες αυξήσεις ο προϋπολογισμός"» (ΒΗΜΑ).

«ΡΗΞΗ»: «Σε ρήξη φαίνεται να οδεύουν οι σχέσεις της κυβέρνησης με κλάδους εργαζομένων που απεργούν ήδη ή βρίσκονται στα πρόθυρα απεργιακών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή στάση απέναντι στα αιτήματα που προβάλλουν οι διάφοροι κλάδοι και οχυρώνεται πίσω από τις δεδομένες αντοχές του προϋπολογισμού» (Γ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

ΠΡΟΒΕΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ: «Από την 1η Ιουλίου ως την 30ή Σεπτεμβρίου του 2004, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας θα δουλεύουν νυχθημερόν λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων: εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, γραφεία εξυπηρέτησης κοινού, διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις θα ακολουθήσουν ένα πλήρως απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας με ώρα έναρξης δραστηριοτήτων την 8η πρωινή και ώρα λήξης τα μεσάνυχτα. Η διάρκεια του "ολυμπιακού ωραρίου" φαίνεται να έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης, Οργανωτικής Επιτροπής, εργαζομένων και εργοδοτών θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης» (ΒΗΜΑ).

ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ... ΓΚΑΡΓΚΑΝΑ! «Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικ. Γκαργκάνας, πολλαπλώς πιεσμένος από τις οικονομικές συνθήκες και το προεκλογικό κλίμα, συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκη. Παρ' ότι όλες οι πλευρές χαρακτήριζαν τις συναντήσεις τυπικές, αφορώσες σε θέματα αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Τράπεζας, διάχυτη ήταν η αίσθηση ότι η κυβέρνηση πιέζει τον κ. Γκαργκάνα να αποφύγει τη διατύπωση κριτικής και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας στην ενδιάμεση έκθεσή του, την οποία θα παρουσιάσει, όπως έχει προαναγγείλει, στα μέσα Οκτωβρίου» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Ολέθριος εμπαιγμός

Αν δεν ξεπεραστεί ο «αμυντισμός» μόνο σε πρόσκαιρες επιτυχίες, στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να ελπίζουν οι εργαζόμενοι. Η νίκη τους περνάει πάνω από τα ερείπια του δικομματισμού...

Του Δημ. Χατζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χατζόπουλου από τα «Νέα»
Ποια κριτική επιζητεί διακαώς η κυβέρνηση, για παράδειγμα, στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων; Οτι «καθυστερεί», ότι «δε δείχνει τόλμη», «δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», κ.ο.κ. Ε, ακριβώς αυτήν την κριτική έρχεται να ασκήσει η ηγεσία της ΝΔ... Η απάντηση της κυβέρνησης είναι εντελώς προβλέψιμη: Αντεπίθεση, δήθεν για να υπερφαλαγγιστεί η «αντιπολίτευση», με ένταση του ξεπουλήματος: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, Τουριστικά Ακίνητα και ό,τι άλλο τύχει θα «σφαγιαστεί» μέχρι το τέλος του χρόνου, ανακοίνωσε περιχαρής χτες ο Ν. Χριστοδουλάκης. Ποιο είναι το χειροπιαστό αποτέλεσμα της τρισάθλιας δικομματικής συμπαιγνίας; ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε αγαστή συνεργασία και προκαθορισμένους ρόλους υλοποιούν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, επιβάλλοντάς την ως τη μοναδική «ρεαλιστική» λύση... Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με την απελευθέρωση των αγορών, την Παιδεία, την Υγεία, τα δάση...

Κορύφωση του δικομματικού εμπαιγμού είναι η στάση τους απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ακόμα και όταν το διακύβευμα είναι το αυγάτεμα των ψιχίων. Η κυβέρνηση, που δε σταματά να επαγγέλλεται «ευημερία για όλους» (στην άλλη ζωή...), αίφνης θυμάται ότι η οικονομία δεν αντέχει αυξήσεις στους μισθούς. Επιβάλλει, όμως, σούπερ κέρδη για τα μεγάλα αφεντικά... Η ΝΔ, που επιθυμεί κι αποπάνω να εισπράξει τη δυσαρέσκεια, προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται την ύπαρξη χρόνιας λιτότητας και ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση που «άνοιξε την όρεξη» στους εργαζόμενους με την «παροχολογία»...

Το πράγμα φωνάζει: Οσο οι εργαζόμενοι δε βάζουν στο στόχαστρο την ίδια την αιτία που προκαλεί τα καυτά προβλήματά τους, την πολιτική που γεννά τα αβάσταχτα δεινά, μάλλον κτίζουν στην άμμο. Αν δεν ξεπεραστεί ο «αμυντισμός», μόνο σε πρόσκαιρες επιτυχίες, στην καλύτερη περίπτωση, μπορούν να ελπίζουν. Η νίκη τους περνάει πάνω από τα ερείπια του δικομματισμού, την ήττα του νεοφιλελευθερισμού...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org