Παρασκευή 1 Γενάρη 2016 - Κυριακή 3 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέρα απ' τη συμπάθεια

Περισσεύουν αυτές τις μέρες τα «ανάθεμα τον πόλεμο» από καλοπροαίρετους φιλάνθρωπους, που - ειδικά με το χιονιά - βλέπουν τη ζωή των προσφύγων να γίνεται αβάσταχτη. Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν κι αυτοί που μετράνε αλλιώς τα πράγματα. Διαβάζουμε σε ανάλυση στους «Financial Times»: «Κοιτάζοντας μέσα από έναν "οικονομικό φακό", η μαζική εισροή ανθρώπων από τη Συρία και αλλού - πολλοί από τους οποίους έχουν προσόντα και δεξιότητες - φαίνεται πως προσφέρει μια μακροπρόθεσμη τόνωση στις οικονομικές δυνατότητες μιας χώρας όπως η Γερμανία, της οποίας ο πληθυσμός που είναι σε ηλικία κατάλληλη για εργασία σε άλλη περίπτωση θα συρρικνωνόταν». Δηλαδή, κέρδη στον ορίζοντα. Και σωστά απ' τη σκοπιά τους τα μετράνε έτσι, καθώς μαζική εισροή εργατικών χεριών και μάλιστα υψηλής ειδίκευσης σημαίνει μεγαλύτερες ευκαιρίες εκμετάλλευσης. Το πρόβλημα το έχουν όσοι ακόμα και τώρα δεν βλέπουν στον πόλεμο την αιτία, την όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη για το μοίρασμα των αγορών, των εδαφών, τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της προσφυγιάς, που αξιοποιείται κατάλληλα για λογαριασμό των κερδών του κεφαλαίου. Καλή η συμπάθεια για τους πρόσφυγες, ακόμα καλύτερη η πάλη για την εξάλειψη των αιτιών της προσφυγιάς. Κι αυτό δεν είναι μια ευχή των ημερών.

Ο καλύτερος φοροεισπράκτορας...

Φόρτωσαν τις εργατικές οικογένειες με δεκάδες φόρους τα τελευταία χρόνια, μείωσαν το εισόδημά τους και τις υπερχρέωσαν και έχουν το θράσος να τσακώνονται για το ποιος εισέπραττε αυτούς καλύτερα... Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΝΔ έχουν ανοίξει έναν καβγά για τα ληξιπρόθεσμα και παρουσιάζουν στοιχεία και διαγκωνίζονται για το ποιος ήταν ο καλύτερος φοροεισπράκτορας των τελευταίων ετών. Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα στενάζουν και δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη που - ως επί το πλείστον - έχουν δημιουργηθεί από τους φόρους των τελευταίων ετών, αυτοί χωρίς ίχνος ντροπής αναλύουν τους λόγους που ήταν καλύτεροι ο ένας από τον άλλον σε αυτό το φορο-κυνηγητό και τη φορο-λεηλασία... Το αίσχος τους δεν έχει προηγούμενο.

Τόσο τους νοιάζονται...

Ως μείζον πρόβλημα εντόπισε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, μιλώντας την Τετάρτη σε πρωινή εκπομπή του MEGA, την πληθώρα νέων επιστημόνων, διδακτόρων κ.ο.κ. που μένουν άνεργοι, μεταναστεύουν, δεν μπορούν να απορροφηθούν στα ελληνικά ΑΕΙ κ.τ.λ. Πρόκειται για μια διαπίστωση που την ακούμε συνέχεια από τις τελευταίες κυβερνήσεις, από τον καιρό της υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αννας Διαμαντοπούλου. Κι ενώ όλοι από τότε μέχρι τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα γι' αυτά τα νέα παιδιά, οι διέξοδοι που τους δίνουν είναι σε ερευνητικά προγράμματα με ημερομηνία λήξης, είτε σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνοβλαστούς, αν έχουν βέβαια το κεφάλαιο για να ξεκινήσουν τέτοιες.

Και τώρα η παρούσα κυβέρνηση τι καινούριο φέρνει για να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό; Θεσπίζει, με το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τους «Ερευνητικούς Συνεργάτες» και τους «μεταδιδάκτορες» για να δουλεύουν με ψίχουλα στα ΑΕΙ και να εναλλάσσονται ο ένας στη θέση του άλλου με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μειωμένα δικαιώματα...

Ψεύτικες και υποκριτικές γραμμές...

...δοκίμασαν να στήσουν πάλι - αυτή τη φορά με αφορμή το Σύμφωνο Συμβίωσης - τα αστικά ΜΜΕ και διάφοροι καλοθελητές. Και τι δεν επανέφεραν επιτιθέμενοι στο ΚΚΕ και με τη γνωστή γκεμπελίστικη λογική του «ράβδος στη γωνία, άρα βρέχει». Τι για «ενωμένες δυνάμεις του σκότους είπαν», τι για «παπάδες του ΚΚΕ» και, βέβαια, την αγαπημένη τους σάπια ψευτοθεωρία των δύο άκρων, για να ταυτίζεται η εμπεριστατωμένη τοποθέτηση του ΚΚΕ για το θέμα (την οποία απέκρυψαν συστηματικά) με τα ρατσιστικά παραληρήματα χρυσαυγιτών και κάποιων εκπροσώπων της Εκκλησίας, που το ΚΚΕ έχει στην πράξη αντιπαλέψει ψηφίζοντας όλες τις διατάξεις που αφορούν στην προστασία (και) των ομοφυλόφιλων από ρατσιστικές και άλλες επιθέσεις. Αδιάφορο για τους γκεμπελίσκους, οι οποίοι επιχειρούν και πάλι να τραβήξουν στις εργατικές και λαϊκές συνειδήσεις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές περί «προοδευτικών» και «αντιδραστικών», αλά καρτ. Που ούτε λίγο ούτε πολύ μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο και τσακίζει όλα τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα (όλων, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού), το Ποτάμι με τις γνωστές συνταγές παράδοσης των πάντων στην «αγορά» και ο Λεβέντης που μόλις προχτές μιλούσε για «στρατόπεδα εργασίας μεταναστών» είναι... η πρόοδος. Και το ΚΚΕ που τα αντιπαλεύει όλα αυτά και αγωνίζεται ώστε οι εργαζόμενοι να ζήσουν με πλήρη δικαιώματα ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, είναι... η αντίδραση επειδή λέει το αυτονόητο ότι η σχέση με βάση το σεξουαλικό προσανατολισμό δεν συνιστά οικογένεια. Κανείς εργαζόμενος και νέος να μην πέσει στη σάπια παγίδα τους, ενδεικτική του γιατί σήκωσαν τόση «σκόνη» γύρω από το θέμα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1801 Τίθενται σε ισχύ οι «Νόμοι της Ενωσης» από τους οποίους προκύπτει το Ηνωμένο Βασίλειο της Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1820 Ξεσπά αστικοδημοκρατική επανάσταση στην Ισπανία. Επειτα από έκκληση του Ισπανού μονάρχη το 1823, η Ιερά Συμμαχία εξουσιοδοτεί τη Γαλλία να επέμβει στον ισπανικό εμφύλιο. Η επανάσταση καταπνίγεται και η μοναρχία αποκαθίσταται.

1822 Η Α' Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου) ψηφίζει το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1834 Συγκροτείται η τελωνειακή ένωση των γερμανικών κρατών με επικεφαλής την Πρωσία, γεγονός - σταθμός στη συγκρότηση του γερμανικού αστικού κράτους.

1863 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Α. Λίνκολν, εκδίδει τη Διακήρυξη Χειραφέτησης για την απελευθέρωση των σκλάβων στις εξεγερμένες Πολιτείες του Νότου.

1890 Ιδρύεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας ο Πανιώνιος.

1894 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Χάινριχ Ρούντολφ Χερτζ, ο πρώτος που πέτυχε την εκπομπή, μετάδοση και λήψη ραδιοκυμάτων. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα της συχνότητας.

1912 Με την πτώση της δυναστείας των Τσινγκ, η Κίνα γίνεται αστική δημοκρατία, η οποία διατηρείται μέχρι τη νίκη της κινεζικής σοσιαλιστικής επανάστασης το 1949.

1916 Πραγματοποιείται η πρώτη παγγερμανική συνδιάσκεψη του «Σπάρτακου», μιας οργάνωσης στην οποία συσπειρώθηκαν οι επαναστατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, έπειτα από τη στοίχιση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πίσω από τη γερμανική αστική τάξη στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Ο «Σπάρτακος», πρόδρομος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη Γερμανική Επανάσταση του 1918. Ηγετικές μορφές του υπήρξαν οι Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

1919 Σχηματίζεται η Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Λευκορωσίας.

1942 Υπογράφεται στην Ουάσιγκτον η διακήρυξη 26 κρατών για τον αγώνα κατά του φασιστικού συνασπισμού (Διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών).

1944 Το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ θέτει σε εφαρμογή τις «Διατάξεις για την Αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη».

1944 Συγκροτείται ο Λαϊκός Στρατός της Πολωνίας.

1956 Το Σουδάν αποκτά την ανεξαρτησία του από την Αίγυπτο και τη Βρετανία.

1958 Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Ρώμης: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που μετεξελίχθηκε στη σημερινή ΕΕ.

1959 Ο επαναστατικός κουβανικός στρατός μπαίνει στην Αβάνα, σφραγίζοντας τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης.

1960 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της ΛΔ του Βιετνάμ.

1965 Ιδρύεται το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα του Αφγανιστάν.

1981 Η Ελλάδα εντάσσεται στην ΕΟΚ ως πλήρες μέλος.

2005 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρία Αλκαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ