Σάββατο 1 Γενάρη 2005 - Κυριακή 2 Γενάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Γνωρίζετε, μάλλον, πως στις ΗΠΑ οι φυλακές έχουν γίνει αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης και κερδοσκοπίας. Οι φυλακές αυτές κατασκευάζονται από μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας τους. Το κράτος πληρώνει το συμφωνημένο ποσό ανά φυλακισμένο και, βέβαια, εξασφαλίζει τη σχετική «πελατεία». Στην πράξη, οι ιδιωτικές φυλακές είναι οι πλέον χειρότερες, από κάθε άποψη, καθώς οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες τους κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους κέρδη.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, γιατί - σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες - το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επεξεργάζεται την παραπέρα κλιμάκωση της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων τομέων και δραστηριοτήτων, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην αρμοδιότητα του δημοσίου. Ετσι, στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται και ετοιμάζονται σχέδια παραχώρησης σε ιδιώτες κοινωφελών δραστηριοτήτων, όπως φυλακές, νοσοκομεία, σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί κλπ. Η μορφή, με την οποία - όπως όλα δείχνουν - θα προχωρήσει η διαδικασία αυτή είναι η «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» και οι «συμβάσεις παραχώρησης».

Αμφιβάλλει κανείς, μήπως, ότι η ενδεχομένη υλοποίηση των σχεδίων αυτών θα οδηγήσει στα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα με αυτά των ιδιωτικών αμερικανικών φυλακών;

Περί «βασικού μετόχου»...

Μπορεί - όπως επανειλημμένα έχει υπογραμμίσει η στήλη - το κυβερνητικό νομοσχέδιο, περί «βασικού μετόχου», να μην αντιμετωπίζει τη λεγόμενη διαπλοκή και να μην εξασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση, παρά τους σχετικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αλλά, όπως όλα δείχνουν, ανοίγει μια ενδιαφέρουσα - αν μη τι άλλο... - συζήτηση με την Κομισιόν.

Η τελευταία, στα μέσα Δεκέμβρη, απέστειλε την τέταρτη κατά σειρά επιστολή της προς τις ελληνικές αρμόδιες αρχές (τις δύο πρώτες είχε παραλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ), στην οποία τονίζει τρία κυρίως ζητήματα: Πρώτον, ότι οι διατάξεις του ισχύοντος σήμερα νόμου, περί βασικού μετόχου, «στοιχειοθετούν επιπλέον λόγους αποκλεισμού, μη προβλεπομένους από τις κοινοτικές οδηγίες, περί δημοσίων συμβάσεων». Πόσο μάλλον, οι αυστηρότερες διατάξεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Δεύτερον, ότι «σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, οι διατάξεις του πρωτογενούς και του παραγώγου κοινοτικού δικαίου κατισχύουν κάθε αντίθετης εθνικής διάταξης των κρατών - μελών, ανεξάρτητα από τη θέση που η διάταξη αυτή κατέχει στην ιεραρχία των εθνικών κανόνων δικαίου», δηλαδή ακόμη και αν η διάταξη αυτή έχει συνταγματική ισχύ. Σε αντίθεση, βέβαια, με τους σχετικούς ισχυρισμούς του υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου. Και τρίτον, απειλεί ευθέως, με έναρξη «διαδικασίας παραβιάσεως» στο «Κολέγιο των Επιτρόπων» και «αποστολή προειδοποιητικής επιστολής».

Αναμένουμε τη συνέχεια...

Απαράλλακτη η πολιτική...

Εχουμε ξαναγράψει σ' αυτή τη στήλη για την καταπληκτική ομοιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να υλοποιήσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Λαμβάνουν τα ίδια αντιαγροτικά μέτρα, που οδηγούν στη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος και στην υποβάθμιση του επιπέδου ζωής στο χωριό και, γενικότερα, στην ύπαιθρο. Επιχειρούν με τον ίδιο τρόπο ν' αποπροσανατολίσουν τον αγροτικό κόσμο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση τους ίδιους υποταγμένους φορείς - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, Ενώσεις Συνεταιρισμών κ.ά. - και πολλές φορές τους ίδιους υποτακτικούς τους στα ΜΜΕ. Συκοφαντούν με τα ίδια, σχεδόν, λόγια το συνεπές αγροτικό κίνημα, που αντιμάχεται την αντιαγροτική πολιτική τους και χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς - αστυνομία, «αγροτοδικεία» κ.ά. - σε βάρος των αγωνιστών της αγροτιάς.

... ανεπίστροφη η στροφή

Βεβαίως, ενώ οι κυβερνήσεις των δύο κομμάτων μοιάζουν σαν «δυο σταγόνες νερό», δε θα το παραδεχτούν κιόλας. Αντιθέτως, ισχυρίζονται ότι είναι εντελώς διαφορετικές. Ετσι, οι μεν της ΝΔ κάνουν λόγο για «νέα διακυβέρνηση» που δήθεν κοπιάζει για την προστασία των αγροτών, οι δε του ΠΑΣΟΚ φωνάζουν δυνατά για να δείξουν ότι τάχα αντιπολιτεύονται την πολιτική που και οι δικές τους κυβερνήσεις εφαρμόζουν. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι τώρα το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της εθνικής στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, κάτι που απέρριπτε μετά βδελυγμίας, όταν ήταν στην κυβέρνηση.

Φαίνεται, όμως, ότι οι αγρότες τους πήραν χαμπάρι και γι' αυτό στις αγροτικές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στρεφόμενοι, έτσι, κατά της πολιτικής των κομμάτων τους. Ομως, αν η στροφή δεν είναι ανεπίστροφη, δε θα 'χει αποτελέσματα. Τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν τη δυνατότητα ν' απορροφούν τους «κραδασμούς» και να ενσωματώνουν τους οργισμένους. Γι' αυτό χρειάζεται η απομάκρυνση των αγανακτισμένων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να είναι οριστική και αμετάκλητη.

Ε, όχι και δημοκρατική...

Θα περίμενε κανείς να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις η απόφαση της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» να επιτρέψει στις «Ολυμπιακές Αερογραμμές» να παραδίδουν στις αμερικάνικες υπηρεσίες προσωπικά στοιχεία Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ. Αντιδράσεις, βεβαίως, υπήρξαν - και, φυσικά, πρώτο αντέδρασε το ΚΚΕ - αλλά το πλάτος και η έντασή τους δεν ανταποκρίνονται στη σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του προβλήματος που δημιουργείται. Διότι, είναι φανερό ότι δίνεται το «ΟΚ» για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Ελλήνων, το οποίο, μάλιστα, θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των σχεδίων των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.

Αλλά δεν είναι μόνο ότι αντέδρασαν όσο χρειαζόταν οι ευαίσθητοι και λογικοί. Είναι ότι προκαλούν κιόλας οι αναίσθητοι και οι δουλικοί. Υπήρξαν, λοιπόν, κάποιοι, που εμφανίστηκαν να παραξενεύονται για τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και ρωτούσαν, δήθεν, αφελώς: Μα γιατί διαμαρτύρεστε όταν πρόκειται για θέματα ασφαλείας; Και προς τι ο φόβος όταν η Αμερική είναι μια δημοκρατική χώρα; Δεν ξέρουν αυτοί οι «λεβέντες» ότι οι αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες δρουν και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν άλλο, παρά μόνο στ' αφεντικά τους και πάμπολλες φορές στήνουν προβοκάτσιες; Δεν άκουσαν τίποτα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, ούτε για το Γκουαντανάμο;

Το πόσο δημοκρατική είναι μια χώρα δε φαίνεται από τις διακηρύξεις της, αλλά από τις πράξεις της...

ΒΙΒΛΙΟ
Ελεγειακός ύμνος στη ζωή

Τα εκατομμύρια των αναγνωστών του σ' όλο τον κόσμο περίμεναν μετά τον πρώτο τόμο, «Ζω για να τη διηγούμαι», το δεύτερο τόμο της αυτοβιογραφίας του, πιστεύοντας ότι, καθώς εδώ και μερικά χρόνια παλεύει με τον καρκίνο, θα έσπευδε να ολοκληρώσει την τρίτομη αυτοβιογραφία του. Αντ' αυτού ο 76χρονος Κάμπο - όπως αποκαλούν οι Κολομβιανοί τον μεγαλύτερο σήμερα Λατινοαμερικάνο συγγραφέα, Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες - εξέδωσε πριν λίγους μήνες μια εκτενή νουβέλα, βαθύτατα αλληγορική, με αυτοβιογραφικές «δόσεις», όπως συμβαίνει με τα περισσότερα έργα του, με τον τολμηρό τίτλο «Οι θλιμμένες πουτάνες της ζωής μου» (μετάφραση-επίμετρο Κλαίτη Σωτηριάδου, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη). Δεν πρόκειται, βέβαια, για πορνογράφημα. Θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο για έναν συγγραφέα με την κοινωνική συνείδηση και τις απροκάλυπτες και δεδηλωμένες προοδευτικές ιδέες του Μάρκες. Εξάλλου, το επίθετο «θλιμμένες» υποδηλώνει την κοινωνική και ψυχογραφική «ματιά», την κατανόηση, τη συμπάθεια και τη θλίψη του συγγραφέα για το πιο ανήμπορο, το πιο βίαια εκμεταλλευόμενο «σώμα» του λαού, τις πόρνες. Και πώς να ξεχάσει ότι πριν τα δώδεκα χρόνια του, κατά τα έθη της χώρας του και της εποχής του, από μια πόρνη πρωτογνώρισε κι εκείνος το «σεξ διά της βίας», όπως λέει διά στόματος ήρωα της νουβέλας...

Ο ήρωάς του, ένας παλαίμαχος δημοσιογράφος (ο Μάρκες δεν ξεχνά τη δημοσιογραφική του ιδιότητα), ανύπαντρος, μοναχικός, «παρηγορούμενος» μόνο με πόρνες, μετά από μια εικοσάχρονη σεξουαλική απραξία, τη χρονιά που έκλεινε τα ενενήντα χρόνια του, θέλησε, ξοδεύοντας και όλο το έχει του, να κάνει δώρο στον εαυτό του «μια νύχτα τρελού έρωτα με μια έφηβη παρθένα», ελπίζοντας ότι αυτό το δώρο «θα τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι ακόμα ζωντανός». Η ηλικιωμένη μαντάμ ενός παράνομου πορνείου, όπου ο ηλικιωμένος δημοσιογράφος κοιμήθηκε με πολλά δύστυχα πλάσματα του πληρωμένου έρωτα, εξασφαλίζει στον παλιό πελάτη της ένα πανέμορφο, αλλά πορνικά βαμμένο, δεκατετράχρονο κορίτσι. Μια οπτασία, καθώς η γυμνή έφηβη, στο κρεβάτι του οποίου κουρνιάζει ο 90χρονος, έχοντας πιει βαλεριάνα, το υπνωτικό της φτωχολογιάς, μένει συνεχώς κοιμισμένη. Ο 90χρονος κοιτώντας την κοιμισμένη μικρή παρθένα «χωρίς τις βιασύνες του πόθου ή τις αναστολές της ντροπής», ξαναθυμούμενος τη θλίψη των πορνών που γνώρισε, νιώθει για πρώτη φορά το «θαύμα του πρώτου έρωτα της ζωής του», και κατακλυζόμενος από αυτό υμνεί τη ζωή και την αγάπη.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Αλβαρο Ουρίμπε Βέλες

Ο άνθρωπος των «παραστρατιωτικών» και των καρτέλ των ναρκωτικών, πραξικοπηματικά και αντισυνταγματικά, μέσω του Κογκρέσου διεκδικεί την επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μπους λειτούργησε και ως «ψήφος εμπιστοσύνης», αφού εκτός του εγκωμίου που του έπλεξε, ανακοίνωσε τη χρονική παράταση του «Σχεδίου Κολομβία» και την αύξηση της «αρωγής» τόσο σε κονδύλια όσο και σε στρατιωτικό υλικό, ώστε απρόσκοπτα ο Ουρίμπε να συνεχίσει τον ανένδοτο αγώνα εναντίον των «καρτέλ των ναρκωτικών»!

Ο Ουρίμπε έχει αναδειχτεί «άνθρωπος της Ουάσιγκτον», που με μανιακό τρόπο μετατρέπει τη χώρα σε «Ισραήλ της Λατινικής Αμερικής». Με το «βρώμικο πόλεμο» που έχει εξαπολύσει εναντίον των ανταρτών, του λαϊκού κινήματος και οιασδήποτε φωνής αντίστασης... με την αστάθεια που προκαλεί σε ολόκληρη τη Νότια Αμερική, υπηρετώντας με «μοναδικό τρόπο» τους στρατιωτικούς στόχους της Ουάσιγκτον, σε μία εποχή που φείδεται να εμπλακεί σε ένα νέο πολεμικό μέτωπο, πιθανώς πολύ αιματηρότερο και σκληρότερο από του Ιράκ και με εξαιρετικά απρόβλεπτες αποσταθεροποιητικές συνέπειες στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και εάν κανείς σκεφτεί ότι η υπόθεση «εισβολή στη Βενεζουέλα διά μέσου Κολομβίας έχει λήξει», λανθάνει. Ο φερόμενος ως «υπουργός Εξωτερικών» των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC Γκράντα Εσκομπάρ ή Ελ Μάγο συνελήφθη σε έδαφος της Βενεζουέλας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Τιέμπο», από κολομβιανές ειδικές δυνάμεις. Την είδηση επιβεβαίωσε και το μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κολομβίας και διευθυντής της εφημερίδας «Βος» Κάρλος Λοσάνο Γκιγιέν και ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Τζέσε Τσακόν διέταξε επείγουσα έρευνα...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ