Τετάρτη 26 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο λαός της Βοιωτίας να κάνει τη διαφορά με την αποφασιστική στήριξη του ΚΚΕ

Σχόλιο των ΤΟ Λιβαδειάς και Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη

Ως εγγυητής της σταθερότητας και της διασφάλισης των συμφερόντων της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας, παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της fast track περιοδείας του στη Βοιωτία χτες το πρωί και στις στάσεις που πραγματοποίησε σε καφετέριες στο Σχηματάρι, στη Θήβα και τη Λιβαδειά.

Εκεί ισχυρίστηκε πως έκανε ό,τι είχε υποσχεθεί προεκλογικά, και πως «οι φόροι έχουν μειωθεί, θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί και η πατρίδα μας σήμερα είναι πιο ασφαλής», εννοώντας ότι οι φόροι μειώθηκαν για τους βιομήχανους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοστάσια των Οινοφύτων, του Σχηματαρίου και της Θήβας δουλεύουν κάτω από άθλιες εργασιακές σχέσεις, με εντατικοποίηση, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αμείβονται με ψίχουλα. Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στην περιοχή, όπως του Μυτιληναίου, του Στασινόπουλου κ.ά. παρουσιάζουν εκτόξευση των κερδών τους. Σε αυτούς έταξε δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για νέες επενδύσεις, αλλά και για παρεμβάσεις υποδομής και οργάνωσης του βιομηχανικού πάρκου, όπως ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, που σχεδιάζεται δίπλα στα σπίτια του Σχηματαρίου.

«Το μαύρο άσπρο εμφάνισε ο πρωθυπουργός», σχολιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι Τομεακές Οργανώσεις Λιβαδειάς και Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ και μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «μιλώντας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θυμήθηκε συγκεκριμένα την PITSOS και τη SOFTEX που είχαν κλείσει αλλά "αναβίωσαν", παρά το ότι αυτές ποτέ δεν δραστηριοποιήθηκαν στη Βοιωτία. "Ξέχασε" έτσι τη SHNEIDERELECTRIC, την PIPELIFE και την TUPPERWARE, παρά το ότι πέρασε έξω ακριβώς από τα κλειστά εργοστάσιά τους. Δεν βρήκε να πει λοιπόν κάτι για τις τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας που χάθηκαν από αυτά τα λουκέτα την τελευταία τριετία.

Οσο για την "καρδιά της μεταποίησης" στα Οινόφυτα, για τη ΝΔ - όπως και για τα υπόλοιπα "συστημικά" κόμματα - τα 12ωρα, τα συνεχή εργατικά "ατυχήματα" και το δουλεμπόριο των εργολάβων απλώς δεν υπάρχουν.

Στο Σχηματάρι ο πρωθυπουργός μίλησε για ψηφιακούς πίνακες στα σχολεία, αλλά δεν είπε λέξη για το κτίριο του ΕΠΑΛ Σχηματαρίου, το οποίο στεγάζεται επί χρόνια σε κοντέινερ.

Επίσης, στο Σχηματάρι, έκανε λόγο για "προστασία του Ασωπού", την ώρα που μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό δρομολογείται (με τη σύμπνοια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) η υγειονομική βόμβα του "Χώρου Υγειονομικής Ταφής Βιομηχανικών Αποβλήτων", όπου θα καταλήγουν σωρηδόν τα επικίνδυνα απόβλητα όλων των βιομηχανιών της περιοχής.

Στη Θήβα και τη Λιβαδειά μίλησε για τη μείωση των φόρων που δήθεν ελάφρυνε τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά μάλλον δε ρώτησε κανέναν μαγαζάτορα για το πώς τα βγάζει πέρα με την ακρίβεια και τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Φυσικά δεν περιμέναμε να κάνει κάποια αναφορά στα τεράστια κενά σε ιατρικό και λοιπό προσωπικό στα Νοσοκομεία Θήβας και Λιβαδειάς, ή ακόμη και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Αγνοώντας αυτά τα εκρηκτικά προβλήματα, που διαμορφώθηκαν όχι μόνο από τη δική του διακυβέρνηση αλλά και των προκατόχων της του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, είναι λογικό το ότι βρήκε να "αντιπαρατεθεί" στα θέματα της σταθερής κυβέρνησης ή του "σχεδίου Δήμητρα" του κ. Βαρουφάκη.

Κρατάμε ωστόσο και μερικές αλήθειες που είπε ο πρωθυπουργός: Π.χ. ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικοί όμιλοι της περιοχής θα (ξανά) σκάσουν από τα κέρδη, με τον λαό να βολεύεται με τα ψίχουλα. `Η ότι την επόμενη περίοδο με δυσκολία θα βρίσκει κανείς στη Βοιωτία κάμπο χωρίς τεράστιες εκτάσεις φωτοβολταϊκών και λόφο χωρίς ανεμογεννήτριες, τη λειτουργία των οποίων θα χρυσοπληρώνει ο λαός μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Οσο η ΝΔ θα ψάχνει να βρει διαφορές στα επιμέρους με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός και της Βοιωτίας έχει μία λύση. Να κάνει τη διαφορά με την αποφασιστική στήριξη των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Πάει πολύ σε έναν νομό όπου παράγεται τεράστιος πλούτος απλώς να επιβιώνουμε. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ισχυρό ΚΚΕ».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
«Διαχωριστικές γραμμές» στο «χιόνι» και ενώ δεν κρύβεται η σύμπλευση

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά ζητήματα», λέει ο Μητσοτάκης για τον ΣΥΡΙΖΑ, η συνεργασία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ «κάποια στιγμή θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης», λέει ο Τσίπρας

INTIME NEWS

Μια σειρά από ψευτοδιλήμματα και «διαχωριστικές γραμμές»... στο πουθενά έβαλε στο τραπέζι ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha».

Αφού πρώτα έπαιξε το αγαπημένο ανέκδοτο των τελευταίων ημερών για τις τάχα... αντισυστημικές προτάσεις Βαρουφάκη για τις τράπεζες, που δείχνουν την ανάγκη για «σταθερή κυβέρνηση» της ΝΔ, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, επιμένοντας ότι αν εκλεγούν ο ίδιος και η ΝΔ στο τιμόνι της διακυβέρνησης, η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία θα την ανακτήσει μέσα στο 2023. Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα Τσίπρα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μνημόνιο, καθώς, όπως είπε, μετά την πανδημία οι δημοσιονομικοί κανόνες ξανασφίγγουν στην ΕΕ, αποσιωπώντας ότι η ίδια η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας συνοδεύεται από μνημόνια διαρκείας που από κοινού έχουν ψηφίσει και θα εφαρμόσει η όποια επόμενη κυβέρνηση.

Σε πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας παρουσίασε για άλλη μια φορά την ακρίβεια ως «εξωγενές» πρόβλημα, παραπέμποντας στις τιμές της Ενέργειας όπως ισχύουν διεθνώς, αποσιωπώντας βέβαια τον ρόλο που έπαιξαν στην άνοδό τους στρατηγικές επιλογές του ντόπιου κεφαλαίου, τις οποίες υπηρέτησε πιστά η ΝΔ, όπως η ενεργειακή μετάβαση και η «πράσινη ανάπτυξη», η συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιλογές που αποδέχονται και άλλα αστικά κόμματα διαγκωνιζόμενα μάλιστα για το ποιος τις εκφράζει καλύτερα.

Με θράσος, εξάλλου, υποστήριξε ότι οι συνέπειες της ακρίβειας μετριάστηκαν από επιδόματα και αυξήσεις που έδωσε, «ασπιρίνες» που σαρώθηκαν όλες από τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας, ενώ σε ανάλογο φόντο ισχυρίστηκε ότι αν επανεκλεγεί «στα τέλη της επόμενης 4ετίας», ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή, με όλο το αντεργατικό πλαίσιο άθικτο, με καθορισμό του κατώτατου μισθού με υπουργικές αποφάσεις και την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση να σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα. Εξάλλου, όλα αυτά τα είπε τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι ο πραγματικός μέσος μισθός την περασμένη χρονιά υποχώρησε κατά 7,5%!

Το ίδιο καλό ήταν και το... timing για τις διακηρύξεις περί μιας ελάχιστης αύξησης της τάξης των 1.000 ευρώ ανά παιδί στο αφορολόγητο, τη μέρα που ανακοινώθηκε ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ο λαός πλήρωσε πάνω από 7 δισ. φόρους!

Ταυτόχρονα, για την επόμενη 4ετία έβαλε ως «κεντρική προτεραιότητά» του την Υγεία μέσα από επιλογές που βρωμάνε παραπέρα εμπορευματοποίηση, ενώ πρόταγμα έβαλε και την ταχύτερη «απονομή δικαιοσύνης», θέμα που ιεραρχούν ψηλά οι επιχειρηματικοί όμιλοι ώστε να ξεμπλοκάρουν «επενδυτικά σχέδια».

Σημειωτέον, για αναλυτικότερα στοιχεία του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για την επόμενη 4ετία παρέπεμψε στην παρουσίαση που θα κάνει σήμερα το απόγευμα.

Στο μεταξύ, σε άλλη μια απόδειξη ότι τα κοινά τους είναι περισσότερα από όσα τους χωρίζουν, ενώ επέμεινε να διεκδικεί αυτοδυναμία για τη ΝΔ, με τον ίδιο πρωθυπουργό, δεν απέκλεισε συζητήσεις με άλλους πολιτικούς αρχηγούς όταν παραλάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή μετά τις εκλογές της 21/5. Επίσης, βάζοντας στόχο σταδιακά να «γίνουμε Ευρώπη», παρατήρησε ότι το σύνθημα το υιοθέτησε και ο Αλ. Τσίπρας, διαβάζοντάς το ο Μητσοτάκης ως «δείγμα ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά».

Στο τραπέζι και ένας μεγάλος συνασπισμός

Την ίδια ώρα διαβεβαιώσεις ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να θιχτεί η ευρωατλαντική πορεία της χώρας και τα κέρδη τραπεζών και ομίλων παρείχε εκ νέου χτες ο Αλ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στον «Alpha», όπου μάλιστα παραδέχτηκε ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα μπορούσε να υπάρξει και στην Ελλάδα αν έλειπε απ' τη μέση ο Κυρ. Μητσοτάκης και αν αυτό δεν εμπόδιζε να παίζεται απρόσκοπτα το παιχνίδι της εναλλαγής στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Ετσι, στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας με τη ΝΔ, ήταν αποκαλυπτικός λέγοντας πως «ακόμη και αν κάποια στιγμή αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα συζήτησης, μετά από μια κυβέρνηση ενός πρωθυπουργού που κακοποίησε το κράτος δικαίου και τους κανόνες της δημοκρατίας νομίζω ότι καμία προοδευτική δύναμη δεν θα μπορούσε να του δώσει συγχωροχάρτι», άρα «και τα σκυλιά δεμένα» ακόμα και για μια συνεργασία με ΝΔ χωρίς τον Μητσοτάκη. Εσπευσε πάντως να προσθέσει ότι «δεν θα ήταν και καλό να γίνει (...) Οι δυο βασικοί πόλοι του πολιτικού συστήματος, της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς, καλό είναι να έχουν διακριτές θέσεις, απόψεις και προτάσεις και να σχηματίζουν κυβερνήσεις στην απλή αναλογική με τα όμορα κόμματα», για να παίζεται το δικομματικό «παιχνίδι» εγκλωβισμού του λαού.

Δεν απέκλεισε φυσικά μια συνεργασία με το ΜέΡΑ25, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι στήριξης» όπως η ανοχή, σημειώνοντας πως «οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη γίνονται σε μια προγραμματική βάση συμφωνημένη (...) Δεν μπορεί λοιπόν σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας, αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του. Είναι αστείο». Απευθύνει λοιπόν κάλεσμα για κυβέρνηση στις άλλες δυνάμεις «στη βάση ενός προγράμματος το οποίο θα έχει συμφωνηθεί και στο οποίο νομίζω ότι το πρώτο κόμμα θα βάλει τους όρους του».

Εξάλλου, για να μη μείνει και καμία αμφιβολία για τους όρους αυτούς έφτασε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να παρουσιάζει ως δήθεν αντισυστημικές τις προτάσεις Βαρουφάκη για «επαναδιαπραγμάτευση» των χρεών στις πλάτες του λαού, λέγοντας ότι «πριν από τέσσερις μέρες ήμουν με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύετε ότι με δέχτηκε ο καγκελάριος Σολτς για να συζητήσουμε για την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα αν ήξερε ότι στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε τέτοιες προτάσεις; Είναι νομίζω αστείο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας και το στίγμα της πολιτικής που πρόκειται να ακολουθήσει αν ξανακυβερνήσει, υπερασπίστηκε την πολιτική που εφάρμοσε την πρώτη φορά λέγοντας πως «κάναμε λάθη, αλλά κάναμε λάθη με μια ορθή, μια σωστή πολιτική», ενώ σε ό,τι αφορά τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού ξεκαθάρισε: «Κοιτάξτε, θαύματα δεν μπορούν να γίνουν, αλλά μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις πάρα πολύ ουσιαστικές».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ η άρνησή του να στηρίξει μια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Α' πρόγραμμα της ΕΡΑ και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Με ερώτηση για τη διπλή προσφυγή στις κάλπες ξεκίνησε η συνέντευξη, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μαΐου (...) αν δεν γίνει κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, από τον εκλογικό νόμο θα γίνουν άλλες εκλογές, σε άλλη ημερομηνία, με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η ουσία βέβαια θα παραμένει ίδια. Οι δεύτερες εκλογές, για να το πω έτσι απλά για να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές, γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα».

Και πρόσθεσε πως για το ΚΚΕ υπάρχει «η δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές», εκτίμηση που «στηρίζεται στα προγράμματα των κομμάτων που συμμετέχουν. Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, εκτός του ΚΚΕ, έχουν κοινή στρατηγική σε όλα τα πολιτικά, τα κεντρικά ζητήματα».

Οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις όπου δοκιμάστηκαν πήραν βάρβαρα μέτρα

Σε ερώτηση για την άρνηση του ΚΚΕ να συμμετάσχει ή να στηρίξει μια κυβέρνηση συνεργασίας επισήμανε: «Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό (...) ότι η συμμετοχή, η στήριξη, η ανοχή του ΚΚΕ σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση, σε μία τέτοια αστική κυβέρνηση, δεν συνιστά πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, το εντελώς αντίθετο. Ενα Κομμουνιστικό Κόμμα εγκλωβισμένο σε μία κυβέρνηση που θα ψηφίζει, θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπακούει στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, της αγοράς, σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός και το κίνημά του θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Σημαίνει νέες απογοητεύσεις, περισσότερα χαμένα χρόνια, γιατί η αλλαγή του "μηχανοδηγού" δεν αλλάζει την κατεύθυνση, όταν οι ράγες είναι αντιλαϊκές. Γι' αυτό και οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις, όπου και όπως δοκιμάστηκαν - και στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες - όχι μόνο δεν απέδωσαν, συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αποτέλεσαν και παράγοντα συντηρητικοποίησης, ενίσχυσης της λογικής ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική". Διέσυραν πραγματικά αξίες και ιδανικά, πήραν βάρβαρα μέτρα, με αποτέλεσμα να επανατροφοδοτηθούν αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Αρα λοιπόν (...) η μοναδική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από τον λαό και το κίνημά του, δηλαδή από τα κάτω. Και εδώ χρειάζεται ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες, που θα ασκεί τον δικό του πρωτοπόρο ρόλο και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν και ανάσες και κατακτήσεις για τον λαό».

Σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ εκεί που καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας

Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι «με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δεν αναπτύσσει το ΚΚΕ σε τόσο δύσκολους καιρούς μια δυναμική που να του δώσει μια σημαντική ώθηση», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Καταρχάς δεν θα συμφωνήσω ακριβώς, γιατί τη δυναμική πρέπει να σκεφτούμε και με ποια κριτήρια την αντιλαμβανόμαστε. Για παράδειγμα, είναι πάρα πολύ σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του εκεί που πρώτα καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας και η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας του λαού μας. Δηλαδή είναι ο αγώνας, το κίνημα, το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνέλευση, η Ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος. Εδώ το ΚΚΕ είναι η δεύτερη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με περίπου 25%, είναι πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα, στους φοιτητικούς συλλόγους με ποσοστό πάνω από 35-36%. Είναι σε μια σειρά τομείς δηλαδή πάρα πολύ σημαντικούς. Κι εκεί γίνονται εκλογές, ψηφίζει ο εργαζόμενος λαός».

Και πρόσθεσε: «Μια δυναμική εμείς τη βλέπουμε και στον κόσμο που ψήφιζε πριν ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφιζε άλλα κόμματα, ακόμα και ΝΔ, εργαζόμενους ανθρώπους, απλούς ανθρώπους του λαού μας που συμμετείχαν σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση και βλέπουν στο Κόμμα μια λύση. Μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτυχθεί παραπέρα το κίνημα, να υπάρξει εναλλακτική, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ριζικών αλλαγών και όχι για κυβερνήσεις αντιλαϊκές. Λέτε ότι δεν είναι αρκετό το 7,3% που έδωσε η χτεσινή δημοσκόπηση, ή το 8,1% που έδωσε η προχτεσινή; Ούτε εμείς λέμε ότι φθάνει μόνο αυτό, θέλει πολύ περισσότερο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και άνοδος».

Οσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός ο λαός

Στην ερώτηση «Πού θα κριθούν οι εκλογές αυτές;» ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός. Με όποια κυβέρνηση, είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τελικά καταφέρουν να κάνουν - κυρίως η ΝΔ φαίνεται προς το παρόν - μονοκομματική κυβέρνηση, είτε κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους διαθέσιμους, που τέτοιοι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, απ' τα μικρότερα κόμματα, και το έχουμε δει και στο παρελθόν...».

Ενώ για το ενδεχόμενο να υπάρξει κυβέρνηση ηττημένων σχολίασε: «Το έχει αποκλείσει ο κος Τσίπρας, όμως δεν το αποκλείει ο κος Δραγασάκης, δεν το έχει αποκλείσει ο κος Τσακαλώτος, δεν το έχουν αποκλείσει άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω παίζουν παιχνίδι, έτσι είναι αυτό το κόμμα, ολίγον τυχοδιωκτικό, ολίγον ναι μεν αλλά, ολίγον άλλα λέμε τώρα άλλα κάνουμε μετά. Ομως αυτό το έχουμε ζήσει. Το 2015, για παράδειγμα, που είχε μεγαλύτερη δυναμική ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, πάλι έκανε - μετά τις εκλογές - κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα με ποιους; Με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που αποσχίστηκε, αποσπάστηκε από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, άλλα στελέχη του. Μ' αυτούς συνεργάστηκε για 4 χρόνια, μ' αυτούς συγκυβέρνησε. Αρα, μη μου πει κανείς, μη μου λέτε κι εσείς ότι δεν μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση διαφόρων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη πραγματικά αντισυστημική επιλογή

Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ιστοσελίδα «voria.gr» και τον δημοσιογράφο Πάνο Τσίκαλα

-- Το ΚΚΕ αρνείται τη συνεργασία με άλλα αριστερά κόμματα, είτε είναι κοινοβουλευτικά είτε εξωκοινοβουλευτικά, ενώ έχει αποκλείσει και το ενδεχόμενο ψήφου ανοχής σε ενδεχόμενο σενάριο της λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης. Ωστόσο, το ΚΚΕ έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα σε προσωπικότητες που ανήκαν παλαιότερα στα, με μαρξιστικά εργαλεία ανάλυσης, αστικά κόμματα αλλά και σε δυνάμεις, όπως τις έχετε χαρακτηρίσει, οπορτουνιστικές. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις οργανωμένες δυνάμεις που σας καλούν σε συνεργασία και αρνείστε και αυτές των μεμονωμένων προσώπων που συνεργάζεστε;

-- Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν ταύτισε τα κόμματα του συστήματος, τις ηγεσίες τους, τους υπουργούς τους με τον λαϊκό κόσμο, τους εργαζόμενους που μέχρι σήμερα τα ψηφίζουν ή τα ακολουθούν. Αλλωστε, με πολλούς από αυτούς συναντιόμαστε στο κίνημα, στους καθημερινούς αγώνες, μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες.

Εχουμε λοιπόν κάθε λόγο να τους καλούμε να συμπορευτούν και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ, που πραγματικά εκφράζει τα δικά τους κοινωνικά, ταξικά συμφέροντα.

Είναι πολλοί αυτοί που φαίνεται να παίρνουν αυτήν την απόφαση ενόψει και των εκλογών. Πέρα από πρώην μέλη και στελέχη ή πρώην βουλευτές - ευρωβουλευτές κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ κ.λπ., είναι και απλοί εργαζόμενοι, τίμιοι αγωνιστές και προοδευτικοί άνθρωποι που, βγάζοντας συμπεράσματα μέσα και από την ίδια την πορεία τους γι' αυτές τις δυνάμεις ή για απόψεις που μπορεί να είχαν στο παρελθόν, αποφασίζουν τώρα να συστρατευθούν με το ΚΚΕ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που συμμερίζονται το πνεύμα της δήλωσης στήριξης στο ΚΚΕ της Ασημίνας Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, που είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δραστηριοποιείται μάλιστα και εδώ στη Θεσσαλονίκη, και η οποία αναφέρει ότι «το ΚΚΕ είναι το πιο ικανό για τη δικαίωση των πανανθρώπινων ιδεών και αγώνων της Αριστεράς και την επανάκτηση του ηθικού της πλεονεκτήματος, για να εμπνεύσει τον λαό να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην ανατροπή των αδιεξόδων του καπιταλιστικού συστήματος».

Φυσικά, ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να διατηρεί επιφυλάξεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, τις οποίες το ΚΚΕ δεν απαιτεί να εγκαταλείψουν, ούτε βέβαια και εκείνοι απαιτούν από το ΚΚΕ να αλλάξει την πολιτική του προκειμένου να συμπορευτούν μαζί του.

Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει σχέση με μια κυβερνητική σύμπραξη και μάλιστα με κόμματα που βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει, άλλωστε, κυβέρνηση που θα ασχοληθεί μόνο με «5 ζητήματα στα οποία συμφωνούμε»... Μια κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλη τη «βεντάλια» των ζητημάτων. Και, μιας και μιλάμε για κυβέρνηση με δεδομένες τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στην πολιτική που έχει ανάγκη η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, ξέρουμε ότι το ΚΚΕ θα είναι αυτό που αν έμπαινε σε μια τέτοια συζήτηση, θα καλούνταν να βάλει «στην άκρη» το Πρόγραμμά του, την ίδια την αγωνιστικότητά του και την αυτοτελή πρωτοπόρα δράση του για τα λαϊκά συμφέροντα, και όχι όλοι οι άλλοι...

Επειδή ακριβώς έχουμε αυτό το Πρόγραμμα, μπορούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των αγώνων

-- Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην «Καθημερινή» αναφέρατε ότι το ΚΚΕ έχει «Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει». Πόσο ρεαλιστικό είναι να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σε αστικό πλαίσιο; Δεν είναι παράδοξο ένα Κομμουνιστικό Κόμμα με σαφή προσδιορισμό τον Σοσιαλισμό να ζητάει ψήφο διακυβέρνησης σε ένα περιβάλλον αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ελεύθερης αγοράς;

-- Αν προσέξετε, λίγο πιο πάνω, στην ίδια συνέντευξη, είχα παρομοιάσει τις κυβερνήσεις με τα τρένα και είχα πει ότι το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο «μηχανοδηγός», αλλά οι ράγες. Είχα πει ακόμα πως όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Συνεπώς, κατέληγα, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι «μηχανοδηγοί» και «σταθμάρχες» της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση. Με τη λέξη «ράγες», προφανώς, εννοούσα αυτό που λέτε - πολύ σωστά - κι εσείς «αστικό πλαίσιο».

Το Πρόγραμμα εξουσίας - διακυβέρνησης του ΚΚΕ προφανώς και δεν συμβιβάζεται με αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, αντίθετα, βγαίνει «έξω» από αυτό, καταργεί το καπιταλιστικό κέρδος ως κίνητρο της παραγωγής, που είναι - σε τελική ανάλυση - η αιτία όλων των δεινών που ζούμε σήμερα, και το αντικαθιστά με την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών που συνεχώς διευρύνονται.

Είναι σαφές ότι για να φτάσουμε εκεί χρειάζονται πολύ περισσότερα από μία ψήφο στις εκλογές. Δεν περιμένουμε, όμως, μια «μεγάλη μέρα» για να αρχίσουμε να παλεύουμε γι' αυτήν την προοπτική. Επειδή ακριβώς έχουμε αυτό το Πρόγραμμα και δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στο σημερινό σύστημα, μπορούμε να είμαστε διαχρονικά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού μας για όλα τα ζητήματα που τον «καίνε», για την κάθε κατάκτηση, την κάθε ανακούφιση. Ετσι έχουν βρεθεί, για παράδειγμα, οι 2 βουλευτές που έχουμε στη Θεσσαλονίκη δίπλα σε τόσους ανθρώπους της πόλης που κινδύνευσαν να τους πετάξουν από τα σπίτια τους οι τράπεζες και τα funds.

Ετσι θα συνεχίσουμε και μετά τις εκλογές, αξιοποιώντας και τη μεγαλύτερη δύναμη που ζητάμε από τον λαό να μας δώσει, αποτελώντας το μοναδικό αντίπαλο δέος στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη Βουλή.

-- Το ΚΚΕ δείχνει ότι έχει μεγάλο έρεισμα στη νεολαία, κάτι που φαίνεται και από τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του αλλά και τη δική σας αποδοχή προσωπικά. Μήπως όμως ένα σημαντικό μέρος αυτής της απήχησης του ΚΚΕ στους νέους είναι κυρίως αντισυστημική και λιγότερο πολιτική; Είναι δηλαδή μία ασφαλής επιλογή αντίδρασης με την ψήφο σε ένα κόμμα που δεν έχει, τουλάχιστον σε άμεσο χρόνο, ρεαλιστική προοπτική εξουσίας;

-- Αν εννοείτε μια στάση ρηχής, θολής αγανάκτησης, που «δεν ξέρει τι της φταίει» και στρέφεται γενικά απέναντι σε όλους και σε όλα, θέλω να σας πω ότι αφενός δεν συμφωνούμε κάτι τέτοιο να ονομάζεται αντισυστημικό, αφετέρου δεν φαίνεται να έχει σημαντικό έρεισμα σε αυτήν τη φάση, αλλά - και όταν έχει - συνήθως τροφοδοτεί άλλες δυνάμεις και όχι το ΚΚΕ.

Εμείς την αυθεντικά αντισυστημική στάση, αυτή δηλαδή που βάζει στο στόχαστρο το σύστημα της εκμετάλλευσης, το καπιταλιστικό κέρδος, όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και υπηρέτησαν αυτό το σύστημα και τους επίδοξους μελλοντικούς διαχειριστές του, αυτήν τη στάση που αναζητά τον τρόπο για να φτιάξουμε μια άλλη, πιο δίκαιη κοινωνία, τη θεωρούμε την πιο πολιτική στάση από όλες.

Μάλιστα την ενθαρρύνουμε, θέλουμε να δυναμώσει όσο γίνεται περισσότερο. Και λέμε στους νέους που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση απέναντι στο σύστημα, που έχουν απογοητευτεί από όσους κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια, που διαδήλωσαν μαζικά σε όλες τις πόλεις της χώρας με το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», όπως οι μαθητές της Θεσσαλονίκης και οι φοιτητές του ΑΠΘ, ότι στις εκλογές έχουν μόνο μία πραγματικά αντισυστημική επιλογή: Την ψήφο στο ΚΚΕ.

Ο λαός να τσακίσει παντού τους ναζί

-- Καταψηφίσατε την τροπολογία για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, στη βάση του ότι σχετικές απαγορεύσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στο μέλλον και σε Κομμουνιστικά Κόμματα, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες γενικεύσεις». Πιστεύετε ότι η αντιμετώπιση φασιστικών μορφωμάτων, πέρα από τις προβλεπόμενες ποινικές συνέπειες για όσους διαπράττουν ποινικές πράξεις, πρέπει να είναι αμιγώς πολιτική ή θα πρέπει, έστω με άλλον τρόπο, να μπουν νομικές δικλίδες σε σχέση με τη δυνατότητά τους να συμμετέχουν στις εκλογές;

-- Αρχικά, αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει είναι να είχε τελεσιδικήσει έγκαιρα η υπόθεση στα δικαστήρια, γιατί αν είχε συμβεί αυτό, θα είχε στερηθεί τα πολιτικά του δικαιώματα και ο συγκεκριμένος και οι υπόλοιποι ναζί εγκληματίες και δεν θα χρειαζόταν καμία άλλη συζήτηση για να μην κατέβει στις εκλογές. Ομως, η υπόθεση «σέρνεται» 8 χρόνια τώρα, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που γι' αυτήν την υπόθεση όλο «δεν έβρισκαν αίθουσες», αλλά όταν είναι να βγει παράνομη μια απεργία βρίσκουν αίθουσα και στις 2 το πρωί...

Το ότι αυτές οι ρυθμίσεις, σαν αυτή που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή αυτή που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν ανά πάσα στιγμή να γενικευτούν, δεν είναι μια δική μας θεωρητική πρόβλεψη, ούτε έχει να κάνει μόνο με όσα έχει περάσει το Κόμμα μας στο παρελθόν. Βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα σε μια σειρά χώρες της ΕΕ, όπου τα Κομμουνιστικά Κόμματα είναι παράνομα στη βάση της ανιστόρητης θεωρίας των «δύο άκρων», που αποτελεί άλλωστε επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασίσει τελικά ο Αρειος Πάγος, εμείς καλούμε τον λαό να απομονώσει, να «τσακίσει» τους ναζί και στις κάλπες, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, αλλά και όπου τολμήσουν να ξεμυτίσουν: Στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές. Η Θεσσαλονίκη έχει εμπειρία από τέτοιες μάχες την τετραετία που πέρασε, στον Εύοσμο, στη Σταυρούπολη και αλλού, μάχες στις οποίες τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή.

Υπάρχει η αντικειμενική βάση για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαΐου

-- Ολα δείχνουν ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα είναι οι μοναδικές που θα διεξαχθούν το 2023, καθώς αναμένεται να διεξαχθούν και δεύτερες. Στις προηγούμενες διπλές εκλογές το 2012 το ΚΚΕ κατέγραψε ένα μεγάλο ποσοστό στις πρώτες (8,5%) αλλά είχε μεγάλη διαρροή στις δεύτερες και έπεσε στο 4,5%. Πολλοί τότε εκτίμησαν ότι οι ψηφοφόροι κινήθηκαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις εκλογικές μάχες του 2023 και πώς θα καταφέρετε να θωρακιστείτε από ενδεχόμενες διαρροές σε άλλα κόμματα στις δεύτερες, εάν γίνουν, εκλογές;

-- Αφήστε πρώτα να δούμε τι θα γίνει μετά τις εκλογές, γιατί βλέπουμε ότι αρχίζουν σιγά - σιγά να ανασκευάζονται οι πολύ «απόλυτες» αρνητικές τοποθετήσεις, τόσο από τη ΝΔ, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, η αντικειμενική βάση για να σχηματιστεί κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, ανάμεσα σε κάποια από αυτά τα κόμματα ή άλλους πρόθυμους συγκυβερνήτες, υπάρχει. Είναι η κοινή στρατηγική τους στα βασικά, στα μεγάλα ζητήματα που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας και της οικονομίας: Στο αντιλαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στα ματωμένα πλεονάσματα που επιστρέφουν, στις κατευθύνσεις της ΕΕ για «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση των σιδηροδρόμων, του ρεύματος, του νερού, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, στους πλειστηριασμούς, στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και πολλά ακόμα.

Αν αποφασίσουν να πάνε σε νέες εκλογές, θα είναι μόνο για να χειραγωγήσουν τη λαϊκή ψήφο που θα έχει ήδη εκφραστεί, να αποσπάσουν δυνάμεις από άλλα κόμματα με εκβιαστικά διλήμματα και να «παζαρέψει» εκ νέου ο καθένας τους τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση.

Πάντως το 2023 δεν είναι 2012. Από τότε μέχρι τώρα ο λαός μας έχει δει πολλά και έχει συσσωρεύσει μεγάλη πείρα. Ολοι γνωρίζουν σήμερα ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμμετάσχει, να δώσει στήριξη ή ανοχή σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει στη γνωστή αντιλαϊκή κατεύθυνση. Πολλοί μάλιστα θα το στηρίξουν ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, αφού είδαν πού κατέληξε και η κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

Είδαν, επίσης, ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο που κράτησε όλα αυτά τα χρόνια ψηλά τη σημαία της προόδου, του αγώνα, όταν οι άλλοι ως κυβέρνηση έφερναν τα μνημόνια, έβαζαν την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, προωθούσαν τον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών κ.λπ. Αλλά και μετά, ως αντιπολίτευση, ψήφιζαν τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη, «έβαζαν πλάτη» σε όλες τις κρίσιμες στιγμές και πρότειναν υπουργούς κοινής αποδοχής.

Σταθερά στον προσανατολισμό του ΚΚΕ τα προβλήματα του λαού της Θεσσαλονίκης

-- Ποια θεωρείτε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν τη Θεσσαλονίκη και ποιες λύσεις προτείνετε για την αντιμετώπισή τους;

-- Οι εργαζόμενοι, η νεολαία στη Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν κατά βάση κοινά προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζει ο λαός μας και στην υπόλοιπη χώρα: Χαμηλούς μισθούς και εισοδήματα, φοροληστεία, ακρίβεια, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό Υγείας και Παιδείας.

Από εκεί και πέρα, σε κάθε περιοχή υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που επιδρούν καθοριστικά στο επίπεδο ζωής. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη εν έτει 2023 ο ΟΑΣΘ είναι σε τραγική κατάσταση, το Μετρό δεν λειτουργεί ακόμα. Είναι πολύ χαμηλή η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, εξαιτίας και της εμπορευματοποίησης της γης και των ελεύθερων χώρων - «φιλέτων», με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αρετσούς, την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ως πεδίου υποδοχής κερδοφόρων επενδύσεων, τη μετατροπή της ΔΕΘ, αντί για πάρκο, σε επιχειρηματικό κέντρο.

Στη Δυτική Θεσσαλονίκη έχουμε τη βιομηχανική ρύπανση και τη δυσοσμία, ενώ γενική είναι και η έλλειψη επαρκών έργων αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης για το Σέιχ Σου κ.λπ. Ακόμα, η εμπλοκή της περιοχής στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η μετατροπή της σε έδρα ΝΑΤΟικών στρατηγείων και δυνάμεων, η μετατροπή του λιμανιού και των πολιτικών υποδομών σε κόμβο προώθησης και προγεφύρωμα για επιθετικές αποστολές προσωπικού και υλικών προς τα μέτωπα του πολέμου.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το ΚΚΕ έχει διατυπωμένες προτάσεις και διεκδικήσεις, βρίσκονται σταθερά στον προσανατολισμό μας μέσα και έξω από τη Βουλή με Ερωτήσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις σωματείων, φορέων όπου οι κομμουνιστές συμμετέχουν πρωτοπόρα για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων. Αυτό μας το ενδιαφέρον σηματοδοτεί και η δική μου υποψηφιότητα στην Α' Θεσσαλονίκης.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς τρόικα και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρατήσει «ζεστή» την αυταπάτη ότι ξέρει τη «συνταγή» για να κερδίζουν ταυτόχρονα το κεφάλαιο και ο λαός. Η θέση όμως αυτή χρεοκόπησε την περίοδο 2015 - 2019. Γιατί τελικά, η πολιτική που οδήγησε στο 3ο μνημόνιο και στην εφαρμογή του ήταν πολιτική που δεν «έσωσε» γενικά τη «χώρα» και την «οικονομία», αλλά εξασφάλισε τα συμφέροντα των ομίλων και συνέχισε τη χρεοκοπία για τον λαό. Δεν ήταν λοιπόν κάποια «αναγκαστική» εξέλιξη, λες και έπεσε από τον ουρανό, αλλά σαφής πολιτική επιλογή.

Το 2023, όμως, δεν είναι ούτε 2012 ούτε 2015. Αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι που πίστεψαν σε αυτόν τον μύθο, έχουν σήμερα την πείρα και περισσότερα στοιχεία να καταλάβουν αυτό που έλεγε και τότε το ΚΚΕ. Οτι οι μεγάλες δεσμεύσεις, τα μνημόνια των μνημονίων, τα συμφέροντα των ομίλων, οι δεσμεύσεις στην ΕΕ και στα ΝΑΤΟικά σχέδια είναι που καθορίζουν τις όποιες πολιτικές επιλογές κομμάτων και κυβερνήσεων. Οτι οι διακηρύξεις δεν λένε τίποτα από μόνες τους. Το ζήτημα είναι τι θέση παίρνει ο καθένας στην πράξη απέναντι στο δίλημμα «με τα κέρδη τους ή με τις ζωές μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων;».

Ετσι, λοιπόν, η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τελικά η ψήφιση του 3ου μνημονίου με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι «δεν έτυχε, πέτυχε»! Στο ενδιάμεσο, μάλιστα, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ξεπλύνει στα μάτια του λαού όλα αυτά που - κατά τ' άλλα - τον «καταπίεζαν» και δεν του επέτρεπαν να εφαρμόσει το πρόγραμμά του: Βάφτισε τα μνημόνια «δανειακές συμβάσεις» και η τρόικα έγινε μέσα σε μια νύχτα «θεσμοί». Μετέτρεψε το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα σε «ναι» στα παζάρια για το τρίτο μνημόνιο, τα οποία επιχείρησε μετά να «πουλήσει» ως «σκληρή διαπραγμάτευση» και «έντιμο συμβιβασμό»!

Η ψήφιση του 3ου μνημονίου και στη συνέχεια η πιστή εφαρμογή του, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει υπερήφανα ότι οδήγησε τη χώρα σε ανάπτυξη και «δημοσιονομική σταθερότητα», έχοντας ματώσει τον λαό, δεν ήταν ούτε «ελιγμός» ούτε «διάλειμμα» στη ...ρήξη, που επέβαλαν τάχα οι «δύσκολες περιστάσεις». Οπως άλλωστε και το γεγονός ότι χωρίς να «δεσμεύεται» από κανένα μνημόνιο άνοιξε τον δρόμο στη Στρατηγική Συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ για να μετατραπεί η χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών ΝΑΤΟικών σχεδίων.

Το ίδιο αποδείχτηκε και στη συνέχεια, αφού ως αντιπολίτευση ψήφισε τους μισούς από τους νόμους της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία και στήριξε βασικές πολιτικές στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης και της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δεσμεύεται στην πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και στην εφαρμογή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάπτυξης, στηρίζει με τα μπούνια την εμπλοκή στον πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και τη μετατροπή της χώρας σε πολεμικό ορμητήριο των ΝΑΤΟικών.

Μ' αυτές τις αποσκευές διεκδικεί ξανά τη διακυβέρνηση, ψαρεύοντας στα θολά νερά της λαϊκής δυσαρέσκειας και αγανάκτησης από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Κανείς δεν ξεχνάει όμως ότι η δική του πολιτική και η απογοήτευση που έσπειρε σε χιλιάδες αριστερούς και αγωνιστές, οδήγησε τελικά τμήματα του λαού στη συντηρητικοποίηση και είχε ως αποτέλεσμα να έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση.

Σήμερα λοιπόν τα πράγματα είναι ακόμα πιο καθαρά και ξεσκεπάζουν την κοροϊδία του δήθεν «αλλιώς» που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ:

Ολα τα παραπάνω είναι που καθορίζουν το κοινό πρόγραμμα των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, όλων των αστικών κομμάτων. Δεν πρόκειται βέβαια για «καταναγκασμούς» και «έξωθεν επιβολές», αλλά για στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης, που υπηρετούν τα κόμματά της, σε ανταγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα. Αλλά και να διασφαλίσει ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή, την ενσωμάτωση δηλαδή του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχει επομένως περιθώριο για άλλες αυταπάτες και χαμένο χρόνο, για νέες απογοητεύσεις. Η διέξοδος βρίσκεται σε ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ στην κάλπη και παντού! Αυτό είναι που κρίνει την ετοιμότητα και τη δύναμη του λαού να αντιπαλέψει την πολιτική του κεφαλαίου και οποιασδήποτε κυβέρνησης, να ανοίξει δρόμο για τα δικά του πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες.

Συνεχίζονται οι διεργασίες στα ακροδεξιά μορφώματα

Οι διεργασίες στον χώρο των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων καλά κρατούν, λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, δεδομένου ότι ως συστημικός πόλος του αστικού πολιτικού συστήματος συνεισφέρουν στις μετεκλογικές επιδιώξεις για την αντιλαϊκή σταθερότητα. Τα «φύγε εσύ, έλα εσύ», οι αποχωρήσεις και αποπομπές, που οδηγούν στην ένταξη σε άλλα κόμματα, είναι χαρακτηριστικά αυτής της κατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το σίριαλ των καταγγελιών στην Ελ. Λύση συνεχίζεται, με τον πρώην βουλευτή του κόμματος Αντώνη Μυλωνάκη να δηλώνει ότι ο κομματικός μηχανισμός διαχειρίζεται χρήματα που δεν ανήκουν στο κόμμα. Χαρακτηριστικά είπε ότι βουλευτές δίνουν στο κόμμα 1.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 500 είναι «μαύρα», και γι' αυτόν τον λόγο θα ζητήσει οικονομικό έλεγχο. Ερωτηθείς γιατί δεν τα κατήγγειλε νωρίτερα όλα αυτά, είπε πως «είχα εμπιστοσύνη, τώρα έχασα την εμπιστοσύνη μου».

Την ίδια στιγμή, «κινητικότητα» υπάρχει και στο μόρφωμα του Αν. Κανελλόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για τέλεση «συνταγματικού και δικαστικού πραξικοπήματος», σε περίπτωση που κοπεί το κόμμα «ΕΑΝ» από τον Αρειο Πάγο στις εκλογές. Προφανώς αυτή η τοποθέτηση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποσυνδέσει τον εν λόγω κομματικό σχηματισμό, τον οποίο ίδρυσε τον Φεβρουάριο του 2022, από το κόμμα «Ελληνες» του Κασιδιάρη.

Ο Κανελλόπουλος ισχυρίζεται ότι η εσωτερική διαδικασία με την οποία εξελέγη πρόεδρος του κόμματος «Ελληνες» ουσιαστικά δεν πήρε ποτέ νομική μορφή, δεδομένου ότι ποτέ δεν κατατέθηκε το σχετικό υπόμνημα - δήλωση στον Αρειο Πάγο, καθώς ο ιδρυτής του και καταδικασμένος πρωτοδίκως ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε να μην κατέλθει στις εκλογές ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του, κάτι που όπως λέει αναμένεται να ανακοινωθεί δημοσίως άμεσα. Στο ερώτημα αν θα πάρει υποψηφίους από τους «Ελληνες», απάντησε ότι «ο κ. Κασιδιάρης προφανώς θα τους αφήσει ελεύθερους να επιλέξουν, συνεπώς πολλοί μπορεί να επιλέξουν το ΕΑΝ», ενώ (χωρίς ο ίδιος να το σχολιάζει) είναι προφανές ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο έγκλειστος Κασιδιάρης να προσφέρει στήριξη, ή να παροτρύνει τους οπαδούς του να ψηφίσουν Κανελλόπουλο.

ΛΙΜΑΝΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Ιδιωτικοποίηση με ΝΔ ή «υποπαραχώρηση σε ιδιώτες επενδυτές» με ΣΥΡΙΖΑ!

ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ: Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης

Στάχτη στα μάτια του λαού και των εργαζομένων του Ηρακλείου προσπαθεί να ρίξει για μια ακόμα φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το άνοιγμα των προσφορών των εταιρειών που ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου Κρήτης, προσθέτοντας έναν ακόμα «κρίκο» στην πολιτική της εμπορευματοποίησης των Μεταφορών, την οποία πληρώνει ο λαός.

Σπάζοντας νέα ρεκόρ κοροϊδίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι «αντί του μοντέλου ξεπουλήματος της εταιρείας συνολικά και το πέρασμά της σε ιδιώτη (κατά τα πρότυπα της COSCO), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκρίνει τον θεσμό της υποπαραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή, μέσα από διαγωνιστική διαδικασία, συγκεκριμένων επιμέρους δραστηριοτήτων όπως κρουαζιέρα, διαμετακομιστικό εμπόριο, και όχι μεταβίβαση του Οργανισμού. Το λιμάνι μας δεν είναι προβληματικό, αλλά έχει ανάγκη σχεδίου και χρηστής διαχείρισης...».

Δεν είναι δηλαδή «Γιάννης», είναι «Γιαννάκης», αφού στην ουσία εννοεί ότι θα κάνει το ίδιο πράγμα που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, δηλαδή ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο... με άλλα λόγια, ενώ σε τίποτα δεν διαφέρει στο βασικό ζήτημα, που είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγαλοεπενδυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Αυτών των συμφερόντων δηλαδή που εξυπηρετεί και σήμερα η «κρατική» εταιρεία ΟΛΗ ΑΕ (πόσο μάλλον οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα επενδύσουν στο λιμάνι), η οποία διαχειρίζεται το λιμάνι του Ηρακλείου με τα γνωστά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που αφήνουν απέξω τις ανάγκες του ηρακλειώτικου λαού για ασφαλείς και φτηνές μεταφορές.

Εξάλλου, όσο και να θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κρύψει ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Ηρακλείου είναι άλλο ένα επεισόδιο στο «σίριαλ» της «απελευθέρωσης» των Μεταφορών, που αποτελεί στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου και την υλοποίησαν σταδιακά με νόμους όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ για την ιδιωτικοποίηση ήρθε απλά να «βελτιώσει» τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε τη σύμβαση παραχώρησης, από το Δημόσιο προς τις ανώνυμες εταιρείες, των λιμανιών για 50 χρόνια, και τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ για υποπαραχώρηση των λιμανιών αυτών σε τρίτους για άλλα τόσα χρόνια.

Πολιτική που φέρνει τα ίδια «οφέλη» τα οποία αποκομίζουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά, μετά το ξεπούλημά του στους επενδυτές της «φαραωνικής» COSCO, όπου τα ρεκόρ εμπορευματοκιβωτίων συνδυάζονται με «ρεκόρ» σακατεμένων εργατών, μετατρέποντας το λιμάνι σε εργασιακό κάτεργο και τσακίζοντας τους μικρούς επαγγελματίες.

Σχολιάζοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση αλλά και τα παραμύθια του ΣΥΡΙΖΑ, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Κρήτης μπορούν με την ψήφο τους και την ισχυροποίηση του ΚΚΕ να δυναμώσουν τους αγώνες την επόμενη μέρα των εκλογών, για την εναντίωση της ιδιωτικοποίησης στο λιμάνι και στην παραλιακή ζώνη, καμία εμπορευματοποίηση της γης, Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις μισθών, ανθρώπινα ωράρια και σύγχρονες συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα στο λιμάνι, στην παραλιακή ζώνη και συνολικά, για εξασφάλιση φτηνών, ασφαλών ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Σήμερα υπάρχει πολιτική πείρα, που μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να γίνει πράξη αυτό που φοβάται πάνω από όλα το κεφάλαιο. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για σύγχρονες, ασφαλείς, λαϊκές μεταφορές έχει ως προϋπόθεση την εφαρμογή του Προγράμματος του ΚΚΕ για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Μόνο τότε το λιμάνι του Ηρακλείου και όλα τα λιμάνια της χώρας, τα αεροδρόμια και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν και να επεκτείνονται με κριτήριο την κοινωνική ευημερία. Γιατί σ' αυτό το γόνιμο έδαφος, όπου ο σκοπός της παραγωγής δεν θα είναι πλέον το κέρδος μιας χούφτας μεγαλομετόχων, μπορεί να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας προς όφελος του λαού».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με όλες τις αξιώσεις στο παζάρι

Με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού και στα Ελληνοτουρκικά κατεβαίνει η Τουρκία, κι ενώ με την «ομπρέλα» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ δρομολογούνται εξελίξεις μετά τις εκλογές. Αυτό επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως στο Αιγαίο «υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες που δικαίως λέμε πως είναι δικές μας» και «των οποίων η κυριότητα δεν έχει καθοριστεί. Αναφέρομαι για τις Συνθήκες της Λοζάνης το '23 και των Παρισίων το '47, όπου η κυριαρχία τους δεν καθορίζεται με σαφήνεια. Εμείς δικαίως λέμε ότι μας ανήκουν. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι "δικές της" και τότε ξεσπάει ένταση». Ενώ σημείωσε πως οι Ελληνες «διεκδικούν εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω στα χωρικά ύδατα των 6 μιλίων και τα δικά μας αεροσκάφη εισέρχονται μεταξύ των 4 μιλίων, τα οποία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν τους ανήκουν, τότε αρχίζουν και μιλάνε για παραβιάσεις...».

Την ίδια στιγμή, παρέπεμπε γι' αυτά σε νέους γύρους διαπραγματεύσεων που ήδη «ψήνονται» για την επομένη των εκλογών και στις δύο χώρες, αναφέροντας πως «φτάσαμε σε μια συμφωνία να κάτσουμε και πάλι σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον να συζητήσουμε πώς θα επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα», συμπληρώνοντας πάντως ότι «αύριο μπορεί να γίνει κάποια ένταση».

Ενδεικτικό της τουρκικής προκλητικότητας ήταν δε και προεκλογικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), όπου περιλαμβάνονται στην τουρκική επικράτεια η Δυτική Θράκη και πάρα πολλά ελληνικά νησιά...

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έσπευδε να καλλιεργήσει τον επικίνδυνο εφησυχασμό, παρουσιάζοντας τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ως τάχα «προεκλογικές», με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Αρναούτη, να λέει πως «οι θέσεις μας είναι γνωστές. Η διαφορά μας είναι μία. Δεν θα επιτρέψουμε η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία να μετατραπεί σε δημόσιο διάλογο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».

Ενώ ο πρωθυπουργός αργότερα χτες βράδυ στη συνέντευξή του στον «Alpha» δήλωνε «πολύ επιφυλακτικός για την εντός εισαγωγικών αλλαγή στάσης» της γείτονα. «Μετά τις εκλογές δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η Τουρκία δεν θα επιστρέψει στη λογική της "Γαλάζιας Πατρίδας" που αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», σημείωνε ισχυριζόμενος πως «αυτό δεν θα γίνει αποδεκτό», ενώ πρόσθεσε πως με την Αγκυρα υπάρχει «ένα θέμα» προς διευθέτηση, «η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο». Στο μεταξύ, αναζητώντας τη στήριξη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να παίξουμε ρόλο πυλώνα σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο» και ότι αυτό τάχα εκτιμάται από τους «συμμάχους», δείχνοντας ακριβώς το αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο εντός του οποίου τίθενται υπό αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ώστε να μείνει αγκιστρωμένη στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο η Τουρκία.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αγκυρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Τ. Ερντογάν βράβευε την ελληνική ομάδα έρευνας και διάσωσης ΕΜΑΚ - ΕΚΑΒ, σημειώνοντας πως «γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι φίλοι μας τη μαύρη ημέρα. Προσωπικά αλλά και εκ μέρους του έθνους και του κράτους μου, θα ήθελα να σας εκφράσω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου για τις προσπάθειές σας στη ζώνη του σεισμού».

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ «ΗΝΙΟΧΟΣ»
Να δυναμώσει η μαζική λαϊκή καταδίκη και πάλη στους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς!

Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει το αντιΝΑΤΟικό αίσθημα του λαού μας

Eurokinissi

«Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει η μαζική λαϊκή καταδίκη και ένταση της πάλης για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς», επισημαίνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, καλώντας σε ισχυροποίηση του Κόμματος μπροστά στις εκλογές, με αφορμή και την αμερικανοΝΑΤΟική, πολυεθνική, αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2023», που ξεκίνησε τη Δευτέρα, στη βάση της Ανδραβίδας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 4 Μάη.

«Πρόκειται στην ουσία για μια γιγαντιαία πρόβα πολέμου, που καμία σχέση δεν έχει με την άμυνα της χώρας, αφού θα εκτελεστούν ασκήσεις που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων, όπου δοκιμάζονται ήδη υπάρχοντα αμερικανοΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια, που στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα, προωθώντας τα συμφέροντα των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει η ΕΠ, σημειώνοντας ότι ο λαός και στην περιοχή πρέπει να επαγρυπνεί για την ολοένα και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που τον καθιστούν στόχο επιθέσεων και αντιποίνων.

Παράλληλα, τονίζει ότι η ανησυχία γίνεται μεγαλύτερη όταν ο λαός βλέπει καθημερινά μεγάλη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων στις βάσεις Αραξου και Ανδραβίδας, την αξιοποίησή τους για ασκήσεις - πρόβες πολέμου, την προετοιμασία τους για ενδεχόμενη φύλαξη πυρηνικών όπλων, όπως στους πρόσφατα συντηρημένους 6 «θόλους» («vaults») του Αραξου, αλλά και τον σχεδιασμό εγκατάστασης σύγχρονων ΝΑΤΟικών ηλεκτρονικών σταθμών επικοινωνίας (GSS).

«Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, οι δεκάδες ΝΑΤΟικές βάσεις σε ελληνικό έδαφος δεν είναι παράγοντες σταθερότητας και ασφάλειας για τον λαό μας, όπως προκλητικά ισχυρίζονται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υπηρετούν τις κατευθύνσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», προειδοποιεί, προσθέτοντας:

«Μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει το αντιNΑΤΟικό αίσθημα του λαού μας, που παραμένει ισχυρό, όπως άλλωστε φαίνεται και από την ετήσια έκθεση της ίδιας της λυκοσυμμαχίας, και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της αστικής τάξης για το αντίθετο.

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να κάνει τη διαφορά, γιατί παλεύει σταθερά για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και το κλείσιμο όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στη χώρα μας. Γιατί από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία καλεί τον λαό μας να μη διαλέξει ιμπεριαλιστή, αλλά να χαράξει τη δική του, αυτόνομη πορεία, να δυναμώσει η κοινή πάλη των εργαζομένων για να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

Η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ απαιτεί άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο, καμιά συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ. Επίσης, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα, να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο, στη Σούδα και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. Επιπλέον, να μη βγει κανένας φαντάρος, αξιωματικός και υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολή εκτός συνόρων, να σταματήσουν εδώ και τώρα η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία και η χρήση της ελληνικής επικράτειας και των υποδομών της ως ορμητηρίων πολέμου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιτάχυνση πολεμικών ετοιμασιών απέναντι στη Ρωσία

Στο επίκεντρο και οι «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία» ώστε «να δρα άμεσα και αποφασιστικά»

Στις «προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Συμμαχία σε όλα τα επιχειρησιακά πεδία και τις γεωγραφικές περιοχές» εστίασε σε τηλεδιάσκεψή της, τη Δευτέρα, η Στρατιωτική Επιτροπή του NATO (συνήλθε σε επίπεδο αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας), στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, ζωνών και διαύλων.

Ενδεικτικά, οι αρχηγοί Αμυνας συνήλθαν εκτάκτως προκειμένου να ενημερωθούν από τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό στρατηγό Chr. Cavoli, για την πρόοδο υλοποίησης της επιχειρησιακής σχεδίασης πάνω στη λεγόμενη Αποτροπή και Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου («Concept of Deterrence and Defense of the Euro - Atlantic Area» - DDA), καθώς και για την εξέλιξη του νέου Μοντέλου Σχεδίασης των Δυνάμεων της Συμμαχίας («New Force Model» - NFM) που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον Φλεβάρη του 2022. Σε αυτό το μοτίβο, εξάλλου, «αντάλλαξαν απόψεις» για τον «συντονισμό των τρεχουσών εθνικών και διασυμμαχικών δράσεων».

Αλλωστε, όπως αναφέρεται και κεντρικά από το ΝΑΤΟ, το οποίο δίνει ακριβώς την κλιμάκωση της κόντρας όπως επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια, «σε απάντηση της ολοένα και πιο επιθετικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία, η Συμμαχία ανανέωσε την εστίασή της στη συλλογική άμυνα. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία: Της Στρατιωτικής Στρατηγικής (Military Strategy) του ΝΑΤΟ το 2019. Του Σχεδίου για την Αποτροπή και την Αμυνα του Ευρωατλαντικού Χώρου (DDA) το 2020. Του Προεξάρχοντος Κειμένου Διεξαγωγής Πολέμου του NATO (ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept - NWCC) το 2021».

Θυμίζουν επίσης ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης το 2022, οι «σύμμαχοι» συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία εφαρμογής της στρατηγικής περί DDA («Αποτροπής και Αμυνας»). Τονίζουν, εξάλλου, ότι «οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν γεωγραφικά συγκεκριμένα σχέδια που περιγράφουν πώς η Συμμαχία θα αμυνθεί και θα αποτρέψει τις δύο απειλές που αναφέρονται στη (νέα) Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (όπως καταλήχθηκε το) 2022: Ρωσία και Τρομοκρατικές Ομάδες».

Επιμένουν, δε, προαναγγέλλοντας μεταξύ άλλων νέους εξοπλισμούς πληρωμένους από τους λαούς για τους ανταγωνισμούς, τους πολέμους του κεφαλαίου, ότι «αυτά τα σχέδια θα απαιτήσουν μια Νέα Δομή Δυνάμεων - τον αριθμό και τους τύπους εξοπλισμού και οργανισμών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των γεωγραφικά συγκεκριμένων σχεδίων σε όλους τους τομείς - καθώς και ενισχυμένες ρυθμίσεις διοίκησης και ελέγχου. Επιπλέον, οι Σύμμαχοι εργάζονται για την εφαρμογή του συμφωνηθέντος Μοντέλου Δυνάμεων ("Force Model") του ΝΑΤΟ, προκειμένου να παράγουν περισσότερες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις σε μόνιμη βάση».

Τονίζουν, τέλος, ότι «η εφαρμογή της Στρατηγικής DDA σημαίνει ότι τα ΝΑΤΟικά και τα εθνικά στρατιωτικά σχέδια θα αφομοιωθούν πιο στενά από ποτέ», κάνοντας ακόμα πιο καθαρή τη στοίχιση των εθνικών σχεδίων στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα Ελληνοτουρκικά, δεδομένου ότι το ΝΑΤΟ βλέπει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, δεν «βλέπει» σύνορα, εισάγει όλο και πιο ανοιχτά την επικίνδυνη έννοια του «ΝΑΤΟικού εδάφους» και στον βωμό αγκίστρωσης της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο βάζει υπό «συζήτηση» τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη διαδικασία έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων (Regional Plans), τα οποία, όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ, «αποτελούν βασικό στοιχείο τόσο για την αναθεώρηση των Σχεδίων Στρατηγικού Επιπέδου όσο και για τον μετέπειτα Τακτικό Σχεδιασμό». Επίσης, τόνισε τις «δυνατότητες που παρέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη Συμμαχία και στην επιχειρησιακή ικανότητα των Χερσαίων και Ναυτικών Τμημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (Special Operations Land Task Group - SOLTGs και Special Operations Maritime Task Group - SOMTGs), ώστε να είναι ικανά να δρουν άμεσα και αποφασιστικά για την Αποτροπή και την Αμυνα του ΝΑΤΟ», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειωτέον, οι αρχηγοί Αμυνας θα μαζευτούν στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 10/5 για την επόμενη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας.

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη

-- Στις 10.30 π.μ. η Τομεακή Οργάνωση ΕΒΕ, με συνταξιούχους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας (Κλεισθένους 15). Θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στην Α' Αθήνας.

-- Στις 5 μ.μ. οι ΚΟ Υπουργείου Οικονομικών, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Θα μιλήσει η Βέτα Πανουτσάκου, υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθήνας.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Επισκευαστών Αυτοκινήτου, στα γραφεία της Ενωσης Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων (Σωκράτους 23). Θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, υποψήφιος βουλευτής στην Α' Πειραιά.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟ Κατασκευών της ΤΟ ΕΒΕ, στη Λέσχη του ΣΕΗΛΕ (πλατεία Ελευθερίας 2). Θα μιλήσει ο Γιάννης Αναγνώστου, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Κέντρου Μπραχαμίου, στον Αγ. Βασίλη, στην πλατεία. Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος Νότιου Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Πετρούπολης καλούν σε σύσκεψη με ΕΒΕ, στο μεζεδοπωλείο «Σχοινοβάτης» (Αγίου Δημητρίου 22). Θα μιλήσει ο Βασίλης Μαμάης, μέλος του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου, για τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Ενυδρείου Καστοριάς. Θα μιλήσει ο Γιώργος Τίγκας, υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς.

-- Στις 7 μ.μ. οι ΚΟ Νότιων Συνοικιών και ΟΤΑ Ηρακλείου πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ για δυνατούς αγώνες! Με οδηγό τις σύγχρονες ανάγκες», στην πλατεία Φορτέτσας, με ομιλητή τον Δημήτρη Δουλουφάκη, υποψήφιο βουλευτή Ηρακλείου και υποψήφιο δήμαρχο Ηρακλείου. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιο, και την Θάλεια Πετράκη, υποψήφια βουλευτή Ηρακλείου.

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Χανίων, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στο Μάλεμε. Θα μιλήσουν ο Αλέκος Μαρινάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων, και ο Δημήτρης Ανθούσης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Πλατανιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο Πέμπτη

-- Στις 10.30 μ.μ. η ΤΟ Λάρισας πραγματοποιεί συγκέντρωση συνταξιούχων στο «Θέατρο Τεχνών» (Πρωτομαγιάς και Τζαβέλα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας και εκ νέου υποψήφιος.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΤΟ Μετάλλου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, με θέμα «Οι εξελίξεις στην πολεμική βιομηχανία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού, στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3), με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια, με δυνατό ΚΚΕ παντού, για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας». Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, υποψήφια βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκιδόνας, στο cafe «Δροσιά» (Περικλέους 3 και Βάρναλη). Θα μιλήσει ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καισαριανή, στο Πάρκο Αλεξάνδρου, θα μιλήσει ο Σπύρος Τζόκας, υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών. Θα χαιρετίσει ο Ηλίας Σταμέλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής και υποψήφιος δήμαρχος.

-- Στις 7 μ.μ. στην Καισαριανή, στο γηπεδάκι στην οδό Δερβενακίων. Θα μιλήσει η Κανέλλα Γεωργοπούλου, υποψήφια βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών.

-- Στις 6 μ.μ. στη Θεσσαλονίκη σύσκεψη με ΑμεΑ, στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Εδμόνδου Ροστάν 8). Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής και εκ νέου υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Μητρόπολης Καρδίτσας πραγματοποιεί σύσκεψη με γυναίκες στη Μητρόπολη, στο αναψυκτήριο. Θα μιλήσει η Πόπη Μπούτα, υποψήφια βουλευτής Καρδίτσας.

-- Στις 7 μ.μ. η ΚΟ Νεάπολης - Φιλιππούπολης Λάρισας πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία της Νεάπολης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης.

-- Στις 8 μ.μ. η ΤΕ Ηλείας, για τη σχολική στέγη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΔ στον Πύργο. Θα μιλήσει ο Σπύρος Μαρίνης, στέλεχος του ΚΚΕ και γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

-- Στις 8.30 μ.μ. ο Διονύσης Τσακνής, υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα μιλήσει σε ανθρώπους του πολιτισμού, καλλιτέχνες και παλιούς γνώριμους και φίλους, στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η εκδήλωση για τα άτομα με αναπηρία

Σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στην Πάτρα (Αγορά Αργύρη) με θέμα «Ατομα με αναπηρία και χρόνιες νόσους στη μετα-COVID εποχή: Ανοχή ή διεκδίκηση; Οσο πιο ψηλά το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί θα είμαστε την επομένη των εκλογών». Θα μιλήσει η Ιουλία Συροκώστα, παθολόγος - λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ στο ΠΓΝΠ Πατρών, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Αχαΐας του ΠΑΣΠΑ, δημοτική σύμβουλος Πατρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και υπεύθυνη του Γραφείου ΑμεΑ. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι βουλευτές Αχαΐας του ΚΚΕ Κώστας Δραγώτης και Χρήστος Πατούχας, ο Χάρης Χουρδάκης, υποψήφιος βουλευτής Α' Αθήνας, επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων και μέλος του ΔΣ της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, και ο Μιχάλης Μπακόπουλος εκ μέρους της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας, υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας.

KΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δυνατό ΚΚΕ για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα

Εκδήλωση με θέμα «Δυνατό ΚΚΕ για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, προϋπόθεση για να ανθίσουν τα ατομικά δικαιώματα στη συμβίωση, στον γάμο» πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «Φαργκάνη» (Αγίου Παντελεήμονος 10). Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο αντικομμουνισμός στην εποχή μας

Ημερίδα με θέμα «Ο αντικομμουνισμός στην εποχή μας» διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Συλλόγου «Εμείς που σπουδάσαμε στον σοσιαλισμό» αύριο Πέμπτη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ (Στρατηγού Καλλάρη 5).

Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Νίκος Ζώκας, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ. Νίκος Παπαγεωργάκης, ιστορικός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Περικλής Παυλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας της Παιδείας στο ΑΠΘ.

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις και συζήτηση.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ Α' ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2023
Ακάθεκτη η φοροληστεία λίγο πριν τις εκλογές
  • Εμμεσους φόρους 7,1 δισ. σε ένα τρίμηνο πλήρωσε ο λαός
  • Τσεκούρι 7,4% στον μέσο πραγματικό μισθό το 2022

Εμμεσους φόρους ύψους 7,1 δισ. ευρώ πλήρωσε ο λαός μόνο το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2023, επιβεβαιώνοντας ότι η φοροαφαίμαξη δεν έχει τελειωμό, αφού αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα άλλωστε με τις δεσμεύσεις της «δημοσιονομικής ισορροπίας». Αυτά τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό εξαπάτησης του λαού, περί ελάφρυνσης εάν και εφόσον είναι στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το α' τρίμηνο του 2023, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 16.842 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.281 δισ. ευρώ ή 15,7% έναντι του στόχου.

Τη μερίδα του λέοντος έχουν τα έσοδα από τους άδικους έμμεσους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Ετσι, για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ο λαός πλήρωσε συνολικά 7,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 417 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 1,522 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 34 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 4.137 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 488 εκατ. ευρώ.
  • Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 282 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 67 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ήρθε η ώρα και για τη «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ που υποτίθεται πως θα καταργούσαν διαδοχικά και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Τέτοια κοροϊδία δηλαδή... Αυτοί λοιπόν που τώρα υπόσχονται πολλά και διάφορα, τα οποία θα τα πάρει ο άνεμος μετά τις εκλογές, έχουν φορτώσει ένα τεράστιο χαράτσι στον λαό.

Ετσι λοιπόν, μέσα στο Σαββατοκύριακο ανεβαίνουν στο myAADE τα εκκαθαριστικά σημειώματα που αφορούν 7,3 εκατ. φορολογούμενους - ιδιοκτήτες ακινήτων. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Το συνολικό ύψος του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να τον εξοφλήσουν σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου του 2023 και η τελευταία στις 29 Φεβρουαρίου του 2024.

Από την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν και οι συμψηφισμοί επιστροφών με τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ. Πάντως όσοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα, Τετάρτη 26 Απριλίου, δηλαδή πριν εκδοθεί ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ, θα προλάβουν να λάβουν το σύνολο του ποσού από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος την προσεχή Παρασκευή 28 Απριλίου.

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι. Για κάποιους φορολογούμενους ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μέχρι 50%, με τη συντριπτική πλειοψηφία όμως να ανήκει στην κατηγορία της ελάχιστης μείωσης.

Χιλιάδες φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Αυτό θα συμβεί γιατί απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία), τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία δήλωσαν στο Ε9.

Εξανεμίζονται μισθοί και αποταμιεύσεις

Την ίδια ώρα χτεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ αποτυπώνει το πώς εξανεμίστηκε το λαϊκό εισόδημα τη χρονιά που πέρασε: Ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% λόγω του πληθωρισμού 9,7%, και αυτό παρά την «αύξηση» - κοροϊδία του μέσου ονομαστικού μεικτού μισθού κατά 1,5%.

Το «ξετίναγμα» του λαϊκού εισοδήματος αποτυπώνουν επί της ουσίας και τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η η ΕΛΣΤΑΤ για το δ' τρίμηνο το 2022, σύμφωνα με τα οποία η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών ήταν στο -7,1% κατά το δ' τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με -6,8% το ίδιο τρίμηνο του 2021, ενώ η τελική καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων (ΜΚΙΕΝ) που εξυπηρετούν νοικοκυριά αυξήθηκε κατά 11,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, από 33,7 δισ. ευρώ σε 37,4 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία καταγράφουν ακόμα έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ύψους 8,51 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 6,27 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το δ' τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανήλθαν σε 32,48 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 6,33 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές ανήλθαν σε 23,98 δισ. ευρώ και αυξήθηκαν κατά 4,1 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει η Κομισιόν την πρότασή της για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το νέο υπερμνημόνιο σε βάρος των λαών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ