Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά βαθμιαία θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που στα δυτικά και νότια θα πυκνώσουν. Το πρωί κατά τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 5-18, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 8-20, στα νησιά από 10-19 και στη Θεσσαλονίκη από 7-18 βαθμούς.

Για την Αττική αρχικά προβλέπεται αίθριος καιρός, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-20 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1968 Πέθανε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης. Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία δε σεβάστηκε ούτε τα βαθιά γηρατειά του και κρατώντας τον σε ασφυκτική πολιορκία στο σπίτι του επί 10 μήνες, επέσπευσε το θάνατό του.

Ο Γιάννης Πασαλίδης γεννήθηκε το 1886 στη Σάντα της Τραπεζούντας. Από νεαρός πήρε μέρος στους αγώνες για κοινωνική πρόοδο. Ηταν από τους ιδρυτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ελλάδας. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες στη δημιουργία της ΕΔΑ, της οποίας ήταν πρόεδρος από το 1951.

Μαζί με άλλους σοσιαλιστές και συνεπείς δημοκράτες ο Γ. Πασαλίδης πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στη δημοκρατική πάλη του λαού. Σ' όλους τους μεταπολεμικούς σκληρούς αγώνες του λαού για εθνική ανεξαρτησία, για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις κοινωνικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, στάθηκε στενός και πιστός σύμμαχος του ΚΚΕ.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

44 π.Χ. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Συγκλήτου της Ρώμης δολοφονείται ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρ.

1866 Στο χωριό Πουλάσκι του Τενεσί, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ιδρύεται η οργάνωση με την επωνυμία «Kuklos», πρόδρομος της «Κου Κλουξ Κλαν». Σκοπός της ήταν «η άμυνα των λευκών κατά των απελευθερωθέντων μαύρων»..!

1907 Εκλέχτηκαν οι πρώτες στον κόσμο βουλευτίνες. Εγινε στη Φινλανδία και ο συνολικός αριθμός τους ήταν 19, ενώ ανέλαβαν καθήκοντα στις 23 του Μάη της ίδιας χρονιάς.

1913 Τα ελληνικά στρατεύματα απελευθερώνουν τη Σάμο.

1926 Παραιτείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης. Ο Πάγκαλος προκηρύσσει εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου για τις 4 του Απρίλη 1926. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας προσπαθεί να πετύχει κοινό μέτωπο με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και να δώσει στις εκλογές χαρακτήρα αντιδικτατορικό και αντιμοναρχικό.

1946 Συνήλθε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Δημοκρατικών Συλλόγων. Πήραν μέρος 250 αντιπρόσωποι απ' όλη τη χώρα. Το Συνέδριο εξέλεξε 75μελή διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Συλλόγων.

1939: Η Γερμανία εισβάλλει στην Τσεχοσλοβακία

15 Μάρτη 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία
15 Μάρτη 1939 τα ναζιστικά στρατεύματα εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία
Τη νύχτα της 14ης προς τη 15η Μάρτη, τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να εισβάλλουν στην Τσεχοσλοβακία. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η χώρα είχε καταληφθεί. Η τσεχοσλοβάκικη Δημοκρατία έπαψε να υπάρχει. Ούτε η Αγγλία, ούτε η Γαλλία, ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και ήξεραν πως προετοιμαζόταν η χιτλερική εισβολή, έκαναν κάτι για να την εμποδίσουν. Μόνο η Σοβιετική Ενωση καταδίκασε αποφασιστικά το κομμάτιασμα και την κατάκτηση της Τσεχοσλοβακίας.

Η εισβολή στην Τσεχοσλοβακία ήταν το αποτέλεσμα της κατάπτυστης «Συμφωνίας του Μονάχου», την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν, ο Νταλαντιέ και ο Μουσολίνι. Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», η Τσεχοσλοβακία ήταν υποχρεωμένη να παραδώσει στη Γερμανία μέσα σε δέκα μέρες τη Σουδητία και μέσα σε τρεις μήνες να ικανοποιήσει τις εδαφικές αξιώσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ολες οι βιομηχανικές επιχειρήσεις, τα ορυχεία, οι συγκοινωνίες και τα μέσα τηλεπικοινωνίας, το τροχαίο υλικό, τα στρατιωτικά οχυρά, οι αποθήκες και οι πρώτες ύλες που βρίσκονταν στο παραχωρούμενο έδαφος θα παραδίδονταν σε απολύτως καλή κατάσταση.

Με τη Συμφωνία αυτή αφαιρέθηκε από την Τσεχοσλοβακία μια εδαφική έκταση από 41.098 τετραγωνικά χιλιόμετρα με 5 εκατομμύρια κατοίκους, απ' τους οποίους πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν Τσέχοι και Σλοβάκοι. Στα χέρια των χιτλερικών, έπεσαν βιομηχανικές περιοχές με σπουδαία μεταλλουργικά και χημικά εργοστάσια, μεθοριακά οχυρά και μια σημαντική ποσότητα οπλισμού. Ετσι, στην ουσία, η Τσεχοσλοβακία ήταν αφοπλισμένη και αντιμέτωπη με το Γερμανό φασίστα επιδρομέα, που περίμενε μόνο την κατάλληλη στιγμή για να την υποδουλώσει οριστικά.

Η προδοσία που έγινε στο Μόναχο προκάλεσε βαθιά αγανάκτηση στους εργαζόμενους όλου του κόσμου. Οι ιμπεριαλιστές της Αγγλίας και της Γαλλίας, σε συνεννόηση με τους Αμερικάνους, προχώρησαν στην υπογραφή της Συμφωνίας, ακολουθώντας την πολιτική του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ενωσης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org