Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων

Αφορμή για να συναντηθούν γυναίκες από όλο το Νομό Τρικάλων, που καθημερινά ανταμώνουν στους αγώνες μέσα από την πολύμορφη δράση του Συλλόγου, αποτέλεσε η πετυχημένη μουσικοχορευτική εκδήλωση για την κοπή πίτας που οργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Τρικάλων - μέλος της ΟΓΕ. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Ειρήνη Πετράκη, στο σύντομο χαιρετισμό της, αναφέρθηκε τόσο στη δράση του Συλλόγου τη χρονιά που πέρασε όσο και στους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα, καλώντας τις γυναίκες να είναι σε εγρήγορση.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ - ΒΟΛΟΣ
Ανανέωσαν τη μείωση 12% στους μισθούς

Νέα σύμβαση που παρατείνει τη μείωση των μισθών στα εργοστάσια της Μαγνησίας υπέγραψε το ΔΣ (ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ) του επιχειρησιακού σωματείου στο Βόλο, με την εργοδοσία της «Χαλυβουργίας Ελλάδος». Η σύμβαση υπογράφτηκε στις 29 Γενάρη και προβλέπει ότι οι μισθοί εξακολουθούν να διατηρούνται μειωμένοι κατά 12% σε σχέση με το ύψος του μισθού που δινόταν τον Ιούνη του 2013. Η διάρκειά της είναι 1 Φλεβάρη έως 30 Απρίλη, με την εργοδοσία να έχει το δικαίωμα να την παρατείνει μέχρι 31 Ιούλη του 2015.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Παρέμβαση για τις δηλώσεις σχετικά με τα Ταμεία

Την ανησυχία τους για τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την ταμειακή επάρκεια των Ταμείων και τη διασφάλιση των συντάξεων, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει σε ανακοίνωση:

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να γίνουμε Κασσάνδρες, αλλά τέτοιου είδους δηλώσεις και αντιδηλώσεις μάς ανησυχούν ιδιαίτερα. Οι συνταξιούχοι δεν θα πουν και ευχαριστώ γιατί θα τους εξασφαλιστούν οι πετσοκομμένες συντάξεις, δεν δικαιολογούν και δεν αποδέχονται αυτές τις πολιτικές και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δε βολεύονται και δεν ικανοποιούνται χωρίς την αποκατάσταση όλων των περικοπών, την επαναφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας (όλα αυτά πληρωμένα και εξοφλημένα μέχρι δεκάρας από εμάς) την κατάργηση των ηλικιακών κριτηρίων στην καταβολή του ΕΚΑΣ, την κατάργηση του νέου "ΛΑΦΚΑ" κ.ο.κ. μαζί με την καθιέρωση ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας για όλους χωρίς αποκλεισμούς.

Με βάση τα αιτήματα των συνταξιούχων, έδωσαν εξετάσεις οι προηγούμενες, θα δώσει η σημερινή, αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις. Καλούμε τους συνταξιούχους να πυκνώσουν ακόμα περισσότερο τη μαζικότητα των σωματείων τους και να είναι έτοιμοι για κάθε αγωνιστικό κάλεσμα με σκοπό την υπεράσπιση και λύση των αιτημάτων τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Απεργία για να σταματήσει η απληρωσιά

Συνεχίζουν σήμερα με νέα συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας

Με 24ωρες απεργίες, που ξεκίνησαν χτες και συνεχίζονται σήμερα, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος «Παιδική Στέγη» διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Οι περίπου 50 εργαζόμενοι στους τέσσερις παιδικούς σταθμούς του ιδρύματος απαιτούν να τερματιστεί η τακτική της Διοίκησης να καταβάλει τους μισθούς τους όποτε θέλει, δημιουργώντας στους ίδιους και τις οικογένειές τους πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών καταγγέλλει τη Διοίκηση του Ιδρύματος: «Θέλει να επιβάλει να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων όποτε και αν θέλει. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, συνεχίζει τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, να παραβιάζει με ωμό τρόπο τα δικαιώματα των εργαζομένων και να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας», σημειώνει και προσθέτει: «Οι εργαζόμενοι μαζί με το σωματείο τους δηλώνουμε κατηγορηματικά την απόφασή μας να βάλουμε τέλος στην απλήρωτη δουλειά, στον αυταρχισμό, στην τρομοκρατία, στον εκβιασμό και την αυθαιρεσία, με συλλογικό αποφασιστικό τρόπο».

Χτες οι εργαζόμενοι, έχοντας στο πλευρό τους το Σωματείο, απαίτησαν να συναντηθούν με τη Διοίκηση του ιδρύματος. Μετά την άρνησή της, μετέφεραν την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί συναντήθηκαν με τον υπουργό, Π. Σκουρλέτη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Θ. Φωτίου. Εθεσαν τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους μισθούς και τα δεδουλευμένα, όσο και με την ανάγκη για παιδικούς σταθμούς που να λειτουργούν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών εργαζομένων και ανέργων.

Μετά την παρέμβασή τους, ορίστηκε για σήμερα συνάντηση του υπουργείου με τη Διοίκηση του ιδρύματος. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέα απεργία και θα συγκεντρωθούν ξανά έξω από το υπουργείο, σήμερα, στη 1.30 μ.μ., προκειμένου να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στα Πρακτορεία Τύπου

Ανησυχία για την επικείμενη μεταφορά έργου των Πρακτορείων «Αργος» και «Ευρώπη» στις εγκαταστάσεις της «Ιρις Εκτυπωτική» εκφράζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, που έχει ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία, χωρίς ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το σωματείο, η μεταφορά εργασιών, που μέχρι τώρα γίνονταν στις εγκαταστάσεις των πρακτορείων, προετοιμάζεται με γρήγορους ρυθμούς, καθώς διαμορφώνονται οι κατάλληλοι χώροι.

«Αυτή η κίνηση είναι μέρος ενός σχεδιασμού που προβλέπει γενικότερες αλλαγές», όπως απολύσεις και προσπάθεια για συρρίκνωση δικαιωμάτων, σημειώνει το σωματείο και ξεκαθαρίζει: «Μας ανησυχεί η σιγή από τη μεριά της εργοδοσίας, αλλά τους διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι δεν θα δεχθούμε καμία αλλαγή που θα θίγει και στο ελάχιστο τα δικαιώματά μας. Δεν θα δεχθούμε εκβιασμούς ή να επιλέξουμε το μικρότερο κακό».

Καταγγέλλει ακόμα ότι η «Ευρώπη» έχει καταθέσει αγωγή σε βάρος του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ και απαιτεί 1 εκατ. ευρώ επειδή, όπως ισχυρίζεται, γινόταν λάθος στον τρόπο παρακράτησης της ασφαλιστικής εισφοράς. «Καλούμε τους συναδέλφους σε αγωνιστική ετοιμότητα, να απαντήσουμε άμεσα, όταν χρειαστεί, για να αποτρέψουμε τις δυσμενείς αλλαγές, να διεκδικήσουμε την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και την άμεση επιστροφή του μέρους των μισθών που αυθαίρετα "έκοψε" η ΕΥΡΩΠΗ», σημειώνει το σωματείο, που θα ανακοινώσει άμεσα ημερομηνία για έκτακτη Γενική Συνέλευση.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Βγάζει σπίτι σε πλειστηριασμό για χρέος 1.005 ευρώ!

Σε κίνδυνο η κατοικία μιας οικογένειας αυτοαπασχολούμενων. Συγκέντρωση σήμερα από τη Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος

Με πλειστηριασμό του σπιτιού της απειλεί ο Δήμος Αθηναίων οικογένεια αυτοαπασχολούμενων, που ζει στο Παγκράτι, για ένα πρόστιμο που είχε επιβάλει η Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου πριν από 8,5 χρόνια, για την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα στο κλιμακοστάσιο της πολυκατοικίας! Είχε προηγηθεί η κατάσχεση του σπιτιού από τις υπηρεσίες του δήμου, το Μάρτη του 2010.

Σύμφωνα με το έγγραφο που κοινοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην οικογένεια, το διαμέρισμα των 88 τ.μ. στο οποίο κατοικεί πρόκειται να βγει στις 4 Μάρτη σε πλειστηριασμό. Η διαδικασία γίνεται για οφειλή ύψους 1.005 ευρώ, όσο είναι το πρόστιμο που είχε επιβάλει η αρμόδια υπηρεσία του δήμου τον Ιούνη του 2006, «τιμωρώντας» την πολεοδομική παράβαση της τοποθέτησης ενός θερμοσίφωνα. Μάλιστα, το ποσό της πρώτης προσφοράς ορίζεται στα 80.000 ευρώ.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη αυτή, η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας προχωρά, σήμερα, στις 10 π.μ., σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22). Καλεί τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής να απαιτήσουν την ακύρωση του πλειστηριασμού και να μην επιτρέψουν να βγει στο σφυρί κανένα σπίτι εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Με τα ίδια αιτήματα στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων στο Δήμο Αθήνας.

Το έγγραφο με το οποίο δρομολογείται η διαδικασία του πλειστηριασμού
Το έγγραφο με το οποίο δρομολογείται η διαδικασία του πλειστηριασμού
Η Λαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει «τη δημοτική αρχή του Δήμου Αθηναίων και τον δήμαρχο, κ. Καμίνη, για την απαράδεκτη ενέργειά τους» και σημειώνει: «Μία βδομάδα μετά τις εκλογές, τα προβλήματα, πιο οξυμένα από πριν, συνεχίζουν να είναι εδώ, κάνοντας πλέον πράξη ο Δήμος Αθηναίων την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας. Η οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου Αθήνας, για την οποία τόσο πασχίζει η σημερινή διοίκηση του δήμου, υλοποιείται μέσω της αφαίμαξης των πενιχρών λαϊκών εισοδημάτων και επιτάσσει τέτοιου είδους ενέργειες, να παίρνουν το σπίτι του μικρού επαγγελματία, του εργαζόμενου και του συνταξιούχου ακόμα και για οφειλές χιλίων ευρώ».

Εξώδικο από την ΕΥΔΑΠ

Στο μεταξύ, εξώδικο με το οποίο αξιώνει μέσα σε 30 μέρες να εισπράξει το ποσό των 5.447 ευρώ (συν τις προσαυξήσεις) έστειλε σε εργαζόμενο η ΕΥΔΑΠ, απειλώντας να βγάλει το σπίτι του στο σφυρί. Οπως εξηγεί ο Νίκος Μπαλούρδος, ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, το υπέρογκο ποσό δεν αφορά κατανάλωση, αλλά αφανή διαρροή που υπήρξε το 2011 και είχε αποτέλεσμα το ρολόι να γράψει κατανάλωση 6.500 κυβικά μέτρα, ένα πέρα για πέρα εξωπραγματικό νούμερο, σε διάστημα τριών - τεσσάρων μηνών.

Επισημαίνει ότι το σπίτι εκείνη την περίοδο δεν κατοικούνταν και οι λογαριασμοί πριν τη διαρροή περιορίζονταν μόνο στην πάγια χρέωση. Παρ' όλα αυτά, η ΕΥΔΑΠ δεν διέκοψε την παροχή του νερού όταν διαπίστωσε την κατανάλωση που θα μπορούσε να οφείλεται μόνο σε κάποιο πρόβλημα, αλλά ειδοποίησε με ένα χαρτί στην πόρτα, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα να περάσει ένας ακόμα μήνας με το ρολόι να συνεχίζει να γράφει. Οσο για το σπίτι που απειλείται με πλειστηριασμό, πρόκειται για ένα διαμέρισμα 56 τ.μ. στην περιοχή της Κυψέλης, που αποτελεί το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του εργαζόμενου.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org