Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τις τροπολογίες του ΚΚΕ

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Δελής επισήμανε ότι αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να προσφέρει ανακούφιση στους εργαζόμενους, θα είχε κάνει δεκτές τις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ σε προηγούμενα νομοσχέδια, όπως αυτές «για τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής ρεύματος, την παροχή ενός γεύματος στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού». Ζήτησε, επίσης, να γίνουν δεκτές οι τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για τη δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους και να σταματήσει η ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανέδειξαν το φτηνό κυβερνητικό αντιπερισπασμό στα αντιλαϊκά μέτρα

Σημεία από τις ομιλίες του Γ. Δελή, ειδικού αγορητή του Κόμματος, και της Διαμάντως Μανωλάκου

Από τη χτεσινή συνεδρίαση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση
«Φτηνό αντιπερισπασμό, ένα ξεκάρφωμα για να κρύψετε την αγριότητα της αντιλαϊκής στρατηγικής και πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ που και εσείς υπηρετείτε» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, από το βήμα της Βουλής, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Οπως σημείωσε, «παράλληλα προσπαθείτε να εκπαιδεύσετε τον λαό στη φτώχεια πετώντας του λίγα ψίχουλα, όσα πέφτουν από τραπέζι της πλουτοκρατίας, το οποίο συνέχεια σερβίρετε με νέα προνόμια, με νέες επιδοτήσεις, νέες φοροαπαλλαγές, νέα κίνητρα».

Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου, όπως αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο κεφάλαιο «Περί διασφάλισης της καθολικής υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού και περί αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας», τόνισε: «Πώς μπορεί να γίνεται λόγος για αναβάθμιση του συστήματος Υγείας όταν λείπουν χιλιάδες υγειονομικού προσωπικού, χωρίς να προβλέπονται οι απαραίτητες προσλήψεις, κι όταν το κράτος μειώνει συνεχώς τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων;».

Κάνοντας λόγο για το άρθρο που αφορά την «υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων», ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο ότι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν θα είναι δωρεάν, αφού αναφέρεται ρητά ότι σε μελλοντική υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις πρόσβασης και ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη». Επίσης, στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται ότι οι δαπάνες για την κάλυψη των ανασφάλιστων θα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και επομένως, «το κράτος δεν θα χρηματοδοτεί ούτε την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων, αλλά αυτή θα προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων».

Ειδική αναφορά έκανε για το άρθρο που ορίζει την μετατροπή του νοσοκομείου Θήρας σε Ανώνυμη Εταιρεία που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά και για την τροπολογία που προβλέπει τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ. «Αποκαλύπτουν - υπογράμμισε - τα πραγματικά σχέδιά σας για την Υγεία, σχέδια απευθείας βγαλμένα από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για βιώσιμα, αποδοτικά συστήματα Υγείας, με σταδιακή απαλλαγή του κράτους στη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών, για να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση».

Περισσεύει η υποκρισία

«Με περισσή υποκρισία δείχνετε τάχα ενδιαφέρον για τους εξαθλιωμένους, όταν η πολιτική αυτή κάθε μέρα δημιουργεί νέες και ακόμη περισσότερες εξαθλιωμένες λαϊκές μάζες», επισήμανε από το βήμα της Ολομέλειας η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για βαθιά ταξική πολιτική που «εξασφαλίζει κέρδη κι ενισχύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ από τα λεφτά του λαού για τους επιχειρηματικούς ομίλους και περισσότερη φτώχεια κι εξαθλίωση για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

«Στήνετε φιέστες με ντεκόρ περιοχές που μαστίζονται από φτώχεια και ανεργία που οξύνει η κυβερνητική πολιτική σας, όπως στο Πέραμα. Προσπαθείτε να δείχνετε φιλολαϊκό προφίλ υποσχόμενοι δρόμους και γεύματα στα σχολεία, όταν αυτά θα έπρεπε να ήταν δεδομένα», είπε και πρόσθεσε ότι «στο Πέραμα δεν έχουν δει ούτε τα υποσχόμενα "ψίχουλα"». Οπως σημείωσε, μάλιστα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται αυτά, απέρριψε για τρίτη φορά πριν λίγες μέρες την τροπολογία του ΚΚΕ ακριβώς για την εξασφάλιση ενός γεύματος στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης!

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση πάει στο Πέραμα για να δώσει υποσχέσεις, «ενώ ετοιμάζεστε να υλοποιήσετε ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, όπως Ασφαλιστικό, Φορολογικό, μνημόνιο με Τουρκία για συνεκμετάλλευση λιμανιών του Αιγαίου στο οποίο προβλέπονται και μέτρα για την ολοκληρωτική καταστροφή της Ζώνης».

Ειδική ήταν η αναφορά της Δ. Μανωλάκου στις κινητοποιήσεις των 840 εργαζομένων στις «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης τη φτώχειας», οι οποίοι όχι μόνο παίρνουν ψίχουλα, αλλά είναι και απλήρωτοι πάνω από 5 μήνες.

Επισήμανε οτι είναι τουλάχιστον εμπαιγμός να λέει η κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα «διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, εισάγοντας για πρώτη φορά ρυθμίσεις για το σύνολο των ανασφάλιστων» και τόνισε ως αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παροχή υπηρεσιών Πρόνοιας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους θα έκανε δεκτή τη σχετική τροπολογία του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Ανταγωνίζονται για την πατρότητα στα ψίχουλα!

Οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ, για το ποιος είναι ικανότερος στη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που επιτείνουν με την πολιτική τους, ήταν το κύριο στοιχείο που ανέδειξε η πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «δίνει το στίγμα της αριστεράς» και ότι «σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να είναι μεροληπτική υπέρ των αδύναμων σε αυτήν τη χώρα και να αντιμετωπίζει προβλήματα»!

Αντίστοιχα, ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι «ένα μικρό μέρος του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης» και πρόσθεσε πως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του «παράλληλου κυβερνητικού προγράμματος για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης», που περιλαμβάνει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων για το λαό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Β. Οικονόμου διαμαρτυρήθηκε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο στηρίζεται σε διατάξεις της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά τις φέρνει και «πετσοκομμένες» προσθέτοντας: «Η κοινωνική πολιτική του 2014 έγινε από τα πλεονάσματα που υπήρχαν στα δημόσια ταμεία και ήταν 500 εκατομμύρια. Σήμερα εσείς δίνετε από τα ελλείμματα που δημιουργήσατε και είναι ένα ζήτημα αν μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνική πολιτική. Γι' αυτό, άλλωστε, δίνετε και ψίχουλα»... Επισήμανε ότι η ΝΔ καταψηφίζει γιατί «η ΝΔ δεν θα στρώσει το επικοινωνιακό χαλί» για το ΣΥΡΙΖΑ.

Από το ΠΑΣΟΚ, η ειδική αγορήτρια Εύη Χριστοφιλοπούλου εστίασε την κριτική της στο ότι το νομοσχέδιο είναι «συρραφή» άσχετων άρθρων και τροπολογιών, ενώ ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Κ. Μπαργιώτας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άνισο, αντιφατικό και πρόχειρο». Από την Ενωση Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης αποφάνθηκε ότι και πάλι «ο ιδιωτικός τομέας μπαίνει στο στόχαστρο και καλείται να πληρώσει για τους συνταξιούχους» και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Τέλος, από τη Χρυσή Αυγή, ο Γ. Αϊβατίδης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο «είναι ανεφάρμοστο», επειδή δεν θα μπορέσει να αντέξει «τους παράνομους μετανάστες» και το «δημόσιο σύστημα θα οδηγηθεί σε ένα κραχ»...

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται από χτες και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο: «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου», στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα». Το νομοσχέδιο αποτελείται από 119 άρθρα, που χωρίζονται σε 7 κεφάλαια και 5 υποκεφάλαια. Επιπρόσθετα, μέχρι και χτες το απόγευμα είχαν κατατεθεί 17 τροπολογίες, ενώ δεν αποκλειόταν να κατατεθούν και άλλες στη συνέχεια.

Τα κεφάλαιά του αφορούν 10 υπουργεία και οι διατάξεις του είναι επί «παντός επιστητού». Κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει αυτές τις εκατοντάδες ρυθμίσεις ως μέτρα ανακούφισης του λαού, ακριβώς την περίοδο που εξαπολύει λυσσαλέα επίθεση στα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, υπηρετώντας το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ετσι, δίπλα στα άρθρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας (κι αυτή υπό όρους και προϋποθέσεις...), συμπεριλαμβάνονται διατάξεις που στρώνουν το έδαφος για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Ανώνυμες Εταιρείες που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, με επώδυνες συνέπειες για το λαό.

Πολύ συνοπτικά, προβλέπεται ανάμεσα σε άλλα η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, με τον όρο ο ανασφάλιστος να διαθέτει ΑΜΚΑ, που σημαίνει ότι μένουν απ' έξω μετανάστες και πρόσφυγες. Προβλέπονται ακόμα περιορισμένες προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, μετατάξεις και μεταθέσεις γιατρών, ρυθμίσεις εφημεριών, αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων του ΕΣΥ, διαχείριση των λιστών για χειρουργείο. Στο νομοσχέδιο περιέχονται και ρυθμίσεις για την Εκπαίδευση, όπως και άλλες των υπουργείων Εργασίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών κ.λπ.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι επί της αρχής ψηφίζει «παρών». Οπως επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, «η κυβέρνηση καταβάλει αγωνιώδη προσπάθεια, τη στιγμή που δρομολογεί και κλιμακώνει μία ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση, να παρουσιάσει δήθεν ένα "παράλληλο πρόγραμμα", το οποίο τάχα ανακουφίζει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζει. Οι ταξικές επιλογές είναι καθαρές και σαφέστατες. Η κυβέρνηση υλοποιεί το τρίτο μνημόνιο και όλα τα προηγούμενα μνημόνια και τις αντιλαϊκές πολιτικές».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΓΟΜΕΝΟ «ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το «παράλληλο πρόγραμμα» είναι απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία των μνημονίων

Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα

Eurokinissi

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, δεν είναι «παράλληλο πρόγραμμα», είναι ένα πρόγραμμα απολύτως ενταγμένο μέσα στη φιλοσοφία του 3ου μνημονίου και των προηγούμενων. Και μάλιστα, αυτό το πρόγραμμα, πέρα από τις παροχές - ψίχουλα (μεγάλη η λέξη «ψίχουλα», ούτε ψίχουλα είναι) περιέχει μια σειρά από μέτρα, διαρθρωτικά, με τη μορφή συνενώσεων, συγχωνεύσεων, συμφωνιών, δημιουργία καινούργιων μορφών επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Περιέχει, δηλαδή, όλον εκείνο τον σκελετό μέσα στον οποίο θα περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της Υγείας του επόμενου μνημονίου που θα υπογραφεί, είτε όταν η κυβέρνηση πάρει καλό βαθμό στην «αξιολόγηση» είτε για τη λεγόμενη ρύθμιση του χρέους. Οντως είναι ένα έξυπνο «παράλληλο πρόγραμμα». Αλλά απολύτως ενταγμένο στη φιλοσοφία του μνημονίου.

Αυταρχική αντίληψη με κομψό τρόπο

Ο κύριος υπουργός είπε το εξής - ομολογουμένως, με κομψό τρόπο προβάλλεται μια αυταρχική αντίληψη. Αυτό, λέει, το νομοσχέδιο είναι μέσα στην αντίληψη και στις προσδοκίες, στις επιθυμίες της κοινωνίας. Το είπατε κομψά και θα εξηγήσω τι εννοώ. Καθημερινά, όμως, ακούμε από τον πρωθυπουργό, από τα στελέχη της κυβέρνησης, από βουλευτές που πάνε σε διάφορα πάνελ, το εξής: Μόλις κάποιος τούς κάνει κριτική - δίκαιη ή άδικη, πώς τη θεωρούν δεν έχει σημασία - απαντάνε: «Εχουμε την εντολή τριών εκλογικών αναμετρήσεων, και μάλιστα η τελευταία εκλογική αναμέτρηση μας έφερε πρώτους, μας ανέβασε ο λαός στην κυβέρνηση, εν γνώσει του υπογράψαμε μνημόνιο».

Αυτή είναι ή δεν είναι αυταρχική και ολοκληρωτική αντίληψη; Κανένα κόμμα - και εδώ βάζω και το δικό μας κόμμα - δεν έχει δικαίωμα μετά τις εκλογές και για κάθε θέμα και ανά πάσα στιγμή και για όλα τα χρόνια, μέχρι να γίνουν οι επόμενες, να θεωρεί ότι έχει ούτε των ψηφοφόρων του την εντολή. Πολύ περισσότερο που εσείς, το 80% να είχατε πάρει, πάλι δεν θα έπρεπε να το πείτε. Αντε το πολύ πολύ να πείτε «έχω την εντολή του 36% του ελληνικού λαού». Ούτε την εντολή των ψηφοφόρων σας. Ούτε εμείς μπορούμε να ισχυριζόμαστε τέτοιο πράγμα.

Δηλαδή, δεν έχουν δικαίωμα και αυτοί που σας ψήφισαν - και σας ψήφισαν κι αθώα, δεν το αμφισβητεί κανείς - να κάνουν μπλόκα, να κάνουν απεργίες, να κάνουν κινητοποιήσεις, να χρησιμοποιούν εκείνες τις μορφές πάλης που θεωρούν ότι ασκούν πίεση για να αποσπάσουν έστω κάποια μέτρα ανακούφισης; Τι θα πει αυτό; Δέκα φορές τη μέρα ακούμε αυτό το πράγμα. Αυτή είναι αντίληψη δημοκρατική, με το 36%, «η κοινωνία περιμένει το παράλληλο πρόγραμμα»;

Σας στήριξαν σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου

Βεβαίως πήρατε την ψήφο. Δεν το αμφισβητεί κανείς. Δεν ψήφισαν τα δέντρα, άνθρωποι ψήφισαν. Σας ψήφισαν κάποιοι, εκατοντάδες χιλιάδες, που σας πίστεψαν, σας εμπιστεύτηκαν, που δεν ήθελαν να ψηφίσουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι άλλο. Σας πίστεψαν. Είδαν το περιτύλιγμα βέβαια στο κουτί που τους προσφέρατε, όχι το σάπιο που υπήρχε από κάτω. Ομως, σας πίστεψαν. Είναι αυτοί που έλεγαν «απ' τα δέκα αν κάνει και το ένα και τα δύο και τα τρία εγώ είμαι ευχαριστημένος».

Αλλά υπήρχαν και εκείνοι που σας ψήφισαν ακριβώς γιατί ξέρανε ότι θα ακολουθήσετε την ίδια πολιτική στις ράγες των προηγούμενων κυβερνήσεων και γιατί πίστεψαν ότι εσείς μπορείτε να περάσετε τα ίδια και χειρότερα, χωρίς να υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις.

Σας ψήφισαν μεσαία στρώματα, ανώτερα μεσαία στρώματα, με τη βοήθεια του ναυτιλιακού κεφαλαίου, του τουριστικού κεφαλαίου, με τη βοήθεια των φαρμακοβιομηχάνων. Σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου είπαν το εξής: «Αφού δεν μπορεί η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, θα στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός θα περάσει με τον καλύτερο τρόπο τα μέτρα». Δυσαρεστημένοι είναι κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί σας πίστεψαν, κι αυτοί που σας ψήφισαν γιατί περίμεναν ότι θα καταργήσετε τις λαϊκές αντιδράσεις.

Και αφήστε αυτό το κόλπο ότι όσοι παλεύουν στους δρόμους θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, γενικά και αφηρημένα. Αυτοί που σας στήριξαν, αυτοί που ακολούθησαν τον "χάρτη" του Ομπάμα και των άλλων, βεβαίως και είναι δυσαρεστημένοι. Και βεβαίως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας με εσάς κορμό ακόμα, με Τσίπρα πρωθυπουργό. Και αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό τώρα μπορεί να θελήσουν να το κάνουν μετά από εκλογές. Αφήστε τα τώρα αυτά τα τρομοκρατικά στο λαό.

Ούτε ψίχουλα για τους ανασφάλιστους

Για να δούμε, όμως, τώρα το συγκεκριμένο, το «παράλληλο πρόγραμμα». Δίνετε 100 εκατ. ευρώ για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους - που μπορεί να είναι και 3 εκατ., δεν ξέρω - όταν και ένα σημαντικό μέρος των ασφαλισμένων δεν μπορεί να πληρώσει τις συμμετοχές στα φάρμακα ή να κάνει τις εξωνοσοκομειακές εξετάσεις στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. 100 εκατ. ούτε ψίχουλα δεν μπορώ να τα πω. Εμείς ζητάμε δωρεάν για όλους.

Αυτά τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα, τα πρωτόκολλα Υγείας, τα οποία έχουν εγκαινιαστεί τα προηγούμενα χρόνια, τα οποία τα υιοθετείτε, δεν στηρίζονται πάνω σε επιστημονικά κριτήρια. Κανείς δεν θέλει ούτε την πολυφαρμακία ούτε να περνάει δέκα φορές το χρόνο ακτινογραφίες και μαγνητικές κ.λπ. Δεν στηρίζονται καθόλου σε επιστημονικά κριτήρια, αν στηρίζονταν σε επιστημονικά κριτήρια κι εμείς θα τα δεχόμασταν, γιατί στο κάτω κάτω, όσο περισσότερες τέτοιες εξετάσεις, τα μονοπώλια κερδίζουν, δεν κερδίζει ο λαός.

Μεταφέρετε μια σειρά ευθύνες Υγείας στις συμπράξεις Τοπικής Διοίκησης, ΜΚΟ, τις χειρότερες μορφές συγκαλυμμένης επιχειρηματικότητας, οι ΜΚΟ με τα κότερα! Και με τον ΕΟΠΥΥ, ΠΕΔΥ κ.λπ. Ο ένας θα χρωστάει στον άλλο, ο ένας θα εκμεταλλεύεται τον άλλο. Εχετε ευτελίσει, και για να πω και τη λαϊκή φράση, έχετε εξευτελίσει κυριολεκτικά τη φιλανθρωπία, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον εθελοντισμό.

Αντιδραστικό ταξικό πρόσημο

Λέτε ότι έχει ταξικό πρόσημο το «παράλληλο πρόγραμμα». Ναι, έχει. Να σας πούμε εμείς ποιο είναι το ταξικό πρόσημο, είναι αντιδραστικό ταξικό. Λέτε ότι στόχος της κοινωνικής σας πολιτικής είναι να άρετε τις κοινωνικές ανισότητες. Κι όταν μιλάτε για κοινωνικές ανισότητες, μιλάτε από κλάδο σε κλάδο, μέσα στον κλάδο, να διαιρέσετε αυτούς που παίρνουν 400 ευρώ σύνταξη με αυτούς που παίρνουν 800 και 900 ευρώ, τους άνεργους με τους εργαζόμενους, τις ελαστικές σχέσεις με τη μόνιμη δουλειά κ.λπ. Και θα βάζετε τον χαμηλόμισθο να πληρώνει αυτόν που δεν έχει τίποτα.

Ξαναλέμε, άλλο η κοινωνική αλληλεγγύη, άλλο ο ανθρωπισμός, άλλο ο εθελοντισμός. Και, αν θέλετε, υπάρχει πιο εθελοντικό κίνημα από το κίνημα των εργατών, των υπαλλήλων, των φτωχών μικρομεσαίων; Εθελοντικά μπαίνουν, δεν μπορούν διά της βίας και εθελοντικά αποφασίζουν και βγαίνουν.

Πάρτε το Νοσοκομείο της Σαντορίνης που το κάνετε μοντέλο! Ιδιωτικοποίηση των κρατικών νοσοκομείων στο όνομα του ότι στη Σαντορίνη υπάρχει εισόδημα. Δηλαδή, Υγεία ανάλογα με το τοπικό εισόδημα. Το ίδιο θα γίνεται και με τους δήμους. Ενας δήμος που έχει μια κοινωνική σύνθεση με μεγαλόμισθους θα μπορεί να προσφέρει περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες. Ο φτωχός δήμος τι θα κάνει; Αν και όλοι οι δήμοι είναι σε κατάσταση χρεοκοπίας... Καθαρά ταξικό πρόσημο υπάρχει, δεν έχουμε καμιά αμφιβολία γι' αυτό...

Θέλετε ο λαός να μειώσει τις απαιτήσεις του

Και να σας πω και κάτι άλλο; Αυτά που φέρνετε, τα έχετε μελετήσει πολύ καλά και τις διεθνείς εξελίξεις. Κι εμείς τις μελετάμε τις διεθνείς εξελίξεις, εσείς για να προσαρμοστείτε, εμείς για να συμβάλουμε όσο γίνεται στην ανάπτυξη του κινήματος. Και εγώ να σας διαβάσω - είχε πάει ο κ. Τσίπρας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, βέβαια, κατά τη γνώμη μου, στις «διαδρομικές» εκδηλώσεις, δεν νομίζω ότι έχει υπόψη του, γιατί είναι απόρρητα αυτά, τον πυρήνα των αποφάσεων.

Τι λέει; Εκτιμά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ότι θα χαθούν 7 εκατ. θέσεις εργασίας και θα δημιουργηθούν μόνο 2 εκατ. θέσεις εργασίας, ως αποτέλεσμα των τεχνολογικών αναγκών στις 15 αναπτυγμένες και αναδυόμενες - όπως ονομάζονται - χώρες. Ποιες είναι οι χώρες αυτές; Κίνα, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία, Ινδία, Ιταλία και Τουρκία. Καταλαβαίνετε, δηλαδή, πού πάει η ανεργία στην Ελλάδα... Η τάση είναι ίδια και για τις υπόλοιπες. Και ας μην ενοχοποιήσουμε τις τεχνολογίες.

Θέσεις εργασίας θα χαθούν σε όλους τους βιομηχανικούς κλάδους, αλλά τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης, ο κλάδος της Ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Θα ανέβει η ανεργία των γυναικών και βεβαίως ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Επομένως, θέλετε από τώρα να υποβιβάσετε πλήρως, να γκρεμίσετε τις απαιτήσεις του λαού. Που οι απαιτήσεις του λαού δεν είναι γενικά και αφηρημένα, στον αέρα, πρέπει να βασίζονται σε αυτό που εμείς λέμε «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά», στην προσφορά του - χωρίς το λαό δεν υπάρχει τίποτα, καμία παραγωγή, υπηρεσίες και τα λοιπά -, δεύτερον, στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, που υπονομεύονται από τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη συμμετοχή στην ΕΕ, και, τρίτον, στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Δε μιλάμε γενικά για ανάγκες, υποκειμενικά επεξεργασμένες. Και θέλετε ακριβώς να οδηγήσετε στη λογική του πτωχοκομείου, στα συσσίτια, στα φακόριζα και στα γεμιστά, αυτά που τα λένε «χηρευάμενα», δεν ξέρω πώς τα λένε, είναι πιλάφι με λίγη ντομάτα. Εκεί θέλετε να ρίξετε το λαό, τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να μειώσει τις απαιτήσεις.

Εχει μείνει στην άκρη εδώ και χρόνια, όχι μόνο από σας, η συζήτηση για τις επαγγελματικές ασθένειες, για τους επαγγελματικούς κινδύνους, για την πρόληψη, για την εξειδίκευση της πρόληψης και της θεραπείας με βάση την ηλικία, το φύλο και τα λοιπά.

Δεν μπορείτε να κάνετε σύγχρονη κοινωνική πολιτική για το λαό

Και για να τελειώνουμε. Κοιτάξτε να δείτε, γιατί τα λέμε αυτά; Γιατί υπόσχεστε στο λαό ότι η λιτότητα που υπάρχει σήμερα είναι σε παρένθεση. Αυτά έλεγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα γίνει ανάπτυξη. Εμείς δε σας λέμε ότι δε θα γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα, μπορεί να γίνουν. Προϋπόθεση για τις επενδύσεις, προϋπόθεση για τη ρύθμιση του χρέους, προϋπόθεση για την «αξιολόγηση», είναι να μετατραπεί ο λαός, να ζει σε συνθήκες πτωχοκομείου. Αυτός θα είναι παράγοντας για να 'ρθουν οι επενδύσεις, άρα αυτά θα υπάρχουν και μετά τις επενδύσεις.

Και να σας πω: Βεβαίως ο επενδυτής δεν κοιτάζει μόνο φθηνή εργατική δύναμη, έχει και άλλες δεσμεύσεις, περιβαλλοντικές, μέχρι και δεσμεύσεις στρατιωτικών υποχρεώσεων σε πολέμους και τα λοιπά. Αυτή την ανάπτυξη μπορείτε να την εξασφαλίσετε, όσο την εξασφάλισαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αλλά κοινωνική πολιτική σύγχρονη για το λαό, δωρεάν για όλους, ανεξάρτητα από φύλο, θρησκεία, όσοι ζουν στην Ελλάδα, αυτό δεν πρόκειται να το κάνετε γιατί δεν έγινε ούτε στην ευνοϊκή συγκυρία ανάπτυξης του καπιταλισμού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org