Πέμπτη 8 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Σταθάκης και οι ολιγάρχες

Μια «οχλοβοή» επικράτησε προς στιγμήν, χτες, όταν ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν δηλώσεις του Γ. Σταθάκη στους «Financial Times» σαν απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ...συντρίψει τους ολιγάρχες στην Ελλάδα! Η πρεμούρα του ΣΥΡΙΖΑ να αποκαταστήσει την αλήθεια δεν περιγράφεται. Εσπευσε να δώσει εξηγήσεις για το τι είπε και τι εννοούσε ο βουλευτής του και σημαίνον στέλεχος του οικονομικού του επιτελείου.

Ο Γ. Σταθάκης «...δεν επεσήμανε παρά την προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του. Ο ίδιος ο Σταθάκης, βέβαια, το 'χε πει καλύτερα: «Θέλουμε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή για τον επιχειρηματικό κόσμο, να παραμερίσουμε προβλήματα με τη γραφειοκρατία για τα οποία παραπονιέται»...

Σε ό,τι αφορά τους ολιγάρχες, στην πραγματικότητα αποκήρυξε τους «κακούς», διαχωρίζοντας αυθαίρετα τους καπιταλιστές για να υπερασπιστεί με μεγαλύτερη άνεση τους υποτιθέμενους «καλούς». Μάλιστα, παραδέχτηκε πως «είναι σκόπιμο να διακρίνουμε μεταξύ της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που πρέπει να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί, και στις εταιρείες οι οποίες διατηρούν διασυνδέσεις με την πολιτική ελίτ και με αυτό τον τρόπο βλάπτουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας». Εχει, βλέπετε, μεγάλη σημασία για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που ζουν με μισθούς πείνας, για τους ανέργους αν αυτός που τους ξεζουμίζει ή τους στερεί το δικαίωμα στη δουλειά είναι «υγιής» επιχειρηματίας ή όχι.

Με αυτούς στο τιμόνι δεν υπάρχει προκοπή

Η συνολική αξία του στόλου των τεσσάρων εισηγμένων στο χρηματιστήριο ακτοπλοϊκών εταιρειών της χώρας ανέρχεται στο ποσό των 1,362 δισ. ευρώ («Ριζοσπάστης» 4/1/2015). Την ίδια στιγμή, οι επιδοτήσεις του ελληνικού κράτους προς τους πλοιοκτήτες με πρόσχημα τις «άγονες γραμμές», τα τελευταία 13 χρόνια, έφτασαν το 1 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι εφοπλιστές ιδιοκτήτες στην ακτοπλοΐα κατέχουν τα καράβια χάριν των κρατικών επιδοτήσεων, δηλαδή της σκληρής φορολογίας του ελληνικού λαού. Αν σε αυτά τα ποσά προσθέσουμε και τον τραπεζικό δανεισμό των ακτοπλοϊκών εταιρειών - που πάλι προέρχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τις μικροκαταθέσεις των λαϊκών νοικοκυριών - προκύπτει ότι οι εφοπλιστές είναι οι ιδιοκτήτες περιουσιών που έγιναν από το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η τάξη των καπιταλιστών που υπηρετούν και δοξάζουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι η «υγιής» επιχειρηματικότητα την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα ενισχύσει για να «ανασυγκροτήσει τη χώρα» και να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση. Είναι η ίδια τάξη που πέταξε την ίδια περίοδο 5.000 ναυτικούς έξω από την ακτοπλοΐα, που βούλιαξε το ασφαλιστικό τους ταμείο και που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών όταν πρόκειται να εξασφαλίσει τα κέρδη της. Με αυτούς και η σημερινή συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται στον ελληνικό λαό ότι θα «σώσουν» τη χώρα. Ποιος, όμως, εργαζόμενος θα εμπιστευτεί αυτούς που «βούλιαξαν» τη χώρα ότι θα την οδηγήσουν στο απάνεμο λιμάνι της «ανάπτυξης»; Ποια «σταθερότητα» και ποια «ανατροπή» μπορεί να γίνει σε όφελος του λαού όταν το τιμόνι της οικονομίας και όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι και πάλι στα χέρια των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και των βιομηχάνων;

Η ζημιά θα είναι όλη του λαού

«Η Ελλάδα μου δεν θα ζημιώσει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, που «φιλοξενεί» στο χτεσινό της φύλλο η ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε Ντε Λα Σέρα». Η κτητική αντωνυμία φορτώνει ετσιθελικά στο λαό δεσμεύσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει απέναντι στο κεφάλαιο. Σ' αυτό απευθύνεται, υπενθυμίζοντάς του ότι «δεν θα ζημιωθεί» εφόσον αναλάβει το κόμμα του την αστική διαχείριση στην Ελλάδα. Ασφαλώς. Αλλωστε, έχουν σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι και το χρέος θα φροντίσουν να πληρωθεί - απ' τις τσέπες του λαού - μιας και δεν είναι «μπαταχτσήδες», και την πολιτική που χρειάζεται για να ανακάμψει η κερδοφορία του θα υλοποιήσουν, και εντός του ευρωενωσιακού θεσμικού πλαισίου θα κινηθούν, που αποτελεί άλλωστε και τον θεματοφύλακα της αντιλαϊκής πολιτικής. Κατόπιν όλων αυτών το βέβαιο είναι ένα: Η Ελλάδα του Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΕΕ και του κεφαλαίου θα ζημιώσει, και μάλιστα πολύ, την Ελλάδα των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Σε ομηρία οι εργαζόμενοι

Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και στην αξιοπρεπή ζωή για εκατοντάδες διοικητικούς υπαλλήλους των 8 πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, γίνεται για πολλοστή φορά αντικείμενο εμπαιγμού και προεκλογικής εκμετάλλευσης. Με έγγραφό του ο υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι ...μπλοκάρει την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη, για την επανατοποθέτηση των 600 υπαλλήλων, μέχρι να απορροφηθούν όλοι οι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι των ΑΕΙ. Ο υπουργός Παιδείας επικαλείται την απόφαση της κυβέρνησης (16/6/2014), η οποία προέβλεπε την αξιολόγηση των οργανογραμμάτων από ανεξάρτητο αξιολογητή. Ωστόσο, η ιδιωτική εταιρεία που έκανε την «αξιολόγηση», στην ουσία, επικύρωσε την απόφαση της κυβέρνησης για 600 απολύσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι και πάλι όλοι οι εργαζόμενοι παραμένουν στον «αέρα». Ούτε οι 600 επανατοποθετούνται ούτε για τους υπόλοιπους υπάρχει δέσμευση ότι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους. Η υποτιθέμενη προεκλογική κόντρα μεταξύ Λοβέρδου και Μητσοτάκη σε τίποτα δεν εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, που παραμένουν στο σύνολό τους σε ομηρία. Και την ίδια ώρα, τα ιδρύματα αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω της έλλειψης προσωπικού, χιλιάδες παιδιά αδυνατούν να σπουδάσουν.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1324 Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.

1642 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία και εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν' απαρνηθεί. Λέγεται πως εξερχόμενος από την Ιερά Εξέταση μουρμούρισε τη γνωστή φράση «και όμως γυρίζει»!

1902 Γεννιέται το ηγετικό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης Γκεόργκι Μαξιμιλιάνοβιτς Μαλενκόφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ (1946 - 1957) και πρωθυπουργός της ΕΣΣΔ (1953 - 1955).

1912 Συγκροτείται στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, με βασικό σκοπό την πάλη για τα δικαιώματα των μαύρων.

1918 Σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Γ. Ουίλσον, διατυπώνει τα περιβόητα «14 σημεία» του για τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1935 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Ελβις Πρίσλεϊ.

1937 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαγορεύει την εξαγωγή όπλων προς τη Δημοκρατική Ισπανία στη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, ενώ ενισχύει με καύσιμα και φορτηγά τις φασιστικές δυνάμεις του Φράνκο.

1944 Αρχίζει τριήμερη μάχη στις κορυφές του Μποζ-Νταγ, κατά την οποία το 3/26 Τάγμα του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποκρούει με επιτυχία επίθεση 1.500 Βουλγάρων, προξενώντας τους σημαντικές απώλειες (120 νεκροί, 190 τραυματίες).

1961 Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.

1973 Υπογράφεται συμφωνία χούντας - ΗΠΑ με βάση την οποία σε διάρκεια 5 χρόνων θα γινόταν ελλιμενισμός μονάδων κρούσης του 6ου στόλου στην περιοχή της Ελευσίνας. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη συμφωνία.

1973 Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του Γουότεργκεϊτ, κατά την οποία αποκαλύφθηκε πως τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ' εντολή της κυβέρνησης Νίξον.

1979 Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών της Νεβάδα, το ποσοστό λευχαιμίας στον πληθυσμό είναι κατά 50% υψηλότερο του εθνικού μέσου όρου.

1991 Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από ΟΝΝΕΔίτες τραμπούκους με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα στην Πάτρα, στη διάρκεια μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης της ΝΔ.

1996 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Μιτεράν, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 1981 - 1995.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org