Τρίτη 4 Αυγούστου 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προδιαγράφεται...

Αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80% αποφάσισε η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κριτήριο των μέτρων για τον Covid-19 δεν είναι η δημόσια υγεία, αλλά τα κέρδη των ομίλων...

INTIME NEWS

Αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80% αποφάσισε η κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι κριτήριο των μέτρων για τον Covid-19 δεν είναι η δημόσια υγεία, αλλά τα κέρδη των ομίλων...
«Η παγκόσμια οικονομία βυθίζεται σε μία ύφεση αντίστοιχη της οποίας ο πλανήτης δεν έχει ζήσει από τη δεκαετία του 1930 (...) Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία (...) οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο θα είναι δραματικές. Αναπτύσσουμε, ωστόσο, κάθε προσπάθεια (...) για να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο δυνατό (...) Αμεση επιδίωξή μας είναι η αξιοποίηση της τεράστιας οικονομικής δύναμης πυρός που εξασφαλίσαμε κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Την εθνική επιτυχία διαδέχεται η ευθύνη. Ευθύνη να καταρτίσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο που θα μεταμορφώσει την Ελλάδα», αναπτυσσόμενο «σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες απόλυτα εναρμονισμένες με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αυτά προπαγάνδιζε χτες εκ μέρους της κυβέρνησης ο Στ. Πέτσας. Αποσιωπούν ότι η συγκρότηση του πολυδιαφημισμένου ευρωενωσιακού «Ταμείου Ανάκαμψης» θα συνοδευτεί με νέα μέτρα και ενιαίους φόρους για όλους τους λαούς της Ευρώπης (είτε ονομάζεται ψηφιακός φόρος, είτε «πράσινος», είτε φόρος Covid, είτε ό,τι άλλο σκαρφιστούν) και στόχο τη μετακύλιση των ζημιών, της νέας κρίσης και των βαρών της, στις πλάτες εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

... μαύρο

Αλλωστε, το «Ταμείο» φέρνει αποπληρωμή από το λαό νέων δανείων ύψους 12,5 δισ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στον ήδη υπέρογκο δανεισμό της Ελλάδας. Κατεδάφιση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων απομένουν, με την προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης και του αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος, σύμφωνα και με το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης. Περιέχει, επίσης, επέκταση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων και της χρηματοδότησης των εργοδοτών, στο όνομα της «στήριξης της απασχόλησης». Ακόμα, παροχή κινήτρων αύξησης του μεγέθους ορισμένων «βιώσιμων επιχειρήσεων», αυξάνοντας την πίεση και τα λουκέτα για μικρές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους. Ολα αυτά προστίθενται στις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης που ήδη πληρώνει ο λαός, το μέλλον του οποίου προδιαγράφεται μαύρο αν δεν αντιδράσει, αν δεν βγει στο προσκήνιο για να καθορίσει με την πάλη του ο ίδιος τις εξελίξεις.

Πήραν φόρα...

Θάρρος και φόρα φαίνεται να έδωσε στα παπαγαλάκια των επιχειρηματιών στα γνωστά πρωινάδικα η τροπολογία - έκτρωμα που έφερε σαν τον κλέφτη η κυβέρνηση για να καταργήσει τις ΣΣΕ των ναυτεργατών. Χαρακτηριστική ήταν η παρότρυνση δημοσιογράφου, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, να σταματήσουν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στα συσκευαστήρια (!): «Υπάρχει η εποχικότητα, πρέπει να δουλέψουνε τα συσκευαστήρια μια συγκεκριμένη εποχή που δεν έχουν αρχή - μέση - τέλος (...) υπάρχει και ένα ζήτημα με την εργατική νομοθεσία, όταν πρέπει να δουλεύουν τα συσκευαστήρια 24 ώρες το 24ωρο ο ένας πάνω στον άλλο, πάνε και κόβουνε πρόστιμα γιατί δεν βάλαμε το ρεπό, δεν βάλαμε την άδεια και τις επιπλέον ώρες. Την εποχικότητα δεν πρέπει να την δείτε;», με τον υπουργό να απαντά «βεβαίως» και να κατευθύνει αλλού την κουβέντα. Αναμενόμενο το αντεργατικό έργο της κυβέρνησης να ανοίγει την όρεξη του κεφαλαίου σε κάθε κλάδο για την εντατικοποίηση της εργασίας, τη μετατροπή κάθε χώρου δουλειάς σε σύγχρονο κάτεργο χωρίς κανένα εργατικό δικαίωμα. Οντως, έτσι αποκτούν τον πλούτο τους. Στο χέρι των εργαζομένων και του κινήματος ωστόσο είναι να αποδείξουν με την πάλη τους πως η κυβέρνηση και οι άλλοι μηχανισμοί του κεφαλαίου λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Τα μεγάλα πνεύματα

Μια σειρά καλόπαιδα ξαναβγήκαν στον αφρό τις τελευταίες μέρες, την ώρα που επιταχύνονται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και ευρύτερα, έχοντας οι ίδιοι και σχετική ...προϋπηρεσία. Χαρακτηριστική περίπτωση το 22ο Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, όπου προΐσταται ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος πρόσφατα έλεγε σε «πηγαδάκι» στη Βουλή ότι η Ελλάδα δεν έχει λόγους να αποφεύγει το «διάλογο» με την Τουρκία, τον οποίο επιζητεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως διαβεβαιώνουν σειρά τα κυβερνητικά στελέχη τις τελευταίες μέρες. Το Συμπόσιο, άλλωστε, έγινε υπό την «αιγίδα» της Ελληνικής Προεδρίας (άρα της κυβέρνησης ΝΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναδεικνύοντας και έτσι τη διαπαραταξιακή αλληλοϋποστήριξή τους όποτε χρειαστεί. Στο πλαίσιο του Συμποσίου, ο ΓΑΠ συζήτησε με την πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, M. Ολμπράιτ (αυτή που ματοκύλησε τη Γιουγκοσλαβία, επιταχύνοντας αλλαγές συνόρων στη Βαλκανική) «για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης». Εγινε, επίσης, συζήτηση για τον «Κόσμο μετά τον κορονοϊό». Ξεκίνησε με παρέμβαση του αναπ. γγ του ΝΑΤΟ, M. Γκεοάνα, ενώ προσκλήθηκε να μιλήσει και η Ι. Ζουμπιλιάγκα, υφυπουργός Εξωτερικών της ψευτοκυβέρνησης του αχυρανθρώπου της CIA Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα. Η Ζουμπιλιάγκα, μάλιστα, πέρασε και από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Πάιατ. Ο πρέσβης διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι «εργαζόμαστε μαζί με τους συμμάχους μας στο ελληνικό ΥΠΕΞ για να βοηθήσουμε το λαό της Βενεζουέλας να οικοδομήσει τη δημοκρατία που του αξίζει». Η μάζωξη όλων αυτών στην Αθήνα κατακαλόκαιρο, οι συναντήσεις και τα κομπρεμί τους τίποτε καλό δεν προμηνύουν παρά μόνο ανησυχία για το λαούς. Αναγκαία όσο ποτέ η ανάπτυξη της πάλης ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1875 Πεθαίνει ο Δανός μυθιστοριογράφος Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, περίφημος συγγραφέας παιδικών παραμυθιών.

1901 Γεννιέται ο κορυφαίος Αμερικανός μουσικός της τζαζ Λούις Αρμστρονγκ.

1914 Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ψηφίζει στο Ράιχσταγκ τις πολεμικές πιστώσεις, μαζί με τα αστικά κόμματα. Ετσι, οι σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας, με τα ίδια σχεδόν επιχειρήματα) πρόδωσαν το παγκόσμιο προλεταριάτο, συναινώντας στην αλληλοσφαγή των εργατών για χάρη των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επιδιώξεων.

1918 Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός αποβιβάζει στρατεύματα στο Μπακού, στο πλαίσιο της διεθνούς ιμπεριαλιστικής στρατιωτικής επέμβασης 16 κρατών κατά της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.

1936 Κηρύσσεται ο στρατιωτικός νόμος, εγκαινιάζοντας την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

1944 Οι δυνάμεις κατοχής πραγματοποιούν την τελευταία τους μεγάλη εκστρατεία κατά των περιοχών της Ελεύθερης Ελλάδας. Στις επιχειρήσεις αυτές, που κράτησαν 20 μέρες, διεξήχθησαν δεκάδες μάχες. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 700 άνδρες, ενώ του ΕΛΑΣ περίπου 300.

1946 Μοναρχικοί πυρπολούν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Βόλο.

1964 Οι ΗΠΑ εξαπολύουν τον πρώτο αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του Βόρειου Βιετνάμ.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Αγγελος Τερζάκης.

1991 Πεθαίνει ένας από τους κορυφαίους Ελληνες ποιητές, ο Νικηφόρος Βρεττάκος.

1995 Η Κροατία ξεκινά επίθεση με σκοπό να επανακτήσει την Κράινα, η οποία ήταν στα χέρια της μειονότητας των Σέρβων για τέσσερα χρόνια. Η επιχείρηση έληξε στις 7 Αυγούστου με νίκη του κροατικού στρατού. Περίπου 150.000 - 200.000 Σέρβοι αναγκάστηκαν να γίνουν πρόσφυγες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org