Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Πολύ μεγάλο - και δικαιολογημένα - ήταν το ενδιαφέρον για το σημαντικό γεγονός της επίσκεψης της Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι στην Ελλάδα για το Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ. Το ενδιαφέρον δεν ήρθε μόνο από τους δεκάδες χιλιάδες που βρέθηκαν το Σάββατο στο Φεστιβάλ, εκφράζοντας ανάμεσα στα άλλα και την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα που κάνει ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, αλλά και διάφορα ΜΜΕ που έσπευσαν να πάρουν συνέντευξη από την Αχέντ Ταμίμι, αλλά ακόμα και κυβερνητικά στελέχη που... θυμήθηκαν ότι στέκονται αλληλέγγυοι, υποτίθεται, στον Παλαιστινιακό λαό. Μιλάμε δηλαδή για την υποκρισία στο απόγειό της, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει προ πολλού τις προκατόχους της σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ, αναβαθμίζοντάς τη σε «στρατηγική» με τις ευλογίες των ΗΠΑ, πραγματοποιώντας συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τους μακελάρηδες του Παλαιστινιακού λαού και μιλώντας - όπως ξανά πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών - για «κοινές αξίες» της «ειρήνης» και της «δημοκρατίας». Ενώ παρά τα παχιά λόγια «συμπάθειας» αρνείται να προχωρήσει στην άμεση αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, εφαρμόζοντας και τη σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου του Δεκέμβρη του 2015, όπως επανειλημμένα έχει απαιτήσει με παρεμβάσεις του το ΚΚΕ στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια για την τάχα αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό.

Γεωπολιτικός...

«Χαιρετίζουμε την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα Ναυπηγεία από τον (αμερικανικό) όμιλο ΟΝΕΧ»... «Η γεωπολιτική σημασία της πρότασης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα...». Τη «θεωρούμε ικανοποιητική ως εξέλιξη στην κατεύθυνση αναζήτησης υποψήφιου επενδυτή για την αγοραπωλησία του Ναυπηγείου...». Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, τα παραπάνω αποσπάσματα είναι από ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης της ΠΑΣΚΕ στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και αντανακλά όλη την κυβερνητική προπαγάνδα περί «γεωπολιτικής αναβάθμισης», που θα φέρει επενδύσεις, και αυτές με τη σειρά τους θα φέρουν τάχα καλύτερα μεροκάματα και δουλειές. Πατώντας στη σημερινή άθλια κατάσταση της απληρωσιάς και της αβεβαιότητας, ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες στους εργαζόμενους ότι θα σωθούν τάχα από τον νέο επενδυτή, όταν είναι βέβαιο ότι το πρώτο που θα «ψαλιδιστεί» στη διαδικασία της εξαγοράς, είναι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και βέβαια τα δικαιώματα που έχουν απομείνει. Εκτός των άλλων, υπάρχει και το παράδειγμα του Σκαραμαγκά, που αλλάζει τους επενδυτές σαν τα πουκάμισα, με τον προηγούμενο να αφήνει τα χρέη στον επόμενο και τους εργαζόμενους να πληρώνουν τα σπασμένα, με παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, απλήρωτους μισθούς, απολύσεις και ανασφάλεια.

... συνδικαλισμός

Σε ό,τι αφορά εξάλλου τα «εθνικά συμφέροντα» που επικαλείται η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, στόχος είναι να στοιχηθούν οι εργαζόμενοι πίσω από το συνολικότερο σχεδιασμό του κεφαλαίου, που προσβλέπει στη «γεωπολιτική αναβάθμιση», ως προϋπόθεση για μεγαλύτερη και πιο σταθερή κερδοφορία, βυθίζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους ανταγωνιζόμενων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, Κίνα κ.ά.) για το ποιος θα βάλει στο χέρι τα Ναυπηγεία, καταλαβαίνει σε τι περιπέτειες μπλέκουν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Θυμίζουμε επίσης ότι ο αμερικανικός παράγοντας είχε απορρίψει ευθύς εξαρχής το ενδεχόμενο να περάσουν στα χέρια μη ΝΑΤΟικών χωρών σημαντικές υποδομές, όπως τα ναυπηγεία, την ίδια ώρα που η ΟΝΕΧ έχει ήδη εγκατασταθεί στο Νεώριο της Σύρου, προετοιμάζοντας εκεί μια «μίνι Σούδα» για τον αμερικανικό στόλο. Αυτή είναι η μεγάλη «γεωπολιτική σημασία» της πρότασης, την οποία επικαλούνται οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, και καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να «επιταχύνει τη διαδικασία». Μ' αυτά και μ' αυτά, βάζουν υποψηφιότητα να προσκληθούν από τον πρέσβη για ένα «drink» στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν κανέναν λόγο ούτε να τους εμπιστευθούν ούτε να τους ακολουθήσουν...

Μετατοπίσεις

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα έχει μετατοπιστεί στον μεσαίο χώρο (...) Σε αυτή τη νέα πορεία έχει μερίδιο η δική μου η παράταξη, γιατί εφαρμόζει δικές μας πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες άπτονται του προγράμματος της δικής μας παράταξης...». Τα παραπάνω λόγια προέρχονται από το πρώην στέλεχος της ΝΔ και νέα υφυπουργό Δημόσιας Τάξης, Κ. Παπακώστα. Με τα λόγια αυτά, η υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ακυρώνει και αυτή με τη σειρά της τα κάλπικα διλήμματα περί «προόδου - συντήρησης» και «αβύσσου» που δήθεν χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ και το «παλιό πολιτικό σύστημα», όπως μηρυκάζουν διαρκώς τα κυβερνητικά στελέχη. Λέει ωμά ότι αυτό που άλλαξε, και της επέτρεψε να μπει στην κυβέρνηση, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εφαρμόζει πολιτικές» της ΝΔ, που η ίδια υπερασπίζεται. Μάλιστα, αναφέρει ότι καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετατοπίστηκε προς τα δεξιά, «στριμώχνει» τη ΝΔ προς τα άκρα, επιβεβαιώνοντας με άλλα λόγια ότι συνολικά το αστικό πολιτικό σύστημα αντιδραστικοποιείται όλο και περισσότερο. Πρόκειται για πορεία διαπιστωμένη εδώ και καιρό, ενδεικτική της εντεινόμενης επιθετικότητας του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους, που φαίνεται άλλωστε και από την ευκολία με την οποία στελέχη των αστικών κομμάτων μεταπηδούν από το ένα στο άλλο.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1815 Ιδρύεται η «Ιερά Συμμαχία» των Ευρωπαίων μοναρχών μετά από την ήττα της Γαλλικής αστικής Επανάστασης. Σκοπός της ήταν η πάλη κατά των αστικών - επαναστατικών και εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων.

1849 Γεννιέται ο Ρώσος φυσιολόγος, ψυχολόγος και ερευνητής Ιβάν Παβλόφ, βραβευμένος με το Νόμπελ Ιατρικής το 1904.

1888 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος Τόμας Στερνς Ελιοτ, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948.

1916 Βενιζέλος, Δαγκλής και Κουντουριώτης σχηματίζουν στη Θεσσαλονίκη τη λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Αμυνας, επιδιώκοντας την είσοδο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ.

1922 Για να εκτονωθεί η λαϊκή αγανάκτηση μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, εκθρονίζεται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος. Στο θρόνο ανεβαίνει ο μεγαλύτερος γιος του, Γεώργιος. Ο Ν. Πλαστήρας, επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκεινται στον Βενιζέλο, κηρύσσει τον στρατιωτικό νόμο.

1939 Η γαλλική κυβέρνηση θέτει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας.

1944 Ολοκληρώνεται στην Καζέρτα της Ιταλίας σύσκεψη του Στρατηγείου των Συμμαχικών Δυνάμεων της Μεσογείου, της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας, της ελληνικής κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας», του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ. Στη Συμφωνία της Καζέρτας, όπως στην αντίστοιχη του Λιβάνου που προηγήθηκε, το ΚΚΕ συμμετείχε στο όνομα της «εθνικής ενότητας». Ετσι, δεν αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι ο λαός ήταν ένοπλος, ενώ είχαν διαμορφωθεί φύτρα εξουσίας (Λαϊκή Αυτοδιοίκηση, Δικαιοσύνη, Παιδεία κ.ά.), που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε πυρήνες της επαναστατικής δράσης για την καθολική σύγκρουση, με στόχο την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

1949 Εκτελείται στου Γουδή το αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλης Καββαδίας.

2000 Το τραγικό ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» οδηγεί στον υγρό τάφο 80 ανθρώπους. Το ναυάγιο έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη ναυτιλία και ειδικότερα στην ακτοπλοΐα, εξαιτίας της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της προσαρμογής της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των εφοπλιστών. Ωστόσο, από την πρώτη ώρα έγινε προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι πραγματικοί ένοχοι και το ναυάγιο να αποδοθεί στον «ανθρώπινο παράγοντα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org