Παρασκευή 21 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρίσιμο

Ο ένας υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σε μια διετία, εφαρμόζοντας το νόμο Βρούτση που προβλέπει σύνδεση του μισθού με τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο άλλος υπόσχεται επίσης αύξηση του κατώτατου στα 751 μέχρι το 2021, με την προϋπόθεση ότι τα δύο επόμενα χρόνια η οικονομία θα «τρέχει» με ανάπτυξη 4%. Ο ένας διαφημίζει τα επιδόματα που θέσπισε την τελευταία τετραετία για τη διαχείριση της φτώχειας και τα παρουσιάζει προκλητικά ως «κοινωνική πολιτική». Ο άλλος δεσμεύεται να διατηρήσει όλα αυτά τα επιδόματα και να προσθέσει μερικά ακόμα, για όσους τα επόμενα χρόνια θα δουν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, αφού θα συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ο ένας κομπάζει ότι αποκατέστησε τις Συμβάσεις και πανηγυρίζει για όσες έχουν υπογραφεί με εκβιαστικούς όρους, απογειώνοντας την εκμετάλλευση, ενώ στις διαμαρτυρίες των εργαζομένων απαντάει με «παραπεμπτικό» στους ...εργατολόγους. Ο άλλος αποθεώνει τις «ελεύθερες διαπραγματεύσεις», που σε καθεστώς εκβιασμών και στο έδαφος της εργασιακής ζούγκλας θα ξεγράφουν ακόμα και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει για τους εργαζόμενους. Ο ένας προειδοποιεί για «δύσκολες μέρες» μετά τις εκλογές και ο άλλος πλειοδοτεί ότι «δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα». Ο ένας θα είναι κυβέρνηση την επομένη των εκλογών και ο άλλος αντιπολίτευση. Είναι φανερό από τις «προγραμματικές» τους θέσεις ότι και οι δύο θα συνεχίσουν να βρίσκονται απέναντι στο λαό, νίβοντας ο ένας το χέρι του άλλου και οι δυο την αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται. Γι' αυτό είναι κρίσιμο την επόμενη μέρα ο λαός να έχει στο πλευρό του ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ.

Διαβεβαιώσεις

«Βροχή» πέφτουν τα μηνύματα της ΝΔ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ότι την «επόμενη μέρα» δεν θα υπάρξει ούτε εκατοστό απόκλισης από όσα έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πιο ειδικά για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας, όπου η Ελλάδα παίζει ρόλο «μεντεσέ». Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι επαφές του Πάιατ με στελέχη της ΝΔ και οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ ότι θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται» ομαλά και με την επόμενη κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, και πέρα από τις ανάγκες της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η ΝΔ συντονίζεται πλήρως με την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εφησυχασμό για τα Ελληνοτουρκικά και το ρόλο των «συμμάχων», ενώ και στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών έχει λειάνει τις εθνικιστικές κορόνες με τις οποίες διεκδικούσε ψήφο στις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι θα «παρακολουθεί» την εφαρμογή της συμφωνίας, ώστε να αλλάξει κάτι «αν χρειαστεί». Είναι φανερό ότι και ο ξένος παράγοντας προετοιμάζεται για την κυβερνητική εναλλαγή. Γι' αυτό η ΝΔ δεν χάνει ευκαιρία να επιβεβαιώνει ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και στην εξωτερική πολιτική, πυλώνας της οποίας είναι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, βυθίζοντας το λαό σε νέους μεγάλους κινδύνους.

«Πατρίδα» τους...

«Να ανταποκριθούν στο κάλεσμα "δημιουργικού πατριωτισμού"» κάλεσε τους βιομηχάνους ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στην προχτεσινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου τους ζήτησε μεταξύ άλλων να επαναπατρίσουν κάτι από τα 10 δισ. που έχουν σε τράπεζες του εξωτερικού, «για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα, να τονώσουν τη ρευστότητά του, να τροφοδοτήσουν νέες επενδύσεις». Για να κερδίσουν δηλαδή ακόμα περισσότερα, πάνω στο «κόκκινο χαλί» που τους έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ετοιμάζεται να ξεδιπλώσει ακόμα παραπέρα. Αλλωστε, δεν πέρασε ούτε ένας μήνας απ' όταν τα περί «πατριωτισμού» τα έλεγε ο Αλ. Τσίπρας, με ύμνους στους εφοπλιστές για το ότι καταδέχτηκαν να δώσουν ...εθελοντικά ένα φορολογικό φιλοδώρημα της τάξης των 20 ευρώ ανά πλοίο, ενώ στα «άπαντα» του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγραφεί και η περιβόητη ρήση ότι αποτελεί «πατριωτικό καθήκον» του λαού να πληρώνει αδιαμαρτύρητα τα βάρη της φοροληστείας που του φόρτωσε για τα ματωμένα πλεονάσματα του κεφαλαίου.

... τα κέρδη

Ο ...πατριωτισμός του κεφαλαίου, όπως και να 'χει, είναι δοκιμασμένος και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά ότι η μόνη πατρίδα των καπιταλιστών είναι όπου βγάζουν περισσότερα κέρδη, μέσα από τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια. Επομένως, η επίκληση στον κάλπικο «πατριωτισμό» των καπιταλιστών δείχνει ότι για το λαό τα δύσκολα είναι μπροστά. Γι' αυτό χρειάζεται ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ την επόμενη μέρα. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η ελπίδα και η προοπτική της πατρίδας όπου ο ίδιος ο λαός θα κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1874 Πεθαίνει ο Σουηδός φυσικός Αντερς Γιόνας Ανγκστρομ, του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης του φάσματος.

1905 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ, από τους βασικότερους εκπροσώπους του «υπαρξισμού».

1913 Ολοκληρώνεται η τριήμερη μάχη του Κιλκίς - Λαχανά μεταξύ του ελληνικού και του βουλγαρικού στρατού (Β' Βαλκανικός Πόλεμος), η οποία θα λήξει με νίκη των πρώτων. Πρόκειται για μία από τις φονικότερες μάχες στην ελληνική Ιστορία, με τις απώλειες του ελληνικού στρατού να φτάνουν τους 8.828 νεκρούς και τραυματίες.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και συντρίβει τα αντεπαναστατικά στρατεύματα υπό τον Γιουντένιτς στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ).

1930 Με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαλύεται με βάση το «Ιδιώνυμο» η Βιομηχανική Ενωση Οικοδόμων Αθηνών. Η Ενωση κρίθηκε κομμουνιστική και πως η οργάνωσή της αποτελούσε «εισαγωγή στην Ελλάδα των μπολσεβίκικων Σοβιέτ».

1943 Τμήματα του μόνιμου και εφεδρικού ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού, εκτελούν γενικό σαμποτάζ ενάντια στους κατακτητές. Το σαμποτάζ συνεχίστηκε έως τις 15 Ιούλη 1943.

1949 Σκοτώνεται σε μάχη στα Μάρμαρα Φθιώτιδας ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, Γιάννης Αλεξάνδρου (Διαμαντής), διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ από τα μαθητικά του χρόνια και αργότερα, όντας φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έγινε μέλος του ΚΚΕ. Συμμετείχε δραστήρια σε όλους τους φοιτητικούς και λαϊκούς αγώνες, ενώ όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο. Ο Διαμαντής υπήρξε πρωταντάρτης στον Παρνασσό από το καλοκαίρι του 1942. Επιλέχθηκε από την Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ για επικεφαλής της πρώτης ανταρτομάδας, της λεγόμενης συνθηματικά «8ης Ομάδας» Παρνασσού. Μετείχε με ιδιαίτερα σοβαρή αποστολή στην επιχείρηση ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τον Νοέμβρη του 1941. Μετά τη Βάρκιζα κατέφυγε διωκόμενος στον Παρνασσό, όπου πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του ΔΣΕ στην Παρνασσίδα και στη Ρούμελη. Υπό τη διοίκησή του ο ΔΣΕ απελευθέρωσε όλο τον ορεινό όγκο της Ρούμελης, ενώ επίλεκτα τμήματά του πατούν την Εύβοια, τον Ελικώνα και τον Κιθαιρώνα, φτάνοντας μέχρι την Πάρνηθα. Το 1948, με το βαθμό του υποστράτηγου διορίστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση διοικητής της 2ης Μεραρχίας του ΔΣΕ. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη (Γιώτη), υποστράτηγο και διοικητή της 1ης Μεραρχίας, στα τέλη του 1948 χτύπησαν την Καρδίτσα, ενώ στις αρχές του 1949 κατέλαβαν το Καρπενήσι, το οποίο κράτησαν επί ένα 20ήμερο. Επιτυχία μεγάλης σημασίας. Οταν ο κυβερνητικός στρατός βρήκε το πτώμα του και κάποιοι θέλησαν να του κόψουν το κεφάλι για να το διαπομπεύσουν, ο διοικητής τούς είπε: «Αφήστε τον. Μας ξεφτίλισε ζωντανός. Να μη μας ξεφτιλίσει και νεκρός».

1963 Η Γαλλία θέτει εκτός ΝΑΤΟικής διοίκησης τις ναυτικές της δυνάμεις στον Ατλαντικό. Η κίνηση αυτή αποτελούσε αντίδραση στις προθέσεις των ΗΠΑ να θέσουν το ατομικό οπλοστάσιο του στόλου υπό ΝΑΤΟική διοίκηση, ενώ η Γαλλία ήθελε να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του δικού της οπλοστασίου.

1996 Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν με τη Βρετανία τον τερματισμό της κρίσης που προκλήθηκε από τη νόσο των «τρελών αγελάδων».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ