Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξηγούνται

Δεν κρύβει τη χαρά του για το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ ο πρέσβης τους στην Αθήνα και με κάθε αφορμή αισθάνεται την ανάγκη να την επιδεικνύει. Ετσι, μιλώντας τις προάλλες σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), είπε ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε σε μια στιγμή σήμερα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, που μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς να πάμε τη σημερινή στενή σχέση σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Θεωρώ αυτό ότι είναι το καθήκον της ομάδας μου στην πρεσβεία, και ενθαρρύνομαι ότι αυτό είναι πολύ συνεπές με τα μηνύματα που ακούμε σήμερα από την κυβέρνηση». Δηλώσεις όπως αυτή (όπως και η αντίστοιχη του Τσίπρα περί ...«διαβολικά καλού» Τραμπ) ξεπερνούν τα στενά όρια της διπλωματίας και δείχνουν το βάθος των σχέσεων που αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις των δυο κρατών, σε μια περίοδο κρίσιμη και επικίνδυνη από κάθε άποψη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιες δηλώσεις μάς λύνουν και ορισμένες απορίες σε σχέση με γεγονότα που προέκυψαν τις τελευταίες μέρες. Οπως, για παράδειγμα, ποιους εξυπηρετούσαν οι αυτοαποκαλούμενοι «αντιεξουσιαστές» που προσπάθησαν προβοκατόρικα να εμποδίσουν τον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου και εγκατέλειψαν άρον - άρον το σχεδιασμό τους, όταν πια εκτέθηκαν και αφού προηγήθηκε ...εσωτερική συνεννόηση του χώρου. `Η εξηγούν καλύτερα γιατί στην τελευταία ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο ΝΑΤΟ...

Το κάδρο

Μετά την προχτεσινή αθλιότητα της «Αυγής», που στο πρωτοσέλιδό της παρουσίαζε περίπου ως ευθύνη των πληγέντων τις καταστροφές και τους θανάτους από τις πλημμύρες στη Δυτική Αττική, χτες η εφημερίδα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να τα μαζέψει κάπως και να επιμερίσει τις ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα και τον τρόπο που λειτουργούσε έως τώρα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει την προσπάθεια να διαχυθούν οι ευθύνες για την καταστροφή γενικά και αόριστα στα κόμματα, στις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση από την εποχή του ...Κωνσταντίνου Καραμανλή και δώθε, για να καταλήξει στο «Ως εδώ!» και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει τέλος σε «παθογένειες» του συστήματος που άκμασαν στο παρελθόν και οδήγησαν στα σημερινά αποτελέσματα. Τι επιδιώκει η «Αυγή»; Πρώτον, να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία πληρώνει τάχα τα σπασμένα των προηγούμενων και δεν φοβάται να αναλάβει ευθύνες, προκειμένου η κατάσταση να μην επαναληφθεί. Και δεύτερον, να παρουσιάσει την απουσία αντιπλημμυρικών έργων ως πολιτική επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων, από αμέλεια ή αδιαφορία για το λαό, ακόμα και για λόγους «πολιτικής ατολμίας» να συγκρουστούν με συγκεκριμένα συμφέροντα, που η σημερινή κυβέρνηση διατείνεται πως δεν έχει. Επομένως, κάνουν τα πάντα για να κρυφτεί το κύριο: Το καπιταλιστικό κέρδος ως αιτία της καταστροφής, όπως με αποδεικτικό τρόπο έδειξε χτες και προχτές ο «Ριζοσπάστης». Μ' αυτά και μ' αυτά, καταλαβαίνει κανείς πόση αξία έχουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι αυτήν τη φορά το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο και ότι δεν θα επιτρέψει να συμβούν ξανά τέτοια γεγονότα...

Καλλιεργητές

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση τα σχέδια για τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων ιατρικής κάνναβης, παρά τις επιστημονικές και άλλες ενστάσεις που υπάρχουν, αλλά και τον ορατό κίνδυνο να αποτελέσει η καλλιέργεια κάνναβης για «φαρμακευτικούς» σκοπούς το παραθυράκι για τη νομιμοποίηση της χρήσης. Αυτοί πάντως που τρίβουν τα χέρια τους περισσότερο από τον καθένα, είναι οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ασχολούνται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα της κάνναβης, αντλώντας την πρώτη ύλη από δικές τους καλλιέργειες, όπως αυτές που επιδιώκουν να κάνουν στην Ελλάδα, μετά την προσαρμογή της νομοθεσίας. Για να υπάρχει μια εικόνα των μεγεθών που συζητάμε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγε τις προάλλες σε συνέντευξή του στο «Bloomberg» ότι οι επενδύσεις «εν αναμονή» για έργα που αφορούν την κατασκευή «πάρκων θερμοκηπίων», για την καλλιέργεια και επεξεργασία της κάνναβης, αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αν τώρα υπολογίσει κανείς ότι ο επενδυτής φιλοδοξεί να βγάλει πολύ μεγαλύτερο κέρδος από το κεφάλαιο που επενδύει, αντιλαμβάνεται ότι μιλάμε για πραγματικό χρυσωρυχείο, που στήνεται στις πλάτες ανθρώπων που υποφέρουν και αναζητούν απελπισμένα ανακούφιση από τα συμπτώματα της ασθένειάς τους. Σύμφωνα μάλιστα με τον υπουργό, η ψήφιση του σχετικού νόμου επείγει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επενδυτές να έχουν συγκομιδή από τον ερχόμενο κιόλας χρόνο, μην τυχόν και χάσουν καμιά μέρα στην απόσβεση της επένδυσης...

Μήπως;

Ξαναζεσταμένο φαγητό σερβίρουν κάθε χρόνο τέτοιες μέρες οι χρυσαυγίτες και άλλοι νοσταλγοί της χούντας, λέγοντας ότι στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν νεκροί και πως όλο αυτό ήταν ένα κατασκεύασμα για την «ηρωοποίηση της αριστεράς». Η ανοησία, ο αντικομμουνισμός και ο φανατισμός των φασιστοειδών δεν σηκώνουν καμιά σοβαρή απάντηση. Αλλωστε, τα ιστορικά γεγονότα έχουν καταγραφεί και δεν μπορεί να τα επισκιάσει καμιά χρυσαυγίτικη εκδοχή τους. Μας προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση η επιμονή τους, μιας και είναι ευρέως γνωστό, αλλά αποδεκτό και από τους ίδιους, ότι η χούντα δεν δίσταζε ακόμα και να σκοτώσει προκειμένου να «συμμορφώσει» τους «αντιφρονούντες». Το απέδειξε άλλωστε με τα ξερονήσια, τα βασανιστήρια, τις φυλακίσεις, τους φόνους, τις εκπαραθυρώσεις και πάει λέγοντας, σε όλη τη διάρκεια της επταετίας. Μήπως τελικά αλλού καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους και όχι στα απολειφάδια της χούντας; Μήπως το βλέμμα και το αυτί τους είναι τεντωμένα προς την άλλη μεριά του Ατλαντικού, όπως άλλωστε φάνηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά το ταξίδι του Τσίπρα στις ΗΠΑ. Λέμε, μήπως;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1916 Λήγει η Μάχη του Σομ (βορειοδυτική Γαλλία), η φονικότερη μάχη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, που ξεκίνησε την 1η του Ιούλη, μεταξύ Γάλλων και Βρετανών από τη μία και Γερμανών από την άλλη. Η μάχη έληξε με νίκη των Γάλλων και Βρετανών, που καταλαμβάνουν έδαφος μόλις 15 χιλιομέτρων. Και από τις δύο πλευρές, οι απώλειες μετρήθηκαν σε πάνω από 1.000.000 νεκρούς και τραυματίες.

1916 «Συμμαχικά» αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Φάληρο υπό τον μαζικό βομβαρδισμό του στόλου, συνεχίζοντας τη βοήθεια στην κυβέρνηση Βενιζέλου και για την ανατροπή του βασιλιά Κωνσταντίνου, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1936 Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1948 Η ενδοαστική κρίση, που είχε ξεσπάσει μετά την επιτυχία του ΔΣΕ στο Μάλι Μάδι, επιλύεται προσωρινά με τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης Φιλελευθέρων - Λαϊκών, με πρωθυπουργό και πάλι τον Θ. Σοφούλη.

1952 Πεθαίνει ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελυάρ. Επισκεπτόμενος την Ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949 θα γράψει απευθυνόμενος στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας. Επειδή είσαστε ενωμένοι τα καταπιεσμένα αδέλφια σας αύριο θα 'ρθούνε μαζί σας. Η λευτεριά και η αδελφοσύνη είναι μεταδοτικές. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ενάντια σ' ένα λαό που 'ναι ενωμένος. Κι η θάλασσα καρτερικά θα δεχτεί τους σκλάβωνές σας».

1968 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταδίκη σε θάνατο του Αλ. Παναγούλη από το δικτατορικό καθεστώς.

1973 Στις 18 και 19 Νοέμβρη πραγματοποιούνται μια σειρά διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ματοκύλισμα του Πολυτεχνείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία, πολλοί τραυματίστηκαν, ενώ συνεχίστηκαν και οι συλλήψεις. Στην ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονιζόταν μεταξύ άλλων: «Το μαχητικό λαϊκό ξέσπασμα αυτών των ημερών έδειξε πόσο γυμνή από λαϊκό έρεισμα παραμένει η δικτατορία. Πόσο αβυσσαλέο μίσος για τους τυράννους και πόσος πόθος για τη λευτεριά, για την απαλλαγή από την αμερικανοκρατία, για την εθνική ανεξαρτησία, συμπυκνώθηκε στην ψυχή του λαού».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org