Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Εχει ο καιρός γυρίσματα... »

Χτες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Ανχέλ Γκουρία, προέδρου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι ο οργανισμός εκείνος που σε συμφωνία με τη συγκυβέρνηση θα καταρτίσει μία λίστα μέτρων για την εξασφάλιση της (καπιταλιστικής) ανάπτυξης στην Ελλάδα. Μέτρα που θα αντικαταστήσουν το «τοξικό» μέρος του μνημονίου, το περίφημο 30%. Αλήθεια, αυτός ο οργανισμός δεν είναι που συνεργάστηκε με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις στη χώρα μας; Ο ίδιος ο Τσίπρας, πριν από ένα χρόνο (σε εκδήλωση της Ενωσης Ελληνικού Βιβλίου), δε χαρακτήριζε τα μέτρα που πρότεινε ο ΟΟΣΑ «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»; Και τώρα τι λέει; Οτι η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ δε θα γίνει στη βάση της συνεργασίας του οργανισμού με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά στη βάση της λαϊκής εντολής (ΖΟΝΓΚ!!!).

Δηλαδή, ο ΟΟΣΑ το 2014 ήταν «μαύρη βίβλος του νεοφιλελευθερισμού» και το 2015, επειδή έτσι τον βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι φίλος του λαού;

Ο ΟΟΣΑ, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν αλλάζει. Και δεν υπάρχει λόγος να καταθέσει κανείς τις ελπίδες του σε όσους του λένε ότι και ο ΟΟΣΑ αλλάζει. Προεκλογικά, η Ευρώπη άλλαζε επίσης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα ακόμα πιο καθαρά φαίνεται ότι η ΕΕ δεν αλλάζει. Οι ιμπεριαλιστές και οι συμμαχίες τους με καμιά φόρμουλα δεν γίνονται φίλοι του λαού. Είναι εχθροί του, όπως και όσοι τους παρουσιάζουν στο λαό σαν «αρνάκια».

Τα παραδείγματα του Αλ. Τσίπρα

«Ο κ. Γκουρία είναι Μεξικάνος. Ισως να μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα το ότι μόνο με το Μεξικό μπορούμε να συγκριθούμε σε κάποιους δείκτες και ποσοστά που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, κακές πρακτικές. Ομως, ο κ. Γκουρία έχει καταφέρει να συμβάλει σε σημαντικές αλλαγές που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών του, γνωρίζει τις καλές πρακτικές και η βοήθειά του είναι χρήσιμη ώστε να είμαστε σε θέση σε μερικά χρόνια να πούμε ότι αντιστρέψαμε αυτούς τους δείκτες τους αρνητικούς και να κάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα»!!!

Το απόσπασμα είναι απ' τις δηλώσεις, χτες, του Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία. Οι κανονικές ευρωπαϊκές χώρες που επικαλείται ο πρωθυπουργός είναι αυτές οι χώρες όπου οι λαοί υφίστανται τα ίδια βάσανα με το λαό της Ελλάδας, πάντα στο όνομα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας. Οσο για το Μεξικό της φτώχειας, των τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων, της εγκληματικότητας που καλπάζει κ.λπ., πράγματι κάτι αποδεικνύουν όλα αυτά, αλλά όχι αυτό που ισχυρίζεται ο Αλ. Τσίπρας. Αποδεικνύουν ότι ο καπιταλισμός είναι ξεπερασμένος και επικίνδυνος για τους λαούς, μαζί και οι οργανισμοί που τον υπηρετούν, όπως ο ΟΟΣΑ.

Παράξενη στήριξη...

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα θα σταθεί αρωγός σε πολλές από τις μελλοντικές σας πρωτοβουλίες και ενέργειες, όπως αυτές που αναγγέλθηκαν στην ομιλία επί τη αναλήψει των καθηκόντων σας (...) Θα σταθούμε ενάντια σε οποιαδήποτε αντιλαϊκή και αντιδημοκρατική πολιτική, όπως αυτή εκφράστηκε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τη διακυβέρνηση της ξενοκρατίας, της ξενοδουλείας και της εκποίησης της χώρας μας (...) Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η Ελλάς έχει πλέον έναν νέο και ηλικιακά πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας διαδέχεται έναν φοβικό πρωθυπουργό». Αυτά είπε ο χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ! Βεβαίως, δεν ήταν ο μόνος που απευθύνθηκε με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση. Εκπρόσωποι όλων των άλλων αστικών κομμάτων δήλωσαν τη στήριξή τους στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, τη διάθεσή τους να συναινέσουν. Είναι χρήσιμο για να βγάζει ο λαός συμπεράσματα. Αυτό, όμως, που μας κάνει εντύπωση είναι η σιωπή των εκπροσώπων της συγκυβέρνησης και ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή σημαίνει ότι αποδέχεται την πρόθεση του ναζιστικού μορφώματος να τους στηρίξει;

Λιβανιστήρι...

Οχι πως το ζήτημα ήταν ποτέ τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Μέρκελ ή του Σόιμπλε (το ΚΚΕ άλλωστε ποτέ δεν ασχολήθηκε με αυτά, ίσα ίσα αναδείκνυε την ουσία της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, την οποία κάποιοι επιχειρούσαν να κρύψουν πίσω από τις φιλολογίες περί «εμμονών» και «αντιευρωπαϊκής στάσης» της «στριμμένης Μέρκελ» και του «μισάνθρωπου Σόιμπλε»), αλλά μιας και εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι οι λέξεις έχουν τη σημασία τους, ας καταγράψουμε τη νέα «αγιαστούρα» - που, πώς να το κάνουμε, έχει όντως τη σημειολογία της - με την οποία περιλαβαίνει ξανά ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Stern»: «Η Αγκελα Μέρκελ είναι μακράν η πιο οξύνους πολιτικός στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Και ο Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική καλλιέργεια. Είναι ένας αληθινά Ευρωπαίος και βαθύς φεντεραλιστής»...

Είδες τι σου είναι η σοσιαλδημοκρατία (παλιά και νέα); Τώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συμβιβασμό με τους δανειστές, ευνοϊκότερο για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, με παράλληλη στοίχιση του λαού πίσω από το «κοινό σπίτι της ΕΕ», δεν περνάνε 2 - 3 μέρες που ο Γ. Βαρουφάκης να μη λιβανίσει διεθνώς τις «αρετές» της Μέρκελ και του Σόιμπλε! Κι εκεί που αν έλεγαν τίποτα τέτοιο κάνας Στουρνάρας ή κάνας Χαρδούβελης θα γινόταν το έλα να δεις, οι του ΣΥΡΙΖΑ και τα λένε άνετα και θέλουν και το λαό να λέει «καλά κάνουνε, έτσι γίνεται η διαπραγμάτευση»!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1809 Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Αγγλος φυσιοδίφης και γεωλόγος, ο οποίος έμεινε στην Ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης.

1809 Γεννιέται ο Αβραάμ Λίνκολν, 16ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1928 Μαζικά ένοπλα συλλαλητήρια των αγροτών της Κρήτης κατά της βαριάς φορολογίας που επέβαλε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση απαντά με την αποστολή στο νησί μονάδων στρατού και χωροφυλακής. Δεκάδες Κρητικοί συλλαμβάνονται. Μεταξύ αυτών, ο γγ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Νίκος Σφακιανάκης, και το στέλεχος του ΚΚΕ Στέλιος Παπαδομιχελάκης, κοινοτάρχης τότε του Μαράθου.

1930 Συλλαμβάνονται στην Αθήνα από την Ασφάλεια οι Γ. Σιάντος και Γ. Κολοζώφ, ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ.

1934 Ξεκινά στη Βιέννη απεργία (με την υποστήριξη του μικρού και παράνομου ΚΚ Αυστρίας), που μετεξελίσσεται σε εξέγερση ενάντια στη φασιστική κυβέρνηση Ντόλφους. Η εξέγερση συντρίφτηκε και κάτω από την προδοτική στάση της σοσιαλδημοκρατίας.

1945 Υπογράφεται η απαράδεκτη Συμφωνία της Βάρκιζας ανάμεσα στο ΕΑΜ και στην κυβέρνηση. Η Συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων: α) Τη μονομερή αποστράτευση του ΕΛΑΣ και συγκρότηση εθνικού στρατού μέσα από κανονική στρατολογία, β) την εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από δοσίλογους και φασιστικά στοιχεία και γ) τη διενέργεια δημοψηφίσματος και στη συνέχεια εκλογών μέσα στο 1945. Η Συμφωνία της Βάρκιζας αποτελούσε έναν απαράδεκτο συμβιβασμό που δεν αντιστοιχούσε ούτε στο συσχετισμό δυνάμεων αλλά - κυρίως - ούτε στις ανάγκες της ταξικής πάλης εκείνη την περίοδο. Εντασσόταν στην αδυναμία του ΚΚΕ να διαμορφώσει τη στρατηγική που θα οδηγούσε προς την επαναστατική επίλυση του προβλήματος της πολιτικής εξουσίας.

1946 Συνέρχεται στην Αθήνα η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Ολομέλεια αποφάσισε την προοδευτική έναρξη του ένοπλου αγώνα, σε συνδυασμό πάντα με την πολιτική δουλειά και τη μαζική πάλη για τη συμφιλίωση και για την ειρηνική εσωτερική δημοκρατική εξέλιξη και την αποχή από τις εκλογές.

1958 Πεθαίνει ο Μαρσέλ Κασέν, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού ΚΚ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς και αργότερα του Προεδρείου της έως την αυτοδιάλυσή της το 1943.

1962 Ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν, ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, επισκέπτεται την Αθήνα.

2002 Ξεκινά στη Χάγη η δίκη - παρωδία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας την περίοδο των βομβαρδισμών της από το ΝΑΤΟ, το 1999.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org