Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προαναγγελθέν «λουκέτο»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ειλημμένη απόφαση πολύ πριν τις εκλογές ήταν από την κυβέρνηση το κλείσιμο της «Ολυμπιακής». Η εκτίμηση αυτή, εκτός των άλλων, προκύπτει από τα όσα είχε πει ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του (στην τηλεόραση του «Αλφα»), στις 12 Σεπτέμβρη, δηλαδή μόλις τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές. Ιδού τι είχε πει τότε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς αν θα προχωρήσει στο κλείσιμο της «Ολυμπιακής»: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο εξής σημείο: Μια διαφορά, μια διελκυστίνδα με την ΕΕ, κατά πόσον είναι αποδεκτός ο συμψηφισμός χρεών της Ολυμπιακής προς το Δημόσιο και, από την άλλη πλευρά, χρεών του Δημοσίου προς την Ολυμπιακή. Τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου (σ.σ. εννοεί του Αρείου Πάγου), αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι μια διαμάχη. Πιστεύουμε ότι θα την κερδίσουμε και θα ανοίξει ο δρόμος να προχωρήσουμε πλέον στην αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής, ώστε να υπάρχει μια ισχυρή, υγιής αεροπορική εταιρεία που λειτουργεί καθαρά πια στον ιδιωτικό τομέα. Ομως, εάν δεν επιτύχει αυτή η πολιτική, εάν δηλαδή δεν μπορέσουμε να βρούμε το σημείο συνεννόησης με την ΕΕ, ή έστω στη δικαστική διαμάχη, το φυσικό επακόλουθο θα είναι να κλείσει η Ολυμπιακή». Με αυτή τη θέση κατά νου είναι εύκολο να εξηγηθούν οι τελευταίες κινήσεις του Κ. Χατζηδάκη...

Σαν σταγόνες νερού...

Ακόμα και σήμερα που οι εξελίξεις στην «Ολυμπιακή» είναι ραγδαίες και κάποιοι επιχειρούν να αθωώσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις τεράστιες ευθύνες που έχει στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα κατά του εθνικού αερομεταφορέα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζουν ποια είναι η θέση του κόμματός τους στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και το κάνουν - ακόμα και τώρα που υποτίθεται πως αντιπολιτεύονται τη ΝΔ - με τρόπο που δύσκολα ξεχωρίζει κανείς ακόμα και ενδεχόμενες αποχρώσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σε αυτά ακριβώς τα πλαίσια, ο Μ. Χρυσοχοΐδης, παραδεχόμενος ότι επί ΠΑΣΟΚ στην «Ολυμπιακή» έγιναν ατασθαλίες δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «το έγκλημα στην "Ολυμπιακή" είναι διαχρονικό», ο άλλοτε υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης υποστήριξε ότι εκείνος μπορούσε να πουλήσει την εταιρεία σε καλύτερη τιμή από ό,τι η ΝΔ, ενώ ο έτερος πρώην, ο Χ. Καστανίδης, κατακεραύνωσε την κυβέρνηση ζητώντας της να ...ανοίξει τα χαρτιά της.

Η πλέον ολοκληρωμένη προσέγγιση, όμως, ανήκει στην Α. Διαμαντοπούλου, η οποία, ανάμεσα στα άλλα το είπε ρητά: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι πρέπει σε αυτήν την εταιρεία να υπάρξει στρατηγική εταιρική σχέση και βεβαίως με διεθνή αερομεταφορέα και για να γίνει αυτό πιθανόν πρέπει να κλείσει, πιθανόν να μετεξελιχθεί».

Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ με διαφορετικές διατυπώσεις από τη ΝΔ, λέει ό,τι και η ΝΔ, ότι δηλαδή, η «Ολυμπιακή» πρέπει να παραδοθεί σε κάποια πολυεθνική, είτε κλείνοντας, είτε μετεξελισσόμενη...

Με την τακτική της αδράνειας

Με αφίσες... προφασίζεται η πλειοψηφία της διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ότι κάνει κάτι για το Ασφαλιστικό, ενώ ανακοίνωσε χτες ότι δε θα συνεχίσει να συμμετέχει στον πολιτικό διάλογο μέχρι να βρει η κυβέρνηση τρόπο σταθερής και μόνιμης χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ στα πρότυπα του ΙΚΑ.

Την ίδια ώρα, αρνείται να κινητοποιήσει τον κλάδο, αρνείται να συμμετάσχει στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 του Δεκέμβρη, και συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση με αποκλειστικό θέμα το Ασφαλιστικό για τις... 27 του Γενάρη του 2008! Η πλειοψηφία επιμένει σε τακτική αδράνειας, άρα και ουσιαστικής στήριξης των κυβερνητικών μέτρων και της αντιασφαλιστικής πολιτικής που αυτές τις μέρες κορυφώνεται με τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και του πρωθυπουργού.

Πάλι καλά που αναφέρει ότι οι Ομοσπονδίες και οι Εμπορικοί Σύλλογοι μπορούν να αναλάβουν οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία κινητοποίησης με τη μορφή που θα επιλέξουν. Τελικός κριτής είναι οι χιλιάδες μικροί έμποροι που βλέπουν την άμεση απειλή στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τι κάνει γι' αυτήν η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΕΕ.

Περί ... συνυπευθυνότητας

Στη λογική της «συνυπευθυνότητας» των εργαζομένων για τις συνέπειες που οι ίδιοι υφίστανται από την αισχροκέρδεια του κεφαλαίου και την αφόρητη ακρίβεια στην αγορά κινείται η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Εκείνοι, οι κυβερνώντες, θεσμοθετούν μέτρα και πολιτικές που αφήνουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες να διαμορφώνουν τις τιμές της αγοράς ανάλογα με τα προσδοκώμενα κέρδη τους, αλλά οι εργαζόμενοι, όταν βγαίνουν στα μαγαζιά για να αγοράσουν τα στοιχειώδη είδη πρώτης ανάγκης, πρέπει να κάνουν «έρευνα αγοράς», για να εντοπίσουν ποιο κατάστημα τους συμφέρει περισσότερο. Σ' αυτό το κλίμα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος δε δίστασε να εμφανιστεί αρκούντως προκλητικός δηλώνοντας ότι για τα ζητήματα των τιμών και της καταλληλότητας των τροφίμων «όλοι έχουμε ευθύνη και πρέπει να γίνει δίκαιη(!) κατανομή ευθυνών»!

Είναι φανερό ότι πάει πολύ να μιλάνε για επιμερισμό τέτοιων ευθυνών αυτοί που με την πολιτική τους έχουν φουσκώσει τα πανιά της επιχειρηματικής κερδοφορίας και φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν ακόμα και να καλύψουν τους όρους μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης!

Αργός θάνατος

Η είδηση από τις ΗΠΑ, όπως τουλάχιστον μεταδόθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, είναι αποκαλυπτική. Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ιατρική περίθαλψη. Αν πάρει κανείς υπόψη του ότι με επίσημους υπολογισμούς οι ανασφάλιστοι στη χώρα αυτή υπερβαίνουν τα 50 εκατομμύρια, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί ότι είναι πολλοί περισσότεροι αυτοί που στερούνται ιατρικής φροντίδας.

Ετσι στη χώρα με τον τεράστιο πλούτο όποιος δεν έχει πορτοφόλι πρέπει να ξεχάσει και τις πιο στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες. Τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης, που προαναφέραμε, «μιλάνε» από μόνα τους: «Το 2005 πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έτυχαν των απαραίτητων υπηρεσιών, διότι δεν είχαν τα οικονομικά μέσα. Σχεδόν 15 εκατομμύρια ενήλικοι δεν μπόρεσαν ν' αγοράσουν γυαλιά οράσεως, 25 εκατ. δεν είχαν οδοντιατρική φροντίδα, 19 εκατ. δεν είχαν τα μέσα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Το ένα τρίτο των παιδιών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας δεν επισκέφθηκαν τον οδοντίατρο το 2005, έναντι ποσοστού μικρότερου του ενός πέμπτου των παιδιών από πιο εύρωστες οικονομικά οικογένειες».

Ολα αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, χώρα με τεράστιες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, όπου, όμως, οι λαϊκοί άνθρωποι δεν έχουν ζωή. Ως η ηγετική δύναμη στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ξοδεύει αμύθητα ποσά για να σφάζει λαούς κάνοντας πολεμικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, μόνο στο Ιράκ 4 δισ. δολάρια το μήνα, αλλά για κοινωνικές δαπάνες δε δίνει φράγκο. Ετσι, πρακτικά, μόνο όσοι έχουν την οικονομική άνεση μπορούν να απολαμβάνουν και υπηρεσίες υγείας. Αλλιώς αν δεν έχεις να πληρώσεις είσαι καταδικασμένος να νοσήσεις ή και να πεθάνεις. Αυτή είναι η χώρα της «ελευθερίας». Της ελευθερίας, ουσιαστικά, στο θάνατο. Για το πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, είναι πολύ αποκαλυπτική και η τελευταία ταινία του γνωστού Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ «Σίσκο», που αναφέρεται στην παντελή έλλειψη φροντίδας που γνώρισαν οι διασώστες και πυροσβέστες των Δίδυμων Πύργων, μετά την επίθεση της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, που βρήκαν κατανόηση και φροντίδα στο προωθημένο ιατρικό σύστημα της σοσιαλιστικής Κούβας.

Αυτή η πραγματικότητα δείχνει την ουσία του καπιταλισμού, που έχει μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και στον τομέα της Υγείας. Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ δεν καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων τους και σκορπάνε το θάνατο σε όλο τον κόσμο, η μικρή αλλά σοσιαλιστική Κούβα προσφέρει σήμερα πάνω από 20.000 γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό σε δεκάδες χώρες. Μόνο το πρόγραμμα «Αποστολή Θαύμα», για την αντιμετώπιση προβλημάτων όρασης, έχει θεραπεύσει πάνω από 3 εκατομμύρια ασθενείς σε 23 χώρες της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής που αναπτύσσει συνεργασία η Κούβα. Το Νησί της Επανάστασης εξασφαλίζει στο λαό του δωρεάν υγεία σε πολύ υψηλό επίπεδο και παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει και λόγω του αμερικανικού αποκλεισμού.

Τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να είναι εικόνες από το μέλλον στην πατρίδα μας; Η απάντηση είναι ναι, αν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν αντιδράσουν. Και με αφορμή το αρνητικό παράδειγμα των ΗΠΑ, πρέπει να βγαίνουν πολιτικά συμπεράσματα. Η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία πρέπει να γίνει παλλαϊκή υπόθεση, μέρος της συνολικά διαφορετικής πορείας και ζωής, που αξίζουν και πρέπει να διεκδικήσουν οι παραγωγοί όλου του πλούτου, και στη χώρα μας.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δικομματικός αποπροσανατολισμός...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ αν είναι συνεννοημένοι, πάντως είναι σαφές ότι αν συνεχίσουν έτσι πρόκειται για προσπάθεια να ...μας τρελάνουν και να μας πείσουν ότι δεν καταλαβαίνουμε τι ακούμε και τι βλέπουμε.

Για τον Κ. Καραμανλή και τον Γ. Παπανδρέου μιλάμε φυσικά, που φαίνεται να βρίσκουν τη «φόρμουλα» για μια εξαιρετικά αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για το Ασφαλιστικό.

Εχουμε, λοιπόν, έναν πρωθυπουργό που ...δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ανησυχούμε! Δε μειώνει - λέει - συντάξεις, δεν αυξάνει όρια ηλικίας και, γενικώς, δεν πειράζει κανέναν. Απλώς, φροντίζει το μέλλον των επόμενων γενιών.

Εχουμε και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που μας λέει -ούτε λίγο - ούτε πολύ - πως η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει, δε διαθέτει κανένα σχέδιο κι απλώς «παίζει» με ανακοινώσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Μόνο που δε γίνεται όλοι να καταλαβαίνουμε λάθος, εκτός από αυτούς τους δύο. Γιατί και αντιλαϊκά μέτρα στην Ασφάλιση ακούμε να ανακοινώνονται, και συντάξεις να θίγονται, και όρια να αυξάνουν και τα Ταμεία να φτωχαίνουν.

Οσο για σχέδιο, αυτό κι αν υπάρχει. Καθορισμένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια. Τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις γνωρίζουμε - και δεν είναι καθόλου ασαφείς - και οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα είναι σε πλήρη ισχύ.

Αν θέλουν να συνεχίσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αυτή την αστεία αντιπαράθεση, είναι δικαίωμά τους. Ομως, ας μην περιμένουν ότι θα χειροκροτήσει στο τέλος της παράστασης ο Ελληνας ασφαλισμένος.

ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σωτ. Χατζηγάκη, ότι αν λειτουργούν οι κάμερες με την παρουσία εισαγγελέα (όπως θέλει να περάσει με τροπολογία του) θα ...μας παρακολουθούν λιγότερο;

Με τα μέτρα που προωθούν, δε θα βρεθούν οι κάμερες «υπό εποπτεία», οι Ελληνες πολίτες θα βρεθούν εποπτευόμενοι και μάλιστα σε κάθε δραστηριότητά τους. Ιδίως δε, αν αυτή η δραστηριότητα αντιστρατεύεται τις εφαρμοζόμενες πολιτικές, η εποπτεία θα είναι ασφυκτική.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι νουθεσίες του ΔΝΤ και τα τερτίπια ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ

Γρηγοριάδης Κώστας

Νουθεσίες για συμμετοχή στον «διάλογο» και καλά λόγια για την πολιτική της κυβέρνησης στο Aσφαλιστικό άκουσαν χτες τα στελέχη της ΓΣΕΕ από τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που είναι στην Αθήνα. Απ' ό,τι μαθαίνουμε μάλιστα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ θέλησαν να μάθουν λεπτομέρειες για το καθεστώς των ΒΑΕ, γεγονός που μόνο ανησυχίες μπορεί να προκαλεί στους εργαζόμενους μετά και τις διαρροές που κάνει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Και φαίνεται ότι οι νουθεσίες αυτές πιάνουν τόπο σε ορισμένους. Ετσι σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων που ακολούθησε, ο ΓΓ της ΓΣΕΕ Κ. Πουπάκης, ενώ δήθεν ξιφουλκεί κατά του υπουργού Απασχόλησης την ίδια στιγμή εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, και υποστήριξε ότι στον «διάλογο» πρέπει να συμμετέχουν και να είναι «τα τελευταία που θα κλείνουν την πόρτα»... Ο δε πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάχθηκε υπέρ των ενοποιήσεων των Ταμείων, οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν με βάση τον νόμο Ρέππα του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι για τον Γ. Παναγόπουλο, το σφάξιμο με τους νόμους του ΠΑΣΟΚ είναι λιγότερο επώδυνο από το σφάξιμο της ΝΔ.

Μόνο που οι εργαζόμενοι δε θα μπουν στον κόπο να ξεχωρίζουν τους αντιασφαλιστικούς νόμους σε «πράσινους» και «γαλάζιους». Οπως δε θα μπούνε στην παγίδα να ξεδιαλέγουν τους «κακούς υπουργούς» από τον «καλό πρωθυπουργό». Τα πολιτικά τερτίπια των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ δε θα περάσουν. Γι' αυτό και στις 12 Δεκέμβρη θα συμπορευτούν μαζικά με το ΠΑΜΕ για να καταδικάσουν συνολικά την αντιασφαλιστική πολιτική.

Βρήκαν αφορμή...

Ως απαίτηση των φοιτητών προσπάθησε να εμφανίσει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Ε. Αντώναρος ισχυρίστηκε ότι η εκλογή πρυτανικών αρχών με καθολική ψηφοφορία (που οδηγεί σε πρυτάνεις εκλεγμένους από ένα θολό και ανεξέλεγκτο εκλογικό σώμα που δε λογοδοτούν πουθενά) ήταν κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος(!) ξεχνώντας ότι το κίνημα απέρριψε σύσσωμο τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο και σήμερα παλεύει για τη μη εφαρμογή του.

Αφορμή για τις δηλώσεις Αντώναρου στάθηκε το προχτεσινό κάψιμο της κάλπης για την εκλογή αντιπρύτανη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από ομάδες αριστεριστών. Μια ενέργεια υπονομευτική για τον αγώνα των φοιτητών, αφού δίνει τη δυνατότητα για συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος, ενώ, ταυτόχρονα, ανοίγει το δρόμο για επανάληψη των εκλογών, τη στιγμή που οι ίδιοι οι φοιτητές του Παντείου είχαν γυρίσει την πλάτη στις ψευτοδημοκρατικές διαδικασίες του νόμου - πλαισίου και δεν είχαν συμμετάσχει στην ψηφοφορία!

Με αφορμή το περιστατικό, πήρε φόρα και ο πολύ γνωστός πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θ. Βερέμης, για να «τσουβαλιάσει» με τις παραπάνω πρακτικές τους αγώνες των φοιτητών, λέγοντας λίγο - πολύ ότι ...όσοι αγωνίζονται δεν είναι φοιτητές!

Οσο κι αν χτυπιούνται, πάντως, όλων των ειδών οι προβοκάτορες, οι φοιτητές απειθαρχούν σταθερά σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου.

Απέναντι από τις ταξικές δυνάμεις

Ομόφωνα αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ τη συμμετοχή και των δασκάλων στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία της 12ης Δεκέμβρη.

Ωστόσο, το προεδρείο (ΠΑΣΚ) με την υποστήριξη της ΔΑΚΕ φρόντισε να αποκόψει τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση από τις εξελίξεις στην εκπαίδευση και τα υπόλοιπα προβλήματα του κλάδου, παραπέμποντας τη συζήτηση για το πρόγραμμα δράσης για μετά την απεργία (παρόλο που ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης). Επιπλέον, δε συζητήθηκε κάποιο νέο πλαίσιο πάλης. Για άλλη μια φορά, δεν έλειψαν από τη συνεδρίαση ο αντικομμουνισμός και οι επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και τις συνεπείς ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις.

Οταν όμως, μπροστά σε μια ολομέτωπη επίθεση που δέχονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, η ηγεσία της ΔΟΕ επιλέγει τη σύγκρουση με τις ταξικές δυνάμεις και την αποκοπή της όποιας κινητοποίησης από τα υπόλοιπα μεγάλα προβλήματα του χώρου της εκπαίδευσης, δεν είναι απίθανο να δούμε ξανά μεθαύριο τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν διαγωνισμούς και μαθήματα στα σχολεία για το «αγαθό» της ιδιωτικής ασφάλισης...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνη συμφωνία

Εξαιρετικά αποδοτική για τη ΝΑΤΟική λυκοσυμμαχία ήταν η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, καθώς κατέληξε στην υπογραφή, από κοινού με την Ελληνίδα ομόλογό του, συμφωνίας - τα περιβόητα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» - για μεγαλύτερη συμμετοχή στους επικίνδυνους πολεμοκάπηλους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιό τους, προς όφελος της πλουτοκρατίας και σε βάρος των συμφερόντων των λαών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και αυτών άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Το τρομοκρατικό για τους λαούς περιεχόμενο της συμφωνίας γίνεται αμέσως αντιληπτό από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ότι αυτή περιλαμβάνει. Οπως: Ιδρυση κοινής χερσαίας στρατιωτικής μονάδας στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Δημιουργία κοινής διακλαδικής στρατιωτικής δύναμης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για συμμετοχή σε «ειρηνευτικές επιχειρήσεις». Σύσταση κοινής διακλαδικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση καταστροφών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με ευρεία επιχειρησιακή δυνατότητα. Ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών των μεθοριακών μονάδων των δύο χωρών στον Εβρο και τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρχηγών, αλλά και σε άλλα ιεραρχικά επίπεδα, των επιτελείων των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γίνεται δε ηλίου φαεινότερο ότι τους ιμπεριαλιστές καθόλου δεν απασχολούν τα υπαρκτά προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, παρά μόνο αν πρόκειται να τα εκμεταλλευτούν για την προώθηση των επικίνδυνων σχεδίων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα λεγόμενα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» που συμφωνήθηκαν δεν αφορούν στα μεγάλα ζητήματα της αμφισβήτησης του καθεστώτος του Αιγαίου, στις γκρίζες ζώνες, στην αμφισβήτηση των 12 ναυτικών μιλίων, στις εξαιρέσεις νησιών σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, στα ανοιχτά ζητήματα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη σχολή της Χάλκης, στις εκκρεμότητες με τα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ιμβρου και της Τενέδου κ.ά. Πρόκειται για επιλογές ενίσχυσης του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και του ρόλου των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχεί και να επαγρυπνά. Είναι πολλές οι «ανοιχτές» πληγές στην ευρύτερη περιοχή. Ενώ μόλις χτες η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει την ελληνική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν και να συμμετέχει στη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στο Τσαντ, δυναμώνοντας την εμπλοκή της χώρας μας σε άδικους πολέμους κατά λαών, που διεξάγουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Πρέπει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τώρα να καταδικάσει αυτήν την πολιτική, με το μόνο τρόπο που αυτή καταλαβαίνει, δυναμώνοντας την αντιιμπεριαλιστική του πάλη, απορρίπτοντας τρομοκρατικά μέτρα όπως τα προαναφερθέντα. Η κοινή αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών είναι ο δρόμος προς την πραγματική φιλία και συνεργασία. Ελληνες και Τούρκοι εργάτες να τον πορευτούν σε εναντίωση με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και τους ανταγωνισμούς τους και των αστικών τάξεων. Για Ελλάδα και Τουρκία χωρίς στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, αντιπυραυλικές ασπίδες και επεμβατικούς στρατούς, για Βαλκάνια της ειρήνης, της αδελφοσύνης, του Σοσιαλισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ