Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εξοπλίζεται η πραιτοριανή αστυνομία

Την ώρα που στην Αθήνα γινόταν χαλασμός, σύμφωνα με τη μόλις 2.5 χρόνων μικρανεψιά μου Ειρήνη, την ώρα, δηλαδή, που έπεφτε νεκρός ο 15χρονος Αλέξανδρος, την ώρα που καίγονταν μαγαζιά και σπάγανε βιτρίνες στα «κεντρικά», με κλειστά τα παράθυρα και σφραγισμένες τις πόρτες, καμιά εικοσαριά άτομα, τα γνωστά άτομα, όλοι με γκρίζα κοστούμια και σιελ γραβάτες, κάθονταν στις σκουρόχρωμες πολυθρόνες και έβλεπαν τα επεισόδια σε μια τεράστια τηλεόραση που βρίσκονταν καρφωμένη στο μεγαλύτερο τοίχο της αίθουσας. Μπροστά και λίγο στα πλάι της τηλεόρασης στέκονταν ο Ειδικός της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Μιλούσε γαλλικά με γερμανική προφορά και έδειχνε με ένα μικρό χάρακα που κρατούσε στο δεξί χέρι του:

«Ενα όπλο δεν είναι ποτέ από μόνο του ικανό να κερδίσει τη μάχη! Βλέπετε το πλήθος πόσο αγριεμένο είναι! Χρειάζεται, λοιπόν, συνδυασμός όπλων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως στο εξής, λόγω της παγκόσμιας κρίσης, της μεγάλης ανεργίας, των εκατομμυρίων πεινασμένων οικονομικών μεταναστών, των χωρίς μέλλον φοιτητών»...

Στο σημείο αυτό ακούστηκε ένας ξερός βήχας. Ηταν ο Επικεφαλής, το πολιτικό πρόσωπο της αίθουσας, οι υπόλοιποι ήταν αστυνομικοί διαφόρων τμημάτων, ένας στρατιωτικός, ένας της ΚΥΠ, ένας του Λιμενικού και ένας της Πυροσβεστικής. Ο Ειδικός, που άκουσε το βήχα, αφού σε αυτόν απευθυνότανε, αφού ήταν μια υπενθύμιση πως η αποστολή του ήταν να «λανσάρει» τα όπλα και όχι να κάνει διάλεξη για τις αιτίες των λαϊκών συγκεντρώσεων και των λαϊκών διαδηλώσεων, συνέχισε αυστηρά.

«Εχει σημασία να περιγράψουμε με λεπτομέρεια τι είδους συγκεντρώσεις επιθυμούμε να διαλύσουμε», μπήκε στο θέμα ο Ειδικός, «γιατί η ποσότητα και προπαντός η ποιότητα των συγκεντρώσεων, είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στη σωστή επιλογή των όπλων που θα χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει, λοιπόν, να θυμίσω πως οι "συγκεντρώσεις του μέλλοντος" θα είναι ανάλογες με τα προβλήματα. Οσο αυτά μεγαλώνουν τόσο θα μεγαλώνουν και οι συγκεντρώσεις. Εγώ δεν είμαι εδώ για να λύσω τα προβλήματα, δεν είναι αυτή η δουλειά μου, ούτε και η δική σας βεβαίως. Εμείς είμαστε εδώ να εμποδίσουμε τις διαδηλώσεις να φτάσουν σε αυτούς που ...βήχουν, σε αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα θέλω να πω»!

Πάγωσε η αίθουσα. Ο Ειδικός σίγουρα είναι προβοκάτορας, σκέφτηκαν. Καναδυό μάλιστα το ξεστόμισαν κιόλας. Εκείνος, ωστόσο, ήξερε τι έκανε. Για να πείσει έπρεπε να δημιουργήσει πανικό.

«Αυτή τη φορά έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Αύριο θα γεμίσουν οι δρόμοι οικοδόμους, εργάτες, αγρότες, πεινασμένους και άστεγους μετανάστες,.. τι να σου κάνει η ασπίδα και το γκλομπ; Οι άντρες σας χρειάζονται σύγχρονο και αποτελεσματικό εξοπλισμό. Ειδικοί επιστήμονες που έχουν καταγράψει και έχουν μελετήσει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών κατέληξαν σε μια σειρά όπλων, σε ένα συνδυασμό όπλων, που το ένα θα συμπληρώνει το άλλο»!

Στο σημείο αυτό κάνει νόημα στην καμπίνα προβολής. Η τεράστια οθόνη αλλάζει εικόνα. Στη θέση των διαδηλώσεων της Αθήνας προβάλλονται τώρα διαδηλώσεις από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης. Ο φακός όμως, κυρίως έχει εστιάσει στις αστυνομίες και στα όπλα με τα οποία είναι εξοπλισμένες.

«Αρκετές από τις αστυνομίες της Ενωσης είναι ήδη εξοπλισμένες! Η γκάμα των όπλων ξεκινάει από τα απλά όπλα, αυτά που έχετε και εσείς μέχρι σήμερα, και φτάνει σε όπλα που έχουν ορίζοντα δεκαετιών! Ενώ εσείς θα βλέπετε την εικόνα εγώ θα σας εξηγώ! Εδώ έχουμε τα "κινητά φράγματα". Είναι μεγάλα βαρέλια που τα γεμίζουμε νερό και είναι αδύνατο να μετακινηθούν από τους διαδηλωτές. Οι δρόμοι που θέλουμε να αποκλείσουμε θα γίνονται φρούρια! Χρησιμοποιούνται ήδη με μοναδική επιτυχία από τη γερμανική, τη γαλλική, την ιταλική και τη βελγική αστυνομία. Εδώ έχουμε τις "μάνικες νερού υψηλής πίεσης". Στρέφοντάς τες προς τους διαδηλωτές η "υψηλή πίεση" τους ρίχνει κάτω σαν να είναι κοτόπουλα! Εδώ έχουμε "χημικά δακρυγόνα" από το Ισραήλ. Ο,τι δακρυγόνα έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα, ξεχάστε τα! Θα τα ονομάσω "ιδιαίτερα δυσάρεστα", για να μην επεκταθώ περισσότερο! Εδώ έχουμε τις "πλαστικές χρωματιστές σφαίρες", που κατασκευάζονται στο Βέλγιο. Πυροβολείς τον διαδηλωτή που θέλεις να συλλάβεις και τον στιγματίζεις! Και να σου ξεφύγει εσένα θα τον συλλάβουν παρακάτω οι συνάδελφοί σου! Εδώ έχουμε...».

Δεν μπορώ, δυστυχώς, να σας περιγράψω ολόκληρη τη διάλεξη (η οποία ...έπεισε και ήδη έχουν υπογραφεί τα Προεδρικά Διατάγματα και έχουν γίνει, μάλιστα, και οι πρώτες παραλαβές). Σας βεβαιώνω, ωστόσο, πως θα είναι όπλα που χρησιμοποιούν ήδη οι «προηγμένες» αστυνομίες της Ενωσης. Οπλα που θα «απαντάνε στις διαδηλώσεις του μέλλοντος».


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Δεμένοι «χειροπόδαρα» για τις ορέξεις των μονοπωλίων

Ειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους θα εισάγει η ΕΕ για όσο τους χρειάζονται τα μονοπώλια

Associated Press

Ειδικευμένους μετανάστες εργαζόμενους θα εισάγει η ΕΕ για όσο τους χρειάζονται τα μονοπώλια
Μετανάστες εργάτες για να τους «ρίξει» κατευθείαν στην παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες των μονοπωλίων θα εισάγει στο εξής η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόκειται για απευθείας, κυνική εισαγωγή του εμπορεύματος εργατική δύναμη από τρίτες χώρες. Η νόμιμη παραμονή θα εξαρτάται άμεσα και αποκλειστικά από την εργασία. Η απόλυση θα ισοδυναμεί με απέλαση. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται, ενώ οι μισθοί όλων των εργαζομένων συμπιέζονται ακόμα περισσότερο.

Αυτό προκύπτει από τις δύο προτάσεις Οδηγιών, για την «μπλε κάρτα» (κείμενο Ευρωκοινοβουλίου Α6 - 0432/2008) και για την ενιαία άδεια εργασίας και παραμονής (Α6 - 0431/2008), που ψηφίστηκαν την περασμένη Πέμπτη από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οδηγίες, που - στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση - έρχονται με τη σειρά τους να επιβεβαιώσουν το βαθιά αντεργατικό και αντιμεταναστευτικό χαρακτήρα της ΕΕ. Αλλά και να δώσουν μια «πληρωμένη απάντηση» σε κάθε λογής «αριστερούς» και ευρωλάγνους που πιπιλίζουν το μυαλό των εργαζομένων για μια δήθεν «ανθρωποκεντρική» και «ευαισθητοποιημένη» ΕΕ.

Με δύο λόγια, μόνο όσοι μετανάστες είναι απαραίτητοι για τα κέρδη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και θα έχουν από πριν συμβόλαιο εργασίας θα εισέρχονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ, για να δουλέψουν με μισθούς ακόμη και χαμηλότερους από τους ισχύοντες. Και μάλιστα αυτό θα θεσμοθετηθεί έτσι ώστε να ευνοείται η «κυκλική μετανάστευση», δηλαδή οι μετανάστες που θα εισάγονται να μένουν και να εργάζονται στην ΕΕ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα είναι στο έλεος των επιχειρήσεων πότε θα απολυθούν και θα απελαθούν.

Χτύπημα στις κλαδικές συμβάσεις

Εκτός όλων των άλλων, με την Οδηγία για την μπλε κάρτα γίνεται ένα ακόμα βήμα στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και μεθοδεύεται η μεγαλύτερη συμπίεση των μισθών όλων των εργαζομένων. Κι αυτό επειδή η Οδηγία προβλέπει μεν ότι ο μισθός του μετανάστη θα πρέπει να είναι ίσος με τον αντίστοιχο των ντόπιων εργαζομένων του κλάδου, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στους εργοδότες να αμείβουν τους μετανάστες με μισθούς που θα είναι μόλις 1,7 φορές μεγαλύτεροι από το μέσο μεικτό μισθό του κράτους - μέλους. Επί της ουσίας, φιλοδωρούν τον εργοδότη με τη δυνατότητα να παρακάμπτει την κλαδική σύμβαση, όταν αυτή προβλέπει μεγαλύτερους μισθούς από αυτούς που προκύπτουν από τον υπολογισμό του μέσου μεικτού, πολλαπλασιαζόμενου με το 1,7.

Αφορά μετανάστες εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης (ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αναγνωρισμένης από τα κράτη μέλη, μεταπτυχιακές σπουδές, προϋπηρεσία τουλάχιστον πέντε ετών σε ένα τομέα, κλπ.), οι οποίοι θα περνούν τα σύνορα της ΕΕ, μόνο αν έχουν ήδη εξασφαλίσει το συμβόλαιο εργασίας τους. Η κάρτα θα έχει ισχύ τριών ετών, με δυνατότητα ανανέωσης δύο ακόμα χρόνων. Σε περίπτωση που το νέο συμβόλαιο είναι μικρότερης διάρκειας των δύο ετών, η κάρτα θα εκδίδεται για περίοδο ισοδύναμη του χρόνου διάρκειας της σύμβασης συν έξι μήνες. Ούτε στιγμή παραπάνω χωρίς να εργάζονται, δεν επιθυμεί η ΕΕ να έχει τους μετανάστες εργαζόμενους στο έδαφός της.

Επιπλέον, η «μπλε κάρτα», δε θα χορηγείται σε αιτούντες άσυλο ή σε υπηκόους τρίτων χωρών που βρίσκονται στην ΕΕ ως εποχικοί εργάτες, ενώ το κάθε κράτος μέλος θα κρίνει πόσες κάρτες θα εκδίδει ετησίως.

Κλοπή φθηνών «εγκεφάλων» από τρίτες χώρες

Η ίδια οδηγία στοχεύει στην καταλήστευση εγκεφάλων από τις τρίτες χώρες, πλάι στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους. Κατά τα άλλα, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση διακηρύσσει, μεταξύ άλλων, την πρόθεση της ΕΕ να ενισχύσει τις τρίτες χώρες προέλευσης της μετανάστευσης. Αποκαλύπτεται και με την Οδηγία για την μπλε κάρτα, ότι πρόκειται για ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα αυτών των χωρών και με την κλοπή του έμψυχου πνευματικού τους πλούτου.

Η μπλε κάρτα είναι η αντίστοιχη της αμερικάνικης πράσινης κάρτας. Διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ - μέσα και από τη Στρατηγική της Λισαβόνας - είναι να γίνει το ευρωενωσιακό κεφάλαιο πιο ανταγωνιστικό (βλέπε πιο κερδοφόρο) από αυτό των ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 55% των πτυχιούχων μεταναστών επιλέγουν να ζήσουν στις ΗΠΑ, ενώ μόνο το 5% διαλέγει την Ευρώπη. Αντίθετα, η ΕΕ φιλοξενεί το 85% των μεταναστών που δεν έχουν πραγματοποιήσει ανώτερες σπουδές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη: Επιθυμεί τη μετανάστευση, στο βαθμό που αυτή συμβάλλει στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει τους μετανάστες ως ανθρώπους που αναγκάζονται να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ιμπεριαλιστικά πυρά. Θέλει εξειδικευμένο, ακόμα φθηνότερο εργατικό δυναμικό και μάλιστα να είναι στην ευχέρεια της εργοδοσίας πόσο θα το χρησιμοποιήσει. Είναι γνωστό από καιρό: Θέλει επιλεκτική και ελεγχόμενη μετανάστευση και οι δύο αυτές Οδηγίες είναι ένα καθοριστικό βήμα προς αυτήν.

Οπως αναφέρεται στο επίσημο site του Ευρωκοινοβουλίου, «ο πληθυσμός της Ευρώπης γερνάει. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το 2050 το 1/3 των Ευρωπαίων θα είναι άνω των 65 ετών. Τι λύση μπορεί να δοθεί; Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Φράνκο Φρατίνι, που είναι αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας, πρόκληση αποτελεί "η προσέλκυση των απαραίτητων εργαζομένων που θα συμπληρώσουν ορισμένα κενά". Και τα κενά αυτά είναι μεγάλα: θα χρειάζονταν τουλάχιστον 20 εκατ. μετανάστες με τα απαραίτητα προσόντα για να ικανοποιήσουν τις παρούσες ανάγκες».

Και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Μια ευρωπαϊκή άδεια εργασίας, η "μπλε κάρτα", θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει την κατάσταση, επιτρέποντας σε "εγκεφάλους" από τρίτες χώρες να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια της ΕΕ».

Στο έλεος των εργοδοτών και της καταστολής

H κεντρική κατεύθυνση και των δύο οδηγιών είναι η εξασφάλιση φθηνής εργατικής δύναμης για τα μονοπώλια, η νομιμοποίηση της άγριας εκμετάλλευσης, ο περιορισμός των δικαιωμάτων αλλοδαπών και ντόπιων εργαζομένων στο κατώτερο δυνατό επίπεδο.

Η δεύτερη οδηγία για την ενιαία άδεια διαμονής και εργασίας ταυτίζει τη διαμονή σε μία χώρα της ΕΕ με την εξασφάλισης της άδειας εργασίας. Μόνο όποιος έχει εκ των προτέρων εξασφαλισμένη δουλειά (σ.σ. συμβόλαιο εργασίας) θα μπορεί να εισέρχεται νόμιμα στην ΕΕ. Οι μετανάστες βρίσκονται έτσι στο έλεος των εργοδοτών, θύματα των ωμών εκβιασμών και των απειλών τους, αφού η απόλυσή τους θα ισοδυναμεί με την απέλασή τους. Για τους δε «παράνομους», υπάρχει ο πέλεκυς της 18μηνης κράτησης, της απέλασης και της απαγόρευσης εισόδου στην ΕΕ για 5 χρόνια.


Ελένη ΜΑΪΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org