Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12501

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό με αφορμή τη διευθέτηση του χρέους

ΚΚΕ: Ο λαός πληρώνει χρέη που δεν δημιούργησε


ΣΕΛ.  3
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΡΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες

ΣΕΛ.  8

Διαμορφώνει πιο ζοφερή πραγματικότητα για τα παιδιά του λαού στο σχολείο

Το μαθητικό, γονεϊκό, εκπαιδευτικό κίνημα, το εργατικό - λαϊκό, να βρεθούν σε «θέσεις μάχης», εμποδίζοντας τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, διεκδικώντας αναπλήρωση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους

Ενα μήνα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όλα δείχνουν πως διαμορφώνεται μια ακόμη πιο ζοφερή πραγματικότητα.

Η διακήρυξη για 20.000 επιπλέον εκπαιδευτικούς έγινε «υπόσχεση σε βάθος τετραετίας». Η κατάργηση διθέσιων νηπιαγωγείων, με λιγότερα από 14 νήπια, απειλεί περίπου 800 αναπληρωτές νηπιαγωγούς, ανοίγει το δρόμο για συμπτύξεις νηπιακών τμημάτων, ενώ μπαίνουν και νέοι περιορισμοί στην εγγραφή στο ολοήμερο νηπιαγωγείο, υποβαθμίζεται ο παιδαγωγικός του ρόλος, εντατικοποιείται το πρωινό πρόγραμμα. Τα Τμήματα Ενταξης 20.000 παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, επί της ουσίας, κλείνουν. Από τα ολοήμερα τμήματα αποκλείονται χιλιάδες παιδιά άνεργων γονιών ή αυτών που δουλεύουν σε καθεστώς «μαύρης» εργασίας. Προωθείται η παραπέρα συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής και η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία.

Ετσι ξεπροβάλλει ένα σχολείο: Στα λόγια δημόσιο, όχι δωρεάν, ακόμα πιο ανοιχτό στις απαιτήσεις του κεφαλαίου, αφού θα παρεμβαίνουν επιχειρήσεις και Τοπική Διοίκηση στην εκπαιδευτική διαδικασία, ακόμα πιο ταξικά διαφοροποιημένο στο περιεχόμενο, στη φιλοσοφία και τη μεθοδολογία του.


ΣΕΛ.  12

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα

«Καμιά ανοχή στη φοροδιαφυγή», είναι το τελευταίο κυβερνητικό σλόγκαν, που συνοδεύεται από τους πανηγυρισμούς της «επιτυχίας» στην εξάρθρωση του κυκλώματος με τα POS, τα μηχανάκια πληρωμής με τραπεζικές κάρτες, που έστελναν τις εισπράξεις επιχειρήσεων στον τομέα υπηρεσιών και λιανεμπορίου κατευθείαν στο εξωτερικό, άρα δεν πλήρωναν ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος. Πρωτοσέλιδο στην «Αυγή», κύριο άρθρο στην ίδια εφημερίδα, και μάλιστα με βαρύγδουπες εκφράσεις, όπως, «αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένα ισχυρό κομμάτι επιχειρηματιών (στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως στον χώρο του τουρισμού) που θέλει να κερδοσκοπεί αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει στο σύνολο της κοινωνίας (...) Κάποιοι επιχειρηματίες δρουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου (...) Δεν μπορείς να είσαι και με τον φοροφυγά και με την κοινωνία (...) Να λες ότι θέλεις την ευημερία της κοινωνίας (...) Τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή είναι χρήματα που έχουν βγει από το κοινωνικό σύνολο και πρέπει να ξαναγυρίσουν στην κοινωνία μέσα από ένα σχέδιο αναδιανομής». Αυτή η προπαγανδιστική τακτική της κυβέρνησης δεν είναι ούτε καινούργια ούτε αθώα. Πασχίζει να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που στενάζουν χρόνια τώρα από την πολιτική που έχει αναγάγει την πολύμορφη φοροληστεία τους σε έναν από τους βασικούς μοχλούς ενίσχυσης των κρατικών ταμείων για την πριμοδότηση του κεφαλαίου.

Πράγματι, από την αρχή της εκδήλωσης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης η πολιτική διαχείρισης όλων των κυβερνήσεων για την έξοδο απ' αυτήν σε όφελος του κεφαλαίου έβαζε ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων ως ένα από τα πρώτα το πώς θα γεμίσουν χρήματα τα κρατικά ταμεία. Με διπλό σκοπό: Ο ένας είναι η αποπληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησαν κυβερνήσεις και κεφάλαιο μέσω της ασύστολης ενίσχυσης με κρατικό χρήμα των μονοπωλιακών ομίλων για να επενδύουν, ή μέσω των δημόσιων επενδύσεων πάλι σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Αφετέρου επειδή τα κρατικά ταμεία χρειάζεται να δώσουν χρήμα για νέες καπιταλιστικές επενδύσεις ως τον βασικό μοχλό εξόδου από την κρίση και καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ετσι, προχώρησαν στη φορολογική αφαίμαξη του λαού με τη δραστική μείωση του αφορολόγητου, με την αφαίρεση των όποιων μικρών φοροαπαλλαγών είχαν τα λαϊκά στρώματα, με την τεράστια αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, με την αύξηση άλλων έμμεσων φόρων, όπως στα καύσιμα θέρμανσης, με την αύξηση της φορολογίας σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, με τη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, με τον ΕΝΦΙΑ κ.λπ. Και βεβαίως, αν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι δεν έχουν να πληρώσουν την εφορία, έρχονται τα πρόστιμα και οι κατασχέσεις.

Την ίδια ώρα, μόνο ο «αναπτυξιακός νόμος» δίνει νέες γενναίες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, που προστίθενται στις προηγούμενες, και ετοιμάζεται και για πρόσθετες, ως απαίτηση του ΣΕΒ. Οι δε εφοπλιστές πληρώνουν έως 10 ευρώ τη μέρα φόρο ανά βαπόρι.

Ερχεται, λοιπόν, μετά απ' όλ' αυτά η κυβέρνηση να μιλήσει για κοινωνική δικαιοσύνη, ότι «τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή πρέπει να ξαναγυρίσουν στην κοινωνία μέσα από ένα σχέδιο αναδιανομής», επειδή έπιασε κάποιους φοροφυγάδες και καλώς έκαμε. Αλλά να το κάνει σημαία φορολογικής δικαιοσύνης όταν εφαρμόζει ένα ταξικό αντιλαϊκό και υπέρ του κεφαλαίου φορολογικό σύστημα, που αναδιανέμει ολοένα και περισσότερο τον παραγόμενο από τους εργαζόμενους πλούτο στο κεφάλαιο, ξεπερνά τα όρια της κοροϊδίας. Αλλωστε, τι θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι απ' αυτό; Τίποτα. Το ομολογούν όταν λένε: «Η φοροδιαφυγή δεν είναι η μεγαλύτερη στρέβλωση του ανταγωνισμού; Τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή πρέπει να ξαναγυρίσουν στην κοινωνία μέσα από ένα σχέδιο αναδιανομής». Λένε, δηλαδή, ότι κυνηγούν τη φοροδιαφυγή για να υπάρχει «υγιής» ανταγωνιστικότητα για το κεφάλαιο.

Ο λαός που στενάζει από τη βαριά φοροληστεία του να μην «τσιμπάει» σ' αυτήν την προπαγάνδα. Αλλά να διεκδικήσει κάλυψη των απωλειών του, κατάργηση των αντεργατικών, αντιλαϊκών νόμων, ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών του σε αντιμονοπωλιακή, αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Οι λαοί μπορούν να νικήσουν

Κάλεσμα για δυνάμωμα της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην εμπλοκή της Ελλάδας στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, αποτέλεσαν οι χτεσινές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη στη μνήμη των θυμάτων σε Χιροσίμα - Ναγκασάκι, που προκάλεσαν οι Αμερικανοί πριν από 71 χρόνια. Ιστορικά έχει αποδειχτεί ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να κοντράρουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και να νικήσουν.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Αγωνιστικές αντιδράσεις λόγω αποκλεισμού από τη συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπρόβειου κρέατος

ΣΕΛ.  13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ATHENS LEDRA»
Τον «Πόντιο Πιλάτο» παίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης

ΣΕΛ.  8
ΔΙΗΜΕΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Περιήγηση στη Γαύδο το «νησί του διαβόλου»

ΣΕΛ.  11


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org