Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 1995

Στη μέγκενη των αδιεξόδων της εξάρτησης και της υποταγής

Νέα κλιμάκωση των πιέσεων των ΗΠΑ για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και εδραίωση της αμερικανικής κυριαρχίας στην περιοχή. Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη απόκρουσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων


ΣΕΛ.  3

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΡΟΤΑΣΗ
ΣΩΤΗΡΙΑΣ
για την αγροτική οικονομία

Η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση άλλης πολιτικής από αυτή που επιβάλλει η ΓΚΑΤΤ και η ΚΑΠ, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος

"Η δράση για τη διάσωση της αγροτικής οικονομίας και την προστασία των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι θέμα εθνικής ανεξαρτησίας", υπογράμμισε χτες από το βήμα της Βουλής η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια επισήμανση που συμπυκνώνει όλη την ουσία του αγροτικού προβλήματος σήμερα και ξεσκεπάζει την πολιτική όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αφού καμία απ' αυτές δεν αμφισβητεί το καθεστώς εξάρτησης της αγροτικής οικονομίας, όπως αυτό έχει επιβληθεί με τις συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ. Η Αλ. Παπαρήγα ξεσκέπασε την κυβερνητική υποκρισία απέναντι στους αγρότες και ανέτρεψε την εκστρατεία κατασυκοφάντησης των πρόσφατων αγροτικών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, αποκάλυψε τη δημαγωγία της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης και με ατράνταχτα στοιχεία απέδειξε ότι η κακοδαιμονία της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στο καθεστώς της εξάρτησης της χώρας από το διεθνή ιμπεριαλισμό.

Προσδιορίζοντας το μοναδικό δρόμο διεξόδου για τους αγρότες σήμερα, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως "το ζητούμενο είναι να διεκδικηθεί άλλη κατεύθυνση, άλλη πολιτική (απ' αυτή της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ), πράγμα που αντικειμενικά συνεπάγεται στρατηγική αντίθεσης και ρήξης. Αυτή η επιλογή είναι θέμα λαϊκής θέλησης. Αργά ή γρήγορα αυτή η θέληση θα εκφραστεί".


ΣΕΛ.  6   -   8

Παράξενο και "αντιφατικό" φαντάζει από πρώτη ματιά το πρωτοφανές ποσοστό - στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεπέρασε το 60% - αποχής των υποψηφίων από το γραπτό διαγωνισμό του Δημοσίου. Αρκεί να αναλογιστεί όμως κάποιος το χορό των δεκάδων χιλιάδων διορισμών στο Δημόσιο με τα υπόλοιπα συστήματα προσλήψεων ("αντικειμενικά κριτήρια", εποχικοί κ. ά.), που βρίσκεται σε εξέλιξη, για να βρει μια καλή εξήγηση για το ποσοστό αποχής.

Εκτός από τους 5.649 διορισμούς που ήδη πραγματοποιούνται, εξαγγέλθηκαν χτες 11.000 διορισμοί στο υπουργείο Υγείας, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διορισμοί δεκάδων χιλιάδων εποχικών.


ΣΕΛ.  13

Η "Νέα Τάξη"

Η πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε σαφέστατα ότι η Τουρκία όχι μόνο θα συνεχίσει τη στρατιωτική επιχείρηση στο Β. Ιράκ αλλά και, όταν ακόμη αυτή λήξει, θα επανεισβάλλει αν και όταν θεωρηθεί σκόπιμο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας Μεχμέτ Γκολχάν, δηλώνει ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα εισβάλλουν ακόμη και σε στρατόπεδα προσφύγων του ΟΗΕ αν το θεωρήσουν αναγκαίο.

Η σαφήνεια των τουρκικών δηλώσεων προς την κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης ή και μόνιμης στρατιωτικής εμπλοκής, δε σηκώνει παρερμηνείες. Και δεν είναι ούτε και παράξενη. Πώς να μην έχει τόσο θράσος η Τουρκία όταν όλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να υποβαθμίσουν ή και για να αγνοήσουν τις θηριωδίες της;

Οι εξελίξεις είναι σαφέστατες. Το μήνυμα του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό, ήταν απερίφραστο: "Μην ενοχλείτε την Τουρκία για τίποτε! ". Στο Λουξεμβούργο, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν περιέλαβε το θέμα στην ημερησία του διάταξη. Μετά τη λήξη του, η ανακοίνωση ήταν μια απλή "έκφραση ανησυχίας" και απολύτου σιωπής για την ουσία του θέματος, δηλαδή για το Κουρδικό. Η ανακοίνωση δεν παραλείπει να αναφέρει την κατανόησή της για τα "προβλήματα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία"! Η "Νέα Τάξη" σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.



Συνεχίζεται

ο αγώνας

των αγροτών

Να συνεχίσει τη δράση της για τη λύση των προβλημάτων των αγροτών, όπως αυτά αναφέρονται στα ψηφίσματα της εκδήλωσης στο Κιλελέρ, αποφάσισε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, που συνεδρίασε στην Καρδίτσα.


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ