Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 1995

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ
λαϊκής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας

Ουσιαστικές δημοκρατικές τομές για τα συμφέροντα του λαού και κατοχύρωση της πληττόμενης εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας, προτείνουν οι κομμουνιστές

Η ουσιαστική διεύρυνση και κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας και η πραγματική προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αποτελούν τους βασικούς άξονες και τη φιλοσοφία της πρότασης του ΚΚΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση, που κατατέθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής και παρουσιάστηκε στον Τύπο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Πρόκειται για μια πρόταση που αποτελεί ουσιαστική δημοκρατική τομή για τη χώρα, σε μια περίοδο όπου τα λαϊκά συμφέροντα πλήττονται, οι δημοκρατικές ελευθερίες, τα ατομικά, συνδικαλιστικά και πολιτικά δικαιώματα αμφισβητούνται, η εθνική ανεξαρτησία της χώρας περιορίζεται όλο και περισσότερο με την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πρόταση του ΚΚΕ έρχεται σε μια στιγμή που τα άλλα τρία κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η Πολιτική Ανοιξη, με τις αντίστοιχες δικές τους προτάσεις, δένουν ολοκληρωτικά τη χώρα στο άρμα του ιμπεριαλισμού, αφού καθιστούν συνταγματική επιταγή την υποταγή της στα υπερεθνικά όργανα της κοινότητας, περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα, θεσμοθετούν τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατική εκτροπή σε συντηρητικότερες κατευθύνσεις, παραδίδουν την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια κ. ο. κ. στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι η άλλη πρόταση απέναντι στο μέτωπο της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης. Μια πρόταση πάλης για το εργατικό κίνημα και το λαό.


ΣΕΛ.  4  -  5,   7

Μ' άδεια χέρια έφυγαν και χτες οι συνταξιούχοι και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Οι αρμόδιοι υπουργοί όχι μόνο δεν ικανοποίησαν κάποιο από τα βασικά τους αιτήματα, αλλά απέρριψαν και τις εναλλακτικές τους προτάσεις, που στοιχίζουν μόλις 12 δισ. περισσότερο απ' το εφάπαξ φιλοδώρημα. Αντίθετα, αποκαλύφθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης για δυσμενέστερες ασφαλιστικές ρυθμίσεις τόσο για τους συνταξιούχους όσο και για τους εργαζόμενους. Η ΣΕΑ καλεί τους συνταξιούχους να σφυρηλατήσουν την ενότητά τους και να είναι έτοιμοι για τους νέους αγώνες.


ΣΕΛ.  3,   17

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ "ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Η επόμενη μέρα

της εξέγερσης

Μιλούν στο "Ρ" ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος τους ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Βαγγέλης Μπούτας από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Θεσσαλών αγροτών

ΝΑΥΤΙΚΑ

ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ

Μακάβριος

απολογισμός

Μέσα στο 1994, βρήκαν τραγικό θάνατο 188 ναυτεργάτες σε 17 ναυτικά δυστυχήματα!

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Κρίσιμη και

επικίνδυνη

φάση

Η Κύπρος κινδυνεύει σοβαρά από τις "λύσεις" που ετοιμάζονται, λέει στο "Ρ" η Ελένη Μαύρου, γραμματέας της ΕΔΟΝ




Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ