Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11789

Παράσταση του ΚΚΕ στην ουκρανική πρεσβεία: Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας!

ΣΕΛ.  8
ΚΙΛΕΛΕΡ
Αύριο ο αγωνιστικός γιορτασμός στον τόπο θυσίας των κολίγων

ΣΕΛ.  16

Χαράτσια στην Υγεία... επιλογή της ΕΕ και του κεφαλαίου

Συζητήθηκε χτες Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τα χαράτσια και τις πληρωμές στην Υγεία

Προκλητικός ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι τα χαράτσια αποσκοπούν στην εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας υπηρεσιών!!! Ομολόγησε ότι οι ανασφάλιστοι στη χώρα μας αγγίζουν τα 3 εκατομμύρια. Επιβεβαίωσε ότι μέτρα ανάλογης κατεύθυνσης έχουν παρθεί σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μέτρα που παίρνονται με τη σφραγίδα της ΕΕ και αποσκοπούν να περισσέψει κρατικό χρήμα για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, με παντός είδους κίνητρα, οδηγώντας στην αύξηση της ανταποδοτικότητας και στις απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς στις κρατικές υπηρεσίες Υγείας.

Μέτρα που συνοδεύονται με πολιτικές μοιράσματος της φτώχειας, με «ψίχουλα» υποβαθμισμένων υπηρεσιών Υγείας.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τράπεζες...

Με αγαλλίαση εμφανίστηκε να αντιμετωπίζει ο αστικός Τύπος τα αποτελέσματα των ελέγχων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, πολύ περισσότερο, μάλιστα, που ορισμένες από τις τράπεζες έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι όχι μόνο δεν έχουν τόσο σημαντικό πρόβλημα, αλλά και ότι είναι έτοιμες να βγουν στις αγορές. Από την πλευρά της η κυβέρνηση εμφανίζεται, επίσης, ικανοποιημένη καθώς υπολογίζει ότι της μένει στα χέρια για παράπλευρη αξιοποίηση κι ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Παρ' όλα αυτά η συμφωνία με την τρόικα δεν επιτεύχθηκε - όχι ακόμα τουλάχιστον - με αποτέλεσμα στο σύνολό του ο χτεσινός αστικός Τύπος να ξιφουλκεί πρωτοσέλιδα ειδικά κατά του ΔΝΤ, που τορπιλίζει τη συμφωνία με την εκτίμησή του ότι είναι μεγαλύτερες οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Το παζάρι αφορά, εκτός από το ύψος του ποσού που χρειάζονται οι τράπεζες, τη διαδικασία κάλυψης του κενού και το χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Στο πεδίο αυτής της αντιπαράθεσης ο ΣΥΡΙΖΑ γλυκοκοιτάζει προς τις θέσεις του ΔΝΤ. Η αντιπαράθεση αυτή αφορά τα διάφορα τμήματα του κεφαλαίου και όχι τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που θα βγουν χαμένα είτε με ανακεφαλαιοποίηση είτε με «κούρεμα» και νέο δανεισμό.

Εγκαιρα το ΚΚΕ είχε επισημάνει ότι θα χρειαζόταν και νέα ανακεφαλαιοποίηση. Σ' αυτήν την προοπτική η εκτίμηση για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται είναι κρίσιμη καθώς είναι η αρχή ενός ντόμινο. Οπως άλλωστε σημειωνόταν αναλυτικά και σε άρθρο του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» (1-2/3/2014): Υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως πιέζει το ΔΝΤ, σημαίνει ότι θα είναι αδύνατη η συγκέντρωση των απαραίτητων κεφαλαίων από τους σημερινούς υφιστάμενους μεγαλομετόχους και ότι η νέα κρατική συνδρομή θα είναι απαραίτητη. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει στο να αλλάξουν χέρια οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι. Ηδη μια σειρά μεγάλα τραπεζικά μονοπώλια πιέζουν για να αποκτήσουν μετοχικά πακέτα των ελληνικών τραπεζών. Η αποδοχή των εκτιμήσεων του ΔΝΤ σπρώχνει σε νέο δανεισμό. Μια τέτοια εξέλιξη φέρνει πιο κοντά την ανάγκη για νέο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους, «κούρεμα», όμως, που βλάπτει άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, τα οποία καλούνται να πληρώσουν τη ζημιά. Αυτό το ντόμινο αποκαλύπτει το μέγεθος της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΕΕ, που εκφράζεται μέσα από την κόντρα ΔΝΤ - ΕΚΤ (επί της ουσίας εκφράζεται ως πίεση στη Γερμανία), αντιπαράθεση στην οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανώς παίρνουν θέση. Αντιπαράθεση που ομολογείται ανοιχτά από τα αστικά ΜΜΕ και που βεβαίως δεν αφορά κυρίως την Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τη θέση «να τεθούν οι τράπεζες υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο» αφήνει να εννοηθεί ότι αυτό είναι μια φιλολαϊκή επιλογή, αποκαλύπτει όμως και το ψευδεπίγραφο της αντιπαράθεσής του με τη ΝΔ. Οι τράπεζες στον καπιταλισμό, κρατικές ή ιδιωτικές, δανείζουν κεφάλαια με γνώμονα το ποσοστό κέρδους και μια τράπεζα που θα είχε διαφορετικά κριτήρια δε θα μπορούσε να λειτουργήσει, δε θα έδινε ικανοποιητικές αποδόσεις στις καταθέσεις της και δε θα συγκέντρωνε κεφάλαια από την αγορά, τελικά θα έκλεινε. Γι' αυτό και οι ελληνικές κρατικές τράπεζες δεν έδρασαν και δεν θα μπορούσαν να δράσουν φιλολαϊκά. Το παράδειγμα της ΑΤΕ, που κυριολεκτικά έστυψε εκατομμύρια αγρότες και υποθήκευσε μεγάλο τμήμα της αγροτικής γης, είναι πρόσφατο. Κρατική ή ιδιωτική, όποια άλλη τράπεζα δεν θα παύει να ξεζουμίζει εργαζόμενους για να εξασφαλίζει ρευστότητα στους καπιταλιστές.


Eurokinissi

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Με συγκεντρώσεις κορυφώθηκε η δράση για την 8η Μάρτη

Με μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ τίμησαν χτες την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας πάει μαζί με τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και για όλες, για δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, για δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα αναλόγου σημασίας μέτρα που αφορούν όλες τις γυναίκες. Η πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας πάει μαζί με τη συγκρότηση μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, που θα παλέψει για αποδέσμευση από την ΕΕ, θα παλέψει για μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και με όλο τον πλούτο που παράγει στα δικά του χέρια.


ΣΕΛ.  13


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ
Οι τοποθετήσεις και το κλείσιμο

ΣΕΛ.  14  -  15
ΑΡΘΡΟ
Η «Ανατολική Εταιρική Σχέση» και η Ουκρανία

ΣΕΛ.  9  -  10
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καταγγέλλουν την καταστολή στην πορεία για τους ανέργους

ΣΕΛ.  12
ΛΙΜΑΝΙΑ - ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Κοινωνική περιουσία στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Ανακοίνωση των ΤΟ Βιομηχανίας και Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  17
ΚΚΕ - ΚΝΕ ΓΙΑ 8 ΜΑΡΤΗ
Σήμερα το αφιέρωμα για τη Μάνα στο έργο του Μπρεχτ

ΣΕΛ.  3


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org