Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Γενάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12622

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Πυρετός» επαφών πριν από τις συνομιλίες στη Γενεύη

ΣΕΛ.  5
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απάντηση - «οδηγός» της Κομισιόν για παράδοση του Πάρκου Τρίτση στο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  6

Βαρύς λογαριασμός για το λαό όποτε και αν ολοκληρωθεί

Με βασικό αντικείμενο τη μορφή των μνημονίων της «επόμενης μέρας» και με κοινή βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όπως αποτυπώθηκαν και στη συμφωνία - απόφαση του τελευταίου Γιούρογκρουπ, συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης».

Κυρίαρχο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι η αντιπαράθεση ΕΕ - ΔΝΤ για τη διαχείριση του κρατικού χρέους στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Η αντιπαράθεση αυτή εκφράζεται σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της «αξιολόγησης», όπως τα «πρωτογενή πλεονάσματα» μετά το τέλος του προγράμματος, η μορφή και το εύρος του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» και τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» για το 2018, που επίσης θα συμπληρωθούν με νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση φέρεται να συζητάει την τμηματική καταβολή των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την άμεση εκταμίευση υποδόσης, ανεξάρτητα από το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη «αξιολόγηση».


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το «ποδαρικό» του ΣΕΒ

«2017: Καταπληκτικό ή φρικτό έτος; Η επιλογή είναι στα χέρια μας!». Με αυτό το «δίλημμα» έκανε «ποδαρικό» ο ΣΕΒ για τη νέα χρονιά, με το πρώτο εβδομαδιαίο δελτίο του να κάνει μια «σούμα» των απαιτήσεων του κεφαλαίου, περιτυλίγοντάς τες με ολίγη από «εθνική αξιοπρέπεια» και σπρώχνοντας το «ραβασάκι» προς τη μεριά της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, που «τρέχουν» την επιχείρηση ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Οι προτεραιότητες και οι άξονες που θέτει ο Σύνδεσμος των Βιομηχάνων, δίνουν το περίγραμμα της «δίκαιης ανάπτυξης» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Το περαιτέρω τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, η ένταση της εκμετάλλευσης, η ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, η κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση, η ένταση της φοροληστείας του λαού, παράλληλα με τις ακόμα μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές και λοιπές διευκολύνσεις στο κεφάλαιο, όπως και η πλήρης ενσωμάτωση στη νομοθεσία του αντιδραστικού «οπλοστασίου» που θέτει στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων η ΕΕ, αποτελούν μερικές από τις «συστάσεις» των βιομηχάνων, που επιβεβαιώνουν ότι το «λίπασμα» της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας φτιάχνεται από τις στάχτες των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση των στόχων τους, που βαφτίζουν «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας», κόντρα «στη σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες», που «αν συνεχιστεί (...) η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είτε θα μείνει στα χαρτιά (...) είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την ΕΕ», οι βιομήχανοι συστήνουν την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων - «να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση» - και την αναβάθμιση της θέσης του εγχώριου κεφαλαίου στα παζάρια, τις διεργασίες και τις αναδιαρθρώσεις που «τρέχουν» αυτή την περίοδο σε όλη την ΕΕ.

Επιδίωξή τους είναι να ανοίξει ακόμα πιο γρήγορα η κάνουλα και η πρόσβαση των επιχειρηματικών ομίλων σε φτηνότερο χρήμα «χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων». Οι ομοιότητες, δε, με το κυβερνητικό «αφήγημα» του «οδικού χάρτη», για έξοδο στο «ξέφωτο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, πραγματικά «βγάζουν μάτι».

Οπως μάτι βγάζει και το γεγονός ότι η επιχείρηση αυτή έχει ως προαπαιτούμενο τη μόνιμη επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, τους «κόφτες» και τα «μνημόνια διαρκείας» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο ΣΕΒ για το «κυρίαρχο ζητούμενο που παραμένει η αλλαγή στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση μείωσης της υπερφορολόγησης» του κεφαλαίου, με παράλληλη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», δηλαδή με την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων.

Ζητούν, επίσης, τη «στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος προς ένα πιο ανταποδοτικό σύστημα εισφορών και συντάξεων», που μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις για το ύψος των σημερινών συντάξεων και τη διάλυση των προνοιακών επιδομάτων σε λαϊκές οικογένειες.

Σε άλλο σημείο, αναφέρονται στην ανάγκη «απελευθέρωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της αγοράς εργασίας», παίρνοντας υπόψη τις «βέλτιστες πρακτικές» της ΕΕ και των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ, περιγράφοντας τη γενίκευση και μονιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι στόχοι για ομαλή «μετάπτωση της Ελλάδας στις τακτικές διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στα «μνημόνια διαρκείας» δηλαδή της ΕΕ, και η «χωρίς καθυστερήσεις» εφαρμογή «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την επιχειρηματικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την προσέλκυση επενδύσεων», εύκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο ΣΕΒ περιγράφει ένα πραγματικά «φρικτό» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα έτος.

Είναι όντως στο χέρι των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να χαλάσουν τα σχέδια αυτά του κεφαλαίου, προτάσσοντας το δικό τους σχέδιο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, ισχυροποιώντας το δικό τους αγώνα και συμμαχία, ενάντια στο κεφάλαιο, την εξουσία του και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ «ΚΑΡΥΠΙΔΗ» - «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Απλήρωτοι και εγκλωβισμένοι σε επιχειρηματικά παιχνίδια
  • Κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, με αφορμή την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο πρωθυπουργικό γραφείο Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», με τη στήριξη σωματείων άλλων κλάδων, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
  • Απλήρωτοι για το μήνα Δεκέμβρη, εγκλωβισμένοι σε επιχειρηματικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι στη «Μαρινόπουλος». Το Σωματείο Εργαζομένων «Μαρινόπουλου» στη Βόρεια Ελλάδα και οι Επιτροπές Αγώνα σε καταστήματα της Αττικής καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα.

ΣΕΛ.  7

Προσφορά

Ο Σ. Μ. προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης.



ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιεί για «επιπλοκές» με τη βάση του Ιντσιρλίκ

Νέα βομβιστική επίθεση στη Σμύρνη


ΣΕΛ.  5
ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Πολικές ζώνες ακατάλληλες για να ζουν άνθρωποι

Ρουχισμό και κουβέρτες παρέδωσε το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη


ΣΕΛ.  15
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Καλεί σε κινητοποίηση για την κλαδική ΣΣΕ

ΣΕΛ.  8
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Πρόγραμμα δράσης από εργαζόμενους και γονείς

ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ