Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Μάη 2001 - αριθ. φύλλου: 7961

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ
Στην πάλη ΚΟΙΝΟΣ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ εργατών - αγροτών - επαγγελματιών

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, η αγροτιά μπορούν και πρέπει να συναντηθούν σε έναν κοινό αγώνα πάλης. Ενα βήμα ήδη έγινε, με την απόφαση να κλείσουν τα μαγαζιά τους και να συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία στις 17 Μάη οι μικρομεσαίοι σε όλη τη χώρα.

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενοι οι περισσότεροι ή με μικρό αριθμό εργαζομένων, που ήδη παίρνουν πολύ χαμηλές συντάξεις και στο μέλλον θα πάρουν ακόμα κατώτερες κι από αυτές τις ισχνές άλλων Ταμείων.

Σε τραγική κατάσταση, επίσης, βρίσκεται και η ελληνική αγροτιά, αντιμετωπίζοντας αδιέξοδα με την πολιτική που εφαρμόζεται στη χώρα μας, μια πολιτική, βεβαίως, που είναι ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνων των πολιτικών δυνάμεων, που δεν ενδιαφέρονται για την αγροτιά, αλλά το μόνο μέλημά τους είναι πώς θα συγκεντρωθεί ο πλούτος της αγροτιάς σε όλο και λιγότερα χέρια.

Κοινά τα προβλήματα, κοινές οι αιτίες που τα γεννούν, κοινοί οι στόχοι πάλης. Στους δρόμους του αγώνα, θα συναντηθούν εργάτες, αγρότες, επαγγελματίες, νέοι και νέες, άνδρες και γυναίκες.


ΣΚΟΠΙΑ
Αναψε πάλι η φλόγα του πολέμου

Associated Press

Για άλλη μια φορά, φλέγεται η γειτονική ΠΓΔΜ. Για άλλη μια φορά, αποδείχνεται πως «όταν οι ιμπεριαλιστές μιλούν για ειρήνη προετοιμάζουν τον πόλεμο». Οι κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί για ολόκληρη την περιοχή, όσο επιτρέπεται στους ΝΑΤΟικούς να «λύνουν και να δένουν» στα Βαλκάνια.

Χτες, ο στρατός της ΠΓΔΜ βομβάρδισε θέσεις των Αλβανών ανταρτών στην περιοχή του Κουμάνοβο. Η ΝΑΤΟική υποκρισία διαπρέπει και πάλι, υιοθετώντας τη στάση του «νίπτω τας χείρας», την ίδια ώρα που εξαντλεί κάθε δυνατότητα να αναζωπυρώσει την ένταση.


20 - 21


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
«Οχι» στον «τρομονόμο»

Διευρύνονται οι αντιδράσεις κατά του προωθούμενου «τρομονόμου», ενώ νέες επιτροπές για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη δημιουργούνται σε όλη τη χώρα. Τελικά, η κυβέρνηση Σημίτη απολαμβάνει τα «μπράβο» των Αμερικανών και άλλων ξένων μυστικών υπηρεσιών, κόντρα στο λαϊκό αίσθημα



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Πορεία Κερασίτσα - Τρίπολη

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται η 18η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα, γενέτειρα του Γρηγόρη Λαμπράκη, στην Τρίπολη. Η πορεία ξεκινάει στις 4 μ.μ. από την Κερασίτσα. Την επόμενη Κυριακή, γίνεται η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία


ΣΕΛ.  3
ΒΑΜΒΑΚΙ
Απεριόριστη ... σφαγή

Ανεπιτυχής ήταν η προσπάθεια του υπουργού Γεωργίας να αποκρύψει τα ολέθρια μέτρα για τους βαμβακοπαραγωγούς, που αποφασίστηκαν από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Η πραγματικότητα λέει ότι το πρόστιμο συνυπευθυνότητας αυξάνεται απεριόριστα και για εθνική παραγωγή 1.517.000 τόνων η επιδότηση χάνεται ολόκληρη


ΣΕΛ.  25

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ