Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Απρίλη 2016 - αριθ. φύλλου: 12400

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
«Δεν είναι αγώνας δρόμου, είναι αγώνας για τη ζωή»
  • Τα πρώτα 70 χιλιόμετρα - από τα 220 συνολικά έως την Αθήνα - διένυσαν ήδη οι διαδηλωτές που ξεκίνησαν την Κυριακή το πρωί από την Πάτρα και έφτασαν χτες στην Ακράτα
  • Συγκέντρωση - συναυλία την Κυριακή 10 Απρίλη στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα

ΣΕΛ.  12  -  13

Ο λαός να μη διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Να χαράξει το δικό του δρόμο πάλης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αξιοποιεί τις συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ και το γνωστό και δοκιμασμένο εκβιασμό ότι «υπάρχουν και χειρότερα», για να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική, να εξωραΐσει το μνημόνιο που έχει υπογράψει με την ΕΕ και να επιταχύνει την «αξιολόγηση», δηλαδή το νέο πακέτο σκληρών μέτρων.

Ο λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά στο παρελθόν και με πολλές κυβερνήσεις αυτόν τον εκβιασμό, γι' αυτό και χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη σ' όσους τον καλούν να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, οργανώνοντας το δικό του αγώνα για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.


ΣΕΛ.  3  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «βέλτιστες πρακτικές»

Συνεχίζεται αυτήν τη βδομάδα η διαπραγμάτευση για τα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν το κλείσιμο της λεγόμενης «πρώτης αξιολόγησης».

Μάλιστα, από τις πρώτες συναντήσεις του κουαρτέτου με την κυβέρνηση θα είναι αυτή με τον υπουργό Εργασίας, με θέμα το Ασφαλιστικό.

Παράλληλα, αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες η «επιτροπή εμπειρογνωμόνων», η οποία αναλαμβάνει να εισηγηθεί τις επόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, με βάση τις «βέλτιστες πρακτικές» που εφαρμόζονται σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Η κυβέρνηση καλλιεργεί την εντύπωση ότι η διαρροή από τις συνομιλίες στελεχών του ΔΝΤ δημιουργεί προϋποθέσεις να κλείσει η διαπραγμάτευση με ηπιότερα μέτρα από αυτά που υπήρχαν έως τώρα στο τραπέζι.

Κατά τον ίδιο τρόπο, η «Αυγή» έγραφε τις προάλλες ότι τα μεγαλύτερα πρωτογενή πλεονάσματα που προσδοκά η κυβέρνηση, μεταφράζονται σε λιγότερα μέτρα. Η προσπάθεια να κοροϊδέψουν το λαό, να χειραγωγήσουν τις αντιδράσεις και να αποσπάσουν την ανοχή του δεν γνωρίζει όρια.

Η αλήθεια είναι ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο κύμα σαρωτικών μέτρων, τα οποία προστίθενται σ' αυτά που πάρθηκαν προηγούμενα και αποτελούν πρόδρομο για τις επόμενες αντιλαϊκές ανατροπές.

Η ένταση και το εύρος των μέτρων, στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ, υπαγορεύονται από το στόχο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τον οποίο υπηρετούν όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται και προτείνει ο καθένας.

Πρόκειται στο σύνολό τους για μέτρα που διευκολύνουν τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου, στη φάση που βρίσκεται σήμερα η καπιταλιστική οικονομία στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως.

Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι αποκαλυπτικό. Η οικονομία της είναι σε καλύτερη μοίρα από την ελληνική, το μέγεθός της είναι συγκριτικά πολλαπλάσιο, καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η ανεργία βρίσκεται κοντά στο 10% (από σχεδόν 25% στη Ελλάδα).

Η μεταρρύθμιση, όμως, που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ στην αγορά εργασίας, θυμίζει πολλά από την Ελλάδα. Περιλαμβάνει μέτρα που, είτε ψηφίστηκαν από προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις και εφαρμόζονται ήδη (μείωση του κόστους των υπερωριών και της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης), είτε σχεδιάζει να πάρει τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων).

Ολα αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ολάντ και «φίλου» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, γίνονται για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων που λιμνάζουν, να δημιουργηθούν δουλειές και να αυξηθεί η απασχόληση.

Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και με κεντρικό αυτό της καπιταλιστικής ανάκαμψης, γίνεται προσπάθεια να περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα και στην Ελλάδα, παράλληλα με μια σειρά άλλα μέτρα «διευκόλυνσης» των επενδύσεων, που περιγράφονται στον αναπτυξιακό νόμο, με τη συνοδεία κρατικού και ευρωπαϊκού χρήματος στις επιχειρήσεις.

Ιδια είναι η εικόνα και στις άλλες οικονομίες της ΕΕ και της Ευρωζώνης, όπου παίρνονται παραπλήσια μέτρα, στο όνομα του να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα των ομίλων και να πάρει μπροστά η οικονομία με την προσέλκυση επενδύσεων.

Αυτόν ακριβώς το στόχο υπηρετούν οι «βέλτιστες πρακτικές» που επικαλείται η κυβέρνηση και γι' αυτό είναι από χέρι αντιλαϊκές. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να δείξει ο λαός στην προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει τα νερά. Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης, της κλιμάκωσης, της αποφασιστικής απάντησης, με συμμετοχή και στη 48ωρη γενική απεργία.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Η δράση και η αυτοθυσία των μαχητών του ΔΣΕ διδάσκουν, διαπαιδαγωγούν ηθικά και πολιτικά

Αποσπάσματα από το χαιρετισμό του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση

Με μεγάλη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, καθώς και των απογόνων τους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Λιτόχωρο Πιερίας, η εκδήλωση της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

  • Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κεντρική Μακεδονία. Συνολικό ρεπορτάζ για την επίσκεψη στις σελίδες 6 - 9.

ΣΕΛ.  6  -  7


ΤΑΞΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Καθημερινή δράση για γερή απεργιακή κλιμάκωση

Μεθαύριο, Πέμπτη, η απεργία στο Δημόσιο. Προετοιμασίες σε χώρους δουλειάς και κλάδους για τη γενική 48ωρη απεργία


ΣΕΛ.  15
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αμείωτη η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

ΣΕΛ.  11
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ