Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Κοινωνικό αγαθό η Υγεία και όχι εμπόρευμα

Το ΚΚΕ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τις θέσεις και τις προτάσεις του για το εξαιρετικά επίκαιρο ζήτημα της δημόσιας Υγείας

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για μια δημόσια Υγεία, ίση και δωρεάν για όλους, για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπιά, στέκονται εμπόδιο και δρουν αντίρροπα στη σημερινή καλλιεργούμενη κατάσταση ενός χυδαίου ατομικισμού, βοηθούν στην ανάπτυξη ενός μετώπου πάλης για την Υγεία.

Για ένα αποτελεσματικό δημόσιο υγειονομικό σύστημα απαιτείται:

1. Εθνικός σχεδιασμός με μια πολιτική Υγείας, που θα αξιοποιεί τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

2. Ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας, ώστε να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις ανάγκες του λαού, να έχει κυρίαρχη θέση έναντι του ιδιωτικού τομέα.

3. Ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ταχύτατη και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του λαού, στο εργοστάσιο, στο σχολείο, στις ευπαθείς ομάδες.

4. Αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και του πραγματικού ρόλου του νοσοκομείου ως μονάδας δεύτερης και τρίτης βαθμίδας.

5. Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας να ενταχθεί σ' ένα κοινωνικό πλαίσιο και να εναρμονιστεί στον εθνικό σχεδιασμό.

6. Να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί κρατική βιομηχανία φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων και αναλώσιμων ιατρικών υλικών στη χώρα μας.

7. Η κοινωνική ασφάλιση της υγείας να διατηρήσει και να ενισχύσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, να είναι ισότιμη στις παροχές και ενιαία.

8. Ουσιαστικός και αναπόσπαστος παράγοντας της αναβάθμισης του υγειονομικού συστήματος είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας από άποψη επιστημονική, επαγγελματική, συνθηκών δουλιάς και αμοιβής.

Το ΚΚΕ θεωρεί, ότι για να αντιμετωπιστούν στην ουσία τους τα προβλήματα υγειονομικής περίθαλψης και προνοιακής φροντίδας του λαού, για να μη γίνει εμπόρευμα η Υγεία, αλλά να παρέχεται δωρεάν, ισότιμα και με υψηλή ποιότητα σε όλο το λαό, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος όλων των υγειονομικών, η αγωνιστική δράση των εργαζομένων μέσα από τους μαζικούς τους φορείς, η δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου πάλης λαού και νεολαίας, για μια άλλη πολιτική και στο χώρο της λαϊκής Υγείας και Πρόνοιας, ενάντια στο αποκρουστικό πρόσωπο της ασκούμενης πολιτικής στο όνομα της ΕΕ και της ΟΝΕ.


ΣΕΛ.  4   -   5

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
"Μπλόκα" στην κυβερνητική αδιαλλαξία

Στο κενό πέφτει η παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και οι αγρότες της Θεσσαλίας, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επιβίωσή τους, κλιμακώνουν από αύριο τις κινητοποιήσεις τους. Χτες, συνεδρίασε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σήμερα συνεδριάζουν οι αντίστοιχες Νομαρχιακές και όλα δείχνουν, πως οι φάλαγγες των τρακτέρ θα συγκλίνουν αύριο στην εθνική οδό.


ΣΕΛ.  24   -   25

ΜΑΘΗΤΕΣ
Αγώνας μέχρι τη δικαίωση

Επιμένοντας στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους - όπως φανέρωσε και το προχτεσινό μεγάλο συλλαλητήριο - κι έχοντας κατακτήσει ένα ψηλό επίπεδο ενότητας, όπως και τη λαϊκή συμπαράσταση, ενώ η κυβερνητική "μεταρρύθμιση" έχει πλήρως χρεοκοπήσει στη συνείδηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού γενικότερα, συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας, για να αποφασίσει τους τρόπους και τις μορφές συνέχισης των μαθητικών αγώνων.


ΣΕΛ.  7

Οικονομική Εξόρμηση
  • Στη μνήμη του αξέχαστου ήρωα του ΚΚΕ, του δημοσιογράφου Τάκη Φίτσου,που έδωσε τα πάντα και τη ζωή του, στον αγώνα του λαού μας, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Ασημάκης Γιαλαμάς προσφέρει 100.000 δραχμές στην Οικονομική Εξόρμηση για τις ευρωεκλογές.
  • Στη μνήμη της ηρωίδας του ΚΚΕ, Ηλέκτρας Αποστόλου και των ηγετικών στελεχών της ΕΠΟΝ Αδάμ Μολυβδά (Νίκος Ψηλός),Θοδωρή Λιακόπουλου (Πορφύρη) και Γιώργου Τσάμη, ο δημοσιογράφος Νίκος Καραντηνός προσφέρει 100.000 δραχμές, μέσω της ΚΟΒ του "Ρ".


Συνέντευξη
Κάτι καινούριο γεννιέται

Για την κατάσταση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, την επιτακτική ανάγκη της ταξικής αναζωογόνησής του και τη σημασία των σχετικών πρωτοβουλιών, μιλά στο "Ρ" ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ΣΕΛΙΔΕΣ 10 - 11

Συνθήκη Αμστερνταμ

Γιατί αρνούνται το δημοψήφισμα;

Περισσεύουν οι λόγοι, περί δημοκρατίας και κοινωνίας των πολιτών, από τους οπαδούς της ΕΕ, αλλά η επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ προωθείται ερήμην του λαού και το αίτημα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος θεωρείται αμφισβήτηση του κοινοβουλευτισμού...


ΣΕΛ.  8   -   9
"Καποδίστριας"
Πρεμιέρα με άδεια ταμεία...

Οι δήμοι, που προήλθαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις, έχουν κάνει, ήδη, τα πρώτα τους βήματα, αλλά "σπρώχνονται" - καθώς δεν έχουν υποδομές, πόρους και εξοπλισμό - στο "άρμεγμα" των δημοτών τους


ΣΕΛ.  38   -   39

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ