Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Ιούνη 2016 - αριθ. φύλλου: 12446

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΛΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ελληνική κυβέρνηση στο πλευρό της γαλλικής που έχει τσακίσει το λαό της Γαλλίας

ΚΚΕ: «Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι»


ΣΕΛ.  5
Κανένας συμβιβασμός με την αντιλαϊκή πολιτική!

Φυλλάδιο του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις κυκλοφορεί από τις Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα


ΣΕΛ.  7

Ολα για τη στήριξη του κεφαλαίου

...όταν την ίδια στιγμή τσακίζουν το λαό

Ο νέος λεγόμενος «αναπτυξιακός νόμος», που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, περιλαμβάνει στήριξη επενδυτικών σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εκτεταμένες φοροαπαλλαγές, διαφόρων ειδών επιδοτήσεις και κρατικές ενισχύσεις, διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών για τη στήριξη των σχεδίων κερδοφορίας τους, ευνοϊκούς όρους δανεισμού και κρατικών εγγυήσεων και άλλα πολλά.

Ολα αυτά τα προκλητικά προνόμια, που διαμορφώνονται προς όφελος του κεφαλαίου, στηρίζονται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στο τσάκισμα των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στη φοροληστεία, στις περικοπές κρατικών δαπανών για Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία.

Δύο όψεις του ίδιου ταξικού νομίσματος είναι τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου και αυτά που ματώνουν το λαό.


ΣΕΛ.  3

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το τρίπτυχο της κοροϊδίας

Το τρίπτυχο «κοινωνική προστασία - αναπτυξιακή προοπτική - δίκαιη κατανομή» είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο άξονας της πολιτικής της μετά τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης».

Οπως μάλιστα υποστηρίζει η «Αυγή», «μετά την επιτυχή κατάληξη της πιο κρίσιμης αξιολόγησης, αλλά και την ουσιαστική επιτυχία στην αντιμετώπιση του χρέους, η κοινωνία ζητάει να επουλωθούν οι πληγές των πολιτών που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, να μπούμε σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης, αλλά τα κέρδη που θα αποκομίσει η οικονομία από αυτή την αλλαγή σελίδας να αναδιανεμηθούν δίκαια».

Με τέτοια προπαγανδιστικά τερτίπια, η κυβέρνηση προσπαθεί από τη μία να παρατείνει τη συναίνεση και την ανοχή του λαού στην ταξική πολιτική της, καλλιεργώντας προσδοκίες για δίκαιη αναδιανομή των «κερδών» από την ανάκαμψη. Από την άλλη, κλείνει το μάτι στο κεφάλαιο ότι είναι η μόνη ικανή να διαχειριστεί τις υποθέσεις του και να ενσωματώνει παράλληλα τις λαϊκές αντιδράσεις.

Βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, το προπαγανδιστικό τρίπτυχο της κυβέρνησης είναι μνημείο εμπαιγμού. Καταρχήν, για να κλείσει η «αξιολόγηση» και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας, όπως λέει η κυβέρνηση, πάρθηκαν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά για το Ασφαλιστικό, η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η θεσμοθέτηση του «δημοσιονομικού κόφτη» και άλλα.

Ανάμεσα σ' αυτούς που πλήρωσαν βαριά την πρώτη «αξιολόγηση» είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, που έχασαν ακόμα και το ΕΚΑΣ, οι φτωχομεσαίοι αγρότες, που θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να απογειώνονται, οι νέοι ασφαλισμένοι, που αν καταφέρουν ποτέ να βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να συμβιβαστούν με ένα επίδομα φτωχοκομείου.

Να, λοιπόν, πώς μεταφράζεται η «κοινωνική ευαισθησία» της κυβέρνησης. Κι επειδή η «Αυγή» έχει το θράσος να παρουσιάζει το χώρο της Υγείας σαν απόδειξη του «κοινωνικού πρόσημου» της κυβερνητικής πολιτικής, τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζουν αυτές τις μέρες οι υγειονομικοί, ενόψει της απεργίας τους στις 8 Ιούνη, για τις μεγάλες ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση του κρατικού συστήματος, δίνουν από μόνα τους απάντηση στην κοροϊδία.

«Αναπτυξιακή προοπτική» πράγματι έχει η πολιτική της κυβέρνησης. Το μαρτυράει ο «αναπτυξιακός νόμος» που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή. Μεταξύ άλλων, προβλέπει πολυετείς φορολογικές απαλλαγές για τις επιχειρήσεις, επιδότηση του κόστους εργασίας, ενισχύσεις και προνόμια από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια.

Τα μέτρα αυτά συνοδεύουν τη φοροληστρική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στις πλάτες του λαού. Είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής. Η κυβέρνηση ξέρει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και πως θα χρειαστεί να περάσει κι άλλα δύσκολα μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Τα Εργασιακά ακολουθούν μετά το Ασφαλιστικό και όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές.

Με παραμύθια περί «δίκαιης κατανομής» προσπαθεί να στρατεύσει τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα στο στόχο της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας, από την οποία, όμως, τίποτα δεν έχουν να κερδίσουν.

Ακόμα κι αν υπάρξει μια σχετική μείωση της ανεργίας, ακόμα και να διαμορφωθούν καλύτεροι όροι για το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους εργαζόμενους, καμιά ουσιαστική ανακούφιση δεν πρόκειται να υπάρξει για το λαό, που θα συνεχίσει με θυσίες και μέτρα να πληρώνει την ανάκαμψη, όπως πλήρωσε την κρίση του κεφαλαίου.

Πραγματική ανακούφιση για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο αν ανακτήσει τις απώλειες που είχε από την περίοδο της κρίσης, αν διεκδικήσει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και πάνω σ' αυτό το έδαφος οργανώσει παραπέρα την πάλη του. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να αποκρούσει την προπαγάνδα και το φόβο που καλλιεργούν κυβέρνηση και κεφάλαιο, να συγκρουστεί με τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής τους.


ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ «ΙΣΤΟΡΙΑ»
Πλούσια δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 70 χρόνια του ΔΣΕ

Ο «Ριζοσπάστης», αυτό το Σάββατο, φιλοξενεί εκτάκτως μια 4σέλιδη ενότητα «Ιστορία», όπου παρουσιάζει την πλούσια δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ, τιμώντας σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης στη χώρα μας.


ΣΕΛ.  11   -   14


Κινητοποιήσεις σε κλάδους και τόπους δουλειάς

ΣΕΛ.  10
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Η κυβέρνηση «ανακάλυψε» ότι υπάρχει καθυστέρηση

ΣΕΛ.  8
ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μήνυμα προς το ΚΚ Βενεζουέλας

ΣΕΛ.  19
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο, Κυριακή, η εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι

«Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι»

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΕ.

Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ