Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12306

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖ. ΚΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Σηματοδοτεί τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  7
ΣΥΡΙΑ
Και γερμανική συμμετοχή στην επέμβαση με απόφαση της Βουλής

ΣΕΛ.  17

Ενταση καταστολής, Frontex στα σύνορα και χιλιάδες εγκλωβισμένοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ευθυγραμμισμένη με την πολιτική της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

MotionTeam

Ενταση της καταστολής σημειώθηκε, χτες, σε βάρος προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, στην Ειδομένη, με επέμβαση ΜΑΤ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

Προωθείται ανάληψη φύλαξης των συνόρων της Ελλάδας από τη Frontex (ως εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) με βάση τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με αποδοχή της ελληνικής κυβέρνησης, αμφισβητώντας, ανοιχτά, κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η πολιτική που ακολουθείται θα έχει αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών εντός των ελληνικών συνόρων, την ίδια στιγμή που η ένταση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία μεγαλώνει τα κύματα προσφύγων.

Ταυτόχρονα, με πρόσχημα τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία, για τις οποίες πιέζουν εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών όπου συμμετέχει η Ελλάδα (ΕΕ και ΝΑΤΟ), ανοίγει αντικειμενικά το ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, οξύνοντας τις αντιθέσεις στην περιοχή.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση χωρίς τέλος

«Χαράς ευαγγέλια» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ για επέκταση των μέτρων «ποσοτικής χαλάρωσης» μέχρι το Μάρτη του 2017, απόφαση που εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από την Ελλάδα για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για εξασφάλιση ρευστότητας αναγκαίας για τη στήριξη των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι επευφημίες και οι ύμνοι γι' αυτή την απόφαση «έκρυψαν» κάποιες άλλες πλευρές που έθεσε ο Μ. Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι βασικές προϋποθέσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης είναι:

Πρώτον: Η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική, έτσι ώστε να στηρίζεται η ανάκαμψη, ταυτόχρονα με την πλήρη και συνεπή εφαρμογή του «Συμφώνου Σταθερότητας».

Δεύτερον: Οι «αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές».

Τρίτον: Οι δράσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ζήτημα «κρίσιμο για την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων» και για την ανταγωνιστικότητα.

Αυτά δεν προβλήθηκαν στην πρώτη γραμμή, πολύ απλά γιατί αποτελούν κάλεσμα για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης, σηματοδοτούν επιδείνωση διαρκείας της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Κατ' αρχήν, είναι καθαρό ότι η λεγόμενη ποσοτική χαλάρωση απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, στα μονοπώλια. Αυτοί είναι που θα αξιοποιήσουν τις λεγόμενες «ενέσεις ρευστότητας» και την επαρκή χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να στηρίξουν τα επενδυτικά σχέδιά τους.

Ο Ντράγκι και η ΕΚΤ λένε, όμως, με τις προϋποθέσεις που θέτουν, και κάτι ακόμα: Οτι οι «ενέσεις ρευστότητας» δεν είναι ικανές ώστε να δώσουν την αναγκαία ώθηση στην καπιταλιστική ανάκαμψη, κάτι που είναι γεγονός. Πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε να ευνοούνται οι καπιταλιστικές επενδύσεις. Τι προϋποθέτει ένα τέτοιο περιβάλλον:

Δημοσιονομική πολιτική με βάση το «Σύμφωνο Σταθερότητας», δηλαδή δημοσιονομική πολιτική με κριτήριο τις προτεραιότητες και τις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου, την ανάγκη εξοικονόμησης κρατικού χρήματος, που σημαίνει πολύ απλά λιτότητα για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, με περικοπές δαπανών σε τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης, Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, περικοπές παροχών, αύξηση των λαϊκών δαπανών κ.λπ.

Διαρθρωτικές αλλαγές στο αστικό κράτος και αναδιαρθρώσεις στην καπιταλιστική οικονομία, ώστε να ενισχυθούν οι κλάδοι που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο. Επίσης, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων, «άνοιγμα αγορών» κ.λπ.

«Επιχειρηματικό περιβάλλον» που χρειάζεται φτηνή εργατική δύναμη, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, φτηνή Ενέργεια, επιδοτήσεις, υποδομές, κρατική στήριξη επενδυτικών σχεδίων αξιοποιώντας τα «πακέτα Γιούνκερ», ΕΣΠΑ κ.λπ. Δηλαδή, συνέχιση της επίθεσης σε μισθούς, Ασφαλιστικό, Εργασιακά, καθώς και φόρτωμα με νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων (φορολογικά κ.λπ.).

Αλλωστε, αυτά που λένε ο Ντράγκι και η ΕΚΤ ταυτίζονται με αυτά που ζητάει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων.

Ολα αυτά είναι χρήσιμα για να κατανοηθούν: ότι ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ο στόχος των αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης (εκτός του ότι θα οδηγήσει στη νέα ύφεση) προϋποθέτει αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας. Οτι η καπιταλιστική ανάκαμψη, το ενδιαφέρον των καπιταλιστικών επιχειρήσεων για νέες επενδύσεις με στόχο το μέγιστο ποσοστό κέρδους, απαιτεί ένα συνδυασμό παραγόντων που όλοι συντελούν στην επιδείνωση της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Είναι χρήσιμα για να κατανοηθεί ότι δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, ο λαός, να μοιράζονται τους ίδιους στόχους, τις ίδιες έγνοιες και αγωνίες με το κεφάλαιο. Οτι δεν πρέπει να υποτάξουν τα συμφέροντά τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά χρειάζεται να παλέψουν, να αντισταθούν και να αντεπιτεθούν με κριτήριο τις δικές τους σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, που δε χωράνε στο καπιταλιστικό σύστημα, ούτε με κρίση ούτε με ανάκαμψη.


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ θα απαντηθεί στα μπλόκα!

Τα εξοντωτικά μέτρα της ΚΑΠ και του μνημονίου θα εφαρμοστούν μέχρι κεραίας, είπε χτες σε αντιπροσωπεία αγροτοσυνδικαλιστών από τη Θεσσαλία ο Β. Αποστόλου

Κάλεσμα προς τη μικρομεσαία αγροτιά να απαντήσει με αγώνες στον «πόλεμο που της έχει κηρύξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» απηύθυναν οι εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν, χτες το μεσημέρι, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στην Αθήνα.

  • Αύριο, στις 12 μ. η σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων, στον Παλαμά Καρδίτσας.

ΣΕΛ.  10


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016
Σήμερα η ψήφιση του αντιλαϊκού σχεδίου στη Βουλή

ΣΕΛ.  4  -  5
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η ανάκαμψη του κεφαλαίου προϋποθέτει την εφαρμογή των μνημονίων

ΣΕΛ.  6

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ