Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11513

ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύπλευρος κομμουνιστής, μαχητής της σκέψης και της δράσης ο Νίκος Μπελογιάννης

ΣΕΛ.  6  -  7

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ

Αλλεπάλληλες κυβερνητικές συσκέψεις ενόψει τρόικας και Γιούρογκρουπ

Κλιμακώνει η κυβέρνηση την αντιλαϊκή πολιτική σχεδιάζοντας νέα μέτρα στις αλλεπάλληλες συσκέψεις ενόψει και του νέου κύκλου διαβουλεύσεων με την τρόικα και μπροστά στο Γιούρογκρουπ του Απρίλη. Στην τελική φάση βρίσκονται οι αντιλαϊκές επεξεργασίες για τον τρόπο «διαμόρφωσης» του κατώτατου μισθού στις εκάστοτε ανάγκες ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, άρα στο παραπέρα και μόνιμο τσάκισμά του. Ενεργοποιείται το μέτρο της ποινικής δίωξης σε βάρος δεκάδων χιλιάδων οικονομικά ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών, που θα φέρει κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη. Ερχονται νέες ανατιμήσεις από τη ΔΕΗ στα τιμολόγια ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών. Προωθούνται γοργά οι ιδιωτικοποιήσεις, ενώ δεν αποκλείονται παραπέρα περικοπές των κρατικών κονδυλίων που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες, λόγω απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.


ΣΕΛ.  3

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ
Συλλαλητήριο και συναυλία το Σάββατο 6 Απρίλη

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών διοργανώνει παναττικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Μέταλλο, το Σάββατο 6 Απρίλη στις 10.00 στην Ομόνοια, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος.


ΣΕΛ.  33

Η δίνη της κρίσης

Η διαχείριση και η εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο αποκαλύπτουν πως ήδη ετοιμάζεται η επιβολή μιας χωρίς όρια βάρβαρης πολιτικής που θα είναι μια μόνιμη κατάσταση συνεχώς αυξανόμενης εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους. Η κρίση αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα τα ιστορικά όρια του καπιταλιστικού συστήματος. Οξύνονται οι αντιφάσεις και οι δυσκολίες της αστικής πολιτικής διαχείρισης της κρίσης και γενικότερα η δυσκολία για πέρασμα σε νέο κύκλο διευρυμένης αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου. Αλλά τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού δεν καθορίζονται βασικά από τις κυκλικές οικονομικές του κρίσεις αλλά από την κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία και στην εξουσία, τους οξύτατους ανταγωνισμούς τους που μαζί με τη δυσκολία αναπαραγωγής των κερδών επιβάλλουν άγρια αντιλαϊκή πολιτική για να αντεπεξέλθουν σ' αυτούς. Αυτό καθορίζει και τη στρατηγική διεξόδου για την εργατική τάξη. Στρατηγική αποδέσμευσης από την ΕΕ, κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, με εργατική - λαϊκή εξουσία. Επομένως όλες οι «συνταγές» που ξαναπροβάλλονται ως πολιτικές διεξόδου και μάλιστα διλημματικά, όπως «μέσα ή έξω από το ευρώ» ή «μέσα στο ευρώ αλλά χωρίς την τρόικα», δε συγκαλύπτουν απλά την ταξική ουσία του προβλήματος, αλλά σπρώχνουν το λαό να συνταχτεί με το κεφάλαιο, ή τμήματά του, σε όφελός του, δηλαδή να υποταχτεί στην καταστροφή του. Συμπερασματικά, ο καπιταλισμός στο μονοπωλιακό του στάδιο δεν μπορεί να δώσει τίποτα στην εργατική τάξη. Η αναγκαιότητα και επικαιρότητα ανατροπής του έχει ήδη ξεπροβάλει.



ΕΡΓΑΤΕΣ «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ»
Στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις

ΣΕΛ.  33
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Μήνυμα αλληλεγγύης στους Κύπριους φοιτητές

ΣΕΛ.  12  -  13
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επέβαλε πρόστιμο - πρόκληση στην ΚΝΕ

ΣΕΛ.  3
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Την Τετάρτη στους καταπέλτες

ΣΕΛ.  16
ΓΡ. ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαστίγιο του συστήματος η Χρυσή Αυγή

ΣΕΛ.  37
ΠΑΜΕ
Η Πρωτομαγιά είναι απεργία

To ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Η καταρχήν σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς τη 2η μέρα του Πάσχα, γίνεται κατ' εντολή, απαίτηση και εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγαλεμπόρων.


ΣΕΛ.  16
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Χαιρετιστήριο για το συλλαλητήριο των ΤΕΙ

ΣΕΛ.  39

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ