Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Γενάρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11444

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Η βροχόπτωση αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τις λειψές υποδομές

ΣΕΛ.  17

Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ στους δικούς του αγώνες

Αλέκα Παπαρήγα: Είναι παραπάνω από σίγουρο ότι η κινητήρια δύναμη των θετικών εξελίξεων δεν είναι μόνο η αγανάκτηση και οργή για τα μεγάλα, ασήκωτα και υπαρκτά οξυμένα προβλήματα, αλλά και η συνειδητοποίηση της βαθύτερης ρίζας και αιτίας των προβλημάτων. Αυτή είναι και η ελπίδα που πρέπει να δημιουργήσει ο λαός, να ξεκινήσει το 2013

Το 2013 μπορεί να γίνει μια καλή χρονιά για το λαό, αλλά εξαρτάται από τον ίδιο. Να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να μετατρέψει την τυφλή αγανάκτηση και οργή σε αποφασιστικότητα για τη χειραφέτησή του και την αναζωογόνηση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ενός κινήματος που καθημερινά θα μάχεται για να εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, για την προστασία των ανέργων και των φτωχών λαϊκών οικογενειών, μα ταυτόχρονα θα προωθεί τη λαϊκή συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες και θα βάζει στόχο τη ριζική ανατροπή: Την εργατική λαϊκή εξουσία η οποία θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, θα κοινωνικοποιήσει όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις υποδομές, τον φυσικό και ορυκτό πλούτο και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος. Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


ΣΕΛ.  3,    5 (Η ΑΠΟΨΗ)

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στιγμές χαράς, πολιτισμού, δημιουργίας

Μοναδικές στιγμές χαράς και διασκέδασης πέρασαν τα εκατοντάδες παιδιά που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στις εκδηλώσεις που έγιναν σε διάφορες πόλεις από την ΚΝΕ. Τα παιδιά πέρασαν όμορφα αλλά και συμμετείχαν σε πολύμορφες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη σκέψη, τονώνουν την αισιοδοξία και την ελπίδα.


ΣΕΛ.  14  -  16

Καμιά παραγραφή

Η υπόθεση με τη «λίστα Λαγκάρντ» αναδεικνύει τη σαπίλα του καπιταλισμού. Η αστική προπαγάνδα σχετικά μ' αυτό αποπροσανατολίζει το λαό. Την ώρα που ο μποναμάς των ήδη νομοθετημένων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται και τσακίζουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακές σχέσεις, γενικότερα το λαϊκό εισόδημα, συνοδεύονται από τη νέα φοροληστεία, τις αυξήσεις - φωτιά της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις, του περνούν στη συνείδηση ότι το βασικό πρόβλημα των βασάνων του δεν είναι η αστική πολιτική για το ξεπέρασμα της κρίσης σε βάρος του λαού και σε όφελος του κεφαλαίου, αλλά κάποιοι αστοί πολιτικοί που παραποίησαν τη λίστα των φοροφυγάδων. Μιλούν για φοροδιαφυγή αυτοί που φοροαπαλλάσσουν το κεφάλαιο. Επίσης θέλουν να φανεί ότι το αστικό πολιτικό σύστημα γίνεται δίκαιο, κάνει αυτοκάθαρση, για να περνά σε δεύτερη μοίρα η ταξική του ουσία ως αντιλαϊκό σύστημα - υπηρέτης του κεφαλαίου. Οι πλουτοκράτες, που περιέχονται στη «λίστα Λαγκάρντ», μετέφεραν στην Ελβετία δισ. ευρώ, που αποκόμισαν από την κλοπή του ιδρώτα του λαού. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα προσπαθούν να συγκαλύψουν τα κόμματα της διαχείρισης. Στο παιχνίδι και ο ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να καταγραφεί σαν δύναμη κάθαρσης δήθεν του αστικού πολιτικού συστήματος, παρουσιάζοντας συγχρόνως τη διαφθορά σαν αιτία της κρίσης και των δεινών του λαού. Καμιά παραγραφή για τις πολιτικές ευθύνες. Να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, να υπάρχει τιμωρία μέσα και έξω από τη Βουλή. Επίσης δεν αρκεί η διαδικασία τιμωρίας των σημερινών ενόχων. Να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε όταν βγαίνουν στη δημοσιότητα τέτοια ζητήματα, γιατί τα περισσότερα μένουν κρυφά, να υπάρχει άμεση και αποφασιστική αντίδραση και τιμωρία. Ο λαός επίσης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο καπιταλισμός γεννά τέτοια φαινόμενα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι αγώνες του για την ικανοποίηση των αναγκών του πρέπει να συνδεθούν άμεσα με την ανατροπή του.


Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της αργίας της Πρωτοχρονιάς, ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει ξανά την Πέμπτη 3 Γενάρη 2013.



ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος

ΣΕΛ.  21
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΟΑΕΔ 2013
Εξαθλίωση για τις στρατιές ανέργων

ΣΕΛ.  11
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Μεγάλες ελλείψεις

ΣΕΛ.  17
ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Οργάνωση της ταξικής αλληλεγγύης

ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ