Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2019 - αριθ. φύλλου: 13259

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Συντηρείται η ένταση με φόντο το παζάρι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με την Τουρκία

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι είναι επικίνδυνος ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχοντας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή


ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΕΕ
Το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο «ξεπροβάλλει» πίσω από τον προεκλογικό αχό

Στο επίκεντρο των συνεννοήσεων με τους «θεσμούς» οι «εκκρεμότητες» της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης»


ΣΕΛ.  3

Κάλεσμα νίκης για την επανεκλογή δημοτικής αρχής στο πλευρό του λαού!

Κορυφώνεται η μάχη του β' γύρου από τις ΚΟ του ΚΚΕ και τους πέντε κομμουνιστές δημάρχους, που είναι εκ νέου υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προεκλογικές συγκεντρώσεις την Παρασκευή 31 Μάη:

  • Στην Πάτρα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Τριών Συμμάχων, με ομιλητή τον Κώστα Πελετίδη
  • Στην Πετρούπολη, στις 8 μ.μ., στη Στρογγυλή Πλατεία, θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σίμος
  • Στην Καισαριανή, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Δημάρχου Παναγιώτη Μακρή, με ομιλητή τον Ηλία Σταμέλο
  • Στο Χαϊδάρι, στις 8 μ.μ., στο Παλατάκι, με ομιλητή τον Μιχάλη Σελέκο
  • Κάλεσμα του Νίκου Λαρδά, υποψήφιου δημάρχου Ικαρίας, στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του νησιού για στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» την ερχόμενη Κυριακή

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα διλήμματα...

Πριν καλά καλά κλείσουν οι κάλπες της Κυριακής, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, από κοντά και το ΚΙΝΑΛ, ρίχνουν «ανανεωμένα» τα ίδια ψεύτικα και εκβιαστικά διλήμματα που αξιοποίησαν το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να εγκλωβίσουν ξανά το λαό στη δικομματική εναλλαγή και συνολικότερα στην πολιτική για τα συμφέροντα του κεφαλαίου που από κοινού υπηρετούν.

Το στίγμα των ψεύτικων για το λαό διλημμάτων από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα τη Δευτέρα, που με στόχο να κοντύνει τη διαφορά με τη ΝΔ και να παίξει ρόλο στο μετεκλογικό σκηνικό επανέλαβε πως τάχα τα «διλήμματα τώρα θα είναι απολύτως ξεκάθαρα», «ποιος και με ποιο σχέδιο θα κυβερνήσει τον τόπο», και αν η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «προοδευτική και δημοκρατική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε μια κυβέρνηση ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της σε αντιλαϊκές πολιτικές».

Πέρα απ' το ερώτημα για το «ποιος» θα κάθεται στο τιμόνι του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα, την απάντηση στο «πώς και με ποιο σχέδιο» την έχει ήδη δώσει η κυβέρνησή του με την πολιτική της:

Το σχέδιο είναι ένα και κοινό και αυτό υιοθετούν κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλα αστικά κόμματα. Είναι γραμμένο για λογαριασμό των συμφερόντων του κεφαλαίου και περιλαμβάνει τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, μνημόνια διαρκείας, θέλει οι απαιτήσεις των λαϊκών στρωμάτων να βρίσκονται στον «πάτο» και βαθύτερη εμπλοκή στους δολοφονικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το απαντάνε, επίσης, οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις ως το 2060, το «μεταμνημονιακό» αντιλαϊκό πλαίσιο που εμπλουτίζεται, οι δεκάδες νόμοι που πέρασαν από κοινού με τη ΝΔ για τα τρελά προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ που από κοινού υπογράφουν.

Από τη μεριά της η ΝΔ ρωτάει το λαό αν με την ψήφο του θα δώσει έγκριση στη «σταθερότητα και ανάπτυξη» ή στην «αποσταθεροποίηση και σε νέες περιπέτειες», αν η ίδια δεν σχηματίσει αυτοδύναμη ή έστω κάποιας μορφής κυβέρνηση συνεργασίας, ζητώντας «πράσινο φως» για την αντιλαϊκή «σταθερότητα» που τσακίζει εργατικά και λαϊκά δικαιώματα για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

Αξιοποιεί δηλαδή το «ξέπλυμα» που της πρόσφερε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» της και ζητάει τώρα από το λαό «λευκή επιταγή» για το νέο γύρο αντιλαϊκής επέλασης που είναι μπροστά. Της δίνουν αέρα η εξαπάτηση του λαού από τον ΣΥΡΙΖΑ, η διάψευση αυταπατών για να εμφανιστεί ότι εκείνη τάχα μιλάει τη «γλώσσα της αλήθειας», διακηρύσσοντας εκείνα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήδη υλοποιεί ντύνοντάς τα με το μανδύα της «προοδευτικότητας». Φροντίζει άλλωστε να δώσει εγγυήσεις στο κεφάλαιο σε όλους τους τόνους δηλώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει την «παροχολογία» και διαφημίζοντας όπου σταθεί κι όπου βρεθεί τις νέες φοροαπαλλαγές και τα προνόμια που θα φέρει για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, αξιοποιώντας και αυτό την αντιλαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται «δικαιωμένο» για τη δικιά του αντιλαϊκή θητεία, διεκδικώντας το ρόλο συγκολλητικής ουσίας της όποιας επόμενης κυβέρνησης για να εξασφαλίσει την αντιλαϊκή σταθερότητα που επιζητούν η αστική τάξη και οι διεθνείς της σύμμαχοι.

Απέναντι στα ψεύτικα και εκβιαστικά αυτά διλήμματα που θα «φουσκώνουν» στο δρόμο για τις εκλογές, το πραγματικό για το λαό δίλημμα είναι αν θα ενισχύσει με την ψήφο του το δρόμο που μας έφερε έως εδώ, που θα ακολουθήσει είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμες είτε κυβερνήσεις συνεργασίας, το δρόμο δηλαδή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, με ένταση της εκμετάλλευσης, της φτώχειας, της ανεργίας, ή αν θα στηρίξει αποφασιστικά την αντίσταση, την αντεπίθεση, τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό πραγματικά στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απάντηση στο πραγματικό αυτό δίλημμα, για τα δικά του συμφέροντα μπορεί να δώσει με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, στις επερχόμενες εκλογές.


ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Το τελικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα στην επικράτεια

Ο πίνακας καταγράφει σε απόλυτους αριθμούς και σε ποσοστά το συγκεντρωτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μάη στην επικράτεια, ενώ παρέμενε να ενσωματωθούν μερικές δεκάδες τμήματα ακόμα. Η σύγκριση γίνεται με τις ψήφους και τα ποσοστά των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015.


ΣΕΛ.  7


ΣΥΡΙΖΑ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρώτο στασίδι για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

ΣΕΛ.  14
ΚΚΕ
Στήριξη στους απεργούς της Τράπεζας Πειραιώς

ΣΕΛ.  13
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΔΕΠΑ
Συνεχίζουν για 10η μέρα τον απεργιακό αγώνα

ΣΕΛ.  12
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Οριστικά στις 7 Ιούλη οι βουλευτικές εκλογές

Τη διατήρηση της πορείας της οικονομίας θα επικαλεστεί ως «εθνικό λόγο» η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  8


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org