Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2019 - αριθ. φύλλου: 13216

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απέρριψε την τροπολογία του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης του λαού από τα χρέη στις τράπεζες

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια, που αφήνει χιλιάδες ακόμα νοικοκυριά εκτεθειμένα σε εκβιασμούς και πλειστηριασμούς


ΣΕΛ.  3,    5

Υπόθεση κάθε εργαζόμενου ο αγώνας κόντρα στη συνδικαλιστική μαφία!

Ξεκάθαρη απαίτηση: Να γίνει το συνέδριο της ΓΣΕΕ συνέδριο πραγματικά εργατικό, χωρίς νόθους και εργοδότες. Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!

  • Απέναντι στις μεθοδεύσεις της συνδικαλιστικής ηγεσίας στη ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να παλεύουν με κάθε μέσο για να απαλλαγούν οι εργατικές οργανώσεις από την παρέμβαση της εργοδοσίας και του κράτους, από τις εκφυλιστικές πρακτικές των εργατοπατέρων.
  • Αγανάκτηση από τις πληροφορίες ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ προετοιμάζει συνέδριο σε θέρετρο της Ρόδου. Μήνυμα από τους εργαζόμενους ότι όπου κι αν γίνει, θα τους βρίσκουν μπροστά τους.

ΣΕΛ.  14   -   15

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δολοφονικός μηχανισμός

Εναν ακόμα μηχανισμό ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο, βάζοντας ένα επιπλέον λιθαράκι στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση και την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ.

Πρόκειται για τον μηχανισμό που οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές βάφτισαν, ξεπερνώντας κάθε πρόκληση, «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) και προβλέπει... το ακριβώς αντίθετο, αφού έχει ως αποστολή την απευθείας και χωρίς καθυστερήσεις χρηματοδότηση των στρατιωτικών Σωμάτων για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ. Ο εν λόγω μηχανισμός αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην πορεία παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ιμπεριαλιστικής ένωσης, πορεία που - εν μέσω ανταγωνισμών στο εσωτερικό της - ολοένα και επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια και που βεβαίως λειτουργεί συμπληρωματικά στις ΝΑΤΟικές δομές.

Ανάμεσα στα άλλα, η σχετική απόφαση προβλέπει τον διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών (στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως), με στόχο, όπως λέγεται στο κείμενο, «ιδίως να χρηματοδοτεί τις στρατιωτικές αποστολές της Ενωσης, να ενισχύει τις στρατιωτικές και αμυντικές ικανότητες τρίτων κρατών, περιφερειακών και διεθνών οργανισμών και να συμβάλλει στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων υποστήριξης της ειρήνης υπό την ηγεσία περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών (σ.σ. ΝΑΤΟ) ή τρίτων κρατών», για επεμβάσεις δηλαδή όπου διακυβεύονται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Στόχος είναι η ανάπτυξη «αυτοτελών» στρατιωτικών δυνατοτήτων της ιμπεριαλιστικής ένωσης, ώστε αυτή να μπορεί να υπερασπίζεται αυτοτελώς τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Εξάλλου, όπως αποτυπώνεται και στην απόφαση, ο νέος μηχανισμός έρχεται να απαντήσει στο ζήτημα ότι «απαιτούνται πρόσθετα μέσα και εργαλεία για να εξασφαλιστεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της ως παγκόσμιου παράγοντα στον τομέα της ασφάλειας» και μάλιστα με επικίνδυνο υπόβαθρο τη στρατηγική της ΕΕ ότι «η εσωτερική και η εξωτερική ασφάλεια είναι όλο και πιο αλληλένδετες» και ότι «η εξελισσόμενη πραγματικότητα που προκαλεί ανησυχία απαιτεί (...)να μην παραμείνει η ΕΕ αποκλειστικά "πολιτική δύναμη", αλλά να αναπτύξει και να ενισχύσει τις στρατιωτικές της ικανότητες».

Πρόκειται για όλα τα αντιδραστικά στοιχεία που βρίσκονται στον πυρήνα της «Συνολικής Στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ», την αντιδραστική δηλαδή «παγκόσμια στρατηγική» της ΕΕ, που εγκαινιάστηκε το 2016, και σηματοδοτεί νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η ΕΕ προχωράει σειρά σχεδίων πολεμικής προπαρασκευής, με «εμβληματικότερη» τέτοια περίπτωση τον «Μηχανισμό Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO), με τον οποίο μία ομάδα κρατών - μελών μπορεί να συνιστά μόνιμη ομάδα στρατιωτικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης, έτοιμη να επέμβει παντού, αλλά και για την εξέλιξη νέων όπλων και άλλων μέσων.

Παράλληλα, προχωράει η λεγόμενη «Συντονισμένη Αμυντική Αναθεώρηση» - ένα είδος στρατιωτικού «ευρωπαϊκού εξαμήνου» - όπου θα καθορίζονται οι στόχοι και θα ελέγχεται η υλοποίησή τους σε εθνικό επίπεδο, εξελίσσεται το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας», που θα τροφοδοτήσει με επιπλέον ζεστό χρήμα την πολεμική βιομηχανία της ΕΕ, ενώ με βάση αυτές τις αποφάσεις, μόνο τα τελευταία 8 χρόνια, η ΕΕ έχει πραγματοποιήσει 24 στρατιωτικές επεμβάσεις σε 3 ηπείρους με τη συμμετοχή 80.000 στρατιωτών και αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη 16 επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο, για την... εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας. Στις επικίνδυνες αυτές αποφάσεις, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ασφάλειας και σταθερότητας για τους λαούς όπως υποστηρίζουν οι πολύχρωμοι θιασώτες της. Αντίθετα, αποτελεί δύναμη στρατιωτικών επεμβάσεων και πολέμων μαζί με τον πόλεμο που διεξάγει στο εσωτερικό των κρατών - μελών της απέναντι στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Αυτές οι εξελίξεις πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο για τον λαό για την ΕΕ, τον ρόλο της και πρέπει να αξιοποιηθούν στη μάχη των ευρωεκλογών του Μάη. Η εμβάθυνση και ενίσχυση της ΕΕ αφορούν και στην ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού, επιθετικού της χαρακτήρα. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να εκφραστεί ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ΕΕ του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με ένα μεγάλο ΝΑΙ στο ΚΚΕ, στέλνοντας μήνυμα με ευρύτερη ευρωπαϊκή σημασία με την ενίσχυσή του.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Τα λαϊκά στρώματα από τη μειονότητα και την πλειονότητα να δώσουν απάντηση στον κοινό αντίπαλο με ισχυρό ΚΚΕ

Με μαζική συγκέντρωση στην Κομοτηνή ολοκληρώθηκε χτες βράδυ η πρώτη μέρα της περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα στη Θράκη. Χαιρετισμό απηύθυναν οι υποψήφιοι του Κόμματος στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, στον δήμο Κομοτηνής και την Ευρωβουλή. Η περιοδεία συνεχίζεται σήμερα στον Εβρο.


ΣΕΛ.  6  -  8


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Στηρίζει με συγκέντρωση τη δημοτική αρχή που δικάζεται τη Δευτέρα για το Νότιο Πάρκο

ΣΕΛ.  9
Στο σημερινό τετρασέλιδο για τις ευρωεκλογές
  • Φυσικές καταστροφές: Στην καρμανιόλα «κόστους - οφέλους» η προστασία του λαού
  • Κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο: Φορτώνουν τα σπασμένα και τους «κινδύνους» στις πλάτες των λαών
  • Αντικομμουνισμός στην ΕΕ: Παράνομο το σφυροδρέπανο, στήνονται μνημεία για τους ναζί!
  • Κίνα - ΕΕ: Ανταγωνισμοί, «προκλήσεις» αλλά και «ευκαιρίες»

ΣΕΛ.  17  -  20

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ