Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Μάρτη 2018 - αριθ. φύλλου: 12948

Επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και παζάρια στις πλάτες των λαών

Δ. Κουτσούμπας: Οι εξελίξεις και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή κάνουν ακόμα πιο επείγουσα και αναγκαία την οργάνωση της λαϊκής πάλης, της αλληλεγγύης και της φιλίας των λαών. Κανένας εφησυχασμός, χρειάζεται ένταση της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης

  • Κλιμακώνονται οι σχεδιασμοί ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τα ενεργειακά κοιτάσματα να βρίσκονται στο επίκεντρο ευρύτερων ανταγωνισμών, σε συνάρτηση με την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
  • Η όξυνση των αντιθέσεων αποτυπώνεται και στην επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών συνθηκών, με την αμφισβήτηση νησιών, του εδάφους, των χωρικών υδάτων, αλλά και του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Τα σενάρια που διακινούνται και οι κινήσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων προδίδουν το μεγάλο παζάρι που εξελίσσεται σε Βαλκάνια, Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, με διπλωματικά και στρατιωτικά μέσα, που μόνο ανησυχία και επαγρύπνηση πρέπει να προκαλούν στους λαούς.

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ηθικό πλεονέκτημα... »

Με αφορμή την παραίτηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, η ΝΔ βρήκε την ευκαιρία να κάνει «ρελάνς» για την υπόθεση της «Novartis», αναζωπυρώνοντας τον καβγά με την κυβέρνηση για το ποιος είναι περισσότερο «ηθικός», για το αν η κυβέρνηση διατηρεί το «ηθικό πλεονέκτημα», το οποίο διεκδικεί έναντι των άλλων αστικών κομμάτων, που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και κατηγορούνται ότι υπέθαλψαν τη ρεμούλα, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έλεγε τις προάλλες από το «Φόρουμ των Δελφών» ότι ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει και με την παραδειγματική τιμωρία όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις σκανδάλων και διαφθοράς, αποδίδοντας σ' αυτά τα φαινόμενα την καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα μνημόνια που τη συνόδευσαν. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Αυγή» έγραφε πως «δεν είναι όλοι ίδιοι» και ότι «το πραγματικό ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι άτρωτο», βάζοντας στο στόμα της την «ασύγκριτη αγωνιστική ιστορία» και την «παραδειγματική αφοσίωση των απλών ανθρώπων».

Ποιοι μιλάνε και ποιοι τσακώνονται για ηθική; Εκείνοι που έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου στην Ελλάδα.

Αυτοί, που τσάκισαν το λαϊκό εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που, σε συνέχεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχουν μετατρέψει σε ζούγκλα την αγορά εργασίας και σε σαφάρι την επιβίωση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρομεσαίων αγροτών. Αυτοί που συνεχίζουν την πολιτική εμπλοκής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, έχουν το θράσος να επικαλούνται τις αγωνιστικές παραδόσεις του λαού και να λένε μάλιστα ότι τους υπερασπίζονται με την πολιτική τους!

Λένε ότι υπερασπίζονται το ...«ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς» αυτοί που στέλνουν τα ΜΑΤ για να χτυπούν ανθρώπους που παλεύουν για να μη χάσουν τη σύνταξη, το μισθό, τα σπίτια τους, ή διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, όπως οι αναπληρωτές καθηγητές!

Είναι άσκοπο να ψάξει κανείς την «ηθική» στο κόψιμο των κοινωνικών επιδομάτων, των συντάξεων, στις περικοπές των πενιχρών κονδυλίων για την Υγεία, την Παιδεία, τα έργα υποδομής ζωτικής σημασίας για τις ανάγκες του λαού. Είναι άσκοπο να αναζητάει κανείς «ηθική» στην εμπλοκή με ευθύνη της κυβέρνησης σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Γιατί πολύ απλά, το μόνο που αναγνωρίζει και αυτή η κυβέρνηση, είναι η «ηθική» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, η «ηθική» του κεφαλαίου, της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του. Ολα τα υπόλοιπα είναι ψέμα και χρεοκοπημένη προπαγάνδα, για την εξαπάτηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Η ηθική του λαού βρίσκεται στον εργάτη που βγάζει το μεροκάματο, στα φτωχά λαϊκά στρώματα που δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, σ' αυτόν που αγωνίζεται. Η ηθική που αντλεί ιστορικά από τους αγώνες του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος βρίσκεται στην πάλη για την υπεράσπιση των άμεσων και μελλοντικών συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού. Η ηθική των ανθρώπων που αισθάνονται αριστεροί βρίσκεται στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς. Η ηθική βρίσκεται σ' αυτούς που αγωνίζονται και δεν πετάξαν κάτω τα όπλα της πάλης, της απεργίας, της κινητοποίησης, της διεκδίκησης.

Ολα αυτά είναι εντελώς ξένα με ό,τι πρεσβεύουν και υπερασπίζονται η κυβέρνηση και οι συνεταίροι της στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Είναι όμως ξένα και με τον καβγά «περί ηθικής» που στήνουν στην πλάτη του λαού όλα τα κόμματα του κεφαλαίου, που το ένα χτίζει στην πολιτική του άλλου και όλα μαζί υπηρετούν ένα σύστημα ανήθικο μέχρι το μεδούλι, πηγή πολέμων, εκμετάλλευσης, ρεμούλας, διαφθοράς και διαπλοκής ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και το κράτος τους.



ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΕΕ
Ανεβασμένοι τόνοι υπό την απειλή των δασμών

ΣΕΛ.  18
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στο Κιλελέρ

ΣΕΛ.  14
ΟΓΕ
Τιμάει αγωνιστικά τη Μέρα της Γυναίκας

ΣΕΛ.  15
ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για μη επιστροφή όσων έχασε ο λαός

ΣΕΛ.  6
ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Σύγχυση γύρω από το ακριβές κατηγορητήριο, με το οποίο θα οδηγηθούν σε δίκη τις επόμενες μέρες.


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ