Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2015 - αριθ. φύλλου: 12099

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
«Κλειδώνουν» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

ΣΕΛ.  8
ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»
Συνέντευξη και αρθρογραφία για τη δράση των ΚΟ σε Ηπειρο, Πάτρα, Θήβα

ΣΕΛ.  9  -  10,   15  -  16

Βάζουν «χέρι» και στα διαθέσιμα ΟΑΕΔ και Περιφερειών

Με διάφορα προσχήματα η διοίκηση του ΟΑΕΔ, με τη συναίνεση των εργοδοτικών ενώσεων και των εκπροσώπων του εργοδοτικού συνδικαλισμού, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής κατά πλειοψηφία - με τις ψήφους της διοικούσας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ - αποφάσισαν να περάσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μια κίνηση που προκαλεί ερωτήματα και προβληματισμούς, σε συνδυασμό με ανάλογες κινήσεις σε άλλους δημόσιους οργανισμούς (π.χ. ΟΠΕΚΕΠΕ, νοσοκομεία, ΑΕΙ - ΤΕΙ κ.λπ.), στο όνομα της εξασφάλισης ρευστότητας από πλευράς του κράτους για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές και για την κάλυψη «λειτουργικών αναγκών» του.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι καλούνται με έμμεσο τρόπο να ξαναπληρώσουν, την ώρα που τα κέρδη του κεφαλαίου μένουν ανέγγιχτα.

Με ανακοινώσεις τους το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλουν αντίστοιχα αυτές τις ενέργειες.


ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ολα για το κεφάλαιο

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την παράδοση της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και βάζει «χέρι» στον κουμπαρά με τα «φραγκοδίφραγκα» οργανισμών του Δημοσίου που έχουν να κάνουν με την κάλυψη άμεσων αναγκών των λαϊκών στρωμάτων. Εχει προηγηθεί η λεηλασία με το PSI, όπου τα χρήματα των Ταμείων εξαερώθηκαν για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Σήμερα, δεν πληρώνει για στοιχειώδη στα νοσοκομεία, αρπάζει τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ που προορίζονται για τους ανέργους, έβαλε «χέρι» στα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι αναγκαία, για να σταθούν όρθιοι οι αγρότες, «νοικοκυρεύει», δηλαδή σπρώχνει στο ταμείο της Τράπεζας της Ελλάδας, και τα διαθέσιμα των Περιφερειών.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην κοντή μνήμη. Οτι κανείς δεν θυμάται πως σε μια νύχτα έκαναν φτερά τα διαθέσιμα των οργανισμών με το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως δε θυμάται πως έγιναν φύλλο και φτερό τα αποθεματικά των Ταμείων από τον ιδρυτικό νόμο του ΙΚΑ ακόμα. Η κοντή μνήμη δεν δικαιολογείται. Οταν οι άνεργοι ζητάνε ψίχουλα για να ζήσουν, οι αγρότες ενισχύσεις για να τα βγάλουν πέρα, οι έμποροι ταμείο ανεργίας μετά το λουκέτο, κανείς δεν επιτρέπεται ελαφρά τη καρδία να δηλώνει ότι «δεν ήξερα». Κάθε υπογραφή στις αποφάσεις, που τινάζουν στον αέρα τα ταμεία των οργανισμών, ισοδυναμεί με υπογραφή καταδίκης για τους δικαιούχους του κάθε οργανισμού.

Αν πάρει κάποιος τοις μετρητοίς τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όλα για το καλό μας γίνονται. Το υπουργείο Γεωργίας ισχυρίζεται ότι τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αυγατίσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ίδιο ισχυρίζεται και η Ρ. Δούρου για τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας γραμμή και στις άλλες Περιφέρειες. Στον ΟΑΕΔ, βεβαίωσαν μάλιστα ότι όχι μόνο θα αυγατίσουν αλλά και ότι διασφαλίζονται με προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Πέρα από τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, προκύπτει το ερώτημα «γιατί το κάνει»: Είτε αξιοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις προς τους δανειστές, είτε για άλλα λειτουργικά έξοδα του κράτους, το δεδομένο είναι ένα: Καλούνται ο λαός, οι εργαζόμενοι να πληρώσουν την ίδια ώρα που μένουν απείραχτα το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Το ομολογούν οι ίδιοι με μία προς μία τις αποφάσεις τους. Η αρπαγή των διαθέσιμων είναι νύχι - κρέας με τη φοροαφαίμαξη. Χτες θυμήθηκαν ότι πρέπει να πληρωθεί και το τέλος ακίνητης περιουσίας του 2013, το περίφημο χαράτσι της ΔΕΗ. Οι διαρκείς εκκλήσεις της Βαλαβάνη να πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ, οι ρυθμίσεις για τις εκατό δόσεις, όλα μα όλα υπηρετούν την ανάγκη του κεφαλαίου να έχει το κράτος διαθέσιμο χρήμα για τις ανάγκες των καπιταλιστών. Η αφαίμαξη των εργαζομένων δεν γίνεται μόνο στο χώρο της παραγωγής με την καθήλωση των μισθών, αλλά και με την αρπαγή των εισφορών, με τους φόρους, με τα διαθέσιμα.

Και η σημερινή κυβέρνηση κινείται με βάση το δόγμα «όλα για το κεφάλαιο». Ετσι δε διστάζει να βάλει χέρι στους κόπους του λαού και των εργαζομένων την ίδια στιγμή που αφήνει απείραχτα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Οσον αφορά τα περί αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου κ.λπ. και μάλιστα σε συνθήκες απελευθέρωσης κίνησης κεφαλαίων, συναλλαγών κ.ά. αποτελούν τη συνηθισμένη κοροϊδία κάθε κυβέρνησης προς το λαό, για να αποφύγει τη συζήτηση για την ταμπακιέρα για τα καθ' όλα νόμιμα κέρδη των μονοπωλίων που έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ενισχύσει.


ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ»
Η αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην αναζήτηση ριζικά διαφορετικών αξιών

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΣ της ΚΝΕ με θέμα «Σχολικός Εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα την εισαγωγική τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην ημερίδα.


ΣΕΛ.  5  -  7


ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Στις ΗΠΑ για «συνεννοήσεις» με τους ομολόγους τους

ΣΕΛ.  3
«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ» Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ;
Η καπιταλιστική ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι αέναη...

ΣΕΛ.  12
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ
Εντείνονται οι φονικές επιδρομές

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org