Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2017 - αριθ. φύλλου: 12712

ΑΙΓΑΙΟ
Επικίνδυνη πρόκληση της Τουρκίας σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  5
ΠΓΔΜ
Ραγδαίες εξελίξεις και εισβολή στο Κοινοβούλιο

ΣΕΛ.  17

Σχέδια ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο

Εστία σοβαρών κινδύνων για το λαό η εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς που οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή

Η επέκταση της στρατιωτικής δράσης των κρατών της ΕΕ στη Μεσόγειο, με έμφαση στη Λιβύη και με στόχο την «ενίσχυση» της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, οι αντιθέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι τριβές με το ΝΑΤΟ, καθώς βέβαια και οι μεταξύ τους αντιθέσεις, απασχόλησαν τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, που έγινε στη Μάλτα, παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Επαύξηση» των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι σε Προσφυγικό και «τρομοκρατία» ζήτησε ο Π. Καμμένος.

Επαληθεύοντας τα πολλά επίπεδα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ο Γ. Στόλτενμπεργκ ζήτησε η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας «να είναι συμπληρωματική με αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ» και οι δομές διοίκησης του Ευρωστρατού να μην ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες του ΝΑΤΟ.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Νέα σελίδα... ίδιο έργο

Για σελίδα που «αλλάζει» μιλάνε τα κυβερνητικά στελέχη όλο και πιο συχνά, όσο έρχεται και πιο κοντά το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, που, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, μπορεί να στείλει στους επιχειρηματικούς ομίλους τα «κατάλληλα μηνύματα», που δεν είναι άλλα απ' το ότι οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και το τσάκισμα της εργατικής τάξης προχωράνε και θα προχωράνε για πολλά ακόμα χρόνια, μαζί με μια σειρά από «διευκολύνσεις» και ζεστό χρήμα, που είναι εδώ και τους περιμένουν «με ανοιχτές αγκάλες», ιδιαίτερα αν «ξεκλειδώσει» η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Από την άποψη αυτή, η «νέα σελίδα», για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την επόμενη σελίδα στο έργο «ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας με τσάκισμα του λαού». Οι ρόλοι του έργου αυτού είναι γνωστοί και οι ίδιοι, ανεξάρτητα από τη φάση που βρίσκεται η καπιταλιστική οικονομία: Ο λαός πρέπει να «ματώνει» και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης να «αγριεύει», ως προϋπόθεση για να ξαναπάρουν την ανηφόρα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι προχτεσινές εκτιμήσεις - προαναγγελίες του ΙΟΒΕ ότι τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας «θα ευνοήσουν οι επερχόμενες αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς εργασίας», η δρομολόγηση δηλαδή της πλήρους απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, οι νέες ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο, τα νέα χτυπήματα στην κυριακάτικη αργία, αποτυπώνουν γλαφυρά αυτήν την πραγματικότητα. Το ίδιο και οι εκτιμήσεις - που προστίθενται και σε αντίστοιχες του ΣΕΒ, του ΔΝΤ κ.ο.κ - ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη αναμένεται να μειώσει οριακά την ανεργία, βασικά μέσω των γνωστών προγραμμάτων «απασχόλησης», χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης.

Οι αιχμές των νέων μέτρων και των «επικαιροποιημένων μνημονίων» που υπογράφονται αυτές τις μέρες δεν αφήνουν, εξάλλου, περιθώρια αυταπατών. Η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, η ένταση της φοροληστείας μέσα και από το «σαφάρι» των κατασχέσεων, το νέο χτύπημα στις συντάξεις με το κόψιμο της προσωπικής διαφοράς, η νέα περικοπή δαπανών, οι «αυτόματοι κόφτες» εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, αποτελούν πλάι σε όλα τα προηγούμενα αντιλαϊκά μέτρα την «εγγυητική επιστολή» της κυβέρνησης ότι τα πλεονάσματα και η αποπληρωμή των κρατικών χρεών είναι δεδομένα για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Ταυτόχρονα, η νέα αυτή «πίστα», για την οποία μιλάνε οι υπουργοί, στην οποία περνάει με «αστερίσκους» η καπιταλιστική οικονομία, απαιτεί, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του, αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων για το κεφάλαιο «με άλλους όρους». Απαιτεί ζεστό χρήμα και στήριξη στους κλάδους που ιεραρχούνται, για τα οποία μίλησε στους τραπεζίτες προ ημερών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο και ένταση των ιδιωτικοποιήσεων (βλ. π.χ. ΟΛΘ, αεροδρόμια, ΔΕΗ), ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, για τον στόχο της μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο».

Η «σελίδα που γυρίζει» στην καπιταλιστική οικονομία αξιοποιείται από την κυβέρνηση και ως «χαρτί» για να ανακατέψει τη σούπα του αστικού πολιτικού συστήματος, καλώντας όλα τα αστικά κόμματα να τοποθετηθούν και να συστρατευτούν με βάση τα «νέα δεδομένα», πατώντας άλλωστε πάνω στην κοινή στρατηγική τους σύμπλευση.

Η «νέα σελίδα» του κεφαλαίου γράφει το ίδιο σενάριο για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αυτόν του θύματος. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, με την πάλη και τη συμμαχία τους, μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, στέλνοντας στα σκουπίδια τα σενάρια του κεφαλαίου. Οι Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, η προετοιμασία και η μαχητική οργάνωση της πανεργατικής γενικής απεργίας μπορούν να γίνουν βήμα κλιμάκωσης στην κατεύθυνση αυτή.ΤΑΞΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Να γίνει εφαλτήριο για την πανεργατική απεργία στις 17 Μάη
  • Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κλιμακώνουν τη δράση τους για την επιτυχία των Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.
  • Μετά την κήρυξη χτες πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας για τις 17 Μάη, το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωσή της και να είναι σε ετοιμότητα για άμεση απεργιακή απάντηση αν η κυβέρνηση φέρει νωρίτερα προς ψήφιση τα μέτρα.

ΣΕΛ.  7  -  10

Ο «Ριζοσπάστης»

Λόγω της Πρωτομαγιάς, ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει αύριο Σάββατο. Το επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, με πλούσιο ρεπορτάζ από τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στον υπόλοιπο κόσμο.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επίθεση διαρκείας στους λαούς, από τη διαρκή ανάγκη του κεφαλαίου για κέρδη

Σε μαζική συγκέντρωση στην Κοζάνη μίλησε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - Ολόκληρη η ομιλία αύριο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»


ΣΕΛ.  3
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Κλειδώνουν» την αντιλαϊκή «αξιολόγηση»

ΣΕΛ.  4
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση την Κυριακή για μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

ΣΕΛ.  11
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δεκάδες εκδηλώσεις τις επόμενες μέρες

ΣΕΛ.  19


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org