Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάη 2016 - αριθ. φύλλου: 12438

Επικυρώθηκε το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης

ΚΚΕ: Με τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» επικυρώνεται και επιβραβεύεται το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης. Η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος, αφού κάθε εκταμίευση δόσης έχει ως προϋπόθεση νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Η όποια «ελάφρυνση» του χρέους, το οποίο δεν δημιούργησε ο λαός, θα συνοδευτεί με νέα πακέτα μέτρων στις διάφορες φάσεις συζήτησής του, ανεξάρτητα από το πώς θα εκφράζονται και πώς θα καταλήγουν κάθε φορά οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στο ΔΝΤ και σε τμήματα των αστικών τάξεων της ΕΕ.

Τέλος στα αντιλαϊκά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ μπορεί να βάλει ο ίδιος ο λαός με την οργανωμένη πάλη του, την ανασύνταξη του κινήματος, τη λαϊκή συμμαχία, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

Με χαρές και πανηγύρια «υποδέχτηκε» η κυβέρνηση την απόφαση του Γιούρογκρουπ, η οποία επιβραβεύει το έργο της και ανοίγει το δρόμο για την «επόμενη μέρα» της αντιλαϊκής επίθεσης, με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνει λόγο για «σημαντική μέρα για την Ελλάδα», πανηγυρίζει γιατί η πρώτη «αξιολόγηση» «ολοκληρώθηκε με επιτυχία», καμαρώνει γιατί θα εκταμιευτούν συνολικά 10,3 δισ. ευρώ και μιλά για «παροχή πολύτιμης ρευστότητας», καθώς 3,5 δισ. ευρώ από αυτά θα δοθούν στην «πραγματική οικονομία», ενώ καυχιέται ότι για πρώτη φορά υπάρχει «σαφής και δεσμευτικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους».

«Προσπερνά», βέβαια, το «ζουμί» σε ό,τι αφορά το λαό, το οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα και στο ίδιο το κείμενο της απόφασης του Γιούρογκρουπ: Οπως ακριβώς προϋπόθεση για το κλείσιμο της περιβόητης πρώτης «αξιολόγησης» ήταν η προώθηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων του προηγούμενου διαστήματος, έτσι ακριβώς προϋπόθεση για την «πολύτιμη ρευστότητα» του κεφαλαίου, καθώς και για την όποια «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους είναι η προώθηση αλλεπάλληλων νέων αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» για τις αξιώσεις του κεφαλαίου και των «εταίρων» του, η οποία θα συνεχιστεί για πολύ πέρα από το 2018 και την τυπική λήξη του τρίτου μνημονίου...

Τα κυβερνητικά πανηγύρια για το «κλείσιμο του φαύλου κύκλου της αβεβαιότητας και της ύφεσης» και τη «δημιουργία προϋποθέσεων εξόδου της χώρας στις αγορές» - άσχετα από το αν επιβεβαιωθούν, δεδομένων και των εντεινόμενων «αβεβαιοτήτων» στη διεθνή και την ευρωπαϊκή οικονομία - είναι πανηγύρια που αφορούν το εγχώριο κεφάλαιο, το οποίο προσδοκά ανάκαμψη των κερδών του.

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, που θα εκταμιευτεί με το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης», θα κατευθυνθεί στην «εξυπηρέτηση» του κρατικού χρέους, ενός χρέους που δεν είναι του λαού και το οποίο θα συνεχίσει να φορτώνεται στις πλάτες του και με την περιβόητη «έξοδο στις αγορές» για νέο δανεισμό του αστικού κράτους.

Αλλά και εκείνο το κομμάτι που θα πάει στην περιβόητη «πραγματική οικονομία», με την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του θα πάει στα ταμεία επιχειρηματικών ομίλων...

Η δε «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους θα συζητείται στα παζάρια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε διάφορες φάσεις και κάθε σχετική απόφαση θα συνοδεύεται από προώθηση νέων αντιλαϊκών μέτρων. Χαρακτηριστικά, στην απόφαση του Γιούρογκρουπ, ως προϋπόθεση για τα όποια «βραχυπρόθεσμα» μέτρα «ελάφρυνσης» του χρέους περιγράφεται το «κλείσιμο» της πρώτης «αξιολόγησης», ως προϋπόθεση για τα «μεσοπρόθεσμα» μέτρα αναφέρεται συνολικά η «επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος του ESM», ενώ για τα «μακροπρόθεσμα» μέτρα, τα οποία αφορούν στην περίοδο μετά το 2018, ως προϋποθέσεις καταγράφονται σωρευτικά η επιτυχής εφαρμογή του τρίτου μνημονίου, το πιάσιμο των στόχων για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και η εκπλήρωση των αντιλαϊκών κριτηρίων του «Συμφώνου Σταθερότητας»...

Παράλληλα, όποια και αν είναι σε κάθε φάση η εξέλιξη των παζαριών για το χρέος, εκφράζοντας τις αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό τους, το σίγουρο είναι ότι οι όποιοι πόροι εξοικονομούνται από το αστικό κράτος θα αξιοποιούνται για την παραπέρα κρατική στήριξη του κεφαλαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι, μέσα στους πανηγυρισμούς της, η κυβέρνηση δηλώνει ότι «ήδη έχει κάνει τα επόμενα βήματα για την αναπτυξιακή προοπτική», ενώ σπεύδει να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος φέρνει νέες επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές και κάθε είδους «διευκολύνσεις» στο εγχώριο κεφάλαιο...

Οσο για τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «έχουμε ήδη αποδείξει ότι πρωταρχικό μας μέλημα ήταν και είναι η δίκαιη κατανομή των βαρών» και πως «το ίδιο προοδευτικό κοινωνικό πρόσημο ισχύει και για την επόμενη μέρα, της οικονομικής ανάκαμψης», όταν όλα αυτά ξεστομίζονται από μια κυβέρνηση, που μόλις έχει ψηφίσει το νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό, τη νέα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας, την παράδοση των «κόκκινων» δανείων για λαϊκή κατοικία στα funds, τον «αυτόματο κόφτη», το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ., τότε δε συνιστούν «υπόσχεση», αλλά ξεκάθαρη απειλή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το λαό και τη νεολαία!


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την Κυριακή στο Σπόρτιγκ η εκδήλωση για τα 40 χρόνια της

Πολιτιστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 40 χρόνων αγώνα οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Κυριακή 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ «Αγιος Ελευθέριος»), με σύνθημα «Συνεχίζουμε ασυμβίβαστα στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας».


ΣΕΛ.  10


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Το 60% των μισθωτών απολύθηκε τουλάχιστον μία φορά το 2015!

ΣΕΛ.  11
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»
Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών και φωτογραφίας στο Κερατσίνι

ΣΕΛ.  21
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΚΑΜΠΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ
Δεν φταίει μόνο ο καιρός ούτε «η κακιά η ώρα»...

ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ