Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014 - αριθ. φύλλου: 11898

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Παραδίδουν το δασικό πλούτο στο κεφάλαιο

Καταψήφισε το ΚΚΕ στην αρμόδια επιτροπή


ΣΕΛ.  5
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Απόφαση της Βουλής για να διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚ

ΚΚΕ: Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές της Ουκρανίας


ΣΕΛ.  7

Νέα τροπολογία - δώρο στους εφοπλιστές

Ξαναμοιράζουν την «πίτα» των επιδοτήσεων για τις λεγόμενες άγονες γραμμές

Phasma

Προκλητική τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον Tουρισμό, που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επιτρέπει στους ακτοπλόους εφοπλιστές να αποσυρθούν από τις πολυετείς συμβάσεις εξυπηρέτησης των λεγόμενων άγονων γραμμών χωρίς κανένα κόστος και ταυτόχρονα να απαλλαγούν από τη συμβατική τους υποχρέωση να ανανεώσουν το στόλο που δρομολογούν σ' αυτές τις γραμμές.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν απανωτές βλάβες στα πλοία που εκτελούν δρομολόγια με κινδύνους για τη ζωή ναυτεργατών - επιβατών.


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Προκαλούν ξανά για το Ασφαλιστικό

Η επιχειρηματολογία, με την οποία η κυβέρνηση συνοδεύει τη νέα επίθεση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι κυνική και προκλητική.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που έχει αναλάβει να «τεκμηριώσει» τις προαποφασισμένες ανατροπές, ισχυρίζεται στο προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε ότι οι επικείμενες νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές, αποκαθιστούν την «κοινωνική ισότητα» και αίρουν «προνόμια που θεσπίστηκαν στο παρελθόν».

Γι' αυτό λέει η έκθεση ότι πρέπει να προχωρήσει παραπέρα η ενοποίηση των Ταμείων, επαληθεύοντας πως αυτή υπηρετεί το στόχο της εξίσωσης προς τα κάτω των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Από αυτήν τη σκοπιά, η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και ενιαία, τέτοια που θα ακυρώνει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει διαιρέσεις και «κοινωνικό αυτοματισμό».

Αυτοί που θα θιγούν άμεσα από τις αλλαγές είναι όσοι, τα προηγούμενα χρόνια, εξασφάλισαν καλύτερους όρους συνταξιοδότησης σε σχέση με τους σημερινούς ασφαλισμένους. Για παράδειγμα, η έκθεση του ΚΕΠΕ αναφέρεται στις διαφορές μεταξύ φύλων και προκλητικά σημειώνει πως «σε ορισμένα Ταμεία, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες, συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετά πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις γυναίκες»!

Είναι κι αυτή μια έμμεση παραδοχή του ρόλου που παίζει η ΕΕ στη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και στο πώς το κεφάλαιο εννοεί την ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα.

Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο η έκθεση να φωτογραφίζει τις αναπηρικές συντάξεις που δίνει το ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι αυτές «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες μέρες ασφάλισης». Δηλαδή, το ΚΕΠΕ ισχυρίζεται ότι ο εργαζόμενος, που έμεινε ανάπηρος από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε, προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

Είναι βέβαιο ότι το αντιασφαλιστικό «τσουνάμι» δε θα αφήσει κανέναν ανέγγιχτο, αφού, όπως είπε ο Γ. Βρούτσης, στόχος της κυβέρνησης είναι «να τα αλλάξει όλα».

Αλλωστε, για τις συνέπειες από την ενοποίηση των Ταμείων, υπάρχει ήδη η εμπειρία από το προηγούμενο «κύμα» ενσωμάτωσης στο ΙΚΑ των Ταμείων των πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και άλλων συγχωνεύσεων, με τελευταία την περίπτωση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Πού οδήγησαν αυτές οι ενοποιήσεις; Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, στη μείωση συντάξεων, στην περικοπή των παροχών Υγείας, στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών (πρώην ΔΕΚΟ - τράπεζες) και στην αξιοποίηση των αποθεματικών των «εύρωστων» οικονομικά Ταμείων, ώστε να μην πληρώσουν κράτος και εργοδοσία και να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.

Ταυτόχρονα, εντάθηκε η καλλιέργεια κλίματος διαίρεσης των εργαζομένων, με την προπαγάνδα για «υψηλόμισθους» και «ρετιρέ», στοχεύοντας κυρίως στη νέα γενιά, που δεν έχει πείρα για το πώς διαμορφώθηκε το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τις ανατροπές που το συνέτριψαν τα τελευταία κυρίως χρόνια.

Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να «εξουδετερώσουν» τις νεότερες ηλικίες των εργαζομένων, και αν δεν καταφέρουν να τις στρέψουν ενάντια στους παλιούς ασφαλισμένους, τουλάχιστον να τις καταστήσουν αμέτοχες στις αντιδράσεις που θα προκαλέσει η νομοθέτηση των επόμενων μέτρων, ενώ γι' αυτούς η ασφαλιστική κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη. Από τα εμπόδια που θα βάλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ' αυτήν την προσπάθεια, από τη μαζικότητα και τον προσανατολισμό των αγώνων που πρέπει να οργανωθούν, θα κριθεί η έκβαση της μάχης για το Ασφαλιστικό.


ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
Βομβαρδίζουν νοσοκομεία, ισοπεδώνουν σπίτια

Στους 612 οι νεκροί, οι τραυματίες είναι γύρω στους 4.000 και δεκάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις βόμβες.

Συγκλονιστικά στοιχεία δίνουν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας.

«Κροκοδείλια» δάκρυα από τους ιμπεριαλιστές.

Στα 72 τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν κείμενο καταδίκης, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, μετά από αίτημά του, για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη.


ΣΕΛ.  6


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
«Γην και ύδωρ» στα μονοπώλια του Τουρισμού

ΣΕΛ.  9
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Παρέμβαση για τα προβλήματα στην Ειδική Αγωγή

ΣΕΛ.  15
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα παρέμβαση για το επίδομα τοκετού

ΣΕΛ.  11
Περιοδεία του ΚΚΕ σε ξενοδοχεία της Κρήτης

Επίσκεψη στην Κρήτη έκανε την περασμένη βδομάδα ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης του Κόμματος για τα ζητήματα του τουρισμού.

Μεταξύ άλλων, έγιναν περιοδείες σε ξενοδοχεία και στους τέσσερις νομούς του νησιού, όπου αναδείχτηκαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.


ΣΕΛ.  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ