Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002 - αριθ. φύλλου: 8328

ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψίχουλα η εξόφληση στους βαμβακοπαραγωγούς

Εκτός επιδότησης συναποφάσισαν να αφήσουν Κομισιόν και κυβέρνηση 106.000 τόνους βαμβάκι, ενώ, σε μόλις 8,5 ως 12,5 δραχμές το κιλό (αντί για 50 δραχμές που υποσχόταν η δεύτερη μέχρι πρόσφατα) ανέρχεται η εξόφληση της επιδότησης (επιστροφή) στους βαμβακοπαραγωγούς. Συνεδριάζει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για να καθορίσει το «περιτύλιγμα» των αντιαγροτικών μέτρων


ΣΕΛ.  19

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ
Η «μεταρρύθμιση» ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ από την εκπαίδευση

Οι δραματικές και, χρόνο με το χρόνο, εντεινόμενες συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, αλλά και της γενικότερης αντιλαϊκής της πολιτικής, γίνονται ολοφάνερες από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Σύμφωνα, με τα στοιχεία αυτά, ο μαθητικός πληθυσμός των Λυκείων, μαζί με αυτόν των υποβαθμισμένων Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων (ΤΕΕ), μειώθηκε κατά 16%, τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Δεκάδες χιλιάδες νέοι, δηλαδή, υποχρεώθηκαν - για τον ένα ή άλλο λόγο - να εγκαταλείψουν τα μαθητικά θρανία και να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης, πριν από τα 18 τους χρόνια. Στοιχεία, που είναι ακόμη περισσότερο τραγικά, αν συνυπολογισθεί η μεγάλη μαθητική διαρροή των παιδιών, που δε φτάνουν καν στο Λύκειο ή τα ΤΕΕ, μετά το Γυμνάσιο. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το ποσοστό των μαθητών που δεν ολοκλήρωναν τις σπουδές σε όλους τους τύπους Λυκείου, πριν την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, δεν ξεπερνούσε το 7%.

Την ίδια στιγμή, άλλα στοιχεία της ΟΛΜΕ, φανερώνουν τόσο την αυξανόμενη συνεχώς μαθητική μετανάστευση από το ενιαίο Λύκειο στα υποβαθμισμένα ΤΕΕ, όσο και τις συνέπειες των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, όπως αυτές αναδείχνονται από τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.


ΣΕΛ.  11

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα

Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, οι δύσκολες συνθήκες, μέσα στις οποίες δίνουν την προσφορά τους οι υγειονομικοί και, γενικότερα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και οι συνέπειες της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης της Υγείας, αναδείχτηκαν και χθες, τόσο στην περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, Σπύρου Χαλβατζή, στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Σωτηρία» (φωτό), όσο και σ' αυτή του υποψήφιου υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά, Θανάση Παφίλη, στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο»


ΣΕΛ.  13


Eurokinissi

ΥΠΟΘΕΣΗ «17Ν»
Νέα «προσαγωγή», απολογίες και «διαρροές»

Με μια νέα «προσαγωγή», απολογίες συλληφθέντων, όπως και τις... απαραίτητες διοχετεύσεις και «διαρροές» απολογιών και «πληροφοριών», συνεχίστηκε και χτες η υπόθεση της «17Ν»


ΣΕΛ.  8   -   9
ΙΣΡΑΗΛ
Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Σείεται το Ισραήλ από τις επικρίσεις πολιτικών και Τύπου για την επίθεση στην πόλη της Γάζας, ενώ η εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ» υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Σαρόν «γνώριζε για τη συμφωνία εκεχειρίας των Παλαιστινίων εξτρεμιστών όταν διέταξε την επίθεση»


ΣΕΛ.  16   -   17
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Χρυσάφι» το νερό...

Σημαντικές αυξήσεις στην τιμή του νερού, αλλά και νέους περιορισμούς των καλλιεργειών, προβλέπει προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης, με πρόσχημα την καλύτερη διαχείριση του υδατικού πλούτου της χώρας


ΣΕΛ.  22

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ