Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2010 - αριθ. φύλλου: 10676

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΤΑΖ
Επιβεβαιώθηκε η φιλοεφοπλιστική στρατηγική της κυβέρνησης
  • Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζεται με τον πιο φανατικό τρόπο τα συμφέροντα των εφοπλιστών και επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες των ναυτεργατών, κατήγγειλε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ.
  • Νέα 24ωρη απεργία των ναυτεργατών, στις 31 Μάη.

ΣΕΛ.  11

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΑΡΒΑΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ κατά των λαών της ΕΕ

ΚΚΕ: Οι κυβερνήσεις της ΕΕ, ενώ αναζητούν μάταια να βρουν γιατροσόφια για τη βαθιά καπιταλιστική κρίση και την όξυνση των ανταγωνισμών τους, στο μόνο που συμφωνούν είναι στη λήψη και στην κλιμάκωση των βάρβαρων μέτρων κατά των λαών.

Νέα δεινά για τους λαούς της ΕΕ προμηνύει η συζήτηση στην «Ομάδα Δράσης» για την οικονομική διακυβέρνηση. Στο τραπέζι της συζήτησης, η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, η ανταγωνιστικότητα, η δημιουργία αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης, η ενίσχυση με θεσμούς της οικονομικής διακυβέρνησης, και μέτρα όπως οι προϋπολογισμοί των κρατών - μελών της Ευρωζώνης να εγκρίνονται από την ΕΕ πριν ψηφιστούν από τα εθνικά Κοινοβούλια, αλλά και περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τα κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Συμφωνούν, επίσης, να ποινικοποιείται το κράτος - μέλος που συστηματικά και κατ' εξακολούθησιν παραβιάζει τις δημοσιονομικές αρχές της ευρωζώνης. Προκειμένου να εξασφαλίσει κάθε κράτος μέλος συνθήκες απαρέγκλιτης προσαρμογής σε όλ' αυτά, θα παίρνει συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα. Την ίδια στιγμή, εκφράστηκαν οξύτατες αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ και της ευρωζώνης για τα συγκεκριμένα μέτρα, που οφείλονται στα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και του μεταξύ τους ανταγωνισμού.


ΣΕΛ.  9

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Χαρίλαο Φλωράκη

Τιμώντας τη μνήμη του, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα εκδήλωση στο Παλιοζογλώπι της Καρδίτσας, στο ξέφωτο του Αϊ - Λια, όπου βρίσκεται ο τάφος του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη, στις 11 π.μ. Θα παραστεί η Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  3

Υπουλη τακτική

Ο καυγάς με τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ως στοιχείο της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, για να δείξουν ότι η ηθική του αστικού πολιτικού συστήματος έχει προστάτες, καλά κρατεί. Υποθέσεις, όπως της «Ζήμενς» και του Βατοπεδίου, δίνουν τροφή στα αστικά ΜΜΕ, προκειμένου να βιάζονται οι λαϊκές συνειδήσεις, για να μη συνειδητοποιούν πως η αιτία της αντιλαϊκής πολιτικής, που τους κάνει το βίο αβίωτο εσαεί, οφείλεται στον ίδιο τον καπιταλισμό, που υπηρετούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ανεξάρτητα από θέση κυβέρνησης ή αντιπολίτευσης. Είναι εκ του πονηρού αυτή η τακτική της προβολής της σαπίλας με τα ζητήματα διαφθοράς, αδιαφάνειας, ανηθικότητας και ποιοι υπουργοί είναι βαθιά χωμένοι σ' αυτήν τη λάσπη. Δε λέει κανείς να μην «πληρώσουν». Αλλά ο βούρκος του παρασιτισμού του καπιταλισμού, της «νόμιμης» κερδοφορίας παράγει και αναπαράγει σκάνδαλα. Ετσι βουτούν στη λάσπη πολιτικά του πρόσωπα. Και δεν καθαρίζει «καθαρίζοντας» τα πρόσωπα. Η ηθική του παράγει και αναπαράγει την ανηθικότητά του. Αυτή η ασταμάτητη μπόχα και η αναμετάδοσή της από τα αστικά ΜΜΕ ανοίγει το δρόμο να βγουν στην επιφάνεια οι πιο μαύρες, συντηρητικές, κυρίως οι πιο βάρβαρες πρακτικές. Η πολιτική διεξόδου της κρίσης σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών πάει να σκεπαστεί μ' αυτήν την ύπουλη τακτική. Σκάνδαλο είναι ο καπιταλισμός και η εκμετάλλευση. Ενιαίος παλλαϊκός αγώνας ως την εξάλειψή του.



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
«Φαρμακερά» χαράτσια για τους ασφαλισμένους

ΣΕΛ.  14
ΠΑΣΕΒΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ την Τετάρτη

ΣΕΛ.  17
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Αρχίζει η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου

ΣΕΛ.  10

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ