Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2000 - αριθ. φύλλου: 7654

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στα ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ των... 2004 «διαπλοκών»

Στη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού λαού στοχεύουν από κοινού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η κυβέρνηση και η ολιγαρχία, με στόχο την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η κυβέρνηση έσπευσε να πάρει το μπαλάκι που πέταξε ο Χ. Α. Σάμαρανκ και εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε επίσπευση των σχετικών εξελίξεων, κάνοντας αλλαγές στον οργανωτικό τομέα και καθιερώνοντας συνοπτικές διαδικασίες.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να αντισταθούν στη μετατροπή των Ολυμπιακών Αγώνων σε τεράστια κερδοσκοπική επιχείρηση και να μην υποκύψουν στα τετελεσμένα. Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος επισημαίνει ότι οι δηλώσεις του Χ. Α. Σάμαρανκ είναι το «πράσινο φως», προκειμένου να μπορεί η κυβέρνηση, με την επίκληση της επαπειλούμενης απώλειας της διοργάνωσης, την οποία ανάγει περίπου σε «νέα εθνική τραγωδία», να δικαιολογεί τις απ' ευθείας αναθέσεις μεγάλων πακέτων έργων και προμηθειών και να προωθήσει στο οργανωτικό επίπεδο της προετοιμασίας αλλαγές σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση.


ΣΕΛ.  13

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ποτάμι γίνεται η οργή!

«Αυτό δεν είναι ένα πιστόλι, αλλά πορτοφόλι», γράφει η πικέτα του μαύρου διαδηλωτή, που μαζί με χιλιάδες άλλους κατάγγειλαν την ωμή αστυνομική βία. Και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η οργή τους, αφού για τη... νυχτερινή θολή εικόνα ενός πορτοφολιού έχασε τη ζωή του, σχεδόν ένα χρόνο πριν, ο Αϊτινός μετανάστης Αμαντού Ντιάλο, από αστυνομικούς με πολιτικά. Το μόνο του «αμάρτημα» ήταν το χρώμα του δέρματός του. Μαύρο.

Από εκείνη τη στιγμή άλλοι δύο αθώοι μαύροι έχασαν τη ζωή τους. Θύματα της αστυνομικής μανίας που έχει καταλάβει την Αστυνομία της Νέας Υόρκης, μετά από σχετικές εντολές του δημάρχου της πόλης, που διέταξε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις για να καθαριστεί το «οικονομικό κέντρο» της υφηλίου από τα αποβράσματα. Ομως, η οργή γίνεται ποτάμι, που λέει «φτάνει πια»!


ΣΕΛ.  11

Τι να υποθέσουμε;

Με πρόσχημα τον «κομμουνιστικό κίνδυνο», επιβλήθηκε η αμερικανόπνευστη δικτατορία των συνταγματαρχών, της 21ης Απρίλη 1967. Οι κομμουνιστές και οι αριστεροί ήταν οι πρώτοι, που πλήρωσαν και τις βαριές συνέπειες, γεμίζοντας τον Ιππόδρομο, τα κάθε λογής κρατητήρια ανά την Ελλάδα και λίγο μετά τα διάφορα νησιά και τους τόπους εξορίας. Κομμουνιστές και πάλι, ήταν μπροστάρηδες και πρωτομάχοι της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας.

Δε συνέβη, όμως, το ίδιο και με τις χτεσινές, επετειακές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης και του «Αλτερ 5», των μόνων καναλιών, που είχαν σχετικά θέματα. Τέσσερις σχετικές εκπομπές έκαναν τα δυο κρατικά κανάλια και μία το «Αλτερ 5», αλλά οι κομμουνιστές ήταν απόντες απ' όλες.

Να υποθέσουμε ότι έτσι καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι των καναλιών και των αντίστοιχων εκπομπών την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας; `Η, μήπως, έγιναν πολύ σαφέστερες οι άνωθεν σχετικές εντολές, μετά και τις πρόσφατες εκλογές;



ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Ταξικές εκδηλώσεις παντού!

Πολλαπλασιάζονται οι αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, σωματείων και Συντονιστικών Επιτροπών Σωματείων για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς σε όλη τη χώρα, ενώ οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκονται σε κίνηση για ένα μαχητικό και μαζικό γιορτασμό


ΣΕΛ.  14   -   15
«VILLAGE PARK»
Αγώνας ενάντια στην πρόκληση

Συγκέντρωση πραγματοποιούν τα σωματεία των εργαζομένων στο εμπόριο, τη Μ. Δευτέρα στη Νομαρχία Πειραιά, όπου το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα συζητήσει για την παράνομη απόφαση της νομάρχη για λειτουργία των καταστημάτων στο «VILLAGE PARK» μέχρι τις 11μμ


ΣΕΛ.  16

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ