Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11803

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Αλλος δρόμος είναι ο λαός να έχει στα χέρια του την εξουσία και τα «κλειδιά» της οικονομίας

ΣΕΛ.  4  -  5
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΗ
Ενας λαός που είναι αποφασισμένος, μπορεί να νικήσει αντιπάλους που φαντάζουν ανίκητοι

ΣΕΛ.  3

Το Ασφαλιστικό στο στόχαστρο της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας

Λίγες μέρες μετά τη νέα «συμφωνία» με την τρόικα, στην οποία περιλαμβάνονται και νέα αντεργατικά μέτρα, η κυβέρνηση, με διαρροές στον Τύπο, προετοιμάζει το έδαφος για νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, επιβεβαιώνοντας ότι η Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της εργοδοσίας.

Για λογαριασμό του κεφαλαίου, προχωρούν σε παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, σε σταδιακή εφαρμογή ψηφισμένων αντιλαϊκών νόμων, υλοποιώντας γνωστές κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Διαρροές κάνουν λόγο για τη δημιουργία τριών Ταμείων, ένα για κάθε ομάδα ασφαλισμένων (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες). Η πείρα έχει δείξει ότι κάθε τέτοια ενοποίηση μέχρι σήμερα οδηγούσε σε χειρότερους όρους συνταξιοδότησης.


ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απ' τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Οχι τυχαία, η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώνεται στη «νέα συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας», χωρίς ακόμα να έχει δει το φως της δημοσιότητας το σύνολό της. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, αφού είναι σίγουρο ότι η συμφωνία προωθεί μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου, θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφού έχουν υλοποιηθεί σε άλλα κράτη της ΕΕ. Πρόκειται για αναδιαρθρώσεις που έχουν στο επίκεντρό τους την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου» (βλέπε κερδοφορία) και αφορούν στο «άνοιγμα» νέων πεδίων δράσης, βαθιές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, διοικητικές αλλαγές στο κράτος, έτσι ώστε καλύτερα να υπηρετείται η κεφαλαιοκρατική δραστηριότητα.

Τα επιτελεία της αστικής τάξης, με μεθοδευμένο τρόπο, προσπαθούν να πείσουν ότι με αυτήν τη συμφωνία η Ελλάδα «γυρνάει σελίδα», ότι επιτέλους θα γίνουμε «κανονικό ευρωπαϊκό κράτος», ότι με αυτές τις «μεταρρυθμίσεις διαμορφώνονται προϋποθέσεις για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου».

Η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα, ουσιαστικά, προσπαθεί να «κρύψει» τις επιπτώσεις για την εργατική τάξη και τα φτωχά - λαϊκά στρώματα από την εφαρμογή αυτών των αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων», προσπαθεί, μάλιστα, να τις διαστρεβλώσει.

Ετσι π.χ. εμφανίζει την κατάργηση των 3ετιών ή τις μαζικές απολύσεις ως «ευκαιρία» για τους ανέργους για να βρουν δουλειά, το άνοιγμα αγορών ως όρο για φθηνά προϊόντα και υπηρεσίες κ.λπ. Η κυβέρνηση εμφανίζει ως διέξοδο για τους εργαζόμενους τη «βαρβαρότητα διαρκείας» για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τις διαρκώς υποτιμημένες ανάγκες, τα διαλυμένα δικαιώματα. Επιδιώκει να ενισχύσει «συντεχνιακούς» διχασμούς ανάμεσα στους εργαζόμενους, για να επιβάλει την «κοινωνική συνοχή».

Η κριτική, που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, γίνεται από τη σκοπιά αλλαγής μείγματος στο έδαφος όμως του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ. Ετσι, γίνεται κριτική για το ότι το πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα λιτότητας, ότι δε διατίθεται στην «παραγωγή» (βλέπε στη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης), αλλά στους δανειστές και στην εξυπηρέτηση πελατειακών επιδιώξεων της ΝΔ, μιλάει για «στημένη έξοδο στις αγορές». Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τεκμηριώσει την άποψη ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντιλαϊκή, επειδή είναι αναποτελεσματική να στηρίξει την καπιταλιστική ανάκαμψη. Είναι καθαρό ότι πρόκειται για μια κριτική που δεν εκφράζει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, δε γίνεται από τη σκοπιά αυτών των συμφερόντων, επιδιώκει όμως να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης ως «φιλολαϊκής διεξόδου».

Η εργατική - λαϊκή αντίδραση σε αυτές τις εξελίξεις, πρέπει να είναι ισχυρή, πρέπει να γίνει από τη σκοπιά των σύγχρονων δυνατοτήτων και των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Η αντιλαϊκή επίθεση επιβεβαιώνει ότι για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν υπάρχει άλλη λύση από το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, ότι η αναζήτηση φιλολαϊκής λύσης μέσα σε αυτόν το δρόμο, μέσα στον ευρωμονόδρομο είναι αδιέξοδη για τους λαούς. Οι λαοί πρέπει να διαλέξουν το δικό τους δρόμο, το δρόμο της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, της παραγωγής με σκοπό την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, του κεντρικού σχεδιασμού, της αποδέσμευσης από την ΕΕ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, της μονομερούς διαγραφής όλου του χρέους. Το δρόμο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.


Eurokinissi

«Εφυγε» χτες ο σ. Τάκης Τσίγκας

Την ώρα που η εφημερίδα βρισκόταν στο τυπογραφείο πληροφορηθήκαμε τη θλιβερή είδηση ότι έφυγε από τη ζωή ο σ. Τάκης Τσίγκας. Ο Τάκης Τσίγκας γεννήθηκε το 1953. Ανέπτυξε δράση στον αντιδικτατορικό αγώνα. Μέλος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ από τη μεταπολίτευση. Εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ στο 12ο Συνέδριο της ΚΕ το 1987. Την περίοδο 1989 - 1991 έδωσε τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό υπερασπιζόμενος τις αρχές του Κόμματος. Στο 14ο Συνέδριο εκλέχτηκε στην ΚΕ και στο ΠΓ του ΚΚΕ αναλαμβάνοντας Διευθυντής του «Ριζοσπάστη». Μετά το 15ο Συνέδριο και για πολλά χρόνια ήταν αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Ενώ επίσης διετέλεσε Διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού «902». Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 3.30 μ.μ. Για τον τόπο της κηδείας θα υπάρξει ανακοίνωση στο πόρταλ του «902».



ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Πέμπτη η νέα συγκέντρωση για την ανεργία

ΣΕΛ.  15
ΠΑΜΕ
Την 1η Απρίλη συγκέντρωση για το ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα

ΣΕΛ.  11
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Διπλωματική και στρατιωτική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης

ΣΕΛ.  19
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Απολογισμός - συμπεράσματα από τους αγροτικούς αγώνες
  • Συζητήθηκαν εκτιμήσεις και συμπεράσματα, το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.
  • Αποφασίστηκε η συμμετοχή των αγροτών στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στις 9 Απρίλη.

ΣΕΛ.  14

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ