Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12368

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Μέγιστη δυνατή οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  6  -  7
ΕΕΔΥΕ
Αύριο η μαζική διαμαρτυρία ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, στις 6 μ.μ.


ΣΕΛ.  9

Καλεί το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη δράση του στο Αιγαίο!

...ενώ παραχωρεί τα λιμάνια της χώρας για τον ανεφοδιασμό των πλοίων της λυκοσυμμαχίας

  • Σταθερά προσανατολισμένη η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου και της Μ. Ανατολής με τα μάτια στραμμένα στη Συρία, με αφορμή το Προσφυγικό.
  • Την ίδια στιγμή, η Τουρκία βάζει στο τραπέζι όλες τις αξιώσεις της αστικής της τάξης στο Αιγαίο, γεγονός που γκρεμίζει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι η ΝΑΤΟική συμφωνία εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα.
  • Σε αυτό το φόντο η κυβέρνηση καλεί το ΝΑΤΟ να επιταχύνει τη δράση του αναγνωρίζοντάς το ως επιδιαιτητή στο Αιγαίο.

ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «καλός μαθητής»

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον, παίζοντας το ρόλο του «καλού μαθητή» στους κόλπους του ΝΑΤΟ, καλεί ουσιαστικά τη λυκοσυμμαχία να επιβλέψει πώς διαμορφώνεται και προχωρά η συνδιαχείριση του Αιγαίου. Δεδομένες είναι οι επιδιώξεις της τουρκικής αστικής τάξης να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, σε ανταγωνισμό με άλλες αστικές τάξεις (ελληνική, ρωσική, συριακή κ.λπ.).

Οι ευθύνες ξεκινούν κι από προηγούμενα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση είχε ομονοήσει με την τουρκική και τη γερμανική να ζητήσουν σε σύνοδο της λυκοσυμμαχίας την εμπλοκή της στη διαχείριση του Προσφυγικού, με την ανάπτυξη εδώ ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης και την έναρξη τέτοιας επιχείρησης, με εμπλοκή επίσης των ελληνικών και τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, συντονιζόμενης από το ευρωατλαντικό κέντρο.

Τώρα κι αφού πρώτα πανηγύριζε για την τέτοια συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση, ίδια εξαπατημένη παρθένα, διαμαρτύρεται γιατί - άκουσον, άκουσον! - η Αγκυρα δεν εγκατέλειψε τις πάγιες αξιώσεις της και επιμένει π.χ. για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νήσων, το πού θα περιπολεί το Πολεμικό μας Ναυτικό, το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου και μια σειρά άλλα ζητήματα που πάντα έβαζε και βάζει.

Η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι η ίδια κάνει ακριβώς ό,τι συμφώνησαν στη λυκοσυμμαχία, παραμένοντας πιστή στο δόγμα του ευρωατλαντισμού και προωθώντας στην πράξη τη συνδιαχείριση του Αιγαίου κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, λίγο - πολύ του ζητά να κάνει ...ντα την Τουρκία.

Σιγά τα αίματα. Το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια γκριζάρει το Αιγαίο αντιμετωπίζοντάς το ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Γενικώς, δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των κρατών - μελών του. Και επιπλέον, προσεγγίζει την «ελληνοτουρκική διένεξη», όπως άχρωμα και άοσμα παρουσιάζεται το ζήτημα στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας, ως «διμερείς διαφορές», κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Σημειωτέον, η ίδια η αστική τάξη της χώρας, κρίνοντας ότι έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα οι ...μπίζνες μεταξύ των δύο πλευρών, αποδέχτηκε, μετά την κρίση των Ιμίων, στην αμερικανικής έμπνευσης Συμφωνία της Μαδρίτης (Σημίτης - Ντεμιρέλ 1997), να αναγνωρίσει «τουρκικά ζωτικά συμφέροντα» στο αρχιπέλαγος. Οπως, επίσης, αποδέχτηκε την κατάργηση των ορίων ευθύνης, αποδεχόμενη την ομπρέλα του ΝΑΤΟ για τον «κοινό» ελληνοτουρκικό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί της περιοχής και μνήμη έχουν και μάτια να βλέπουν και μυαλό για να κρίνουν. Η κυπριακή τραγωδία, η εισβολή και η κατοχή έχουν τη σφραγίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Παραπέρα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, το οποίο τώρα τους καλεί η κυβέρνηση να την συνδράμουν για να το διαχειριστεί...

Οι λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου δεν είναι παράγοντες ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντες εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατ. Μεσογείου. Η ενίσχυση της πάλης ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή αποτελεί μονόδρομο για τους λαούς.


40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ Α' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Σπόρτιγκ η πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το Α' Συνέδριο της Οργάνωσης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. Ξεχωριστή στιγμή ο χαιρετισμός του μέλους του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος κατά το Α' Συνέδριο της ΚΝΕ, το 1976, ήταν Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.


ΣΕΛ.  11  -  13

Προσφορά

Στη μνήμη του ΣΤΑΘΗ ΓΚΙΖΑΝΗ, οι σύντροφοί του από την Τομεακή Οργάνωση ΕΒΕ προσφέρουν 1.200 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ.ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΓΔΜ
Αυξάνεται ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων

ΣΕΛ.  10
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Παζάρια για νέο «παράλληλο» μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ

ΣΕΛ.  3
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η κυβέρνηση να απαντήσει σε ένα προς ένα στα δίκαια αιτήματα

ΣΕΛ.  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org