Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2015 - αριθ. φύλλου: 12194

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιτακτική η ανάγκη αντίστασης στο βίαιο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ


ΣΕΛ.  4
ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Φορτώνουν τα σπασμένα του κεφαλαίου στις πλάτες του λαού

ΣΕΛ.  3

Στο δρόμο ενάντια στη δεύτερη δόση αντιλαϊκών μέτρων

  • Στην Αθήνα, η συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Aγαλμα Βενιζέλου

Συλλαλητήρια σε δεκάδες πόλεις ενάντια στη δεύτερη δόση αντιλαϊκών μέτρων, που έχει φέρει για ψήφιση σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, οργανώνει το ΠΑΜΕ.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς το λαό να απαντήσει στο νέο σφαγιασμό με αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά. Κάλεσμα στο συλλαλητήριο έχουν απευθύνει, επίσης, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ κ.ά.

Να μη μείνει η επίθεση αναπάντητη! Εδώ και τώρα να αποκρούσουμε την επίθεση σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργατική - λαϊκή γειτονιά. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τους συμμάχους της να ισχυροποιήσουν την κοινή δράση, τον αγώνα τους, να αντιπαρατεθούμε στη νέα βάρβαρη αντιλαϊκή συμφωνία και στα εξοντωτικά μέτρα που τη συνοδεύουν.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιδιότυπος... διαγωνισμός

Ενας ιδιότυπος... διαγωνισμός στήριξης της συγκυβέρνησης, από πολλές και διάφορες μεριές, βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την υπογραφή της κυβέρνησης στην αντιλαϊκή συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στον «οδικό χάρτη» δηλαδή για το τρίτο μνημόνιο. «Συμφωνούντες» και «διαφωνούντες» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολιτευόμενα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ΜΜΕ εντός και εκτός συνόρων, στο διά ταύτα καταλήγουν τελικά όλοι μαζί, έστω και από «διαφορετικούς» δρόμους, ότι... «στηρίζουμε την κυβέρνηση»!

Η συμφωνία με τους «εταίρους» είναι κακή, λένε οι «συμφωνούντες» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, όμως «πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε την κυβέρνηση», γι' αυτό και σηκώνουν το χεράκι τους μέσα στη Βουλή, εγκρίνοντας τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα ενόψει του τρίτου μνημονίου. «Κρατάμε την κυβέρνηση και η κυβέρνηση είναι όπλο» αναφωνούν, κρύβοντας αυτό που επιβεβαιώνεται και τώρα, ότι κάθε αστική διακυβέρνηση, όπως και να αυτοχαρακτηρίζεται, είναι όπλο στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Διαφωνούμε με το νέο καταστροφικό μνημόνιο, λένε τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στηρίζουμε ολόθερμα την κυβέρνηση που το φέρνει! «Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό με το ΟΧΙ του λαού» αναφωνεί μάλιστα ο Στ. Λεουτσάκος, επιβεβαιώνοντας πόσο αποφασισμένοι είναι και οι «διαφωνούντες» του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσουν, όσο τους παίρνει, την εξαπάτηση του λαού! Το ίδιο βέβαια και οι συμπολιτευόμενοι ΑΝΕΛ, που «ξέχασαν» κόκκινες γραμμές κ.λπ.

Οσο για τα αντιπολιτευόμενα κόμματα της αστικής διαχείρισης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, όχι μόνο ψηφίζουν την αντιλαϊκή συμφωνία της κυβέρνησης και τα προαπαιτούμενα που οδηγούν στο τρίτο μνημόνιο, όχι μόνο δηλώνουν με ένα στόμα ότι «δεν τίθεται θέμα απώλειας δεδηλωμένης για την κυβέρνηση» κι ας έμεινε αυτή με μόλις 123 βουλευτές στην ψηφοφορία για τη συνολική έγκριση της συμφωνίας, αλλά την καλούν κιόλας «να κυβερνήσει επιτέλους και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε», «να προχωρήσει στις αναγκαίες μεγάλες τομές»...

Σε ό,τι αφορά δε τα αστικά ΜΜΕ, τα μεν εγχώρια, από την υπογραφή της αντιλαϊκής συμφωνίας στις Βρυξέλλες στις 12 Ιούλη μέχρι και σήμερα, δε σταματούν λεπτό να «επαινούν» την «ωρίμανση» του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, να υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τη «δύσκολη, αλλά αναγκαία επιλογή» που έκαναν. Τα δε αστικά ΜΜΕ του εξωτερικού εστιάζουν όλο και περισσότερο στο γεγονός ότι μόνο αυτός ο πρωθυπουργός και μόνο αυτή η κυβέρνηση είναι αυτοί που... μπορούν να κάνουν πετυχημένα τη δουλειά, να «κλειδώσουν» δηλαδή το νέο μνημόνιο και να το εφαρμόσουν στην πράξη. «Μόνο αυτός μπορεί ακόμα να σώσει την Ελλάδα» τιτλοφορείται χαρακτηριστικά άρθρο της γερμανικής «Frankfurter Allgemeine Zeitung» για τον Αλ. Τσίπρα και... εξηγεί: «Παρά την αλλαγή πορείας που έκανε, οι περισσότεροι Ελληνες εμπιστεύονται τον Τσίπρα (...) Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το κύρος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύτηκε απέναντι στους Ευρωπαίους»...

Ολος αυτός ο διαγωνισμός στήριξης της κυβέρνησης από τόσο διαφορετικά αστικά κέντρα και επιτελεία δε σημαίνει φυσικά ότι εξαφανίστηκαν οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, που είδαμε να αποτυπώνονται τόσο ανάγλυφα το προηγούμενο διάστημα: Ισα - ίσα οι αντιθέσεις οξύνονται, γεγονός που καθιστά και τον όποιο συμβιβασμό προσωρινό και εύθραυστο. Αυτό που «βγάζει μάτι», όμως, είναι η σύμπλευση φαινομενικά ετερόκλητων αστικών δυνάμεων πίσω από τα στρατηγικά συμφέροντα του κεφαλαίου και σ' αυτά τα πλαίσια η στήριξή τους στη συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν ότι μπορεί να φέρει σε πέρας αυτόν τον προσωρινό συμβιβασμό, ακριβώς γιατί έχει αυξημένη ικανότητα εγκλωβισμού του λαού.

Αποδεικνύεται έτσι η ανάγκη πραγματικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης στα αντιλαϊκά μνημόνια, στη στρατηγική του κεφαλαίου, στις κυβερνήσεις του, στην ΕΕ. Για την οργάνωση αυτής της αντιπολίτευσης δίνει τη μάχη καθημερινά το ΚΚΕ.


ΚΝΕ - ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής στον Σωτήρη Πέτρουλα, πενήντα χρόνια μετά τη δολοφονία του

Με μια λιτή εκδήλωση, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά, τίμησαν χτες η Περιφερειακή Οργάνωση ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα, που δολοφονήθηκε εκεί πριν από πενήντα χρόνια, σε διαδήλωση την περίοδο των «Ιουλιανών» που χτυπήθηκε άγρια από τις δυνάμεις καταστολής.


ΣΕΛ.  9


ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Αφήνουν «εκτός» τουλάχιστον 40.000 παιδιά

ΣΕΛ.  15
ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αλλο ένα πλουσιοπάροχο δώρο στο μεγάλο κεφάλαιο και τις τράπεζες

ΣΕΛ.  6   -   7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ