ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Αγωνιστικά ενάντια στο ξεπούλημα

Πανελλαδική στάση εργασίας, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων

Στάση εργασίας από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στις δημόσιες αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, με αίτημα να μην ξεπουληθούν οι επιχειρήσεις, όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Στα πλαίσια της στάσης εργασίας, εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία έκαναν συγκέντρωση στα διόδια Σχηματαρίου και μοίρασαν ανακοινώσεις στα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Η ΕΑΒ, όπως και η ΕΛΒΟ είναι οι πρώτες που θα πάρουν το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και μάλιστα το ξεπούλημα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Γενάρη του 2000. Θα ακολουθήσουν οι άλλες δύο βιομηχανίες, η ΠΥΡΚΑΛ και η ΕΒΟ , αφού πρώτα «εξυγιανθούν», δηλαδή αφού μειωθεί δραστικά το προσωπικό τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ και του σωματείου της ΕΑΒ Μ. Κοντοπάνος, αν και μας δήλωσε ότι «δεν αποδεχόμαστε την ιδιωτικοποίηση και πιστεύουμε πως μέσα από τις δυνατότητες που έχουμε και μέσα από τη δική μας τακτική και πρακτική θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη», απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Εξάλλου, κατά τη συνεδρίαση της διοίκησης της σωματείου οι παρατάξεις ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΣΚ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν πρόταση της ΔΕΣ (ΕΣΑΚ) για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ο Σπ. Μαζαράκης, μέλος της διοίκησης του σωματείου ΕΑΒ, μας δήλωσε: «Η χτεσινή κινητοποίηση αποτελεί μια πρώτη απάντηση στα σχέδια "σαλαμοποίησης" και ιδιωτικοποίησης της ΕΑΒ και των άλλων αμυντικών βιομηχανιών. Πιστεύουμε πως χρειάζεται οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους έστω και στο παραπέντε, να ξεπεράσουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Να δημιουργήσουμε το δικό μας μέτωπο πάλης για τη σωτηρία της αμυντικής βιομηχανίας, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις και χρησιμοποιώντας ποικίλες μορφές πάλης. Εμείς από την πλευρά μας παλεύουμε για να παραμείνει η ΕΑΒ και συνολικά η αμυντική βιομηχανία 100% στο δημόσιο και παράλληλα για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική και οι εκφραστές της.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα

Στις 25 Νοέμβρη η νέα πανσυνταξιουχική κινητοποίηση

Στους δρόμους βγαίνουν και πάλι την Πέμπτη 25 Νοέμβρη οι συνταξιούχοι της χώρας, αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κοινωνική ασφάλιση από την κυβερνητική λαίλαπα. Ετσι, τη μέρα αυτή, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου, προχωρούν σε πανσυνταξιουχικές περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει καθοριστεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγοςκαι θα ακολουθήσει πορεία στο Mέγαρο Μαξίμου. Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί παμμακεδονική συγκέντρωση. Οι συνταξιούχοι Ανat. Μακεδονίας και Θράκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Καβάλα, της Θεσσαλίας στο Βόλο, της Πελοποννήσου στην Πάτρα, της Κρήτης στο Ηράκλειο, της Ηπείρου στα Γιάννενα, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις.

Αγωνιστικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, απευθύνει με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Ηπείρου και τονίζει πως «δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε».

Η Συντονιστική καταγγέλλει την προκλητική και απρεπή στάση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου απέναντι στην αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στην προηγούμενη κινητοποίηση στις 4 Νοέμβρη. Ο υπουργός - συνεχίζει - ήταν αρνητικός σε όλα μας τα αιτήματα. «Κύριοι της κυβέρνησης - υπογραμμίζει - μπλέξατε άσχημα με τούτη τη γενιά. Πρέπει να ξέρετε ότι θα μας βρίσκετε συνέχεια στους δρόμους».

Η Συντονιστική καταλήγει με την υπόσχεση - δέσμευση: «Το ΙΚΑ, τα Ταμεία τα έχτισε η γενιά μας και θα τα κληρονομήσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Σύσκεψη της Συντονιστικής Σωματείων Αθήνας

 

Σε σύσκεψη καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, τη Δευτέρα 22 Νοέμβρη στις 6μμ στην αίθουσα λογιστών (Κάνιγγος 27), με αντικείμενο το νέο κρατικό προϋπολογισμό λιτότητας και με στόχο το συντονισμό της δράσης των σωματείων.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική, ο νέος προϋπολογισμός είναι επίσης βαθιά ταξικός και αποδεικνύει την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις επιταγές και τους στόχους της ΟΝΕ, την πλήρη υποταγή της στις επιδιώξεις του κεφαλαίου. «Καταδικάζει - συνεχίζει - για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους, όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε συνεχή και άγρια λιτότητα, σε υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου. Μειώνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές δαπάνες για υγεία - παιδεία - κοινωνική ασφάλιση κ.ά., προσβλέπει σε έσοδα από τη συνέχιση του ξεπουλήματος δημοσίων επιχειρήσεων». Καταλήγοντας, τονίζει ότι και πάλι τα βάρη πέφτουν στις «πλάτες» εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ τα κέρδη της πλουτοκρατίας συνεχίζουν να μεγαλώνουν.

Στον εισαγγελέα οι υπάλληλοι του ΟΣΕ

 

Στον εισαγγελέα Χαλκίδας οδηγήθηκαν χτες οι τρεις υπάλληλοι του ΟΣΕ, οι οποίοι είχαν συλληφθεί την Τετάρτη μετά το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στη σιδηροδρομική γραμμή κοντά στη θέση Στενό, όταν η αμαξοστοιχία 1538 από Αθήνα παρέσυρε και διαμέλισε τους εργάτες γραμμής Χρ. Ζορμπά, Ν. Σημιτικόπουλο και Ν. Σταδιάτη, που εκτελούσαν εργασίες συντήρησης.

Οι τρεις υπάλληλοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή» και σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή. Πρόκειται για τον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας Ιωαν. Πλατιά, τον εργοδηγό μηχανής Γεωργ. Κουτή και τον εκτελούντα χρέη φύλακα κατά τη διάρκεια των εργασιών Ν. Τέκο. Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε και κατά του μηχανοδηγού Π. Πάλλη, ο οποίος αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα διέφυγε, προφανώς για να αποφύγει τη σύλληψη κατά την αυτόφωρο διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις συλληφθέντες στις καταθέσεις τους στην Τροχαία Χαλκίδας, δήλωσαν ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι όλα λειτούργησαν με βάση τους κανονισμούς που ισχύουν.

Συνεχίζουν την επίσχεση

 

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι 60 εργαζόμενοι στην ΕΛΛΕΝΙΤ ΠΛΑΣΤΙΚΑ, στο Βαθύ Αυλίδας. Οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης Τσακίρης - Λαλιώτης ανακοίνωσαν στις 4 Νοέμβρη ότι κλείνουν το εργοστάσιο και στη συνέχεια «εξαφανίστηκαν» χωρίς να πληρώσουν στους εργαζόμενους ούτε τα δεδουλευμένα δύο μηνών που τους χρωστούν, ούτε καν τις αποζημιώσεις.

Τριμερής συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, δεν κατέληξε σε κανένα αποτέλεσμα. Διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, οι εργαζόμενοι προχώρησαν παράλληλα σε συντηρητική κατάσχεση.

Για το θέμα αυτό κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Στ. Σκοπελίτης, προς τον υπουργό Εργασίας. Οι βουλευτές κατάγγειλαν τη στάση των εργοδοτών, που έκλεισαν το εργοστάσιο και δεν κατέβαλαν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Επισήμαναν επίσης ότι πολλοί από τους εργαζόμενους βρίσκονται στα όρια ή κοντά στη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εύκολα να βρουν δουλιά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ