Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Αυγούστου 1998

ΗΛΠΑΠ
Τίποτε δε μένει όρθιο από το νέο Κανονισμό Εργασίας

Το νέο Κανονισμό Εργασίας στα ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ) κοινοποίησε χτες η κυβέρνηση, κάνοντας φανερό πως επιδιώκει την πλήρη ανατροπή κάθε εργασιακής, ασφαλιστικής και οικονομικής κατάκτησης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες. Ο νέος Κανονισμός Εργασίας προβλέπει: Την κατάργηση των ΣΣΕ και την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων. Την κατάργηση του 8ωρου - 5ήμερου - 40ωρου, με την καθιέρωση "σπαστών" ωραρίων. Τη μείωση των αποδοχών, με διάφορες περικοπές. Την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, διαρκείς μετατάξεις, ακόμα και απολύσεις, κατά την κρίση του διευθύνοντος συμβούλου!


ΣΕΛ.  /PARA>

ΤΟ "ΜΙΝΙ" ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΧΤΕΣΙΝΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΙΟΝΙΖΟΝΤΑΙ
και οι κατώτερες συντάξεις

Την προετοιμασία του εδάφους για την τελική έφοδο και την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, επιχειρεί η κυβέρνηση, με το λεγόμενο "μικρό πακέτο" για το ασφαλιστικό

"Μεγάλους" στόχους, που φτάνουν ακόμα και στην "πλαγιοκόπηση" του, ήδη, βαρύτατα λαβωμένου θεσμού των κατώτερων συντάξεων,ενώ συνολικά προετοιμάζουν το έδαφος για την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης μ' ένα δεύτερο γιουρούσι, θέτει η κυβέρνηση, με το λεγόμενο "μικρό πακέτο" για το ασφαλιστικό, το οποίο αποτέλεσε χτες αντικείμενο συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρότι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στις δηλώσεις του, φρόντισε να είναι γενικόλογος, έγιναν φανερά, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

  • Στο όνομα της αδικίας που συντελείται στους νέους, μετά την 1/1/93, ασφαλισμένους (οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ τους έχουν πετάξει, ουσιαστικά, εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης), ανακινείται θέμα κατώτερων συντάξεων, με στόχο, όχι μόνο την κατοχύρωση γενικά χαμηλών ορίων για τους νέους, αλλά και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διεύρυνση των ορίων αυτών και σε παλιούς ασφαλισμένους.
  • Στο όνομα της μη ισότιμης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε περίπτωση χηρείας, φαίνεται να "μαγειρεύεται" η γενική επιδείνωση των όρων, για τις συντάξεις λόγω θανάτου.
  • Προωθούνται ενοποιήσεις Ταμείων, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται, παρά και ενάντια στη θέληση των ασφαλισμένων (π.χ., συγχώνευση του Ταμείου Μετάλλου στο ΤΕΑΜ) και με συμπίεση των παροχών προς τα κάτω.
  • Τα αποθεματικά των Ταμείων, που χρόνια λυμαίνονταν άτοκα οι τράπεζες και δι' αυτών το μεγάλο κεφάλαιο, τώρα ρίχνονται στον τζόγο του Χρηματιστηρίου, στο όνομα της καλύτερης αξιοποίησής τους.

ΣΕΛ.  11

ΕΞΟΔΟΣ
Μειώνονται οι έχοντες την "πολυτέλεια" διακοπών

Χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας ξεκίνησαν από χτες τις καλοκαιρινές διακοπές τους, φεύγοντας από την τσιμεντούπολη του καύσωνα και του νέφους. Κι ενώ η έξοδος αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα και αύριο, τα πρώτα στοιχεία φανερώνουν πως όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι, που διαθέτουν τις προϋποθέσεις για την καλοκαιρινή "ανάσα". Μειωμένη, σε σύγκριση με πέρυσι, ήταν χτες η κίνηση στους εθνικούς δρόμους και το λιμάνι του Πειραιά


ΣΕΛ.  24

ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2004
Οριστικοποιήθηκε το μεγάλο φαγοπότι

Οριστικοποιήθηκε, από το χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, η χωροθέτηση των έργων της Ολυμπιάδας του 2004, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Γεγονός, το οποίο σημαίνει ότι την εκμετάλλευση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων θα αναλάβουν για αρκετές δεκαετίες οι ιδιώτες, συμμετέχοντας στο κόστος των έργων, μ' ένα ελάχιστο ποσοστό



ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπόθεση της "βάσης" η αντίσταση

Στα χέρια τους παίρνουν την υπόθεση της κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, τα πρωτοβάθμια σωματεία. Ετσι, την ερχόμενη Τετάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την επόμενη μέρα, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και στο Βόλο, με απόφαση των Συντονιστικών Επιτροπών Σωματείων


ΣΕΛ.  10
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Τι θα γίνει με τα 85 δισ;

Κουβέντα δεν είπαν, για μια ακόμα φορά, για τα 85 δισ., που χρωστά η κυβέρνηση στο Δήμο Αθηναίων, ο Δ. Αβραμόπουλος και η Μ. Δαμανάκη στη νέα παράσταση που έδωσαν στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και οι δύο υποδύθηκαν το ρόλο του καλού διαχειριστή. Να διεκδικηθούν τα χρωστούμενα από την κυβέρνηση, ζήτησε ο Λεων. Αυδής


ΣΕΛ.  12
"ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ"
Τα "κόλπα" της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας"

Με κατασκευασμένες και ανυπόστατες "συμβάσεις εργασίας", ληγμένης μάλιστα ημερομηνίας.., προσπαθεί ο επινοικιαστής της κλωστοϋφαντουργίας "ΒΕΤΛΑΝΣ ΝΑΟΥΣΑ" να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους, που παραμένουν 7 μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας!


ΣΕΛ.  11
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις από ΗΠΑ σε Μιλόσεβιτς

Σε δύο κατευθύνσεις πίεζε χτες ο Αμερικανός απεσταλμένος Κρίστοφερ Χιλ τον Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς: Για την "τήρηση" της παύσης των εχθροπραξιών - που συνεχίζονταν σποραδικά - και την παροχή "ανθρωπιστικής βοήθειας" στους πρόσφυγες


ΣΕΛ.  7
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Οσο - όσο και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας

Με προσφορές, που φτάνουν μόλις τα 17,3 δισ. δραχμές (ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ), θέλουν να αποκτήσουν οι 4 υποψήφιοι μνηστήρες το 51% των μετοχών της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας, ενώ η χρηματιστηριακή της αξία (το 100% των μετοχών) ξεπερνά τα 90 δισ. δραχμές.


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ